Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Assemblyn kehitysympäristö

Sivun loppuun

Triton [17.09.2011 22:07:48]

#

Olen tässä aloitellut assembly-ohjelmoinnin opiskeluja ja nyt lähinnä kiinnostaisi tietää, että mikä olisi paras ympäristö assembly-ohjelmien kehittämiseen. Näin aluksi olisi olennaisinta lähinnä päästä nopeasti testaamaan kaiken näköisiä virityksiä, joten nuo komentoriviltä suoritettavat kääntäjät vaikuttavat hieman liian hankalilta, ja toisaalta niiden tuottamat obj-tiedostot ovat vielä erikseen linkitettävä exe-tiedostoksi...

jalski [17.09.2011 23:22:27]

#

Paha suositella, jos et kerro minkälaisia ohjelmia aiot tehdä tai mille alustalle.

Windows ohjelmointiin voisin suositella Jeremy Gordon's Go Tools


Itse olen OS/2:lle käyttänyt OpenWatcomin C-kääntäjä pakettia, eikä tuo komentoriviltä nyt niin kauhea ole käyttää:

wasm ohjelma.asm
wlink @ohjelma
rc ohjelma ohjelma.exe

Eli linkkaus info on tuossa tallennettu tiedostoon ohjelma.lnk ja resurssit tiedostoon ohjelma.rc

Triton [18.09.2011 00:02:35]

#

Unohdin tosiaan mainita alustan. Eli alustana on 64-bittinen Windows 7. Täytyy tarkastella tuota Jeremy Gordon's Go Toolsia...

Grez [18.09.2011 03:47:36]

#

Eikö PC-ympäristöön tosiaan saa saman tyylisiä työkaluja kuin Amigalle sai jo melkein 20 vuotta sitten, eli esim. ASM-One

http://www.youtube.com/watch?v=xDUFPlLvCuw

Metabolix [18.09.2011 17:57:31]

#

Triton kirjoitti:

nuo komentoriviltä suoritettavat kääntäjät vaikuttavat hieman liian hankalilta

Tuo on jotenkin outo ongelma. Komentoriviltä ajettavat kääntäjät nimenomaan ovat sieltä helpoimmasta päästä. Kunnollisissa tekstieditoreissa ja IDEissä voi määritellä omia työkaluja yhdestä napista ajettavaksi, tai voit tehdä komennoista bat-tiedoston.

Deffi [18.09.2011 20:40:58]

#

Triton kirjoitti:

ja toisaalta niiden tuottamat obj-tiedostot ovat vielä erikseen linkitettävä exe-tiedostoksi...

FASM kirjoittaa suoraan .exe-tiedostoja ja sen mukana tulee alkeellinen (mutta käytettävä) IDE. WinAsm + MASM komboa olen myös käyttänyt ja se on ollut ihan hyvä.

Triton [18.09.2011 21:12:10]

#

Metabolix kirjoitti:

Triton kirjoitti:

nuo komentoriviltä suoritettavat kääntäjät vaikuttavat hieman liian hankalilta

Tuo on jotenkin outo ongelma.

No ensinäkin tähän liittyy hyvin pitkälti se, etten ole kovin tottunut käyttämään komentoriviä, sillä Windowsissa sitä harvemmin tarviin ja Linux (tai Unix) maailmaan en ole ihan peruskäyttöä enempää joutunut tutustamaan (varmaan pitäisi).

Tuo prosessi, että ensin täytyy muuttaa asm-koodi objekti-tiedostoksi ja sen lisäksi linkittää vielä exe-tiedostoksi tuntuu hankalalta, etenkin kun joutuu käyttämään useampia komentorivi käskyjä. Sen lisäksi nuo miljoonat eri lipukkeet yms. joita käskyn yhteydessä voidaan antaa vieroksuttavat minua... Tosin kysymyshän on tässäkin asiassa pelkästään siitä, etten ole viitsinyt ottaa selvää näistä asioista aikaisemmin.

RQ [18.09.2011 21:36:47]

#

Triton kirjoitti:

Metabolix kirjoitti:

Triton kirjoitti:

nuo komentoriviltä suoritettavat kääntäjät vaikuttavat hieman liian hankalilta

Tuo on jotenkin outo ongelma.

No ensinäkin tähän liittyy hyvin pitkälti se, etten ole kovin tottunut käyttämään komentoriviä, sillä Windowsissa sitä harvemmin tarviin ja Linux (tai Unix) maailmaan en ole ihan peruskäyttöä enempää joutunut tutustamaan (varmaan pitäisi).

Tuo prosessi, että ensin täytyy muuttaa asm-koodi objekti-tiedostoksi ja sen lisäksi linkittää vielä exe-tiedostoksi tuntuu hankalalta, etenkin kun joutuu käyttämään useampia komentorivi käskyjä. Sen lisäksi nuo miljoonat eri lipukkeet yms. joita käskyn yhteydessä voidaan antaa vieroksuttavat minua... Tosin kysymyshän on tässäkin asiassa pelkästään siitä, etten ole viitsinyt ottaa selvää näistä asioista aikaisemmin.

Taitaa tuo komentorivin käyttö olla helpoin asia ASMin opiskelussa. Jos et siitä selviydy, vaikea ymmärtää miten oppisit koko kieltä

Metabolix [18.09.2011 22:47:14]

#

Triton kirjoitti:

Sen lisäksi nuo miljoonat eri lipukkeet yms. joita käskyn yhteydessä voidaan antaa vieroksuttavat minua...

Yhtä hyvin voisi sanoa, että graafisen ohjelman käyttö on kamalan hankalaa, kun valikossa on niin monta kohtaa. Mutta kaikista ongelmistahan pääset eroon tekemällä bat-tiedoston, kuten jo ehdotin. Silloin kaikki komennot (sopivilla lipuilla) on valmiiksi kirjoitettu eikä tarvitse muistella mitään. Voit jopa ajaa batin tuplaklikkaamalla, siis aivan ilman komentoriviä.

Oikeastaan suosittelisin kuitenkin Assemblyn harjoitteluun jotain korkeamman tason kieltä, johon saa asmia sekaan. Muistaakseni olet käyttänyt Pascalia? Delphi ja FreePascal tukevat näppärästi Assembly-koodia niin, että jopa muuttujia voi käyttää suoraan.

Triton [18.09.2011 22:48:23]

#

RQ kirjoitti:

Taitaa tuo komentorivin käyttö olla helpoin asia ASMin opiskelussa. Jos et siitä selviydy, vaikea ymmärtää miten oppisit koko kieltä

Kysymyshän ei ole mitenkään siitä, etten oppisi käyttämään komentoriviä, vaan siitä, ettei se ole tämän hetkisen kiinnostukseni kärkipäässä. Homman pointti onkin siinä, että haluan opiskella nimeomaan assemblytä ja on paljon nopeampaa ensin kirjoittaa editoriin koodi ja sitten painaa "COMPILE AND RUN"-painiketta, kuin suorittaa ensin komentorivillä käännös assystä objektikoodiksi ja siitä sitten vielä erillisellä komennolla linkittää objektitiedosto executable-filuksi. Mutta tuo FASM näyttää toimivan melkolailla kuten toivoinkin, joten asian suhteen ei ole enää ongelmaa.

ErroR++ [26.09.2011 15:55:47]

#

FASM on aika hyvä.

neau33 [26.09.2011 17:42:12]

#

Moi Triton!

Jos olet lookin hyvän IDE ASM ohjelmoinnin voit kokeilla molempia näistä asioista WinAsm & RadAsm

-Nea-

(Mod. huom: Tällä foorumilla keskustelemme suomeksi. Käännöksen tuotti Google Translate.)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta