Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: JBOD-levyn kloonaus

Sivun loppuun

punppis [13.09.2011 17:33:55]

#

Minulla on tällä hetkellä koneessa kolme kovalevyä kiinni: 1TB, 1TB ja 500GB. Ostin yhden 2TB kovalevyn lisää ja koska emolevyssäni on vain neljä (4) SATA-porttia (optinen asema käyttää neljännen), niin korvaan tuon 500GB kovalevyni tällä uudella 2TB levyllä.

Ongelma on seuraava: Minulla on kaikki levyt ns. JBOD-tilassa (spanned), eli minulla näkyy kaikki kovalevyt kivassa yhdessä osiossa (toki Windowsille ja peleille on oma osionsa, mutta tuossa 500GB levyllä on pelkästään tuon yhden varasto-osion dataa, joka on yhteensä reilu 2TB.

Haluaisin siis kloonata bitti bitiltä tuon vanhan kovalevyni sisällön uuteen tai mahdollisesti kopioida vain tuolla yhdellä kovalevyllä olevat tiedostot. En voi mistään tietää mitkä tiedostot tuolla 500GB levyllä on (ja ilmeisesti saattaa olla "viimeisen" ja "ensimmäisen" tiedosto vain osaksi tuolla kovalevyllä).

Millä softalla / keinolla pystyisin kopioimaan tuon datan kivasti toiselle kovalevylle, jotta voin heittää vesilinnulla tuolla vanhalla levyllä.

Tässä vielä kuva selventämään selostusta: klik

Niin ja tosiaan olen googletellut (windows hdd clone, jne.) ja asentanut montakin softaa, mutta jokainen näyttää kloonattaviksi vain osioita, ei fyysisiä levyjä.

Metabolix [13.09.2011 18:38:14]

#

En voi väittää Windowista tietäväni, mutta Wikipediasta käsittäisin, että voit muokata osiointia samalla työkalulla, jolla olet tuon jättiosion luonutkin. Kätevintä on varmaan laittaa uusi levy optisen aseman tilalle säätöjen ajaksi.

Kovalevyn täsmällinen kloonaus onnistuu helposti esimerkiksi Linuxissa komentiriviltä, mutta jos yrität sitä, selvitä ensin, tunnistaako Windows yleensäkään levyä enää operaation jälkeen. Lisäksi joudut joka tapauksessa jollain laajentamaan kyseistä osiota.

dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY bs=64M
# Vaihda kirjaimet X ja Y oikeiksi.

Grez [13.09.2011 18:42:45]

#

omg, hieno systeemi. Varmaan kiva kun yksi levy hajoaa ja sen jälkeen ei mikään data ole luettavissa.

Tai no, varmuuskopiointihan on luonnollisesti kaikilla kunnossa.

Itsekin käytän yleensä kiintolevyn kloonaamiseen jotain linux liveCD:tä ja Metabolixin mainitsemaa dd:tä.

peg [13.09.2011 19:01:32]

#

Tiivistä toi sun nykyinen kahteen TB:hen ja kopioi sen jälkeen koko roska usbin kautta uudelle 2TB levylle.

Merri [13.09.2011 19:11:59]

#

Kloonaukseen hyvä työkalu on EASEUS Partition Master. Hoitaa ilmaiseksi homman, mahdollistaa samalla osion laajentamisen, mutta en tiedä miten se toimii JBODin kanssa.

punppis [13.09.2011 19:26:33]

#

Merri kirjoitti:

Kloonaukseen hyvä työkalu on EASEUS Partition Master. Hoitaa ilmaiseksi homman, mahdollistaa samalla osion laajentamisen, mutta en tiedä miten se toimii JBODin kanssa.

Ei toimi JBOD:n kanssa.

Grez kirjoitti:

Varmaan kiva kun yksi levy hajoaa ja sen jälkeen ei mikään data ole luettavissa.

Oletko kuullut ikinä raid0:sta? Enivei, jos tuosta JBODista levy jostain syystä hajoaa, niin kyllä siellä on datat vielä tallella, mutta kun en pääse sen yksittäisen levyn tiedostoihin käsiksi mitenkään Windowsin sisällä, jos levy on käytössä tuossa JBOD-systeemissä.

Pitänee ajaa ja koittaa Hiren's Boot CD:ltä löytyvä CloneDisk jos sillä onnistuisi.

Merri [13.09.2011 19:37:22]

#

Kuten Peg jo totesi: pura JBOD. Pääset paljon helpommalla. Tämä kikkailu alkaa kuulostaa siltä, että jokin saattaa mennä pahasti rikki. Onko sinulla varmuuskopiota olemassa? Jos on, niin sitten ehkä kannattaa riskeerata. Muuten todennäköisesti ei.

Grez [13.09.2011 23:47:48]

#

punppis kirjoitti:

Grez kirjoitti:

Varmaan kiva kun yksi levy hajoaa ja sen jälkeen ei mikään data ole luettavissa.

Oletko kuullut ikinä raid0:sta?

Olen kuullut, sinäkö et? Kuten sanoinkin:

Wikipedia kirjoitti:

Jos RAID0-pakasta yksikin levy hajoaa, menetetään koko pakan kaikki data.

Eli sehän soveltuu hyvin kaikenlaiseen tilapäiseen käyttöön, jossa datan voi menettää milloin vaan. Tai jos siellä on dataa joka pitää säilyä, niin sitten sen täytyy olla todella hyvin varmuuskopioitu.

En oikein ymmärrä miksi tässä halutaan säätää sitä ja säästää siellä olevat tiedot kun looginen tapa olisi vaan jyrätä koko paska ja heittää tiedot varmuuskopiolta uudelleenmuodostetulle RAID0-levylle.

punppis kirjoitti:

kun en pääse sen yksittäisen levyn tiedostoihin käsiksi mitenkään Windowsin sisällä, jos levy on käytössä tuossa JBOD-systeemissä.

No sehän siinä RAID0:ssa/JBODissa on ideana, että data hajautetaan eri levyille. Ei yksittäisellä levyllä ole mitään järkevää dataa ilman niitä muita levyjä.

punppis [14.09.2011 00:04:38]

#

Mm. Wikipedia sanoo, että JBODissa EI hajauteta dataa erikseen leveyille, vaan tallennetaan järjestyksessä. Kun edellisestä loppuu tila niin siirrytään seuraavaan. Eihän tässä olisi muuten mitään järkeä verrattuna RAID0:aan, koska mitään suorituskykyeroa ei ole saatavana.

Eli kyllä sieltä pitäisi saada dataa ulos välistäkin. En kyllä tiedä miten Windows on tämän toteuttanut.

Eipä tässä taida olla muuta vaihtoehtoa kuin kopioida ensin tuo 2TB levy täyteen, poistaa ne vanhalta osiolta ja kikkailla sen kautta, pienentämällä osioita kunnes tuo 500GB levy näkyy tyhjänä disk managementissa.

Grez [14.09.2011 01:41:15]

#

No siis joo, JBODissa sillä oletuksella että on eri asia kuin RAID0 (joskus termejä käytetään sekaisinkin), ei kyllä ole yhtään mitään järkeä. Useimmat tiedostojärjestelmät ei ole kovin otettuja jos välistä puuttuu satunnaisen kokoinen pala, mutta ilman hajautusta ei saavuteta myöskään RAID0:n nopeushyötyä. Vaikka levyjärjestelmä selviäisikin palan katoamisesta, niin tiedostot voi silti olla hajaantuneina kaikille levyille. Eli ihan tuurista sitten kiinni mitä säilyisi.

Eli yhteenvetona JBODissakin jos yksi levyistä hajoaa, voidaan koko osio katsoa menetetyksi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta