Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Analoginen kasetin signaalin emuloimisesta

Grey [27.08.2011 16:13:55]

#

Hey! Vaikeampi kysymys tänään. Eli kuinka emuloida signaalia ja sen signaalin käsittelyä mikä tulee juurikin noista kaseteista. Tiedän jotain perustaa siitä signaalista, mutta googletus taidot eivät ole olleet tarpeeksi hyvät näin omalaatuiseen asiaan. En siis ole mitään rom-image readeria tai muuta väsäämässä, vaan ihan raakaa ja äärimmäisen ei-digitaalista analogista signaalia lukevaa ja kirjoittavaa ohjelmaa.

Mitä perustietojeni pohjalta ymmärrän, asiaan liittynee paljon signaalin modulaatiota ja muuta, mutta myös kasetin nauhan magneettisen polarisaation emulointia. Tässä ei riitä mitkään ykköset ja nollat jo siksi että ne hituset voivat olla hyvinkin monessa asennossa, niissäkin mitkä eivät luettavuuden kannalta ole parhaimmat. Sekin osa emulaatiota.

Näiden lisäksi ymmärtänen että mukana on hitusien tiheys nauhassa, nauhan leveys ja pituus, että alku- ja loppupäät, jollei nauha ole sitten looppaavaa tyyppiä. Nauhan paksuutta ei onnekseen ole tarve emuloida, mutta luku/kirjoituspään ominaisuuksia ehkä. Moisen mitat ainakin vaikuttavat kasetilla olevaan tietoon. Esim. jos nauhalle on kirjoitettu kapealla päällä, luku leveällä saa aikaan vain sekasotkua. Sitten on vielä stereoiden tuplapäät!

Eli toisin sanoen tietoa seuraavien ominaisuuksien emuloimiseen haetaan:
-Magneettinen polarisaatio, sen lukeminen signaaliksi ja sille kirjoitus.
-Magneettinen tiheys nauhalla ja päiden käytös niiden kanssa.
-Nauhan muut ominaisuudet, sen päät tai mahdollinen looppi. Millainen signaali?
-Signaalin muunto digitaalisen ja analogisen välillä testejä varten.
-Muut ominaisuudet joista minulla ei ole harmainta aavistustakaan.
Ne joilla on tietoa, tai tarpeeksi hyvät tiedossa, kertokoot. Mutu-tietämys ei käy, eikä arvailut..

-Grey-

Grez [27.08.2011 16:36:00]

#

Ehdotan että otat kasettinauhurin ja oskilloskoopin. Kasettisoittimen luku-/kirjoituspäähän on hyvin yksinkertainen laite, käytännössä vaan sähkömagneetti, jossa on rakonen siinä kohti mistä nauha menee ohi, jotta magneettikenttä kohdistuu. Eli oskilloskoopilla voit mitata, millaista signaalia kasettisoitin tunkee kirjoituspäälle ääntä tallennettaessa.

Sori, seuraava on mutua jota et kaivannut, mutta sillä ei ole mitään väliä jos tutkit todellisen signaalin oskilloskoopilla... Oma käsitykseni on, että siinä on äänisignaali sellaisenaan (tai jonkin taajuuskorjaimen kautta) ja lisäksi korkeataajuinen siniaalto, jotta äänisignaali vääristyisi vähemmän. Tuo korkeataajuinen osuus suodatetaan sitten pois toitettaessa.

Eli kun tiedät minkälainen se nauhoituspään magneettinen kenttä, jonka ohi nauha kulkee on, pitäisi olla aika helppo päätellä miten niiden nauhalla olevien magneettisten partikkelien magneettisuus asettuu.

Jos tarkoitus on ihan äänikasetteja emuloida ja haluat tietää miten Dolby B ja C toimii, niin tuossa on joku dokkari

Sinänsä olisi kyllä kiva tietää mihin ihmeeseen tällaista tarvitset.

jtha [29.08.2011 21:07:21]

#

Mitkään ohjelmat eivät käsittele eivätkä tule käsittelemään analogisia sinaaleja, joten tehtävä ei ole edes teoriassa mahdollinen.

A/D-muunoksen jälkeen signaali on digitaalisessa muodossa ja sitä voi lähteä käsittelemään ohjelmilla ja käsitellyn datan saat analogiseksi D/A-muunnoksella, mutta tätähän et halunnut!

Siis ei mahdollista - unohda koko juttu.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta