Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ubuntu chown

Macro [06.07.2011 23:06:08]

#

Terve

Olen mountannut Windowsin jaot kansion /mnt alle, jossa jokainen Windows-jako on omassa kansiossaan. Esimerkiksi D-aseman jako on /mnt/d. Jostain syystä en saa muutettua chownilla noiden omistajaa. Saan vain virheilmoituksen.

http://img828.imageshack.us/img828/6084/erroriy.png

Olen kokeillut seuraavaa

sudo chown tunnus /mnt/*

chown: vaihdettessa tiedoston "/mnt/serveri_d" omistajuutta: Toiminto ei ole sallittu

Missä vika? Myöskään ryhmän oikeuksien vaihtaminen ei onnistu, vain lukuoikeudet käytössä. Ihmetyttää, kun pääkäyttäjällä ei ole oikeutta muuttaa oikeuksia.

Metabolix [06.07.2011 23:22:51]

#

Niin, et voi muuttaa sitä. Yksinkertaistettu perustelu on, että se on Windowsin levy eikä Windows tunne sinun Linux-käyttäjiäsi.

Voit kuitenkin käskeä Linuxin esittää, että tiedostot kuuluvat tietylle käyttäjälle. Anna mounttauksen yhteydessä mieleisesi uid- ja gid-parametrit. Esimerkiksi näin saat selville oman käyttäjäsi tiedot:

python <<< 'import os; print("uid=%d,gid=%d" % (os.getuid(), os.getgid()))'

Lisälukemista: https://help.ubuntu.com/community/MountWindowsSharesPermanently

Macro [06.07.2011 23:40:27]

#

Tack Metabolix!

Oikeastaan Linux onkin aika looginen ja kätevä, siihen pitää nähtävästi totutella vähän kauemmin kun on Windowsia pöydänkorkuisesta lähtien näpertänyt.

The Alchemist [07.07.2011 07:57:42]

#

Metabolix kirjoitti:

Niin, et voi muuttaa sitä. Yksinkertaistettu perustelu on, että se on Windowsin levy eikä Windows tunne sinun Linux-käyttäjiäsi.

Windows-käyttöjärjestelmällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa; eihän se edes yleensä ole käynnissä samaan aikaan Linuxin kanssa. FAT- ja NTFS-osioiden oikeuksia ei voi Linuxissa muutella johtuen ihan siitä yksinkertaisesta seikasta, ettei kyseisissä tiedostojärjestelmissä ole tukea Unix-oikeuksille.

Oman käyttäjän perustiedot saa kätevimmin suoraan komennolla id.

$ id
uid=1000(käyttäjä) gid=100(users) groups=100(users),10(wheel),33(http),91(video),92(audio),...

Tulosteessa uid kertoo käyttäjän ID:n ja gid samaisen käyttäjän perusryhmän ID:n.

Metabolix [07.07.2011 14:33:02]

#

The Alchemist, puhuttiin Windowsin jaoista eikä levyasemista. Toisin sanoen jossakin on ilmeisesti Windows-palvelin, joka jakaa tiedostojaan verkossa SMB:llä.

Toki on mahdollista myös, että kysyjä puhui ihan väärästä asiasta. Kaikeksi onneksi ratkaisu on silti sama.

id onkin kätevä. Mutta tässä nähtiin taas, että Ubuntussakin on oletuksena tehokkaita välineitä, joilla voi tehdä homman itse, jos ei muista valmista komentoa – missä pulassa olisikaan Windowsissa oltu? :)

The Alchemist [07.07.2011 14:45:24]

#

Niin noh, Samban yli käytettäessä levyä ei varsinaisesti ole mitään tiedostojärjestelmää, joten ei ole tiedostojärjestelmän oikeuksiakaan, joten niitä ei chownilla tai chmodilla voi muutella.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta