Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kovalevyn äänenvaimennus ja jäähdytys

Sivun loppuun

vesimies [02.05.2011 17:00:09]

#

Hei pitkästä aikaa!

Minulla on nyt ollut tämä kone reilu 3 vuotta ja kovalevy ilmeisesti alkaa reistailemaan. Olen ripustanut kovalevyn kumivirityksellä niin että koneen runko ei resonoi -> hiljentää todella paljon. Tämä viritys on siis ollut koko tuon yli 3 vuotta, ja kone on ollut päällä päivittäin aika monta tuntia. Mietin mahtaako kovalevy kuumeta liikaa, kun se ei pääse jäähtymään niin hyvin kuin jos se olisi kiinni metalliosissa. Kovalevy on kotelon etuosassa, ja taitaa jäädä ikäänkuin syrjään pääilmavirrasta joka käynee siellä keski- ja takaosan seuduilla. Siinä on aikamoinen johtovyyhtikin välissä.

Kovalevy on ATA SAMSUNG HD161HJ.

Oireet: Toisinaan kun käynnistän koneen ja valitsen käyttisvalikosta normaaliin tapaan Ubuntun, niin se ei käynnisty vaan ilmoittaa että levyltä ei löydy joitakin järjestelmätiedostoja (tai -hakemistoja), esim. /bin tai /etc, en näitä ole sen tarkemmin kirjannut ylös. Tätä tapahtuu kun kone on ollut edellisen kerran päällä tavallista pitemmän aikaa. Kun annan koneen vielä hiukan huilata ja esim. seuraavana päivänä käynnistän sen, se skannailee kovalevyn ja toisinaan korjaa virheitä, käynnistyy sitten hienosti kuin ei mitään vikaa olisi ollutkaan. Useimmiten tämä toistaiseksi toimii ihan moitteetta.

Kysymyksiä:

  1. Onhan diagnoosini oikea eli vika on kovalevyn huonossa kunnossa?

  2. Voiko kovalevyä jotenkin korjata tai vaihtaa siihen vain jotain osia? Vai pitääkö vaihtaa kokonaan?

  3. Mikä osuus kumivirityksellä on kuumenemiseen ja mikä on yleensäkin kovalevyn käyttöikä?

  4. Jos nykyinen järjestely on liian vähän jäähdyttävä, niin mikä olisi fiksuin keino parantaa jäähdytystä? Siili kovaleyn pintaan? Runkotuuletin kierrättämään ilmaa hiukan rivakammin kotelon siihen osaan?

  5. Jos runkotuuletin niin miten se tulisi asentaa, jotta se

    1. ei sotkisi kotelon muilta osin toimivaa tuuletusta, ja
    2. ei lisäisi koneen melutasoa?
  6. Vinkkejä mikä olisi edullinen ja kestävä kovalevy? (160GB riittää hyvin.)

(Mod. teki listan.)

vehkis91 [02.05.2011 17:20:56]

#

Jos koneesi etupaanelissa on kotelotuuletin, niin en usko, että kovo pääsee ylikuumenemaan, vaikka roikkuisikin kumilenkkien varassa. Jos taas kotelossa ei ole etupaneelissa tuuletinta, suosittelen ostamaan sellasen.

Metabolix [02.05.2011 17:34:07]

#

Asenna smartmontools ja aja sudo smartctl -a /dev/levyntunnus. Tulosteessa on mm. tällaisia rivejä:

ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x000b   100   097   062    Pre-fail  Always       -       65536
194 Temperature_Celsius     0x0022   043   100   020    Old_age   Always       -       43 (Min/Max 27/45)
225 Load_Cycle_Count        0x0012   001   001   050    Old_age   Always   FAILING_NOW 2725598

Sarake RAW_VALUE sisältää ihmiselle käsitettävän luvun. Eri kovalevyt keräävät eri tietoja ja saattavat myös raportoida niitä eri tavalla. Arvojen selityksiä voi kalastella mm. Wikipediasta. Arvattavasti error on yleensä paha asia. Yllä näkyvät jonkinlainen lukuvirhelaskuri, lämpötila (nyt, minimi, maksimi) ja kovalevyn lukupään parkkimittari, joka varoittaakin jo hajoamisesta.

Kovalevyn käyttöikä riippuu kovalevyn laadusta ja käyttötavasta. Yleensä fyysiseltä kooltaan isommat levyt (pöytäkoneiden levyt) kestävät paremmin kuin pienemmät (kannettavien levyt). Kannettavastani hajosi levy 2,5 vuoden rankan käytön jälkeen. Omista pöytäkoneistani ei koskaan hajonnut levyä, ja myös 90-luvun puolelta peräisin oleva läppäri on yhä kunnossa. Muutamasta muusta (melko uudestakin) hajonneesta levystä olen kyllä kuullut. Onkohan kuluttajaelektroniikan laatu heikentynyt? ;)

Pidän epätodennäköisenä, että kovalevysi olisi ylikuumentunut, ellet sitten ole vuorannut levyä umpikumin sisään. Mutta smartctl ehkä valottaa asiaa.

Blaze [02.05.2011 17:59:05]

#

Metabolix kirjoitti:

Pidän epätodennäköisenä, että kovalevysi olisi ylikuumentunut, ellet sitten ole vuorannut levyä umpikumin sisään.

Hassua, että mainitsit asian; mun kopassa kun on kovo just nimenomaan umpikumin sisällä äänen vaimentamiseks :D
No, on tuossa sitten jäähytyssiili tuolle hökötykselle, 44 astetta näyttäis olevan tällä hetkellä, ilmeisesti suht normaali käyntilämpötila.

Vanhan koneen kovot kävi siellä jossain 30 astessa aina, siinäkö se oli pitkän iän salaisuus?

vesimies [02.05.2011 18:35:23]

#

Kiitoksia vinkistä Metabolix! Enpä olisi arvannut että levyssä itsessään on lämpömittarikin saati tuollainen loki :D

Lämpötila näyttää olevan nyt 35, maksimi ollut 38. Eli onko se sitten vähän vai paljon...?

Levy on ollut päällä melkein 6500 tuntia mikä on lähes 9 kk. Parituhatta kertaa laitettu päälle ja pois.

Laitan tähän tuloslistan, saa kommentoida jos haluaa.

ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x000f   100   100   051    Pre-fail  Always       -       0
  3 Spin_Up_Time            0x0007   253   253   025    Pre-fail  Always       -       4480
  4 Start_Stop_Count        0x0032   096   096   000    Old_age   Always       -       4630
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   253   253   010    Pre-fail  Always       -       0
  7 Seek_Error_Rate         0x000f   253   253   051    Pre-fail  Always       -       0
  8 Seek_Time_Performance   0x0025   253   253   015    Pre-fail  Offline      -       0
  9 Power_On_Hours          0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       6484
 10 Spin_Retry_Count        0x0033   253   253   051    Pre-fail  Always       -       0
 11 Calibration_Retry_Count 0x0012   253   253   000    Old_age   Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   098   098   000    Old_age   Always       -       2046
 13 Read_Soft_Error_Rate    0x000e   100   100   000    Old_age   Always       -       859396
184 Unknown_Attribute       0x0033   253   253   099    Pre-fail  Always       -       0
187 Reported_Uncorrect      0x0032   253   253   000    Old_age   Always       -       0
188 Unknown_Attribute       0x0032   253   253   000    Old_age   Always       -       0
190 Airflow_Temperature_Cel 0x0022   133   124   000    Old_age   Always       -       35 (Lifetime Min/Max 10/38)
194 Temperature_Celsius     0x0022   133   124   000    Old_age   Always       -       35 (Lifetime Min/Max 10/38)
195 Hardware_ECC_Recovered  0x001a   100   100   000    Old_age   Always       -       859396
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   253   253   000    Old_age   Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0012   253   253   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0030   253   253   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x003e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
200 Multi_Zone_Error_Rate   0x000a   100   100   000    Old_age   Always       -       0
201 Soft_Read_Error_Rate    0x000a   253   100   000    Old_age   Always       -       0
202 TA_Increase_Count       0x0032   253   253   000    Old_age   Always       -       0

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

Jokotai [02.05.2011 18:55:10]

#

Lämpötila ainakin on hyvä, eipä juuri virheitäkään.

vesimies [02.05.2011 19:36:58]

#

Mistä tämä aloitusviestissä kuvailemani ongelma sitten voisi johtua? Menikö otsikko aivan väärin? Ja ennenkaikkea, mitä te tekisitte tässä tilanteessa?

ErroR++ [03.05.2011 20:06:51]

#

Muista varmuuskopioida se levy heti!!!

Jokotai [03.05.2011 20:25:42]

#

Oletko muuten kokeillut desärpälöimistä, esimerkiksi ilmaisella Defragglerilla. Joskus kummalliset kovo-ongelmat saattavat johtua nimittäi kovalevyn särpälöitymisestä.

Mizou [03.05.2011 22:17:26]

#

Jokotai kirjoitti:

Oletko muuten kokeillut desärpälöimistä, esimerkiksi ilmaisella Defragglerilla. Joskus kummalliset kovo-ongelmat saattavat johtua nimittäi kovalevyn särpälöitymisestä.

Eheyttäminen? (Tiedoston)Sirpaloituminen/pirsoutuminen? Nuo voisivat olla tutumpia ilmaisuja.

Jokotai [03.05.2011 22:22:11]

#

Mizou kirjoitti:

Jokotai kirjoitti:

Oletko muuten kokeillut desärpälöimistä, esimerkiksi ilmaisella Defragglerilla. Joskus kummalliset kovo-ongelmat saattavat johtua nimittäi kovalevyn särpälöitymisestä.

Eheyttäminen? (Tiedoston)Sirpaloituminen/pirsoutuminen? Nuo voisivat olla tutumpia ilmaisuja.

Kaikilla ei ole IT-Encyklopediaa, josta tarkistaa aivan joka sana.

Grez [03.05.2011 22:39:23]

#

Joten on parempi keksiä omia sanoja?

Jokotai [03.05.2011 22:44:47]

#

Grez kirjoitti:

Joten on parempi keksiä omia sanoja?

Ei, mutta ei s?rp?l?it?minen nyt niin hirveä virhe ole, vain 4 kirjainta.

vesimies [04.05.2011 11:07:04]

#

Minusta sana 'desärpälöiminen' on hauska, kuvaava ja ymmärrettävä. Ei kai tämä niin vakavaa ole näiden sanojen kanssa.

Mutta takaisin aiheeseen. Ei se levyneheytys tässä nyt auta, kun linux-osion tiedostojärjestelmä on ext4, jossa sitä pirstoutumista ei tapahdu (ainakaan siinä määrin kuin ntfs:ssä, en tosin ole tarkemmin perehtynyt asiaan, mutta näin olen käsittänyt. Eikä Ubuntussa ole mitään levyneheytystoimintoa, mitä ensin ihmettelin, ja sitten selvisi ettei sellaista edes tarvi).

Niin no on siellä levyllä vielä Windows-osio jota tosin en käytä. Ei kai se nyt tähän voi mitenkään vaikuttaa.

Joo todellakin varmuuskopiot olen ottanut.

Mainittakoon että jossain välissä asensin Ubuntun kokonaan uudestaankin, alustaen vastaavat levyosiot. Senkin jälkeen samoja ongelmia on välillä ollut.

Nyt kun vertailen tilannetta (kovalevyn ikä ja lämpötila) teidän kertomiinne, niin saan sen käsityksen että tuollainen oikkuilu on ihan ymmärrettävää tuonikäiselle levylle joka on hiukan lämpimänpuoleinen jos ei nyt ihan ylikuuma. Ajattelen nyt niin että kovalevyn vaihto saattaa olla lähiaikoina edessä, ja taidan laittaa samalla runkotuulettimen pitämään lämmön nykyistä alhaisempana.

Onko siinä runkotuulettimen asennuksessa jotain mitä pitäisi ottaa huomioon?

Metabolix [04.05.2011 16:11:39]

#

Jokotai selittää taas omiaan. Vaikka tiedostot olisivat levyllä miten pahasti palasina, eivät ne sieltä itsestään katoa tai rikkoudu. Hitautta ja rasitusta siitä tietenkin voi seurata, kun pitää hypellä ympäri levyä.

Vaikea uskoa, että kolmen vuoden ikäinen, ilmeisesti hyvin kohtuudella käytetty pöytäkoneen levy olisi hajoamassa. Lämpötilakin on pysynyt matalana, eikä varsinaisia virheitä näy olevan.

Onko koneesi ehkä kaatunut ennen noita virhetilanteita, tai oletko huomannut muuta omituista?

vesimies [04.05.2011 19:09:21]

#

Joskus viime marraskuussa Ubuntu ei käynnistynyt ollenkaan, vaan tuli tällainen virheilmoitus:

"Ubuntu is running in low-graphics mode. Your screen, graphics card, and input devices could not be detected correctly. You will need to configure these yourself."

Sitten siinä oli joku valikko josta ei ollut mitään hyötyä. Yritin hakea apua ongelmaan ubuntu forumilta, mutta turhaan, lopulta vain asensin Ubuntun uudestaan ja se toimi taas.

Mikä lie ollut, en tiedä onko sillä mitään tekemistä tämän uudemman ongelman kanssa. Niin no konsolimoodissa kone toimi, tosin en sitä paljon käyttänyt niin en osaa sanoa oliko kaikki hakemistot tallella. Myös Windowsiin boottasin silloin pari kertaa jotta pääsin kirjoittamaan nettiin (vaikka aiemmin sanoinkin etten ole sitä käyttänyt, no hätätilanteita ei lasketa;).

Muuten on toiminut täysin ok.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta