Moi.
Ilmeisesti hiljattain ilmestynyt gnome 3.0 ( http://www.tietoviikko.fi/kehittaja/
Näytti mielenkiintoiselta varsinkin kun vanhat ohjelmat pitäisi toimia siinä.
Mieleni tekisi testata, mutta mutta: en tosiaan hanskaa kunnolla tuota linuxia, joten miten tuollainen asennetaan? Entä jos se ei olekkaan hyvä/toimiva niin miten sitten palattaisi vanhaan? Tällä hetkellä käytössä on ubuntu ja jokin gnomen versio..
Ubuntussa virallista GNOME 3 -tukea saanee vielä odottaa: tämän kuun lopulla julkaistava Ubuntu 11.04 pysyy yhä varmuuden vuoksi aiemmassa versiossa. Netistä löytyy kuitenkin epävirallinen pakettivarasto, jossa on ilmeisesti Ubuntu 11.04:lle tarkoitettu versio GNOME 3:sta.
Jos siis Linux ei ole hyvin hanskassa, kannattaa odottaa tuon uuden Ubuntun julkaisua ja päivittää normaalisti siihen. (Voit päivittää hetikin, mutta keskeneräisen version kanssa voi olla yllättäviä ongelmia.) Päivityksen jälkeen voit asentaa GNOME 3:n edellä mainitusta pakettivarastosta, ja jos jokin menee vikaan, voit aina kirjautua komentoriville (Ctrl+Alt+F1) ja sitä kautta poistaa koko GNOMEn, poistaa epävirallisen pakettivaraston ja asentaa sitten vanhan GNOMEn uudestaan.
Arch Linuxissa uusi GNOME näyttäisi jo olevankin testattavien pakettien joukossa (eli helposti asennettavissa) ja tullee sieltä yleiseen käyttöön tuossa tuokiossa. Täytyypä testata. Aiemmin en ole pitänyt GNOMEsta ollenkaan, saa nähdä, onko tilanne muuttunut.
runeberg kirjoitti:
varsinkin kun vanhat ohjelmat pitäisi toimia siinä.
Tuo nyt taas on jokin Windows-maailman outo ajatus. Linuxissa hyvin harva ohjelma on riippuvainen siitä, mikä työpöytäympäristö on käytössä; äkkiä mieleen tulevat vain asetusohjelmat ja jotkin paneeliohjelmat.
Metabolix kirjoitti:
Aiemmin en ole pitänyt GNOMEsta ollenkaan, saa nähdä, onko tilanne muuttunut.
Mitä tuosta oon lukenu, niin ei houkuta edes kokeilemaan. Odotan koko julkasusta KDE 4.0:aa suurempaa floppia, se nyt oli sentään vaan keskeneränen, GNOME 3.0:aa on aktiivisesti kehitetty huonoon suuntaan ("me tiedämme paremmin kuin sinä, miten haluat työpöytääsi käyttää").
Olen kokeillut tuota GNOME3:sta ja oli kyllä pettymys.. :( Netbook remixin uppoaa paremmin. :D
Gnome 3.0 oli ihan hullu. En ymmärrä, miksi siitä haluttiin tehdä niin "pelkistetty" eli vajaatoiminen. Teemaa tai fontteja ei voi vaihtaa ollenkaan, vain taustakuvan voi valita itse. Käynnistyviä palveluita tai sovelluksia ei voi muutella - ainakaan en moisia säätimiä löytänyt. Se on erittäin suuri miinus, sillä ainakin omalla koneellani Gnome 3.0 latasi taustalle koko KDE:n Plasma-työpöytää lukuunottamatta. Palveluiden hallinta ja erottelu eri työpöytäympäristöjen välillä on Linuxissa ihan kuralla muutenkin.
Tiedän, että jollain lisäohjelmalla noita ja muitakin puutteita voi varmasti paikkailla. Ainakin tulevaisuudessa, mikäli sopivaa softaa ei vielä ole tehty.
Konseptina Gnome 3.0 on minusta mielenkiintoinen. Se on myös paljon parempi julkaisu kuin KDE 4.0 aikanaan. Itse pidän läppärikäytössä silti eniten Gnome 2:sta.
Toivottavasti kolmosversiota kehitetään ja uudistetaan enemmän kuin kakkossarjaa viime vuosina. En ole havainnut mitään merkittäviä muutoksia Gnome 2:ssa luultavasti koko tämän neljän vuoden aikana, minkä olen ollut täysipäiväinen Linux-käyttäjä.
Ok, kiitoksia vastauksista. Taidan siis vielä odotella jonkin aikaa, että tulisi paketinhallintaan.
Metabolix kirjoitti:
runeberg kirjoitti:
varsinkin kun vanhat ohjelmat pitäisi toimia siinä.
Tuo nyt taas on jokin Windows-maailman outo ajatus. Linuxissa hyvin harva ohjelma on riippuvainen siitä, mikä työpöytäympäristö on käytössä; äkkiä mieleen tulevat vain asetusohjelmat ja jotkin paneeliohjelmat.
Tjaa... Jos ajattelee nimenomaan sitä desktopia, mistään yhteensopivuudesta on ihan turha edes puhua. Kaikki desktop-integroinnit lakkaa toimimasta, kun vaihdetaan välillä KDE, Gnome, LXDE ja Openbox. Se on teitysti eri asia, että ohjelmat kyllä käynnistyy ja ovat käytettävissä, kun tietää miten. Peruskäyttäjälle kuitenkin ne integroinnit nimenomaan määrää "toimiiko" ohjelma vai ei.
Mainittu yhteensopivuus vanhojen versioiden kanssa koskee vain ohjelmoijan näkökulmaa. Gnome 2 perustuu GTK+:n kakkosversioon ja Gnome 3 taas kolmosversioon. Mikäli ohjelma käyttää vain tiettyjä Gnome- ja GTK-kirjastoja, niin sen saa toimimaan natiivina Gnome 3 -ohjelmana yksinkertaisesti kääntämällä koodin uudestaan Gnome 3:n kirjastoja vasten ilman (merkittäviä) muutoksia lähdekoodiin. Tätä tarkoittaa se yhteensopivuus.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.