Eli jälleen otan tämän puheeksi, koska autojen välinen törmääminen pelissäni ei oikein toimi halutulla tavalla vaan autot jäävät harmittavan usein jumiin ja tiedän osittain syynkin ja nykyinen systeemi ei todellakaan toimi.
Luin tässä monen näköisiä kaavoja, mutta en saanut niistä oikein tolkkua (ehkä suurin syy huono enklantini)
Joten ajattelin kysyä, että voisiko joku selittää mistä putkan matematiikka oppaassa olevien kaavojen arvot tulevat ja mitä niistä tarvitsen. Tarkotan nyt sitä, että kaavoja on pirtusti esim:
v = 3i - j
s = 3i + 2j
N = 2i - 3j
N = 1/√13 * (2i - 3j)
v2 = v - 2 * (v · N) * N
v · N = (3i - j) · 1/√13 (2i - 3j) = 1/√13 * (3*2 - 1*(-3)) = 9/√13 ≈ 2,5
v2 = v - 2*2,5*N = 3i - j - 5*(2/√13i - 3/√13j) ≈ 0,2i + 3,2j
Eli mistä tulee 3i 3j sekä N=1/√13 jne
ja mitä noista kaavoista tarvitsen, koska oikeasti niitä on paljon..
tai tarkemmin kun ajattelin niin en luultavasti tarvitse kuin kaksi alinta? ne on vain eritelty kätevästi mutta mistä nuo arvot tulevat. Se kiinnostaisi minua.
mika132 kirjoitti:
Joten ajattelin kysyä, että voisiko joku selittää mistä putkan matematiikka oppaassa olevien kaavojen arvot tulevat
Tuolla ne on selitetty. Jos luet alusta alkaen ja ymmärrät kaikki asiat mitä kerrotaan, niin siinä vaiheessa kun noita tulee vastaan, niin sinulla on tiedot ymmärtää mistä puhutaan.
mika132 kirjoitti:
Tarkotan nyt sitä, että kaavoja on pirtusti esim:
v = 3i - j
s = 3i + 2j
N = 2i - 3j
Näistä mikään ei varsinaisesti ole kaava, vaan nämä ovat yksittäisiä vektoreita, joita käytetään sivun esimerkeissä.
Eli selvästikään et lukenut tai ymmärtänyt kappaletta "Vektorien esittäminen koordinaatistossa"
mika132 kirjoitti:
N = 1/√13 * (2i - 3j)
Tässä taas halutaan saada vektorin 2i - 3j suuntainen yksikkövektori. Koska vektorin 2i - 3j pituus on √13 (eli √(2^2 + 3^2) ), niin 1 pituinen samansuuntainen vektori saadaan luonnollisesti jakamalla ko. vektori √13 :lla.
mika132 kirjoitti:
tarkemmin kun ajattelin niin en luultavasti tarvitse kuin kaksi alinta?
Ei sieltä tarvitse mitään yksittäistä "kaavaa" vaan riittää kun ymmärtää mitä vektoreilla voi laskea, miten ja miksi, jotta sitten osaa kirjoittaa sopivat kaavat omaan sovellukseen.
Siis oppaan tarkoitus on opettaa laskemaan vektoreilla. Siellä on kaavoja lähinnä siksi, että voisi nähdä käytännön esimerkin siitä, miten juuri opetettua asiaa käytetään. Tai siis onhan siellä valmiita kaavojakin, mutta ne tunnistaa siitä, että niissä ei ole paljoa numeroita. Esim. peiliheijastus:
v2 = v - 2 * (v · N) * N
hei miten voin laskea mihin auto törmää.. koska tällä hetkellä autojen törmätessä tekemälläni tyylillä kaikki ovat totta vain tietyssä paikassa.
Eli miten voin laskea, että auto törmäsi toisen auton kuvan alkupäähän eli perään ja sitten taas loppu päähän eli keulaan.. ja niin, että nuo arvot ovat totta vaikka auton kulma olisi radiaaneina 0.60.
Vertaa autojen asentoa (kiertokulmaa) ja toisen auton sijainnin suuntakulmaa. Jos auton nokan suunta on 90 astetta ja toinen auto on suunnassa 180 astetta, törmäys tapahtui oikeaan kylkeen.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.