Aloin miettimään, mitä eroa on Internetohjelmoinnilla ja Webohjelmoinnilla? Ovatko ne synonyymejä?
No mitä mieltä itse olet?
Lebe80 kirjoitti:
No mitä mieltä itse olet?
Julma kello 1337:in vastaus.
eija kirjoitti:
Ovatko ne synonyymejä?
Ei. Internettiä voi käyttää muutenkin kuin web-palveluihin.
"Internetohjelmointi" ei minusta kerro terminä yhtään mitään. Rinnastaisin sen omassa päässäni suoraan juuri web-ohjelmointiin, mitä sekään sitten virallisesti on. Näyttää englanninkielinenkin termi "internet programming" osoittavan juuri HTML:n ja PHP:n yms. pariin.
Kai se on tulkinnanvarainen asia.
The Alchemist kirjoitti:
Rinnastaisin sen omassa päässäni suoraan juuri web-ohjelmointiin
Niin minäkin, tosin jos joku rupeaa väittelemään semanttisista eroista, niin en väitä vastaan.
http://wiki.answers.com/Q/
The programs which can have connect to internet servers by using internet server API's or winsock API's or any other wrapper classes provided by any third parties. This type of programs may able to send and receive packet data across network. internet is a shortened version of international network.
Mutta kuten usein, etenkin englannin kielessä sanat saavat uusia merkityksiä. Tuli muuten virhe ekaan viestiin :(
eija kirjoitti:
Aloin miettimään, mitä eroa on Internetohjelmoinnilla ja Webohjelmoinnilla? Ovatko ne synonyymejä?
http://fi.wikipedia.org/wiki/OSI-malli
Sijoittaisin internet-ohjelmoinnin alkaen 3. tasolta ja web-ohjelmointi on sitten tuolla 5-6 tasoilla.
Minusta internet-ohjelmointi on sitä, että IDE pyörii jossain palvelimella ja sitä sitten etäkäytetään Internetin yli. Eli PoIP (Programming over IP) aivan kuten internetpuhelu on VoIP.
Ja internet-pommihan on mikä tahansa kauppakeskuksessa tai muussa räjähtänyt pommi, johon on haettu ohjeita internetistä. Jostain kumman syystä ei silti ole ollut paljoakaan liikkeellä kirjastopommeja.
Virallinen kanta:
"Web-suunnittelija
Web-suunnittelija rakentaa verkkosivuja. Tehtäviin kuuluu selvittää asiakkaan kanssa tulevien sivujen käyttötarkoitus, kohderyhmät ja tietosisällöt. Hän laatii suunnitelman sivuston rakenteesta, graafisesta ilmeestä, sivuilla käytettävistä mediaelementeistä (tekstit, kuvat, animaatiot jne.) sekä navigaatiosta ja toiminnallisuuksista.
Toteutusvaiheessa web-suunnittelija koostaa verkkosivut html-kielen ja eri ohjelmointikielten avulla, usein web-editoria apunaan käyttäen. Tämän jälkeen hän testaa sivuston toimivuuden ja tekee tarvittavat muutokset.
Julkaisemisen jälkeen työtehtäviin saattaa kuulua sivujen ylläpito ja kehittäminen. Työhön voi kuulua muitakin tehtäviä kuten sivujen pääkäyttäjänä toimimista, asiakaspalvelua, www-toiminnan koordinointi- ja kehittämistehtäviä sekä www-palvelinten ylläpitotehtäviä.
Myös nimikkeitä www-suunnittelija, Internet-suunnittelija ja Web Designer käytetään.", Lähde: http://www.mol.fi/avo/ammatit/25130.htm
Älä nyt suunnittelua enää sekota joukkoon :)
Nettisivujen kanssa voinee yleistää jokseenkin näin...
Ohjelmoija toimii palvelinpuolen ohjelmistojen kanssa, mahdollisesti myös työstäen selaimessa suoritettavaa JavaScript-koodia. HTML:n ja CSS:n osaaminen ei ole ohjelmoijalle välttämätöntä. Kieliä esim. PHP, ASP, JSP ja tietokantaosaamista vaaditaan (MySQL, PostgreSQL, SQlite, MSSQL...)
Suunnittelija työstää selaimessa näkyvää puolta: taitto, HTML, CSS, ohjelmointia sivuten myös JavaScriptiä – nykyään pohjalla on hyvin usein valmiiksi kehitetty ohjelmisto, joka pyörii palvelimen puolella. Usein tässä tapauksesssa varsinaista ohjelmoijaa ei tarvita, vaan suunnittelija luo lopputuloksen ohjelmiston päälle. Ohjelmoija on tarpeellinen mikäli tarvitaan sellaista toiminnallisuutta, jota muutoin ei ole saatavilla.
Roolista riippuen graafikko luo sivuston graafisen ilmeen tai työstää grafiikat suunnittelijan taiton tarpeiden mukaan. Suunnittelijalla voi olla graafikon taitoja. Graafikolle ei ole välttämätöntä osata HTML:ää tai CSS:ää, mutta siitä on apua. Graafikon tehtäviin voi myös kuulua animaatioiden tekoa esimerkiksi käyttäen Flashia.
Sisällöntuottaja käyttää suunnittelijan kokoamaa palvelua lisätäkseen sivuille uutta sisältöä.
Ylläpitäjä vastaa sivuston toiminnasta, ohjelmistojen päivityksistä sekä mahdollisesti myös suoraan itse huolehtii palvelimesta, mikäli sivutilaa tai palvelinta ei ole vuokrattu kolmannelta osapuolelta.
Nimikkeet voivat heitellä, tehtävään kuuluvat vastuualueet saattavat hieman vaihdella henkilöiden taitojen mukaisesti, mutta nämä jaot pääpiirteittäin pysyvät aina. Jotkut henkilöt saattavat kyetä hallitsemaan kaikkia mainittuja rooleja.
Paikkauksia näihin kuvauksiin saa tehdä vapaasti. Minä kun en ole työskennellyt tiimipohjalta missään yrityksessä, vaan "osaan vähän kaikkea".
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.