Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Elisan määräykset

Macro [11.08.2010 18:18:56]

#

Viestintävirasto on joskus määrännyt, että operaattoreiden tulee sulkea portti 25. Se on muutettu, ja Elisan sivuilla väitetään toista. Nykyään laki menee siitä kohtaa niin, että operaattori saa halutessaan estää portin 25 käytön. No, tietenkin kaikki operaattorit tekevät niin ja nyhtävät rahaa yrityslaajakaistoillaan, jossa tuo on auki.

No, tässä se vanha Elisan ilmoitus. http://www.elisa.fi/asiakastuki/199.65/rajoitukset-elisan-verkossa/

http://www.elisa.fi/asiakastuki/199.65/rajoitukset-elisan-verkossa:

Porttiin 25 (SMTP) saapuva liikenne estetään. Portin 25 kautta lähtevä liikenne sallitaan ainoastaan Elisan postipalvelimille smtp.kolumbus.fi ja smtpa.kolumbus.fi sekä Saunalahden postipalvelimelle posti.saunalahti.fi. Rajoitus perustuu Viestintäviraston määräykseen.

Elisa Viihde on julkaistu tämän jälkeen, ja siellä sanotaan seuraavasti:

Elisa Viihde kirjoitti:

Huomioitavaa
Porttiohjauksia pystyy määrittämään ainoastaan 5, joista 2 ohjausta on valmisohjauksia (SSH:lle portti 22, HTTP:lle portti 80). Porttiohjauksia voi tehdä ainoastaan porttihaarukalla 22-65535, poislukien portti 1901, joka on varattu Laajakaistamodeemin ja päivityspalvelimen väliseen kommunikointiin.

Huomaa testatessasi porttiohjauksen toimivuutta, että testit pitää tehdä ulkoverkosta käsin. Saman NAT-verkon takaa yrittäessä julkisella IP-osoitteella toiselle samassa NAT-verkossa olevalle laitteelle ohjaus ei toimi.

Portti 25 sisältyy alueelle 22-65535. Tämän perusteella sanoisin, että portti on auki.

No, nyt kävi kuitenkin niin, että posti kulkee ainoastaan SMTP-palvelimeltani Kolumbus-osoitteisiin. Toisinpäin oleva liikenne ei kulje, myöskään muualle ei voi lähettää postia.

En tiedä asiasta, mutta mielestäni olisi järkevää uuden määräyksen kumota vanha. Tässä tilanteessa siis ainoastaan Elisa Viihteessä olisi yksityiskäyttäjän laajakaistoista portti numero 25 auki jokaiseen suuntaan.

Puoltaako laki ajatustani, että uudempi määräys kumoaa vanhan, tässä tapauksessa tyhmän, määräyksen?

En ole vielä löytänyt Elisan sivulta tekstiä "Oikeudet muutoksiin pidetään". Mielestäni tämä saataisiin kieltää lailla, koska tämä on kuluttajan kusetusta muuttaa asioita ja pilata kuluttajan päivä tyhmillä muutoksilla.

Muokkaus. Löysimpä sittenkin Elisan sivulta niitä "Oikeudet muutoksiin pidetään"-kohtia. http://www.google.com/search?q=site:elisa.fi oikeudet muutoksiin&rls=com.microsoft:en-us:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GFRE_en-GB

Kumminkin tämä on mielestäni kusetusta, ja saisi olla laitontakin.

Grez [11.08.2010 21:13:04]

#

Macro kirjoitti:

En tiedä asiasta, mutta mielestäni olisi järkevää uuden määräyksen kumota vanha. Tässä tilanteessa siis ainoastaan Elisa Viihteessä olisi yksityiskäyttäjän laajakaistoista portti numero 25 auki jokaiseen suuntaan.

Mielestäni se ei olisi järkevää. Vaikka ongelma ei ehkä ole nykyään yhtä paha kuin silloin kun oli tuo laki että ne oli pakko estää, niin siltikin ihmisten koneilla majailee yhä avoimia välitinpalvelimia. Nykyisellään laki toki antaisi mahdollisuuden jättää se sulkematta tai esim. erikseen pyydettäessä avaamaan sen. Tuo pyydettäessä avaus olisi sikäli järkevää, että tuskin kukaan asiasta mitään tajuamaton alkaa sitä pyytämään. Se on sitten operaattoreiden asia että kiinnostaako niitä alkaa availemaan noita. Mikään pakkohan ei ole.

Macro kirjoitti:

Puoltaako laki ajatustani, että uudempi määräys kumoaa vanhan, tässä tapauksessa tyhmän, määräyksen?

No siis se aikaisempi määräyshän on kumottu. Nykyään operaattori saa itse valita. Sikäli olen eri mieltä, että määräys ei ollut tyhmä. Nykyinen määräys on vielä fiksumpi, koska se mahdollistaa operaattoreille niiden sulkemisen, mutta myös avaamisen erikoistapauksissa. Nythän sitten voi valita sellaisen operaattorin, joka toimii järkevimmin. Kaikkein tyhmintä olisi määrätä, että sen pitäisi olla aina kaikilla auki.

Macro kirjoitti:

Kumminkin tämä on mielestäni kusetusta, ja saisi olla laitontakin.

Niin Elisan sivuilla kerrotaan että Elisa kategorisesti estää liikennöinnin porttiin 25 ja et itse palvelua tilatessasi ole kysynyt että onko sitä estoa mahdollista poistaa, niin en puhuisi kusetuksesta vaan jostain ihan muusta.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta