Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kiintolevy hajalla?

Burton [08.06.2010 04:25:38]

#

Heippa.

Sain käsiini vuonna 2007 ostetun läppärin, jolle minun pitäisi tehdä "kevätsiivous. Huomasin kuitenkin puhdistaessa järjestelmää, että eheytysohjelmat kaikista avuistaan huolimatta jättävät kiintolevyn 30% pirstaloituneeksi. Lisäksi käyttäessä on havaittavissa täysin selittämätöntä hitautta tiedostojen hakemisessa.

Ajattelin, että voisiko tällainen viitata laitteistovikaan? Minulla itselläni on samana vuonna ostettu läppäri, johon on jo kerran vaihdettu kiintolevy samanlaisten oireiden jälkeen. Haluaisin kuitenkin varmistaa epäilykseni.

Voisiko jokin lievempi ilmiö aiheuttaa samanlaisia oireita?

JussiR [08.06.2010 08:55:41]

#

Hitaus saattaa johtua siitä, IDE-kanava on mennyt jostain syystä PI0 tilaan.

Device Manager-> IDE ATA/ATAPI Controllers-> Primary IDE Channel-> Advanced Settings.
Sitten laitat Transfer Mode:ksi DMA If available. Jos se ei anna sun vaihaa sitä niin mene Driver-välilehdelle, poista ajuri ja boottaa kone.

Burton [08.06.2010 14:04:54]

#

DMA näytti olevan päällä, kun lisäasetuksia katselin. Eli kaiken pitäisi olla kunnossa päältäpäin katsottuna.

Metabolix [08.06.2010 14:13:36]

#

Oletko huomioinut, että "30 % pirstaloituminen" voi tarkoittaa käytännössä, että muutamat waretetut usean gigan tiedostot ovat kahdessa osassa, mikä ei käytännössä vaikuta koneen nopeuteen mitenkään?

Windowsilla on tapana mennä vuosien mittaan solmuun, eikä siihen tunnu koskaan siivous täysin auttavan. Eheytyksen ohella hyviä ilmaistyökaluja kuitenkin ovat mm. EasyCleaner ja Spybot Search & Destroy, joilla saa rekisteristä kaikenlaista roskaa pois.

Grez [08.06.2010 19:52:22]

#

Burton kirjoitti:

eheytysohjelmat kaikista avuistaan huolimatta jättävät kiintolevyn 30% pirstaloituneeksi.
...
Ajattelin, että voisiko tällainen viitata laitteistovikaan?

Käyttiksessä näkyvä pirstaloituminen tai eheytysohjelman toimimattomuus ei voi johtua rautaviasta (tai sitten tulee kyllä ilmoitus MYÖS siitä rautaviasta tai käyttis kaatuu kokonaan)

Jos haluat tietää, onko levyllä rautatasolla paljon vikaa, niin käytä jotain SMART työkalua. Jos se näyttää että uudelleensijoitettuja sektoreita on paljon, niin saattaa olla että osa hitaudesta johtuu siitä. Muilta osin yhdyn Metabolixin kommentteihin. Yksi varmahko nopeutuskeino on myös käyttiksen asennus uudelleen ja sen jälkeen vain oikeasti tarvittavien ohjelmien asennus.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta