Avoimet yliopistot ympäri maata järjestävät kesäisinkin korkeakouluopetusta, jolle voi osallistua kuka tahansa. Kurssit eivät ole kalliita, ja kyseisen oppilaitoksen perusopiskelijoille ne ovat kesällä ilmaisia. Suoritukset kelpaavat sellaisenaan kyseisessä oppilaitoksessa (Avoimet ovat siis osa jotain korkeakoulua), ja niillä voi korvata opintoja muissa oppilaitoksissa tapauskohtaisesti. Tietoja opetuksesta löytyy netistä, tässä infoa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen kursseista.
Periaatteessa kesän aikana voi suorittaa koko perusopintokokonaisuuden, mistä saa opinto-oikeuden Tietojenkäsittelytieteen laitokselle, kunhan kokonaisarvosana on vähintään 3. Aikataulu on tiivis, joten helpommin kokonaisuuden suorittaa vaikka kahdessa kesässä tai kesällä ja seuraavana talvena. Kaikille kursseille voi vielä ilmoittautua, ja normaalisti kaikki pääsevät kurssille, sillä ryhmiä perustetaan tarvittaessa lisää.
Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen
Opintojaksolla tutustutaan tietojenkäsittelyn keskeisiin osa-alueisiin, menetelmiin ja ammattietiikkaan. Kirjoitellaan aika paljon esseitä. Tälle kurssille useimmat tulevat, koska haluavat suorittaa koko perusopinnot.
Ohjelmoinnin perusteet
Ohjelmoinnin ja Java-kielen perusteet. Niille, jotka haluavat oppia ohjelmoimaan tai syventää tietojaan perusteiden osalta. Ohjelmointitaitoisille, jotka eivät osaa Javaa.
Ohjelmoinnin jatkokurssi
Lisää Javaa, opitut tekniikat soveltuvat muihinkin oliokieliin. Tämän kurssin jälkeen hallitsee Javaa erinomaisesti. Kieli on tietysti tavattoman laaja, eli opeteltavaa riittää vuosiksi, mutta kurssi antaa valmiudet hankkia tarvittavat lisätiedot omatoimisesti. Aika paljon Java-ohjelmoinnin alkutaivalta kyllä helpottaa, jos suorittaa vielä esim. Java-ohjelmoinnin harjoitustyön, missä saa lisäohjausta vaikkapa graafisen käyttöliittymän luontiin ja API-kuvauksen omatoimiseen käyttöön. Kurssilla pärjätäkseen on hallittava Javan perusteet kohtuullisesti.
Tietokantojen perusteet
Teoriaa ja käytäntöä relaatiotietokantojen suunnittelusta ja käytöstä. Opitaan melko monimutkaisiakin SQL-kyselyitä, opittu riittää hyvin pienten tietokantojen luomissen ja käyttöön suoraan tai ohjelmointikielistä käsin. Teoriaosuus sisältää matematiikkaa, mutta on tästä kurssista saatu viitosia keskinkertaisen peruskoulumatematiikan pohjallakin. Tietokantojen tuntemus tässä laajuudessa on jokaisen ammattikoodarin perustietoa.
Ohjelmistojen mallintaminen
Opitaan välineitä laajempien ohjelmien suunnitteluun sekä muiden projektin koodareuiden ja sidosryhmien väliseen kommunikaatioon, esim. prosessimallit, UML-mallinnuskieli, oliopohjainen suunnittelu. Niille, jotka tekevät / osallistuvat laajojen sovellusten tekemiseen.
Ohjelmoinnin harjoitustyö
Tehdään kohtuullisen kokoinen kokonainen sovellus, opitaan dokumentointia ja vähän testaustakin, kerrataan suunnittelua jne. Erinomainen tilaisuus opetella vielä ohjatusti uusia asioita Javasta, esim. graafisen käyttöliittymän suunnittelua tai tietokantojen käyttöä Javassa, vaikka kumpaakaan ei ole pakko käyttää. Javaa melko hyvin osaaville ja suunnittelun perusteet hallitseville, jotka haluavat lisää käytännön osaamista koodauksesta.
Näistä Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen alkaa jo 17.5., muut sitten luetellussa järjestyksessä.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.