Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Serverikonetta hankkimassa

Sivun loppuun

teppuli [09.05.2010 20:30:21]

#

Olen ajatellut jotain vanhaa nuhapumppua hankkia linux serveriksi, ja tästä seuraakin heti pari kysymystä:

Joudun laittamaan sen koneen varmaankin parin metrin päähän sängystä pöydän taakse, niin missä määrin nuo meluaa, kokemusta?

Riittääkö n. max 2 ghz, max 512mb ram:lla varustettu kone apache + php + mysql + irssi yhdistelmän pyöritykseen jos sivuille ei ole odotettavissa juurikaan liikennettä?

Ja yksi ongelma. Joudun ehkä eräistä syistä laittamaan 54mb/s WLAN:in taakse tuon koneen, niin vaikuttaako tuo WLAN paljon nopeuteen?

Blaze [09.05.2010 20:51:24]

#

teppuli kirjoitti:

Joudun laittamaan sen koneen varmaankin parin metrin päähän sängystä pöydän taakse, niin missä määrin nuo meluaa, kokemusta?

Riippuu jossain määrin koneesta, mutta lupaan, että huomaat sen tuulettimen äänen kyllä yöllä, vaatii totuttelua.

teppuli kirjoitti:

Riittääkö n. max 2 ghz, max 512mb ram:lla varustettu kone apache + php + mysql + irssi yhdistelmän pyöritykseen jos sivuille ei ole odotettavissa juurikaan liikennettä?

Helposti. Nettiyhteys se pullonkaula on.

teppuli kirjoitti:

Joudun ehkä eräistä syistä laittamaan 54mb/s WLAN:in taakse tuon koneen, niin vaikuttaako tuo WLAN paljon nopeuteen?

Sun yhteys Internetiin tuskin on nopeampi ku 54Mbps, eli ei vaikuta, ellei kone sitten ole aivan kantomatkan ääripäässä niin että yhteydessä alkaa tulemaan packet lossia.

Grez [09.05.2010 21:00:50]

#

Jos kone on oikeasti pakko laittaa makuuhuoneeseen, niin laittaisin varmaan tällaisen SSD levyllä. http://www.fit-pc.com/web/ Täysin äänetön.

Metabolix [09.05.2010 21:06:50]

#

Minulla on palvelimena 333-megahertsinen Pentium II -läppäri, jossa on 192 megaa muistia. Tehot ovat riittäneet aivan hyvin, vähäisestä muistista huolimatta swappia on käytössä alle 50 megaa, vaikka palvelimella pyörii kaikenlaista:

Läppärin hyvä puoli on hiljaisuus. Vuosia pidinkin palvelinta omassa huoneessani aivan sängyn tuntumassa, enkä muista, että se olisi juuri häirinnyt. Toisaalta eipä pöytäkoneestakaan melua lähde, jos hankkii kunnon tuulettimet. Valitettavasti ne tahtovat vanhoissa koneissa olla huonossa kunnossa tai muuten vain meluisaa halpiskamaa. Muokkaus: Toinen etu läppäristä on tietenkin akku sähkökatkosten tai siirtämisen varalle.

WLAN ei ole ongelma, ellet ole tilannut palvelinkäyttöön nopeaa nettiyhteyttä. Parhaatkin ADSL-yhteydet taitavat lähettää vain nopeudella 2 Mbps, tai ainakaan en ole huomannut mainoksia nopeammista.

Jos haluat hakea ilmaiseksi vanhan (kuitenkin vähän tuota läppäriä paremman) pöytäkoneen palvelimeksi, tule käymään Helsingissä. ;) Tarjous on toki voimassa kenelle tahansa.

teppuli [09.05.2010 21:16:29]

#

Juu 2/1 mb netti on. Kiitos mutta n. 600km välimatkan vuoksi en oikein voi hakea :)
Voisi kyllä läppäriäkin harkita.

Blaze [09.05.2010 21:17:58]

#

Metabolix kirjoitti:

Läppärin hyvä puoli on hiljaisuus

Ei niitten läppärien, mistä mulla on kokemusta :P
Tää miniläppäri on eka oikeasti hiljanen, mihin oon törmänny.

Kray [09.05.2010 21:53:39]

#

Itselläni pyörii sängyn alla koululta tuotu vanha kahden gigahertsin celeron puolella gigatavulla muistia. Irssi, ssh, mailipalvelin, mysql-palvelin, apache, phusion passenger ja muuta sälää siinä pyörii. Kiintolevy on kohtuullisen hiljainen, suurin melunlähde on prosessorituuletin. Se on tosin nyt varsin hiljainen kun nopeudensäätönä toimii 20 ohmin vastus. Kokeilujeni perusteella voin todeta että se kone on parempi laittaa sängyn alle takapaneeli seinää kohti kuin pitää sitä parin metrin päässä avoimessa tilassa, sillä vaikka olisit fyysisesti lähempänä laitetta, sänky vaimentaa meteliä tehokkaasti.

Henkru [11.05.2010 15:45:05]

#

Itse olen kokenut tämmöisen järjestelmän oikein hyväksi/äänettömäksi.

Elikäs sopiva Mini-ITX pohjaksi. Järjestelmä assenetaan nopealla CF-kortille. CF-kortti sata-väylään sitten sata->cf palikalla kiini. Jos tarkoitus on pitää myös tiedostopalvelinta niin kytkee tuohon rinnalle tavallisen kiintolevyn, joka säädetään menemään lepotilaan, kun sitä ei käytetä. Virtalähteeksi sopiva picoPSU ja sopiva muuntaja siihen. Toki ite olen repinyt omasta servusta emon pienen coolerin irti ja tilalle meni 120mm tuuletin pienimmillä kieroksilla mitä sai (täysin äänetön ja lämmöt tippuivat muutaman asteen).

Ebaysta kannattaa tavaraa kattella. Toki Suomesta saa, mutta hinnat ovat mitä ovat.

Macro [11.05.2010 20:17:42]

#

Kai semmoinen jotain ääntä pitää. En suosittele ostamaan mitään ikivanhaa romua, koska minusta sellaisella ei ole mitään merkitystä enään tänä päivänä. Minullakin oli vanha (ehkä 7 vuotta) HP-läppäri serverinä kun aloittelin, se oli kaamea! Piti meteliä, sammahteli aina sillon tällöin, ja oli jumissa.

Nykyään saa semmoisia tehomyllyjä halvalla, että kannattaa harkita. Meillä on 600€-hintaluokkaan sijoittuva pöytäkoneserveripalvelin, joka on suht hiljainen.

4GB DDR3 1333MHz, 1,25TB tallennustilaa (WD), Asuksen emolevy... Sitä luokkaa. :) Kestää monia vuosia, toisin kun kohta saat heittää vanhat romut menemään ;)

Kray [11.05.2010 20:45:25]

#

Miten ne "vanhat romut" eivät kestä vuosia?

vehkis91 [11.05.2010 20:51:52]

#

koska niillä on jo vuosia takana?

Macro [11.05.2010 20:52:33]

#

Niin, ja nykytekniikka kehittyy, eivätkä koneiden tehot riitä enään nykyisille ohjelmille.

Metabolix [11.05.2010 21:02:20]

#

Macro kirjoitti:

Nykyään saa semmoisia tehomyllyjä halvalla, että kannattaa harkita.

Toisaalta jos sitä tehoa ei tarvitse mihinkään, on typerää tuhlata rahojaan (ja luonnonvaroja) uuteen koneeseen, jos aivan tarpeeksi hyvän voi saada ilmaiseksi.

Macro kirjoitti:

Asuksen emolevy... Sitä luokkaa.

Tämä kertoikin paljon koneen tasosta... Vai kertoiko? Asus on valmistanut emolevyjä jo 90-luvulla.

Macro kirjoitti:

Kohta saat heittää vanhat romut menemään ;)

Oma "vanha romuni" on ollut palvelinkäytössä melkein siitä asti, kun näihin hommiin rupesin, siis luultavasti viitisen vuotta. Mitään syytä vaihtoon ei ole näkynyt, kovalevykin yhä toimii moitteettomasti monitorointiohjelman ilmoituksesta "failing now" huolimatta. ;)

Macro kirjoitti:

Niin, ja nykytekniikka kehittyy, eivätkä koneiden tehot riitä enään nykyisille ohjelmille.

Työpöytäohjelmistojen suhteen tämä pitää paikkansa, mutta palvelinohjelmistot eivät suinkaan ole menossa samalla tavalla rankasti raskaampaan suuntaan. Jos siis ei oikeasti tee tehovaatimuksiltaan suuren mittaluokan web-sovellusta (ja todella harva tekee, varsinkaan kotipalvelimelleen!) eikä pyöritä esimerkiksi pelipalvelimia, palvelinkäytössä ei todellakaan vaadita kummoisia tehoja.

Muistutan vielä, että graafisen Ubuntun asentaminen palvelimelle on täysin tarpeetonta ja tarkoittaa, että asentaja joko ei osaa käyttää komentoriviä tai aikoo tehdä "palvelimella" jotain muutakin kuin normaaleja palvelinasioita. :)

teppuli [11.05.2010 22:04:42]

#

Joo ei ole oikein varaa laittaa puolta tonnia palvelimeen.. Käyttöjärjestelmäksi on tulossa Debian.

Macro [12.05.2010 08:10:09]

#

Metabolix kirjoitti:

Muistutan vielä, että graafisen Ubuntun asentaminen palvelimelle on täysin tarpeetonta ja tarkoittaa, että asentaja joko ei osaa käyttää komentoriviä tai aikoo tehdä "palvelimella" jotain muutakin kuin normaaleja palvelinasioita. :)

Totta. Minulla on aina ollut graafinen Ubuntu, koska olen tottunut Windowsiin. Kuitenkin, kun säädät tekstigraafisessa tilassa, tyydyt vähimmäisasetuksiin, ja tällöin se toimii parhaiten. Kun teet jotain graafisessa tilassa, teet mahdollisimman paljon kaikkea, ja silloin lakkaa toimimasta. ;)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta