Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: sudo: must be setuid root

Macro [19.04.2010 18:34:38]

#

Tälläisen ilmoituksen saan, kun koitan ajaa sudo-komentoja: sudo: must be setuid root. Mitä tämä tarkoittaa? En pääse kirjautumaan graafiseen tilaan, enkä voi kirjautua roottina (su). Koitin muuttaa /usr/bin/sudo-kansion omistajaa, ei onnistu. Koitin chmodata sen, ei onnistu. Koitin käynnistää uudelleen, ei onnistu. Mikään ei tunnu toimivan. Missä vika?

Ongelma alkoi eilen, kun tein jotain. Terminaali ei alkanut enään toimimaan, vaan näkyi pelkkä musta ruutu valikkoineen. Komentoja ei siis pystynyt antamaan. Kun käynnistin tietokoneen uudelleen, graafisessa tilassa ei päässyt kirjautumaan (gnome eikä kde). Syötin oikeat tunnukset, tämä palaa vain aloitusikkunaan. Lisäksi ruudun yläreuna, noin 1/3, on raekuuron vallassa.

Tekstigraafisessatilassa: su, sudo eikä muutkaan komennot, joihin vaadtaan pääkäyttäjän oikeudet, eivät toimi. Mistä voi johtua, että yhtäkkiä on toiminta lakannut?

Minulla ei ole hyvää kokemusta Linuxeista:

1. Mainostetaan, että Ubuntu on kevyt ja asentuu mihin vain. Näin ei ole. Ikivanhaan läppäriin asentuu Windows XP Pro, muttei Ubuntua.
2. Gnome lakkasi toimimasta, kun palkkeja siirteli. Mikään ei toiminut.
3. Nyt iski tämä sudosysteemi, mikään ei toimi nyttenkään.

Toivottavasti joku osaa auttaa. Muuten menee se kaikkien pelkäämä Windows sinne käyttöjärjestelmäksi.

trilog [19.04.2010 18:42:19]

#

Macro kirjoitti:

Mistä voi johtua, että yhtäkkiä on toiminta lakannut?

Macro kirjoitti:

Ongelma alkoi eilen, kun tein jotain.

Googlettamalla tuli tälläista vastaan (hakusanana virheilmoitus, ensimmäinen linkki).

Vika saattaa siis johtua sudo-binaarin vääristä omistajuusoikeuksista, johon kyseisessä ketjussa myös muutama korjausehdotus.

Macro kirjoitti:

Muuten menee se kaikkien pelkäämä Windows sinne käyttöjärjestelmäksi.

Mikset käytä Windowsia, jos osaat käyttää sitä paremmin? Ts. jos Linux ei tarjoa sinulle mitään erikoista niin miksi sitä pitää väkisin käyttää.

Metabolix [19.04.2010 18:51:58]

#

Macro kirjoitti:

Ongelma alkoi eilen, kun tein jotain.

Varmaan auttaisi, jos muistaisit, mitä "jotain". Virheestä päätellen olet ehkä chmodilla tuhonnut sudo-ohjelmalta setuid-oikeuden, minkä jälkeen kyseinen työkalu ei enää pysty toimimaan.

Et voi kirjautua roottina, jos et ole koskaan erikseen asettanut rootin salasanaa. (Sudo kysyy oletuksena vain käyttäjän omaa salasanaa.) Voit kuitenkin korjata tiedoston oikeudet käynnistämällä koneen vaikka joltain LiveCD:ltä, jolloin pääset pääkäyttäjäksi ja voit muokata oikean Linux-asennuksesi tiedostoja.

Macro kirjoitti:

Minulla ei ole hyvää kokemusta Linuxeista: ... Toivottavasti joku osaa auttaa. Muuten menee se kaikkien pelkäämä Windows sinne käyttöjärjestelmäksi.

Keskusteluista päätellen olet säätänyt sillä Ubuntulla kaikenlaista kummallista ja usein yrittänyt ratkaista ongelmia aivan väärin. On siis turha syyttää Ubuntua siitä, että olet saanut sen rikottua: olet mitä todennäköisimmin itse rikkonut sen. Yksi Windowsin ja Linuxin keskeisistä eroista on, että Linuxissa pääkäyttäjän oikeuksilla voi ihan oikeasti rikkoa kaiken vaikka kuinka monella eri tavalla, minkä vuoksi pääkäyttäjänä ei todellakaan pidä tehdä mitään, jos ei ihan tarkkaan tiedä, mitä on tekemässä.

Toivottavasti huonoista kokemuksistasi opit, että ei pidä yrittää käyttää Linuxia Windowsin tavoin eikä pidä tehdä liian vaikeita asioita, ennen kuin perusteet ovat tutut. Suosittelen, että asennat käyttökoneeseesi tavallisen graafisen käyttöympäristön (KDE (Kubuntu) on minusta näppärämpi kuin Gnome) ja tutustut kaikessa rauhassa järjestelmän toimintaan. Et varmaan Windowsin käyttöäkään aloittanut täysimittaisen palvelimen pystyttämisestä, joten miksi sitten Linuxilla yrität sitä?

Itse käytin ennen Windowsia ja olin siihen enimmäkseen tyytyväinen, vaikka kone välillä menikin solmuun. Sitten siirryin Linuxiin, ja nykyään Windowsin käyttö tuntuu aivan rehellisesti erittäin vaivalloiselta – komentorivi on mitätön, ohjelmien asentaminen ja päivittäminen vaatii työtä, Windows Update on käsittämättömän hidas ja kömpelö, Vistan myötä en tule toimeen edes ohjauspaneelin kanssa, ja muutenkin moni asia toimii omituisesti ja hankalasti. Jos kokemuksesi Linuxista ovat hieman samantapaiset, kuulumme samaan joukkoon: olemme tottumattomia käyttäjiä. Vaihtoehtoja on kaksi: opetella käyttämään tai hyväksyä tilanne. Toisen käyttöjärjestelmän perusteeton mollaaminen ei auta asiaa, kun kuitenkin miljoonat ihmiset ovat osoittaneet, että kumpikin järjestelmä toimii varsin hyvin, vaikka puutteita aina onkin.

Blaze [19.04.2010 19:48:44]

#

Macro kirjoitti:

Tälläisen ilmoituksen saan, kun koitan ajaa sudo-komentoja: sudo: must be setuid root. Mitä tämä tarkoittaa?

Sitä, mitä siinä lukee: sudo-binäärillä pitää olla setuid-bitti asetettuna. Sillä on asennuksen jälkeen se ollu, ja oot sen ite siltä ottanu pois. Metabolix kertoikin jo, miten tilanne korjataan.

Macro kirjoitti:

enkä voi kirjautua roottina (su).

Oon aina ollu sitä mieltä, että Ubuntun tapa hävittää root-käyttäjä on hassu. Onneks kovin monet muut distrot ei harrasta sitä.

Macro kirjoitti:

Ongelma alkoi eilen, kun tein jotain.

Ehdotan, että et tee sitä enää.

Macro kirjoitti:

Terminaali ei alkanut enään toimimaan, vaan näkyi pelkkä musta ruutu valikkoineen. Komentoja ei siis pystynyt antamaan. Kun käynnistin tietokoneen uudelleen, graafisessa tilassa ei päässyt kirjautumaan (gnome eikä kde). Syötin oikeat tunnukset, tämä palaa vain aloitusikkunaan.

Eli X kaatuu logatessa sisään. Logissa /var/log/Xorg.0.log on tietoa asiasta.

Macro kirjoitti:

Lisäksi ruudun yläreuna, noin 1/3, on raekuuron vallassa.

Suhteellisen normaalia kaatumisen jälkeen.

Macro kirjoitti:

1. Mainostetaan, että Ubuntu on kevyt ja asentuu mihin vain. Näin ei ole. Ikivanhaan läppäriin asentuu Windows XP Pro, muttei Ubuntua.

Ei ole Gnomesta kokemusta, oon ollu aina KDE-miehiä, tämä uusi KDE4 toimii kyllä ihan hyvin tällä 2000-luvun alkupuolen raudasta koostuvalla koneella. Vistaa en viitsisi edes yrittää asentaa, tosin ehkä sekin tällä kahella gigalla rammia toimis.

Macro kirjoitti:

2. Gnome lakkasi toimimasta, kun palkkeja siirteli. Mikään ei toiminut.

Kuulostaa taas aika extremeltä, mut toki oudompaaki on tapahtunu. Ehdotan, että putsaat gnomen konffit (KDE-miehen arvaus: poista ~/.gnome) ja alotat alusta.

Macro [26.04.2010 11:13:43]

#

Asensin toiseen tietokoneeseeni Ubuntun, jotta voisin sillä kaivaa tiedot ulos kovalevyltä talteen. Ongelmana on vain, että graafinen tila ei käynnisty (Windows-miehen arvaus: Olen liian tottunut Windowsiin, etten osaa käyttää sitä ;))

Blaze [26.04.2010 11:20:30]

#

Macro kirjoitti:

Ongelmana on vain, että graafinen tila ei käynnisty

Jos meinaat saada vinkkejä ongelman korjaamiseks, joudut antaan lähtötiedoiksi tuon äksän lokitiedoston sisällön: /var/log/Xorg.0.log

Metabolix [26.04.2010 11:31:05]

#

Macro kirjoitti:

Ongelmana on vain, että graafinen tila ei käynnisty

Komentorivillä olisit jo valmis. ;) Mutta nyt kun kerran olet siinä toisessa kovalevyssä kiinni, voit saman tien käydä korjaamassa ne alunperin rikkomasi tiedostot. Et kertonut, mitä teit, joten alla on vain yksi arvaus, miten ongelman ehkä saisi korjattua:

# Liitetään vanha levy. Se saattaa olla sdb1 tai jokin muu, TARKISTA!
mkdir /media/vanhalevy
mount /dev/sdb1 /media/vanhalevy

# Kopioidaan lukuisten ohjelmien oikeudet uudesta asennuksesta vanhaan.
for i in /bin/* /sbin/* /usr/bin/* /usr/sbin/* ; do
  chown --reference=$i /media/vanhalevy$i
  chmod --reference=$i /media/vanhalevy$i
done

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta