Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: NA1GHR Ubuntu ajurit

Macro [28.03.2010 16:40:51]

#

Löytyykö Ubuntulta suoraan pakettienhallinnasta (Mikä lie apt oli) ajurit A-linkin verkkokortille NA1GHR? Asennus käsin menee yli hilseen.

Onko muuta helpompaa tapaa asentaa verkkokortti, kuin ottaa failit cd:ltä ja asentaa kaiken maailman häkkyröillä? Päivitystenhallinnasta (Menikö se nyt oikein...) tai Laiteajureista ei löydy verkkokortille mitään.

ifconfig -a näyttää kaksi verkkokorttia, eth0 (emolevyn) ja eth1 (NA1GHR). Jos RJ-45 on kiinni uudessa verkkokortissa, yhteys ei pelaa.

Daih [28.03.2010 16:51:05]

#

Oletko kokeilut pistää eth1 yhteystä päälle, kun laite sentään löytyy eli ajuripuoli varmaan on täysin kunnossa.

Eli sieltä yläpalkista pitäisi pystyä näkemään kun kaapelisi on kiinni eth1 yhteys. Klikkaa sitä, niin se yhdistää sille ja jos oikein muistan niin se muuttuu lihavoiduksi niin se on käytössä

Metabolix [28.03.2010 16:56:10]

#

Jos ifconfig näyttää verkkokortin, ajurit ovat kunnossa. Luultavasti kortti käyttää jotain aivan yleispätevää ajuria; suuri osa verkkokorteista nykyään toimii aivan samalla tavalla.

Et siis vain ole asettanut yhteysasetuksia kuntoon. Ota eth0 pois käytöstä ja laita sillä aiemmin olleet asetukset eth1:lle, niin kaiken pitäisi toimia. Siis jos olet säätänyt kaiken käsin, joudut säätämään kaiken uudestaan käsin; muussa tapauksessa riittää, kun katkaiset eth0:n ja käsket eth1:n käyttää DHCP:tä.

Ubuntun graafinen verkkotyökalu luultavasti osaa kertoa aloittelijalle helppolukuisemmassa muodossa samat asiat kuin ifconfig eli yhteyden tilan ja verkkokorttien IP-osoitteet, ja sillä myös pitäisi kaikenlaisen säätämisen onnistua. Googlella löytyi aika hyvin tuloksia triviaaleilla hakusanoilla (Ubuntu network configuration). Kannattanee aloittaa Ubuntun ohjeista tai avata jokin graafinen työkalu ja noudattaa tätä ongelmanratkaisun pikaopasta.

Macro [28.03.2010 17:06:38]

#

Kiitos vastauksista, toivottavasti nyt saan toimimaan.

En voi kuitenkaan ottaa toista verkkokorttia pois käytöstä, sillä molemmat tarvitaan: Vanhaan tulee yleisreitittimen (laite, joka kasaa kaikki yhteydet yhteen, ja lähettää eteenpäin) data, ja DNS palvelin säätää sitten sitä dataa. Toinen (uusi) verkkokortti taas on sitä varten, että serverikoneella voi surffailla, ettei se vain toimi DNS-palvelimena.

Metabolix [28.03.2010 17:08:54]

#

En todellakaan ymmärrä, miksi DNS-palvelimen pystyttämiseen vaadittaisiin kaksi verkkokorttia. Voisitko selittää verkon rakenteen vielä hieman selkeämmin?

Macro [28.03.2010 20:18:04]

#

Niinhän minäkin väitin, isä luki ohjeen jossa tarvittiin kaksi verkkokorttia.

Miten saisin toteutettua järkevästi sen, että palvelin olisi sisäverkossa DNS-palvelimena & veppipalvelimena, ja että lisäksi veppipuoli näkyisi ulkoverkkoon? Lisäksi osoite http://intranet pitäisi ohjata palvelimen_ip/intranet, mutta vain nimellisesti: Samalla tyylillä kuin domain.

Metabolix [28.03.2010 20:55:09]

#

Yrität nyt näköjään väkisin tehdä asioista vaikeita.

Yksi tärkeä perusasia: muista, että DNS-palvelimella ja IP-osoitteilla ei ole mitään tekemistä HTTP:n kanssa. Mille tahansa palvelimelle voi lähettää HTTP-pyynnön, jossa pyydetään Ohjelmointiputkan etusivua; palvelimet joko palauttavat virheilmoituksen, jos pyyntö ei ollut heille, tai oman etusivunsa, jos eivät tarkistaneet pyynnön Host-otsikkoa.

Oma HTTP-palvelimeni on säädetty normaaleilla vhost-systeemeillä jakamaan sivuja mistä tahansa hakemistosta /srv/http/(nimi). Se siis yrittää lukea vaikka hakemistoa /srv/http/google.fi, jos joku sitä pyytää. Näillä asetuksilla ei siis ole merkitystä tuon DNS-asian kannalta, vaan kaikki toimii, kunhan DNS-palvelin kertoo oikean osoitteen.

Pystytä HTTP-palvelin ja säädä reitittimestä se ohjaus ulkomaailmasta palvelimelle, tämän varmaan jo tiedät. Pystytä sitten DNS-palvelin, joka ilmoittaa oman sisäverkko-osoitteensa kaikille, jotka kysyvät niitä domaineja, jotka haluat kyseiseltä palvelimelta palvella. Lopuksi säädä muilta koneilta DNS-palvelimeksi tuo kone; tämän voi tehdä joka koneelle erikseen tai hyvällä tuurilla suoraan reitittimen asetuksiin.

En käytä Ubuntua vaan Arch Linuxia, mutta yleensä ohjelmat toimivat suunnilleen samalla tavalla. Olen säätänyt verkon seuraavasti:

Palvelimen osoite on sisäverkossa 10.0.0.1. Koska reitittimeni ei oikein tukenut DNS-asetuksia, säädin muille koneille käsin DNS-palvelimeksi tämän osoitteen, siis 10.0.0.1.

Käytän pientä DNS-palvelinta nimeltä dnsmasq (ks. Ubuntun asennusohjeet). Asetustiedostoni on lyhyt ja ytimekäs:

resolv-file=/etc/resolv.conf.real
address=/omatsivut.dy.fi/10.0.0.1
address=/muutomatsivut.dy.fi/10.0.0.1

Asetukset tarkoittavat, että kun palvelimelta kysytään osoitetta omatsivut.dy.fi, palvelin ilmoittaa oman osoitteensa (10.0.0.1). Muussa tapauksessa palvelin hakee tiedot tiedostossa /etc/resolv.conf.real ilmoitetuilta nimipalvelimilta. Kyseiseen tiedostoon voi ottaa mallia aiemmasta resolf.conf-tiedostosta, jonka sisällön puolestaan voi korvata palvelimeen itseensä viittaavalla rivillä.

Lopputulos: Kone haluaa päästä osoitteeseen omatsivut.dy.fi. Kone lähettää DNS-pyynnön palvelimelle 10.0.0.1, joka ovelasti vastaa omalla osoitteellaan 10.0.0.1 – kaikki toimii. Sitten kone haluaa osoitteeseen www.ohjelmointiputka.net ja lähettää taas DNS-pyynnön. Koska palvelimelle ei ole erikseen säädetty tätä osoitetta, se välittää DNS-pyynnön seuraaville palvelimille ja selvittää siis Ohjelmointiputkan todellisen osoitteen, jotta voisi kertoa sen koneelle.

Mutka matkassa: Kuten aiemmin toisessa keskustelussa selitin, koneet saattavat lisätä osoitteeseen "intranet" perään jonkin hyväksi katsomansa päätteen ja pyytää DNS-palvelimelta vaikka osoitetta "intranet.localdomain" tai "intranet.puhelinyhtio-laajakaista-175-123-...". Koneiden hosts-tiedostoon (/etc/hosts, Windowsissa LMHOSTS) voi paikallisesti asettaa näitä lyhyitä nimiä. Itse en ole siihen ryhtynyt, käytän sen sijaan suosiolla omia dy.fi-alidomaineja kaikessa (intra.omatsivut.dy.fi). Arvauspäätettä voi myös säätää; hämärästi muistelen, että Windowsissa sen nimi olisi "DNS-liite".

Kun saat DNS-palvelimen pystyyn, tarkista nslookup-ohjelmalla, että se antaa oman osoitteensa kaikille haluamillesi nimille.

$ nslookup alidomain.omatsivut.dy.fi
Server:         10.0.0.1
Address:        10.0.0.1#53

Name:   alidomain.omatsivut.dy.fi
Address: 10.0.0.1

Kun tämä toimii, säädä HTTP-palvelin jakamaan kyseisille domaineille jotain järkeviä sivuja.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta