Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mitä tulee tietää kun myy nettisivuja?

Sivun loppuun

punppis [17.03.2010 04:11:06]

#

Kaverin kanssa ollaan tässä jo jonkun aikaa mietitty, että jos vähän markkinoisi itseään ja sivubisneksenä tekisi nettisivuja yrityksille ja miksei yksityisille henkilöillekin. Kun kummallakaan ei ole yritystä, niin miten tuo laskutus toimisi käytännössä? Onko olemassa jokin raja, jonka alle menevät tulot ovat verovapaata? Miten nämä mahdolliset verot ylipäätään maksetaan yksityisenä henkilönä?

Grez [17.03.2010 07:00:12]

#

punppis kirjoitti:

Onko olemassa jokin raja, jonka alle menevät tulot ovat verovapaata?

0 euroa.

rainmaker_ [17.03.2010 08:40:29]

#

Suosittelen toiminimen perustamista. Toiminimellä maksatte ennakkoverot, jotka määräytyvät tuloarvioiden mukaan. Toiminimen perustaminen ei ainakaan itselle maksanut mitään, koska toiminta on erittäin pientä, lähinnä itsellä syy perustamiseen oli että voin kirjoittaa laskuja asiakkaille.

Lebe80 [17.03.2010 09:26:10]

#

Aluksi jos ei ole vielä asiakkaita tiedossa, niin omat sivut kuntoon (vaikka yksi sivu, jossa yhteystiedot).

Lisäksi sopimukseen vaan kohdat, mitä teette (sivuston ulkoasu, sivuston rakennekaavio), mitä korjaatte, jottei tarvitse kymmentä vuotta puljata jotain muutaman sadan euron sivustoa, kun asiakas haluaa siihen "korjauksia" (=muutoksia). Lisätyö lisälaskulla.

punppis [17.03.2010 12:13:43]

#

deja-vu kirjoitti:

Suosittelen toiminimen perustamista. Toiminimellä maksatte ennakkoverot, jotka määräytyvät tuloarvioiden mukaan. Toiminimen perustaminen ei ainakaan itselle maksanut mitään, koska toiminta on erittäin pientä, lähinnä itsellä syy perustamiseen oli että voin kirjoittaa laskuja asiakkaille.

Kun on useammasta henkilöstä kyse, niin pitää ilmeisesti perustaa avoin yhtiö. Eikös toiminimi ole vain yhdelle henkilölle? Veroja ei tarvitse maksaa yrityksen toiminnasta, kun liikevaihto on alle 8500 euroa vuodessa. Mites sitten nuo verot hoidetaan, kun maksetaan itselle palkkaa?

rainmaker_ [17.03.2010 13:06:06]

#

Voittehan perustaa molemmat omat toiminimet, näin meille suositeltiin TE-keskuksessa. Tämä siksi että toimintamme on vielä pientä.

Ja tosiaan alle 8500e liikevaihto on ALV 0%, samoin kuin jotkut erikoisalat. Tämän lisäksi pitää vielä huolehtia YEL-maksuista.

Jokotai [17.03.2010 15:50:30]

#

Vero vapaana(työ):
Lahjoina < 10000/v. (tämä on hämärää touhua(ei sopimusta tai muuten puuha on laitonta) ;D)
Opiskelijalla < 2000/kk

tkok [17.03.2010 16:56:01]

#

punppis kirjoitti:

Kun on useammasta henkilöstä kyse, niin pitää ilmeisesti perustaa avoin yhtiö. Eikös toiminimi ole vain yhdelle henkilölle? Veroja ei tarvitse maksaa yrityksen toiminnasta, kun liikevaihto on alle 8500 euroa vuodessa. Mites sitten nuo verot hoidetaan, kun maksetaan itselle palkkaa?

Pienellä budjetilla ette osakeyhtiötä pystyyn pane, kun alkupääomaksi on rajattu 2300e, joka pitää yrityksen tililtä löytyä ennen rekistöröimistä.

Muutama linkki:
http://www.vero.fi/?path=5,40,89,91&article=380&domain=VERO_MAIN&language=FIN&index=#
http://www.yrittajat.fi/

Metabolix [17.03.2010 17:13:11]

#

tkok: Avoin yhtiö on eri asia kuin osakeyhtiö. Avoin yhtiö toimii pitkälti samalla periaatteella kuin toiminimi. Myöskään osakeyhtiöön vaadittavat pari tuhatta euroa eivät ole hirmuinen summa, jos on tarkoitus tehdä rahanarvoista työtä.

Macro [17.03.2010 17:49:12]

#

Osakeyhtiöön vaaditaan tilille 2500€.

JussiR [18.03.2010 09:01:35]

#

Onko joku paikka mihin voin mennä kyselemään neuvoja?

Heikki [18.03.2010 09:57:59]

#

JussiR kirjoitti:

Onko joku paikka mihin voin mennä kyselemään neuvoja?

http://www.mol.fi/mol/fi/04_yrittaminen/index.jsp

Juice [18.03.2010 11:05:45]

#

Työkkäristä kannattaa tosiaan kysyä, luultavasti ohjaavat uusyrityskeskukseen (täällä Tampereella Ensimetri) http://uusyrityskeskukset.fi/suomi/

Suosittelen myös ottamaan huomioon sen, että jos sinulla on yritys, saat säätää 400% enemmän, jos aiot joskus saada jotakin sosiaalietuuksia ym.

Grez [18.03.2010 13:36:19]

#

punppis kirjoitti:

Veroja ei tarvitse maksaa yrityksen toiminnasta, kun liikevaihto on alle 8500 euroa vuodessa. Mites sitten nuo verot hoidetaan, kun maksetaan itselle palkkaa?

Siis ALV:tä koskee tuo 8500e. Veroja joutuu kyllä maksamaan periaatteessa jo ensimmäisestä eurosta. Jos mitään tuloja (esim. opintotuki, työttömyyskorvaus tms) ei tosiaan ole niin muutaman tonnin taitaa saada tienata ilman mitään veroja.

Triton [18.03.2010 21:10:02]

#

Itselläni on myös toiminimi (ja toimialana on myös www-sivut). Itse olen ALV-velvollinen, vaikka tuloni eivät ole mitenkään säännölliset. Oman verokorttini mukaan saan tienata 13 000 €/vuosi ennen kuin veroja tarvitsee maksaa.

punppis [20.03.2010 01:26:46]

#

Triton kirjoitti:

Oman verokorttini mukaan saan tienata 13 000 €/vuosi ennen kuin veroja tarvitsee maksaa.

Vaikuttaisiko asiaan se, että olet alaikäinen?

Miten verotus pitää hoitaa, jos hoitaa tuon "laskuttamisen" esimerkiksi PayPalin kautta?

Triskal [20.03.2010 22:06:21]

#

Muutamia juttuja yrittäjyyteen liittyen:

YEL:
YEL on kinkkinen. Yelin määräytymisessä puhutaan työtulosta, mikä ei tarkoita liikevaihtoa, eikä voittoa, eikä mitään muutakaan sen suuntaista, vaan se on se summa rahaa, mitä palkattu työntekijä tienaisi siitä työmäärästä minkä meinaat vuoden aikana tehdä. Eli veteen piirretty viiva ja alttiina kaikenlaiselle mielivaltaisuudelle. JA hankala käsittääkin kaiken lisäksi. Rahasumma, josta puhutaan, on joka tapauksessa noin 6500 €, ja se muuttuu joka vuosi.

Yeliä ei tarvitse maksaa jos:
* Kykenet osoittamaan, että sinun ei tarvitse edellisen sepustuksen perusteella maksaa
* Kuulut toisen eläkevakuutuslain piiriin, eli käytännössä olet palkkatöissä ja sinusta maksetaan jo eläkevakuutusmaksua

Muutoin pitää maksaa. Yeliä ei siltikään tarvitse maksaa enempää kuin minimin, joka on tietty pronsentti (en muista mikä) siitä ~6500 eurosta, joka jaetaan sitten maksettavaksi semmoisissa sopivissa erissä. Aloittava yrittäjä saa yelistä alennusta neljän vuoden ajan ja maksaa sitä abaut 80 € kuussa. Nämä kaikki voi tarkistaa / kysyä vakuutusyhtiöltä, mutta vakuutusyhtiöiden sanomiset pitää höystää suolalla. Ne tahtovat sinusta asiakkaan ja yrittävät koukuttaa sitten kaikkeen muuhunkin.

Jos maksaa minimiyeliä, kertyy minimieläke ja yrittäjillä on tapana kasata sitten sukanvarteen, sijoittaa tai maksaa muita/parempia eläkevakuutuksia tämän kompensoimiseen. Suomen nykyinen eläkejärjestelmä on käytännössä yksi iso pyramidihuijaus, koska väestöpyramidi on nurinniskoin. Siksi yelin maksaminen ei inspaa ainakaan meikäläistä. Onneksi ei tarvitse, koska olen päätoimisesti palkkatöissä, yrittäjä vain sivutoimisesti.

ALV:
ALV-velvollinen ei tarvitse olla, jos ei laskuta (huom, eri asia kuin tienaa) enempää kuin ~8500 € vuodessa. Käytännössä minusta ei ole mitään järkeä olla olematta alvivelvollinen. Syitä siihen:

* Ei pääse tulemaan takaiskuja: Laskutin 8539 €, oho!
* Tänä vuonna tuli pidennetyt ilmoituskaudet jos brutto < 25 000, eli alvi-ilmoitus tarvitsee tehdä vain kerran vuodessa. Se ei ole niin iso vaiva, eikä niin hankala asia opetella. Se vaatii vain huolellisuutta ja sen, että penninlatiakaan ei alv-rahoista käytä omiin juttuihinsa!
* Hankintojen ja investointien alvit saa vähentää. Kone leviää, kaipaa lisää corsairia, tai yrittäjä kaipaa lisää adobea tai miksei vaikka borlandia. En tiedä miten se menee ei-alv-velvollisten kohdalla; vähentääkö he sitten alveineen päivineen kuitit veroilmoituksessa? Saapi sanoa, jos joku tietää.

Paypal-keplottelusta:
Verot pitää maksaa aina. Valtiolla ei ole resursseja lähteä joka pikkupuljun kirjoja tarkastamaan, mutta muistaa kannattaa aina, että nykypäivän rahaliikenteestä jää aina jälki. Jos verottaja kiinnostuu suomalaisen firma x:n tilikirjoista ja käy ne läpi ja huomaa, että suomalaiselle firma y:lle on maksettu PayPalin välityksellä, sen voisi kuvitella herättävän epäilyksiä. Aina kannattaa pyrkiä rehellisyyteen ja siihen pitää vain tottua, että kaikesta kannetaan veroa. Siltä ei voi välttyä. Asiaan kannattaa suhtautua siten, että ilman tehtyä työtä, ei ole sitäkään vähää mikä jää käteen verojen jälkeen.

Toivottavasti jeesasin!

Triton [20.03.2010 22:53:03]

#

punppis kirjoitti:

Triton kirjoitti:

Oman verokorttini mukaan saan tienata 13 000 €/vuosi ennen kuin veroja tarvitsee maksaa.

Vaikuttaisiko asiaan se, että olet alaikäinen?

Katsoin hieman väärästä kohtaa tuota verokorttiani, joten onhan tuo raja alempi. Jokatapauksessa ei se ole iästä kiinni, sillä Suomessahan on progressiivinen verotus, joten veroprosentti määräytyy täysin tulojen mukaan.

punppis [20.03.2010 23:10:56]

#

Triskal: Tuon PayPalin kanssa maksamisen takia yrittäisin lähinnä kiertää toiminimen perustamista ja säätämistä oman yrityksen kanssa, josta aiheutuu kuulemma lisäharmia sosiaalietuuksien kanssa. Optimaaliistahan olisi se, että sivumme maksettaisiin PayPalin kautta ja voisin verottaa tulot ihan normaalina palkkatulona.

Eikö yksityishenkilönä ole mitään muuta keinoa saada rahaa nettisivuista kuin olla yrityksen palkoilla verokorttineen päivineen, joka ei tule käytännössä toimimaan?

Tulotkin tulevat olemaan niin pieniä, että ärsyttää kyllä tämä säätö ihan vain verotuksen takia :( Tietysti voi tehdä aina pimeänä, mutta sellaista toimintaa on vähän huono mainostaa...

Grez [21.03.2010 00:56:01]

#

punppis kirjoitti:

Tuon PayPalin kanssa maksamisen takia yrittäisin lähinnä kiertää toiminimen perustamista ja säätämistä oman yrityksen kanssa

En kyllä keksi yhtään, mitä hyötyä tuosta on sen suhteen.

punppis kirjoitti:

Eikö yksityishenkilönä ole mitään muuta keinoa saada rahaa nettisivuista kuin olla yrityksen palkoilla verokorttineen päivineen, joka ei tule käytännössä toimimaan?

Siis vaihtoehtojahan on kaksi.

1) Palvelun myyjä ei ole ennakonpidätysrekisterissä -> palkkion maksaja pidättää verot palkkiosta
2) Palvelun myyjä on ennakonperintärekisterissä -> palkkion saaja huolehtii verojen maksamisesta.

Edes vaihtoehdossa 1 verokorttia ei ole mikään pakko esittää palkkion maksajalle. Tällöin palkkiosta tehdään verovähennys 60% mukaan ja verottaja sitten palauttaa ylimääräiset noin 1-2 vuoden viiveellä.

Triskal [21.03.2010 08:29:32]

#

Punppis: Ok, käsitin väärin tuon PayPal pyrkimyksen. Mutta se ei ole minusta aukoton suunnitelma. Jokaisen palkansaajan pitää kuulua jonkin eläkevakuutuslain piiriin, eli ne sun pitää hoitaa jotenkin myös. En usko, että Suomen lainsäädäntö tuntee tuon kaltaista menettelyä ensinkään, eli se on alttiina mielivallalle.

Tässä ei ole nyt tarkoitus mellastaa sun rahatilanteella tms, mutta tarkoitatko sosiaalietuudella nyt sosiaalitukea, vai työttömyysturvaa? Olin itse koko viime kalenterivuoden työttömänä ja tienasin firmalla ~450 € / kk. Marssin työkkäriin ja ilmoittauduin työnhakijaksi ja ilmoitin mitä tienaan firmallani. Työkkärissä voivat tehdä päätöksen, että yritystoiminta on sivutoimista ja/tai pienimuotoista ja tällöin saapi sitten soviteltua päivärahaa. Se lasketaan siten, että täysmääräisestä työmarkkinatuesta vähennetään puolet siitä, mitä joko a) ilmoitat kuukausittain päivärahahakemuksen yhteydessä tienanneesi (huom. tienanneesi, ei laskuttaneesi), b) viimevuotiset tulosi (jos olit pienituloinen) tekevät jaeettuna 12:lla, c) mitä ilmoittamasi kalenterivuoden tulosennuste tekee jattuna 12:lla.

Sitten taas jos olet opiskelija, niin hip hurraa, tilannehan on vielä parempi! Kelan mukaan jos opiskelet sen normaalin 9 kk / vuosi mitä perus korkeakouluopiskelija opiskelee, niin saat tienata 11 850 € vuodessa ennen kuin se vaikuttaa opintotukeen.

Ja sitten jos vieläkään ei ei ei ei et halua perustaa yritystä ei kuuna päivänä milloinkaan, niin mene osoitteeseen eezy.fi.

Grez: Tuossa mitä punppis sanoi isoin ongelma ei ole verotus, vaan eläkevakuutusmaksut ja muut lakisääteiset, joita työnantaja joutuu työntekijästä maksamaan. Minulla on freelancer-verokortti, joka oli vielä viime vuonna ihan oikeastikin käytössä, kun tein keikkamuusikon hommia. Ne hoituivat verokortilla näppärästi, kun keikalle tilasivat luterilaiset seurakunnat, jotka siis käytännössä palkkasivat minut töihin päiväksi pariksi kerrallaan. Ongelmia tuli kun mentiin muulle sektorille, eli yhdistykset yms. Niille ei yhtäkkiä ollutkaan ihan sama joutuuko he maksamaan vielä ilmoitetun summan päälle kaiken maailman maksuja. Toki kyse on osaltaan myös puutteellisesta sopimusten laatimisesta, mutta se ei ollut minun vastuuni, niin että ihassama! :)

Vielä yksi juttu mikä tuohon liittyy on se, että weppisivuja tekee mitä, viikon työtunnit, jos tehdään hyvää ja huolellista jälkeä, eikä räpelletä ja mokailla kiireessä niinkuin mainostoimistoissa. Jos laskutat verokortilla, pitää työsuhteesi pituus määritellä, eli olitko viikon töissä? Entäs jos teit sivuja kuukauden, mutta työmäärä on silti sama, teit vaan vähän lunkimmin ja kiire ei ollut kauhea? Olitko silloin kuukauden töissä? Nääkin jutut korottaa kynnystä työnantajalle, jolla on jo valmiiksi paprua pyöritettävänä ja toivoo, kuten sinäkin, että hommat olisi tässä valtakunnassa tehty jotenkin helpommiksi.

Olin itsekin tosi kankea aluksi pistämään firmaa pystyyn, mutta tähän mennessä se on maksanut mulle vain sen 60 €, mikä toiminimen perustaminen maksaa. Tietysti jos ei tunne ketään kirjanpitäjää, niin siinä on jo ensimmäinen kuukausi-/vuositason kustannus, mutta pikkufirmoja on paljon, jotka hoitelee pikkuyrittäjien jutut suht edullisesti. Mutta bottom line: firma on kätevä olla olemassa.

Grez [21.03.2010 11:03:35]

#

Triskal kirjoitti:

Niille ei yhtäkkiä ollutkaan ihan sama joutuuko he maksamaan vielä ilmoitetun summan päälle kaiken maailman maksuja.

Tiedän kyllä että monet eivät mieluusti tilaa ennakkoperintärekisteröimättömältä suuremman vaivan vuoksi. Mutta eihän se tarkoita sitä, että pitäisi perustaa fima, kyllä yksityinen elinkeinonharjoittajakin voi hakeutua ennakkoperintärekisteriin.

punppis [21.03.2010 16:21:09]

#

Pitää ottaa harkintaan tuo eezy.fi. Kiitos vinkistä!

punppis [03.04.2010 18:58:08]

#

Grez kirjoitti:

punppis kirjoitti:

Tuon PayPalin kanssa maksamisen takia yrittäisin lähinnä kiertää toiminimen perustamista ja säätämistä oman yrityksen kanssa

En kyllä keksi yhtään, mitä hyötyä tuosta on sen suhteen.

Jos omistaa yrityksen, ei voi saada työttömyystukia.

Metabolix [03.04.2010 21:59:53]

#

Jos luet Grezin viestin tarkemmin, hän kylläkin ihmetteli, miksi PayPalin käyttö muka tarkoittaisi, ettei tarvitse perustaa yritystä. Raha on rahaa, tulipa se mitä kautta tahansa. Verotuslaskelmat vain mutkistuvat, kun vielä joku täysin asiaankuulumaton vetää välistä pari euroa. Lisäksi ainakin itse nauraisin päin naamaa, jos joku pyytäisi palkkaa tai laskunmaksua PayPalin kautta; tuollainen kikkailu ei varmasti kohota luottamusta.

punppis kirjoitti:

Jos omistaa yrityksen, ei voi saada työttömyystukia.

On se kumma, ettei nykyihminen osaa itse hoitaa talouttaan. Työttömyystuet voi hyvin korvata omilla säästöillä; kaikkea rahaa ei tarvitse tuhlata heti palkka- tai laskunmaksupäivänä.

Munnu [03.04.2010 23:04:31]

#

Kaikkeen ei aina välttämättä pysty varautumaan, joten on olemassa yrittäjillekin työttömyyskassa

http://www.syt.fi/

Triskal [04.04.2010 14:20:50]

#

punppis kirjoitti:

Jos omistaa yrityksen, ei voi saada työttömyystukia.

Ei pidä paikkaansa. Kuten jo kirjoitin, pitää ilmoittautua työnhakijaksi ja työkkäri arvioi miten pienimuotoisesta yrittämisestä on kysymys. Jos katsovat, että se on pienimuotoista, voi saada soviteltua päivärahaa.

Lebe80 [04.04.2010 18:47:42]

#

Sama ei taida koskea jos on opiskelijana. Eli opintotukea ei taida saada ihan niin helposti, jos on yritys.

Grez [05.04.2010 14:10:34]

#

Mielestäni yrityksen olemassaolo ei haittaa mitenkään opintotuen saamista. Toki yrityksen kautta saatavat tulot vaikuttaa opintotuen määrään siinä missä palkkatulotkin. (En tosin tiedä onko tilanne muuttunut oman opiskeluni jälkeen, mutta ainakaan nopealla googletuksella ei siltä vaikuttaisi)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta