Meidän lukiolla on yhteistyösopimus Helsingin Yliopiston TKTL:n kanssa, joka tarkoittaa sitä, että lukiomme oppilaat voivat suorittaa joitakin yliopiston kursseja jo lukioaikana. Ajattelin vain kysyä teiltä, jotka olette jo suorittaneet nuo perusopinnot, että ovat nuo kurssit kuinka työläitä, jos niistä haluaa hyvän arvosanan? Mietin tätä siksi, että osaa suunnitella 2. lukiovuoden lukujärjestykset oikein...
Kurssien työläys riippuu siitä, kuinka tuttuja asiat ovat ennestään. Esimerkiksi jos osaa ohjelmoida hyvin, kurssit Ohjelmoinnin perusteet, Ohjelmoinnin jatkokurssi ja Ohjelmoinnin harjoitustyö ovat todella helppoja. Muissakin kursseissa auttaa merkittävästi ohjelmointitausta. Kurssien kotisivuilta voi katsoa usein kurssin edellisten luentokertojen harjoituksia ja koetehtäviä.
Mikä lukio? SYK?
(Mod. huom: lainaus ja muokkaus ovat eri toiminnot, ja virheviestejä voi poistaa itsekin.)
Noissa kaikissa on tuo yhteistyösopimus tehtynä:
Helsingin luonnontiedelukio
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu
Helsingin normaalilyseo
Helsingin suomalainen yhteiskoulu (SYK)
Koillis-Helsingin lukio
Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio
Mäkelänrinteen lukio
Ressun lukio
Töölön yhteiskoulu
Leppävaaran lukio
Olarin lukio
Pohjois-Tapiolan lukio
Martinlaakson lukio?
Tikkurilan lukio
Elimäen lukio
Itse olen noista ensimmäisessä, joka oli sattumalta hyvä valinta sillä se sijaitsee Käpylässä ja Käpylästä Kumpulaan ei ole pitkä matka.
Tuli vielä mieleen, että minkä ihmeen takia TKTL:n suoravalinnan vaatimukset ovat niin paljon suuremmat, mitä matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa? Onko sinne sitten hakijoita enemmän?
Edit. Ja kuinka helppoa on vaihtaa pääainetta esim. matikasta tietojenkäsittelyyn?
Triton kirjoitti:
Tuli vielä mieleen, että minkä ihmeen takia TKTL:n suoravalinnan vaatimukset ovat niin paljon suuremmat, mitä matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa?
Yksi selitys voi olla, että matematiikan, fysiikan ja kemian yo-kokeet kertovat suoraan soveltuvuudesta alalle, kun taas mikään yo-koe ei mittaa tietojenkäsittelyn taitoja.
Triton kirjoitti:
Ja kuinka helppoa on vaihtaa pääainetta esim. matikasta tietojenkäsittelyyn?
Helsingin yliopiston intranet kirjoitti:
Fysikaalisten tieteiden, geologian, kemian, matematiikan, tietojenkäsittelytieteen tai tilastotieteen koulutusohjelmaan hyväksytty opiskelija voi myöhemmin vaihtaa koulutusohjelmaa näiden aineiden sisällä hakemuksen perusteella.
Ennen luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon suorittamista koulutusohjelmaa vaihtavilta vaaditaan vähintään 25 opintopisteen (15 opintoviikon) laajuiset perusopinnot (approbatur-oppimäärä) sekä alkuperäisessä että haettavassa pääaineessa. Siirtyminen koulutusohjelmasta toiseen voi tapahtua aikaisintaan vuoden kuluttua siitä, kun opiskelija on aloittanut opintonsa alkuperäisessä koulutusohjelmassa. Vaihtohakemuksen hyväksymiseen vaikuttavat opintosuoritusten määrä ja arvosanataso.
Ei noi vaatimukset muuten haittaa, mutta pelkään pahoin etten tule saamaan äikän YO-kirjoituksissa M:ää parempaa (kun siis E vaaditaan)... no onneksi niihin on vielä aikaa...
Pääsykoe ei ole ongelma, jos on kiinnostusta ja harrastuneisuutta alaan.
Antti Laaksonen kirjoitti:
Pääsykoe ei ole ongelma, jos on kiinnostusta ja harrastuneisuutta alaan.
Ei varmaa olekaan, mutta itsetunnon päälle kyllä :D
Eipä mullakaan ollut YO-kirjoitusten arvosanoista mitään hyötyä. Pelkällä pääsykokeella sisään pääseminen puolestaan oli helppoa (takana oli parin vuoden heppoinen ohjelmointikokemus). Kannattaa kokeilla tehdä vanhojen pääsykokeiden tehtäviä. Tehtävätyypit näyttävät olevan samoja vuodesta toiseen: http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/
Lukioaikoina pääsin lukioyhteistyösuhteeseen TKTL:n kanssa, kun tuo lukioyhteistyö oli kokeiluasteella, mutta en tullut ottaneeksi sieltä mitään kursseja, koska niitä olisi ollut vaikea sovittaa kalenteriin yhdessä lukio-opintojen kanssa (parempi vetää lukio nopeasti läpi kuin käydä joitain irtokursseja yliopistolta). Sitten kun lopulta menin TKTL:lle, niin yliopiston verkon käyttäjätunnusten käyttöönotto vaati ylläpidon apua, koska lukioyhteistyön perusteella olin jo saanut käyttäjätunnuksen, mutta se oli päässyt vanhenemaan tjsp. Kannattaa pitää tuo mielessä, jos uusien tunnuksien kanssa on häikkää. Samoin tietojenkäsittelytieteen sivuaineopiskelijoilla (eli pääaine on joku muu) voi olla käyttäjätunnusten kanssa hämminkiä - viime syksyn versionhallinta-kurssin harjoituksissa törmättiin siihen, että eri pääaineiden opiskelijoiden tunnukset ovat eri unix-ryhmässä, jolloin tiedostojen jakamiseen ei riitä group-tason oikeuksien antaminen.
Yksi hyvä vaihtoehto on suorittaa vaikka ohjelmoinnin perusteet ja jatkokurssi kesällä Avoimessa yliopistossa, niin näkee millaista ja miten työlästä se on, ja on sitten pari kurssia valmiina. Siinä on Tonin kannalta se kätevä tilanne, että kesällä myös Avoimen kurssit järjestetään Kumpulassa. Aikataulu taitaa olla tänä vuonna sellainen, että koulut ovat juuri loppuneet ennen kuin Ohpe alkaa.
Opiskelua kurssien etukäteen suorittaminen ei paljon nopeuta, mutta joka kurssi on kotiinpäin. Ja muuten on hyvinkin hyödyllistä ottaa selvää, millaista tietojenkäsittelyn opiskelu käytännössä on. Huomattavan moni keskeyttää opinnot alkuunsa tai vaihtaa ainetta ensimmäisen vuoden jälkeen, kun ei ollenkaan etukäteen tiennyt, mitä se käpistely on yliopistolla.
Parissa kesässä suorittaa myös helposti koko perusopinnot, ja sitten jo pääseekin opiskelemaan ilman pääsykokeita ja keskiarvoja. Kokonaisarvosanan tulee olla vähintään 3, että saa opinto-oikeuden.
Työmäärä on kovin riippuvainen opiskelijasta, mutta hyvän arvosanan hankkiminen työllistää aina enemmän kuin heikon. Esim. johdatuskurssilla saa kirjoitella melkoisen määrän esseitä ja lueskella runsaasti materiaalia, josta kaikki ei välttämättä ole niin hirveän kiinnostavaakaan, osa englanniksi.
Pääsykoe mittaa nykyään tosi vahvasti kielellistä osaamista, eli kyllä siellä voinee karsiutua ohjelmointitaitoinenkin, jos kirjallinen esitys on heikkoa. Joka vuosi sen ainakin onnistuu läpäisemään jokunen, joka ei sitten selviä edes ohjelmoitikursseista läpi.
Yksi tie on esimerkiksi Datatähti-kilpailu. Kun pärjäät hyvin siinä, niin pääset suoraan opiskelemaan sitä tietojenkäsittelyä Helsinkiin.
http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/
Katsoin noita tehtäviä eikä kaikkilla niistä ollut mitään tekemistä todellisen osaamisen kanssa.
Saako noista suoritetuista Yliopisto-kursseista suoritettuja Lukio-kursseja?
Jokotai kirjoitti:
Saako noista suoritetuista Yliopisto-kursseista suoritettuja Lukio-kursseja?
Mun lukiossani ainakin jostain kursseista...
Vaikka kirjallinen ilmaisu onkin tärkeää, niin silti mielestäni sitä korostetaan tuossa pääsyvaatimuksissa liikaa, jos kuitenkin pystyy saavuttamaan laudaturin pitkästä matematiikasta sekä esim. fysiikasta ja kemiasta.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.