Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Temporary error 249

Sivun loppuun

Macro [10.01.2010 17:08:40]

#

Olen koittanut asentaa Mercury Mail Transport Systemiä serverille ilman tuloksia. Asennus onnistuu, ja näyttäisi amatöörin silmissä toimivalta: tosiasissa se ei toimi. Ainakun lähettää sähköpostin serveriltä, tulee virheilmoitus Temporary error 249 (temporary MX resolution error) resolving 'kolumbus.fi'.

Googlella löydettyjen keskusteluijen mukaan tämä liittyy DNS-palvelimiin. Toivottavasti joku käyttää Windows pohjaisena tätä ohjelmaa, ja osaa auttaa.

Pingauksen tuloksena portti 25 näyttäisi olevan auki, vaikka virhe ei viittaa tähän mitenkään.

Mistään en löytänyt kunnollista ohjetta, että mitä asennuksen jälkeen pitää muuttaa että ohjelma osaa vastaanottaa ja lähettää. Entäpä miten siihen otetaan yhteys ulkopuoliselta koneelta, ja lähetetään & vastaanotetaan?
Ohjelmalla on kylläkin oma manuaali mukana, mutta tämä ei auttanut mitenkään ongelmaan.

Grez [10.01.2010 19:49:04]

#

No jospa ihan ekaksi siellä koneella missä tuo pyörii katsot saatko järkevän vastauksen seuraavaan:
nslookup -type=mx kolumbus.fi.

Macro [10.01.2010 21:55:09]

#

nslookup -type=mx kolumbus.fi kirjoitti:

Server: resolver1.kolumbus.fi
Addresa: 192.229.0.40

Non-authoritative answer:
kolumbus.fi MX preference = 0, mail exchanger = mx.kolumbus.fi

Grez [10.01.2010 22:52:11]

#

No periaatteessa näyttäisi toimivan. Tosin äsken kun itse kokeilin, niin ensialkuun antoi virheen tuolla samalla pyynnöllä, joten ehkä sen kolumbuksen nimipalvelimet vaan bugittaa ajoitellen. Vieläkö palvelin heittää samaa virhettä?

Macro [11.01.2010 08:22:16]

#

Kyllä tulee samaa virhettä. Koitin myös eri palvelimille.

Nyt heräsi kysymys, että kokeilitko sitä työpaikan verkossa vai kotiverkossa? Elisa on ilmoittanut, että portti 25 olisi estetty muille kuin Kolumbuksen palvelimille (Tosin tuo virhe ei siitä johdu). Kuitenkin tulokset viittaavat siihen, että portti olisi auki.

Metabolix [11.01.2010 09:11:41]

#

Millaisista "tuloksista" on kyse? Et voi PINGillä testata tiettyä porttia. Jos haluat tarkistaa yhteyden SMTP-palvelimeen, katso, mitä palvelin sanoo portista 25.

#!/usr/bin/python
# -*- coding: latin-1 -*-
import socket
s = socket.socket(socket.AF_INET, socket.SOCK_STREAM)
s.connect(('smtp.kolumbus.fi', 25))
print s.recv(1024)
s.close()

Kyseisen palvelimen oikea vastaus:

220 emh03.mail.saunalahti.fi ESMTP Postfix

Macro [11.01.2010 09:26:50]

#

Kyllä tuollainen tulee vastaukseksi. Nähtävästi numerot muuttuvat eri ajokerroilla.

Macro [11.01.2010 19:19:58]

#

Kun ihmiset kehuvat, että Linux on hyvä palvelimena niin koitampas tätä itsekkin. Asennan nyt ihan peruskamat ensin (Apache, PHP, MySQL) ja sitten kun nuo tuosta ovat menneet niin laitan sen sähköpostipalvelimen.

Uskoisin, että te käytätte Linuxsia tuossa palvelimen pyörityksessä. Voisiko joku ohimennen ongelman kanssa kertoa joitain hyviä puolia Linuxin pitämisessä palvelimena?

Metabolix [11.01.2010 19:36:48]

#

Minkä Linux-jakelun ajattelit asentaa? Jos ei ole aiempaa kokemusta Linuxista, palvelimen pystyttäminen saattaa tuntua aika hankalalta, kun joudut samalla opettelemaan peruskomennot. Lähtökohtaisesti Linuxit eivät ole samanlaisia "avaimet käteen -paketteja" kuin Windows, tosin graafinen Ubuntu (tai Kubuntu tai Xubuntu) pääsee aika lähelle. Pelkässä palvelinkäytössä kuitenkin on turha asennella täyttä graafista ympäristöä.

Jos koneessa riittää vääntöä, on ihan varteenotettava vaihtoehto asentaa palvelin ensin harjoituksena virtuaalikoneeseen (tekstitilassa tai muulla kevyellä käyttöliittymällä).

Yksi ehdottomasti hyvä puoli on, että ohjelmia on helppo asentaa. Suuri osa vapaan lähdekoodin palvelinohjelmistoista myös on helpompi säätää toimivasti Linuxilla kuin Windowsilla, koska ne on alunperin tehty enemmän Linuxia silmällä pitäen.

Tarvitsetko jostain erityisestä syystä juuri Apachen? Oman kokemukseni mukaan lighttpd on paljon kevyempi ja yksinkertaisempi konfiguroida.

Macro [11.01.2010 20:06:03]

#

Äh, en ala kyllä vaihtamaan palvelinjärjestelmään pelkän sähköpostin takia! Pitänee keksiä tapa käyttää tätä Windowsilla, vaikka se mahdottomalta tuntuukin.

Blaze [11.01.2010 21:23:29]

#

Miks kukaan haluais ajaa Windows-palvelinta? Eihän sitä voi edes etäkäyttää :)

Macro [11.01.2010 21:49:49]

#

Blaze kirjoitti:

Miks kukaan haluais ajaa Windows-palvelinta? Eihän sitä voi edes etäkäyttää :)

Jaa-a? Onhan Windowseissa etätyöpöytäyhteys ollut jo vuosikymmenen.

Metabolix [11.01.2010 22:26:43]

#

Etätyöpöytäyhteys on raskas ja kömpelö. Linuxia voi helposti hallinnoida SSH:n yli vaikka nykyaikaisella kännykällä.

Takaisin asiaan: Millaisen postipalvelimen aiot edes pystyttää? Yleensä varsinainen ongelma ei ole, etteikö kotikoneelta saisi SMTP-yhteyttä ulkomaailmaan. Sen sijaan toiset palvelimet eivät ehkä hyväksy oudosta lähteestä tulevia viestejä, vaan joudut lähettämään ne oman palveluntarjoajan postipalvelimen kautta (mahdollisesti omilla tunnuksillasi).

Yleensä on estetty portti 25 sisään, jolloin mikään muu postipalvelin ei pysty toimittamaan posteja perille. (Tästä syystä omakin palvelimeni vain hakee postit "oikeasta" postilaatikosta muutaman minuutin välein.) Portin eston perusteluna olen kuullut, että huonosti konfiguroitu postipalvelin on mahdollinen roskapostin välittäjä. Tämän keskustelun myötä perustelua voi minusta pitää hyvinkin pätevänä. :)

SMTP-palvelin on ollut tähän mennessä ylivoimaisesti mutkikkain konfiguroitava kymmenistä kokeilemistani ohjelmista, joten älä aliarvioi tilannetta.

Macro [12.01.2010 08:47:05]

#

Yritän pystyttää palvelinta siihen käyttöön, että saisin vaihtaa Kolumbus osoitteen omalla domainilla omalla serverillä sijaitsevaan palvelimeen. Eli koko täyshoito. En toki aliarvioi, tämä on jo nyt vaikeaa. =)

Milo [12.01.2010 15:27:51]

#

Useimmat ISP:t antavat lähettää sähköposteja itse määritetyllä osoitteella, eli olkoon se vaikka user@domain.tld . SMTP ei mielestäni ole siis ongelma. Mahdollisista varmennusviesteistä en sitten tiedä.

Grez [12.01.2010 15:56:40]

#

Kuvitellisin että Macro haluaa myös ottaa niitä vastaan (eikä jostain syystä halua käyttää mail forwardingia). Ilmeisesti Macro on myös varmentanut, että hänen piuhaansa pystyy ottamaan porttiin 25 yhteyksiä ulkopuolelta, koska muutenhan tuo koko puuhastelu olisi täysin turhaa.

Macro [12.01.2010 18:50:15]

#

Grez kirjoitti:

Kuvitellisin että Macro haluaa myös ottaa niitä vastaan (eikä jostain syystä halua käyttää mail forwardingia). Ilmeisesti Macro on myös varmentanut, että hänen piuhaansa pystyy ottamaan porttiin 25 yhteyksiä ulkopuolelta, koska muutenhan tuo koko puuhastelu olisi täysin turhaa.

Tuskin tähän hommaan muuten lähtisinkään. Aikas varma on, että 25:n liikenne on molempisuuntainen.

Grez kirjoitti:

(eikä jostain syystä halua käyttää mail forwardingia)

Ei käynyt edes mielessä. Kuitenkin kun oman palvelimen pystytys on mahdollista, niin tämän sitten otan ensisijaisesti käyttöön. Viestintävirastolla oli määräys joskus, että portti 25 tulisi estää normaaleilta käyttäjiltä roskapostin vähentämiseksi, mutta tämä taitaa olla jo kumottu. Näin ainakin Elisa sanoo, mutta oliko tälläistä edes?

Jatketaanko itse ongelmaa? Onkohan jossain jokin järkevä ohje, että miten saan sen toimimaan? Tiedän, että näin foorumilla on vaikea neuvoa ohjelmien asentamisissa kun ei itse ole paikalla tekemässä. Siksi olenkin aina vähän vaikeamman asennuksen onnistuttua kirjoittanut ylös miten se ja se tehtiin, että joskus voi olla hyötyä jollekkulle.

Metabolix [12.01.2010 19:07:32]

#

Macro kirjoitti:

Aikas varma on, että 25:n liikenne on molempisuuntainen.

Aikas varma? Joko on tai ei, ja kyllä sen verran pitäisi osata selvittää. Laita palvelimelle jokin ohjelma kuuntelemaan kyseistä porttia ja testaa sitten vaikka tällä sivulla.

Macro kirjoitti:

Tämä [estomääräys] taitaa olla jo kumottu. Näin ainakin Elisa sanoo

Mistä löysit tällaisen maininnan? Esimerkiksi Elisan asiakastukisivuilla lukee yhä yksiselitteisesti, että porttiin 25 saapuva liikenne estetään.

Itse ongelmaan en valitettavasti osaa sanoa kuin yleispätevän neuvon: jos ohjelman DNS-asetuksia voi säätää, tarkista, että ohjelmalle on ilmoitettu oikea DNS-palvelin. (Outoa sinänsä, jos ohjelma ei itse osaa hakea järjestelmän oletustietoja...)

Macro [12.01.2010 19:53:33]

#

En osaa sanoa - sinun ohjelmasi näyttää, että portista 25 ei saa yhteyttä vaikka oma yhteydenottoni antaa serverille ilmoituksen yhteydenotosta. Linkittämälläsi Elisan sivulla mainitaan mielestäni hyvin selvästi

Elisan asiakastukisivu kirjoitti:

Rajoitus perustuu Viestintäviraston määräykseen.

os [12.01.2010 20:10:46]

#

Missä tämä serveri sijaitsee suhteessa koneeseen, jolta kokeilit yhteydenottoa? Jos laitteet ovat esimerkiksi kiinni samassa ADSL-boksissa tai sijaitsevat samassa taloyhtiössä, niin liikenne ei luultavasti kulje porttia 25 blokkaavien Elisan palvelimien kautta.

Macro [12.01.2010 20:44:16]

#

Molemmat menevät suoraan ohi ADSL modeemin verkkoon. Nämä näkyvät suoraan internetissä.

Grez [12.01.2010 20:50:55]

#

Metabolix kirjoitti:

Macro kirjoitti:

Tämä [estomääräys] taitaa olla jo kumottu. Näin ainakin Elisa sanoo

Mistä löysit tällaisen maininnan? Esimerkiksi Elisan asiakastukisivuilla lukee yhä yksiselitteisesti, että porttiin 25 saapuva liikenne estetään.

Minäkin voin vahvistaa että se estopakko on kumottu, tai oikeammin korvautunut ohjeella että operaattori saa halutessaan estää, muttei ole pakko.

Ja lisäksi kaikesta päätellen Macrolla on estetty se.

Kolmanneksi toteaisin vielä, että Macro ei selvästikään hallitse TCP/IP verkkojen perusteita niin hyvin, että pitäisin oman SMTP-palvelimen pystyttämistä suositeltavana. Tosin jos käyttäjiä ei haittaa jos postit ei välillä liiku, niin eipä sillä sitten ole väliä.

Gaxx [12.01.2010 21:56:10]

#

Macro kirjoitti:

Molemmat menevät suoraan ohi ADSL modeemin verkkoon. Nämä näkyvät suoraan internetissä.

Mikäs virka sillä ADSL-modeemilla sitten on?

Macro [13.01.2010 07:59:17]

#

Grez kirjoitti:

Metabolix kirjoitti:

Macro kirjoitti:

Tämä [estomääräys] taitaa olla jo kumottu. Näin ainakin Elisa sanoo

Mistä löysit tällaisen maininnan? Esimerkiksi Elisan asiakastukisivuilla lukee yhä yksiselitteisesti, että porttiin 25 saapuva liikenne estetään.

Minäkin voin vahvistaa että se estopakko on kumottu, tai oikeammin korvautunut ohjeella että operaattori saa halutessaan estää, muttei ole pakko.

Näin juuri.

Grez kirjoitti:

Ja lisäksi kaikesta päätellen Macrolla on estetty se.

Elisalta voisi tietenkin kysyä, että onko niillä mahdollista saada sitä auki tänne. Sehän on oikeastaan yrityslaajakaistojen ominaisuus.

Grez kirjoitti:

Kolmanneksi toteaisin vielä, että Macro ei selvästikään hallitse TCP/IP verkkojen perusteita niin hyvin, että pitäisin oman SMTP-palvelimen pystyttämistä suositeltavana. Tosin jos käyttäjiä ei haittaa jos postit ei välillä liiku, niin eipä sillä sitten ole väliä.

Harva näinkään nuori on ehtinyt kaikkea opettelemaan. Mutta, kun sen SMTP-palvelimen on onnistunut saamaan toimimaan, niin kyllähän se siinä sitten toimii? Turkin sitä kokoajan tarvitsee säätää ja kääntää.

Gaxx kirjoitti:

Mikäs virka sillä ADSL-modeemilla sitten on?

Se toimii ns. eteisenä, eli se suodattaa tulevan ja lähtevän liikenteen.

Gaxx [13.01.2010 11:22:48]

#

Macro kirjoitti:

Se toimii ns. eteisenä, eli se suodattaa tulevan ja lähtevän liikenteen.

Aika kummallinen boxi, jos ei osaa välittää liikennettä suoraan toiselle kiinniolevalle koneelle, vaan joutuu lähettämään sen ylemmän reitittimen kautta. Tällöin esimerkiksi tiedonsiirto koneiden välillä olisi todella hidasta(riippuen tietysti nettiyhteyden nopeudesta). Asianhan voi helposti tarkistaa kytkemällä lähiverkon irti internetistä ja testaamalla, onnistuuko yhteydenotto koneiden välillä.

Macro [13.01.2010 15:42:55]

#

Gaxx kirjoitti:

Macro kirjoitti:

Se toimii ns. eteisenä, eli se suodattaa tulevan ja lähtevän liikenteen.

Aika kummallinen boxi, jos ei osaa välittää liikennettä suoraan toiselle kiinniolevalle koneelle, vaan joutuu lähettämään sen ylemmän reitittimen kautta. Tällöin esimerkiksi tiedonsiirto koneiden välillä olisi todella hidasta(riippuen tietysti nettiyhteyden nopeudesta). Asianhan voi helposti tarkistaa kytkemällä lähiverkon irti internetistä ja testaamalla, onnistuuko yhteydenotto koneiden välillä.

Sanoin väärin, ei se suodata dataa normaalisti vaan erikoisporteista kulkevan tiedon. Lisäksi on testatty, että ilman ko. ADSL modeemia yhteys ei toimi.

Nyt kun pohdin tuota omaa SMTP palvelinta, niin otetaan nyt puheeksi se mail forwarding. Miten tämä käytännössä tapahtuu? Sen verran Wikipediasta ymmärsin, että johonkin osoitteeseen tuleva sähköposti ohjataan toiseen osoitteeseen. Eli, käytännössä esimerkiksi osoitteeseen macro@domainini.fi kohdistuvat viestit lähetetään edelleen esimerkiksi osoitteeseen mina@kolumbus.fi?

Miten tälläinen systeemi rakennettaisiin?

Grez [13.01.2010 21:09:24]

#

No fi-domainin kohdalla joutunet ottamaan joltain operaattorilta jonkin pienen paketin johon sisältyy sähköposti ja sitten ohjaamaan ne sähköpostit sieltä. Monet kansainvälisiä domaineja myyvät tarjoaa ihan domainin hinnalla sähköposti- ja www-forwardoinnin, eli määritellään vaan mitkä osoitteet ohjataan mihin osoitteisiin. Ja näillähän on vuosimaksu tyypillisesti jotain 10e luokkaa.

Macro [14.01.2010 09:24:03]

#

Grez kirjoitti:

No fi-domainin kohdalla joutunet ottamaan joltain operaattorilta jonkin pienen paketin johon sisältyy sähköposti ja sitten ohjaamaan ne sähköpostit sieltä. Monet kansainvälisiä domaineja myyvät tarjoaa ihan domainin hinnalla sähköposti- ja www-forwardoinnin, eli määritellään vaan mitkä osoitteet ohjataan mihin osoitteisiin. Ja näillähän on vuosimaksu tyypillisesti jotain 10e luokkaa.

Samoin tekee Louhi. Sieltä on otettu domain-nimi, johon kuuluu nimipalvelimet, sähköposti- ja www-ohjaus. Tosin, hinta ei ole 10€ vuodessa, vaan 26€ vuodessa.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta