Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: C64:n kasettiasemasta ääntä PC:lle?

Merri [18.09.2009 15:01:22]

#

Ajattelin rakennella ylimääräisestä kasettiasemasta itselleni kasettisoittimen, jonka kiinnittäisin PC:n ääniliitäntään kiinni virran tullessa USB-väylästä. Ongelmakseni tämän projektin osalta on tullut se, että tiedon löytäminen on tuskaisen hidasta tämänhetkisellä nettiyhteydelläni: EDGE:llä porskutellaan peltikaton alta. Ehdin lukea tietoa nopeammin kuin mitä sitä koneelle saapuu.

Ensimmäinen kysymykseni tässä vaiheessa on, että onnistuuko tämmöinen tempaus ylipäätään? Tuleeko signaali kasettiaseman kaapelista sellaisessa muodossa, että sen voi liittää suoraan ääniliitäntään, vai olisiko minun pakko turvautua jonkin toisen liitännän käyttöön ja oman softan tekoon? Tämä jälkimmäinen vaihtoehto menee jo varsin hankalaksi, sillä koneessani ei ole rinnakkais- eikä sarjaliitäntöjä, ainoat muinaisjäämät ovat PS/2-liittimiä. USB-liitännän käyttäminen taas ymmärtääkseni vaatisi USB-yhteensopivan välikappaleen rakentamista, joka osaisi hoitaa liikennöinnin asiaankuuluvalla tavalla, ja se menisi jo elektroniikan puolesta aivan liikaa ohitse kykyjeni.

Sen verran muistan kuusnepa-ajoilta, että kasettiasemalta pystyi kuuntelemaan myös musiikkia, tosin varsin rajoittuneesti. PC:llä ei kuitenkaan pitäisi olla ongelmaa käsitellä äänisignaalia, kunhan sen vain saisi tulemaan perille asti.

hk [19.09.2009 22:07:00]

#

C64:n kasettiasema on ihan tavallinen C-kasettimankka. C64 ohjasi sitä mikrofoni-liitännän kautta, siis pystyi käynnistämään ja pysäyttämään mankan. Sieltä tuleva äänisignaali ei ole linjatasoista vaan tarkoitettu kuulokkeille. Siinähän oli äänenvoimakkuuden säätö, joten jos äänen laittaa sopivan pienelle, sen voi silti kytkeä äänikortin sisäänmenoon, mutta äänikortti voi kärähtää, jos siihen tulee liian korkeä jännite, joten vaaratonta tuo ei ole.

Varsinaisesti kasettiasemasta ei siis tarvitse mitenkään rakentaa kasettisoitinta, se on sellainen. Siihen voi kuulokkeiden sijasta kytkeä myös kuulokeliitäntään kytkettävksi tarkoitetut aktiivikaiuttimet. Jos tarve on siirtää musiikkia C-kaseteilta tietokoneelle, se onnistuu turvallisesti vaikka stereoyhdistelmän soittimella, josta tulee linjatasoinen signaali vahvistinta varten.

Merri [20.09.2009 04:32:13]

#

Olen päässyt tutkimisessa sen verran eteenpäin, että suoraan kuusnepaan kytkettävästä kaapelista ei ole iloa, sillä laitteessa oleva piirilevy suorittaa muunnon analogisignaalista digitaaliseksi signaaliksi. Jouduin siis avaamaan laitetta hieman enemmän. Pienen päättelyn jälkeen olen edennyt siihen, että ilmeisesti lukupäästä tulevat valkoinen (W) ja punainen (R) kaapeli kuljettaisivat ääntä, tosin en ole vielä ihan satavarma tästä.

Idea koko hommaan tuli siitäkin, että tässä taloudessa ei ole muita kasetteja syöviä laitteita kuin nämä kaksi vanhaa kuusnelosen vehjettä. Turhaa nykyään maksaa kasettilaitteesta.

hk [20.09.2009 12:26:18]

#

En muista, tuliko koskaan kokeiltua musiikin kuuntelua C64-mankalla. Se saattaa jotenkin muokata ääntä helpommin digitoitavaksi, jolloin se pilaa musiikin. Mutta C64:än oli kyllä mahdollista liittää ihan tavallinen kasettimankka, joten analoginen liitäntä se oli, mihin mankka kytkettiin, ja A/D-muunnos tehdään vasta koneessa. Levykeasema kytkettiin sarjaliitäntään, kasettimankalle oli oma liitäntänsä.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta