Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kysymyksiä liittyen serveriin ja domainiin

Sivun loppuun

Rocceri [13.09.2009 10:52:01]

#

Terve

Olen hankkimassa fi-domainia, mutta en saanut kaikkea ihan selville.

Serveristä pari kysymystä:

Grez [13.09.2009 11:24:32]

#

Rocceri kirjoitti:

Nimipalvelin: Tarkoitetaanko tällä esimerkiksi serverini ip osoitetta, jolle domaini tulee?

Nimipalvelin on DNS-protokollalla toimiva palvelin, joka osaa kertoa mm. missä IP-osoitteessa minkäkin niminen kone on. Esim. www.domain.fi -> 123.23.45.67, mail.domain.fi -> 123.23.45.68 ja esim. mikä kone hoitaa domain.fi :hin lähetetyt postit.

Nimipalvelimia täytyy olla vähintään kaksi ja olisi suositeltavaa, että ne olisivat eri verkoissa (eli jos yksi verkkoyhteys on poikki, niin toinen olisi silti tavoitettavissa)

Rocceri kirjoitti:

Minulla kun ei ole mitään kiinteitä ip osoitteita, niin voinko vaihtaa Ficoran tiedoista sen ilmaiseksi? Domainin siirtäminen toiselle haltijalle maksaa, mutta voinko siirtää sitä aina kun ip osoitteeni serverillä vaihtuu?

Siihen riittää että se vaihdetaan nimipalvelimella. Nimipalvelimet toki täytyy olla kiinteissä osoitteissa. Varmaan kannattaa hankkia nimipalvelimet muualta.

Rocceri kirjoitti:

Vaatiiko Wake-On-Lan tai Wake-On-Ring toiminnot erillisiä ohjelmia?

Herättämiseen tarvitset tietenkin ohjelman siihen lähiverkon koneeseen josta herättelet toista lähiverkon konetta. Joissakin käyttiksissä ko. ohjelma voi olla valmiina ja sehän on sinänsä aika simppeli tehdä itsekin jos vaan saa raakoja ethernet-paketteja lähetettyä.

Rocceri kirjoitti:

Wake-On-Lanhan on lähiverkossa tehtävä toiminto, mutta onko Wake-On-Ring myös muualla internetissä mahdollista?

Wake-on-ringin voisi toteuttaa esim. Skype-Outilla tai millä tahansa muulla julkiseen puhelinverkkoon soittamaan kykenevällä VOIPilla. Itse ehkä käyttäisin ihan vaan kännykkää soittaakseni siihen numeroon, missä se modeemi on.

Rocceri kirjoitti:

Onko Nexuksen virtalähteessä tarpeeksi suuri tämä Stand-By virta?

[/ul]

Mitä laitetta ajattelit sillä käyttää? Eli paljonko se sun laitteesi vaatii virtaa?

Rocceri [13.09.2009 11:52:05]

#

Grez kirjoitti:

Rocceri kirjoitti:

Nimipalvelin: Tarkoitetaanko tällä esimerkiksi serverini ip osoitetta, jolle domaini tulee?

Nimipalvelin on DNS-protokollalla toimiva palvelin, joka osaa kertoa mm. missä IP-osoitteessa minkäkin niminen kone on. Esim. www.domain.fi -> 123.23.45.67, mail.domain.fi -> 123.23.45.68 ja esim. mikä kone hoitaa domain.fi :hin lähetetyt postit.

Nimipalvelimia täytyy olla vähintään kaksi ja olisi suositeltavaa, että ne olisivat eri verkoissa (eli jos yksi verkkoyhteys on poikki, niin toinen olisi silti tavoitettavissa)

Pitäisi Elisalta kysyä, että voisivatko he vapauttaa, tai onko mahdollista ostaa niiltä vapaa käyttö 25 porttiin, jolloin saisin mail serverit.

Jos määrittäisin ensimmäiseksi palvelimeksi tämän koneen joka tulee tänne meille. Mutta, miten se toinen sitten? Voisinko laittaa sen joksikin toisen palveluntarjoajan sivutilakseni?

Onko pakollista olla useampi nimipalvelin? Olisihan se ihan hyvä, että käyttäjälle ilmoitettaisiin virhetilanteessa että sivu ei ole käytössä.

Jos saan mail serverin myös sinne koneelle, niin miten määritän saapuvaksi postipalvelimeksi esim mail.domain.fi? Eli, esimerkiksi Outlookin asetuksista määritellään lähtevän postin palvelin ja saapuvan postin palvelin. Voiko nämä määrittää samaksi?

Toimisivatko kaikki (httpd, smtp, ftp) palvelimet kunnolla samalla koneella? Eli, ei minulla ole varaa ostaa jokaiselle omaa palvelinta. Nytkin tulee serverille hintaa ~600 euroa. Jos tyrkkään sinne Apachen + PHP & MySQL, SMPT:n (lähtevä ja saapuva posti) ja FTP:n, niin kai nämä toimivat samassa?
Tarkoitus ei ole tehdä suurta "palvelinprojektia", vaan kotikäyttöön soveltuva palvelinohjelmisto. Myös tarkoituksena olisi saada perheelle omat sähköpostiosoitteet (etunimi@domain.fi) joita he voisivat käyttää.
Koska sähköpostiosoitteita tulisi perheelle 4kpl ja sitten esimerkiksi jokin no-reply@domain.fi josta omat ohjelmani voisivat lähettää tietonsa, niin sen ei tarvitse olla mikään mahtava systeemi. Riittää, että postit voi lukea ja niitä voi lähettää.

Grez [13.09.2009 12:47:08]

#

Rocceri kirjoitti:

Onko pakollista olla useampi nimipalvelin? Olisihan se ihan hyvä, että käyttäjälle ilmoitettaisiin virhetilanteessa että sivu ei ole käytössä.

Kun kerran olet itse hakemassa fi-verkkotunnusta suoraan Ficoralta, niin oletan että olet lukenut nämä määräykset. Mikä seuraavassa on epäselvää?

lainaus:

Verkkotunnus on määriteltävä vähintään kahteen ja enintään kymmeneen toisistaan riippumattomaan nimipalvelimeen. Verkkotunnus on määriteltävä kaikkiin nimipalvelimiin tämän määräyksen mukaisesti ja niihin on saatava yhteys Internet-tietoverkosta. Määrittelyt on voitava tarkastaa Viestintäviraston tekemillä automaattisilla nimipalvelukyselyillä. Nimipalvelimissa on oltava NS-tietueet (Name Server), joissa on määritelty kaikki verkkotunnuksen nimipalvelimet. NS-tietueiden on osoitettava palvelimiin, joille on määritelty A-tietueella IP-osoite nimipalvelussa.

Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että ennen oman palvelimen pystyttämistä kannattaa selvittää Internetin toiminnan perusteet.

Metabolix [13.09.2009 13:31:24]

#

Vinkki: Älä hanki "oikeaa" domainia, ennen kuin olet hankkinut oikean palvelimen ja sijoittanut sen oikeasti palvelimelle soveltuvan ja tarkoitetun nettiyhteyden päähän. Voit aivan hyvin käyttää vaikka ilmaista dy.fi-nimipalvelua, josta saa ilmaiseksi osoitteen, jonka voi ilmaiseksi päivittää osoittamaan omaan palvelimeen vaikka ilmaisella PHP-skriptillä.

En varmasti luottaisi sähköpostejani palvelimesi varaan, kun näistäkin kysymyksistä käy ilmi, ettet välttämättä ole kykenevä ylläpitämään sitä oikein niin, että postit tulevat ja menevät luotettavasti perille.

lapm [22.09.2009 07:43:53]

#

Suosittelisin myös unohtamaan sen palvelimen pystyttämsien kunnes internetin toiminnan ymmärtämys on korkeammalla tasolla. Joku vielä murtaa palvelimesi kun et ole osannut säätää sitä oikein. Arvaappas huviksesi miksi ficora suosittelee operattoreille SMTP:n käyttämän portin sulkemista asiakkailta sisääntulevalta liikenteeltä?

Siinä vaiheessa kun operaattoriltasi tulee huomautus että asia X pitää korjata tai netti sulkeutuu, on vähän myöhäistä alkaa vasta opettelemaan sen korjaamista.

Merri [22.09.2009 17:30:44]

#

Kotipalvelimeen kannattaa käyttää dynaamista DNS:ää. Tällöin kuvio on seuraava:

Domain-hallinta -> Dynaaminen DNS -palvelu (nimipalvelin) -> Oma palvelin kotona (IP-osoite)

Oman palvelimen tehtäväksi tässä kuviossa tulee se, että se kertoo DDNS-palvelulle kulloisenkin IP-osoitteensa säännöllisin väliajoin sekä silloin kun IP-osoite vaihtuu. Sen sijaan domainin hallinnasta on kiinteästi määritelty käyttöön DDNS-palvelun nimipalvelet, jotka eivät normaaliolosuhteissa koskaan muutu.

Homma pelittää silloin kun domain-palvelusta tiedetään nimipalvelin ja kun nimipalvelin tietää koneesi IP-osoitteen.

Domain-palvelut esim.: Ficora, Domain.com ja Joker.com
Dynamic DNS esim.: dy.fi, freedns.afraid.org ja dyndns.org
Ohjelmista DNSer taitaa olla käytössä näkymättömin, joka hoitaa asiansa. Myös jotkin reitittimet osaavat hoitaa DDNS:n.


Toisaalta kannattaa miettiä tarkkaan muita vaihtoehtoja kuin kotipalvelimen pitoa. Jos maksaa itse sähköstä, niin koneen jatkuva pitäminen päällä maksaa. Samoin nettiyhteydellä on hyvä olla kaistaa, varsinkin ulospäin. Kokemuksesta voin sanoa, että mega ulos ei tahdo riittää vaikka sivustot olisivat suht pieniä. Lisäksi jatkuva koneen vahtaaminen, varmistaminen että se on vakaa, päällä ja saavutettavissa yms. on varsin stressaavaa. Minulla kotipalvelimen pidon lopetti se, että jouduin muuttamaan pois nopean netin ääreltä, joten oli pakko etsiä muu vaihtoehto. Nyt sivuni ovat Kapsin palvelimella. 30 euroa vuodessa jäsenyydestä on pieni hinta niinkin hyvästä palvelusta kuin mitä sieltä saa, ja lopputulos on taatusti parempi kuin oman kotipalvelimen pito. Sähköpostitkin saa toimintaan.

Jäynis [23.09.2009 12:01:34]

#

Sinuna lähtisin vähän keveämmin liikenteeseen kotipalvelimen pystyttämisessä.
Jos vaikka jonkin käytetyn ja <600€ maksavan koneen valjastat aluksi vaikka pitämään sitä sähköpostipalvelinta. Käyttikseksi jokin linux-jakelu ja domainiksi vaikka http://www.no-ip.com/ kautta hommattu (ilmainen).

Oman kotiservuni pääasiallinen tarkoitus on toimia alustana opetella näitä asioita.
Tokihan sitä voi lukea ja päntätä nippelitietoa mutta itse ainakin opin paljon paremmin yrityksen ja erehdyksen kautta.

Grez [23.09.2009 12:06:44]

#

Eipä minun mielestä palvelimen pystyttämisessä tarvitse mitään tietoa päntätä. Lukee kerran miten homma toimii, tekee niin ja oppii yrityksen ja onnistumisen kautta.

Kaikki tähän olennainen tieto on kuitenkin netissä helposti saatavilla.

Metabolix [23.09.2009 12:20:41]

#

Merri kirjoitti:

Lisäksi jatkuva koneen vahtaaminen, varmistaminen että se on vakaa, päällä ja saavutettavissa yms. on varsin stressaavaa.

Jännittävää. Oma palvelimeni ei ole kaatunut tai ollut tavoittamattomissa muusta syystä kuin pätkivän kotikaistan vuoksi ja satunnaisesti siksi, että olen itse syystä tai toisesta bootannut sen. Kohta on taas 250 päivää edellisestä bootista. Ohjelmistopäivitykset tapahtuvat lennossa, käyttökatkon pituus lasketaan sekunneissa. Oikein säädetty Linux-palvelin kyllä hoitaa hommansa ilman tarkistelua.

Kotipalvelimella kaista tosiaan rajoittaa kovassa käytössä olevien sivujen pitoa, mutta jos puhutaan muutamasta kymmenestä koulukaverista, kaista ei ole ongelma, kunhan ei käytä liian isoja kuvia eikä yritä jakaa tiedostoja. Tällaiset toiminnot voi sijoittaa jonnekin muualle, esimerkiksi palveluntarjoajan antamaan kotisivutilaan.

Merri [24.09.2009 00:48:59]

#

Minulla ongelmana oli se, että koneelle tuli paljon muitakin käyttötarkoituksia: sillä pyöriteltiin elokuvaa, pelejä yms. sen lisäksi että se toimi palvelimena sekä sisäverkossa että ulkoverkkoon. Suurempi ohjelmamäärä kasvattaa aina riskiä lisäkaatumisille. Toinen ongelma liittyi kaapelimodeemiin, joka satunnaisesti muutaman päivän välein heitti itsensä nurin. Korjaa siinä sitten sivustot ylös kun olet Lapissa lomalla... :) Lisäksi minulla ei ollut aluksi varaa ostaa UPSia, joten palvelin jäi myös sähkökatkoksen uhriksi muutamaan otteeseen, mikä johti mm. IP-osoitteen vaihtumiseen. Tästä taas rasitteeksi nousivat pari DNS-ohjelmaa, joissa oli bugeja. Yksikin päivitti freedns.afraidin IP:t 0.0.0.0:ksi heti kun reititin ei ollut ihan ehtinyt ennen koneen käynnistymistä saada nettiä toimintaan, vaan vasta vähän myöhemmin. Ohjelma piti pakkosammuttaa kokonaan ennen kuin se ymmärsi, että hei julkinen IP-osoite on olemassa.

Eli kokemuksia joutuu hieman suhteuttamaan senkin mukaan, mitä muuta käyttöä koneella on, ja kuinka paljon joutuu tekemään asioita kokeilumielessä. Esimerkiksi ohjelmien ongelmista ei ennen kokeilua voi tietää.

Grez [24.09.2009 06:57:24]

#

Joo, itsellä ei ole ollut mitään kaatumisongelmia (Windows XP jo monta vuotta) ennen kuin viimeisin sähkökatko tuli. (Niitä on noin kerran kahdessa vuodessa). UPSikin olisi kyllä, mutten ole jaksanut laittaa kiinni. Anyways, sähkökatkosta oli se haitta, että USB-hubin perässä oleva WLAN-tikku kuoli. Ilmeisesti jännitepiikki joka meni hubin virtalähteestä läpi tms.

Metabolix [24.09.2009 09:57:29]

#

Merri kirjoitti:

Minulla ongelmana oli se, että koneelle tuli paljon muitakin käyttötarkoituksia.

Se selittääkin jo suurimman osan ongelmista, ja Linuxissa kuvaamasi IP:n päivityksenkin olisi voinut automatisoida (tappamisine kaikkineen) helposti niin, ettei päivittäjä käynnisty, ennen kuin julkinen IP on saatavilla.

Merri kirjoitti:

Toinen ongelma liittyi kaapelimodeemiin, joka satunnaisesti muutaman päivän välein heitti itsensä nurin.

Vika on siis kaapelimodeemissa, ja ratkaisu on hankkia parempi modeemi. :)

Oma palvelimeni on ikivanha (P2) kannettava. Akku ei kestä kauan mutta riittää kyllä sähkökatkon yli. Kulutus on luultavasti aika paljon matalampi kuin oikeilla palvelinkoneilla tai pöytäkoneilla, toki konekin on sitten samassa suhteessa huonompi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta