Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Xorg ja skandiongelma

vidar [06.07.2009 07:59:18]

#

Asensin lappariini (HP 550) Arch linuxin ja xfce:n. Kaikki toimi hienosti, kunnes skandit ja muutama muu nappain hajosivat. Ongelma on niin xfce:n puolella kuin xtermissakin, konsolissa kaikki toimii. Skandien toimimattomuuden (niita tuottavat nappaimet eivat yksinkertaisesti tuota mitaan) lisaksi ongelmallisia ovat altgr, joka toimii normi-alttina, eli altgr+nappain (tai alt+ctrl+nappain) -kombot eivat pelita. X ei vastaa ctrl-alt-backspaceen, vaikka ennen tamakin toimi. Ongelma ilmeni yllattaen, mahdollisesti sen jalkeen kun konffin xorg.conffia lapparin touchpadia varten, mutta tarkkaan en tieda. Ennen vastaavia ongelmia ei kuitenkaan ollut.

Ehdotuksia?

trilog [06.07.2009 09:40:46]

#

Tarkista xorg.conffista, että siellä on näppäimistön kohdalla jotakin tällaista:

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard 1"
    Driver      "kbd"
    Option 	"AutoRepeat" "500 30"
    Option 	"XkbRules" "xorg"
    Option 	"XkbModel" "pc105"
    Option 	"XkbLayout" "fi"
EndSection

Tarkista myös xfce:n puolelta, että se käyttää oikeaa näppäimistömallia ja -asettelua (jos siellä sellainen asetus on).

Jos et saa pelaamaan niin suosittelen palauttamaan vanhan varmuuskopion ja konffimaan touchpadin uudestaan. Mikäli varmuuskopioita ei ole, voit ajaa Xorg -configure, joka luo uuden asetustiedoston.

vidar kirjoitti:

X ei vastaa ctrl-alt-backspaceen, vaikka ennen tamakin toimi.

http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg#Ctrl-Alt-Backspace_doesn.27t_exit_X

vidar [06.07.2009 13:04:03]

#

Uusin konffitiedoston Xorg -configurella ja lisälin rivit touchpadille. Nyt kaikki toimii muuten, mutta näppis-layout on hukassa. Käytän layouttina DASsia, mutta rivi Option "XkbLayout" "das" ei pelitä, vaan käytössä on tavallinen qwerty-suomilayout. Mystisesti ctrl-alt-backspace toimii nyt ilman erillistä aktivoimista konffitiedostosta, kuten myös tty:hyn vaihtaminen ctrl-alt-fn:llä. Arch linuxin wikiä seuraten otin input hotplugguksen puis päältä, mutta tällä ei ollut vaikutusta.

vidar [06.07.2009 15:30:57]

#

Taas lähempänä ratkaisua. Konffitiedostossa oli typo, input hotplugging ei ollutkaan pois päältä. Kun sen sulkee (Option "AutoAddDevices" "False"), alkaa layout toimimaan, mutta ääkköset, altgr ja näppäinkombot (ctrl-alt-backspace etc) menevät nurin, jolloin päästään takaisin alkuperäiseen ongelmaan. Jostain syystä X siis skippaa konffitiedostossa määritellyn layoutin, kun AutoAddDevices on True.

EDIT: Archin wikiä selaamalla selvisi, että input hotplugging tosiaan nollaa kaikkien hiiri- ja näppisajureita käyttävien laitteiden konffit. Apuun pitäisi tulla setxkbmap, mutta se ei tahdo löytää DAS-layouttia ("Error loading new keyboard description").

squid [06.07.2009 16:49:23]

#

Skandit oli alkuun ongelma itselläkin, mutta asia korjautua tekemällä tiedosto 10-keymap.fdi polkuun /etc/hal/fdi/policy
Itsellä tuo tiedosto sisältää tälläisen:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?> <!-- -*- SGML -*- -->
<deviceinfo version="0.2">
  <device>
    <match key="info.capabilities" contains="input.keymap">
      <append key="info.callouts.add" type="strlist">hal-setup-keymap</append>
    </match>

    <match key="info.capabilities" contains="input.keys">
      <merge key="input.xkb.rules" type="string">base</merge>

      <!-- If we're using Linux, we use evdev by default (falling back to
           keyboard otherwise). -->
      <merge key="input.xkb.model" type="string">keyboard</merge>
      <match key="/org/freedesktop/Hal/devices/computer:system.kernel.name"
             string="Linux">
        <merge key="input.xkb.model" type="string">evdev</merge>
      </match>

      <merge key="input.xkb.layout" type="string">fi</merge>
      <merge key="input.xkb.variant" type="string" />
    </match>
  </device>
</deviceinfo>

vidar [06.07.2009 22:31:15]

#

10-keymap.fdi:tä olen myös säätänyt. Ratkaisin ongelman nyt niin, että lataan tavallisen fi-layoutin alkuun ja säädän omat näppäinasetukset sitten .Xmodmapilla. xorg.conffin alustin taas puhtaaksi Xorg -configurella ja nyt näyttäisivät näppäinkombot ynnä muut toimivan ongelmitta. Kiitoksia kaikille.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta