Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Näyttökokeella datanomiksi?

Sivun loppuun

Triton [02.05.2009 10:31:39]

#

Onko olemassa mitään näyttökoetta, jonka suorittamalla saisi datanomin paperit? Kun itse menen lukioon, mutta olisihan se ihan kiva saada ne datanomin paperit, jos vaan taitoa riittää...

Ihme_kala [02.05.2009 11:45:16]

#

Enpä usko. Varmaa tietoa ei kyllä ole, mutta kun tuohon datanomin tutkintoon kuuluu se tietty määrä opintoviikkoja, ja esim töissäoppimista pakollinen määrä, opinnäytetyö, jne. vaatimuksia, niin luulisin että tällainen ei ole mahdollista. Jotain A- ja AB-ajokortteja yms juttuja voi suorittaa, jotka voi mainita sitten CV:ssä, mutta kokonaista 3v tutkintoa tuskin voi korvata jollain kokeella.

Datanomin tutkintoon kuuluu muuten paljon muutakin kuin ohjelmointia ja hardwaretietämystä, kuten esim. markkinointia, asiakaspalvelua/viestintää, yrityksen talousjuttuja jne.

Jalmari91 [02.05.2009 11:46:09]

#

Ei ole varmaa tietoa, mutta luulenpa että ei ole. Jos datanomin paperit haluaa, niin pitää käydä koulutus siihen. Käsittääkseni datanomin papereilla ei kuitenkaan tee mitään.

Triton [02.05.2009 11:49:07]

#

Jalmari91 kirjoitti:

Ei ole varmaa tietoa, mutta luulenpa että ei ole. Jos datanomin paperit haluaa, niin pitää käydä koulutus siihen. Käsittääkseni datanomin papereilla ei kuitenkaan tee mitään.

Sikäli näin mäkin oon käsittänyt, mutta kyllä se joillekin yrityksille jotain
merkitsee...

Metabolix [02.05.2009 12:10:46]

#

Triton kirjoitti:

Sikäli näin mäkin oon käsittänyt, mutta kyllä se joillekin yrityksille jotain merkitsee...

Datanomin papereilla voi osoittaa, että ainakin pitäisi tietää asioista jotain. Jos kuitenkin on tarkoitus osoittaa kykynsä nimenomaan ohjelmoinnin saralla, nuo ovat aivan turhat, jos pystyy esittelemään jotain konkreettistakin. Papereiden arvo on siis lähinnä niissä muissa oppiaineissa, joita jo aiemmin mainittiinkin.

Ylioppilastutkinnonkin voi suorittaa lukemalla vaivaiset 16 lukiokurssia (6 äidinkieltä, 6 pitkää ruotsia, 3 lyhyttä kieltä, 1 FY, KE, PS, FI tai TE) ja läpäisemällä näitä vastaavat kirjoitukset, mutta oikeaksi ylioppilaaksi ei pääse, jos lukion oppimäärä (väh. 75 kurssia) on kesken. Mitään hyötyä tuosta suorituksesta ei siis ole.

Ihme_kala [02.05.2009 13:07:41]

#

Triton kirjoitti:

Jalmari91 kirjoitti:

Ei ole varmaa tietoa, mutta luulenpa että ei ole. Jos datanomin paperit haluaa, niin pitää käydä koulutus siihen. Käsittääkseni datanomin papereilla ei kuitenkaan tee mitään.

Sikäli näin mäkin oon käsittänyt, mutta kyllä se joillekin yrityksille jotain
merkitsee...

Kyllä kokonainen koulutus on aina suuri plussa työnantajan silmissä, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö se osaaminen olisi silti pääasiallinen painopiste. Ja ainakin niillä datanomipapereilla pääsee jatko-opintoihin. Käsitys, ettei datanomin papereilla tee mitään, tuntuu olevan aika paljon luulopuhetta. Mutta jos lukion joka tapauksessa käy, niin ei ne nyt kovin tärkeätkään ne amispaprut ole.

K_L [02.05.2009 13:31:09]

#

Ihme_kala kirjoitti:

Mutta jos lukion joka tapauksessa käy, niin ei ne nyt kovin tärkeätkään ne amispaprut ole.

Hyvänen aika eikö ammatti ole tärkeä?

Jos jatkat opiskelua korkeampiin tutkintoihin, niin valmistuttuasi sinulla on helposti kaksi ammattia.

groovyb [02.05.2009 13:32:47]

#

oppisopimuksella voi.

eli käytännössä käyt töissä, ja silloin tällöin koulussa. sitte suorittelet näyttöjä.

pistäppä googleen oppisopimuskoulutus datanomi tai vastaavaa. löytyy ympäri suomea nonstop koulutuksena.

juhaz [03.05.2009 01:12:19]

#

Kyllä minusta kai tuon pitäisi periaatteessa olla mahdollista. Ainakin jos on työelämässä hankkinut kokemusta niin sen voi koulussa osoittaa eikä sitten tarvitse kaikkia opintoviikkoja suorittaa.

Itsekkin opiskelin aluksi kolme vuotta Datanomiksi ja valmistuttua siirryin elektroniikka-asentajaksi eikä minun tarvitse kaikkia 120 opintoviikkoa opiskella ((vain 79 opintoviikkoa tarvitsee), koska olen käyttänyt hyväkseni tuota osaamisen tunnustamista sillä perusteella, että 41 OV:n sisällön opiskelin jo Datanomilinjalla.

"Opiskelijan aikaisemmin muualla suoritettuja opintoja tai työkokemusta, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään opetussuunnitelman mukaisia, hyväksytään perustutkinnon sisältämiin opintoihin, jolloin vältetään opintojen päällekkäisyyttä ja lyhennetään opiskeluaikaa. Tätä kutsutaan osaamisen tunnustamiseksi.

Kysymykseen tulevat esim. ammatilliset opinnot, lukio-opinnot, erilliset perustutkintoa tukevat kurssit, työkokemus, ulkomailla suoritetut opinnot, opinnot avoimessa korkeakoulussa, kansanopistossa, kansalais- ja työväenopistossa tms., ohjattu harrastustoiminta ja vapaaehtoistyö."

ja googlessa tietenkin:
http://www.google.fi/search?q=osaamisen tunnustaminen

groovyb [03.05.2009 22:12:39]

#

oppisopimukseen pääsemiseen ei työkokemusta tarvita. käytännössä toimii siten että kysyt firmoilta suostuuko ottaan sut oppisopimusopiskelijaksi, ja jos suostuu, menet oppisopimustoimistoon hoitamaan jatkon. siellä sit selviää loput. töissäolosta saat palkan, teoriaopinnoista ei tarvitse firman maksaa jos ei halua. 2-3v kestää yleensä, ja kun näytöt on suoritettu. saat tutkintopaperin kouraan. jos työläheinen opiskelu kiinnostaa, ota ihmeessä selvää. opetushallituksen sivuilta plus lukemattomista muista paikoista löydät infoa, tai vaan soitat oppisopimustoimistolle.

Hakoulinen [04.05.2009 08:47:17]

#

Metabolix kirjoitti:

Ylioppilastutkinnonkin voi suorittaa lukemalla vaivaiset yhdeksän lukiokurssia (6×AI ja kolme seuraavista: FY, KE, PS, FI, TE)

Liekö näin? Eikös 4 ainetta pidä kirjoittaa, joista yksi on äidinkieli ja loput kolme valiten seuraavista neljästä: englanti (tai muu A1-kieli), ruotsi, matematiikka ja reaali?

Metabolix [04.05.2009 09:11:30]

#

Hakoulinen kirjoitti:

Eikös 4 ainetta pidä kirjoittaa, joista yksi on äidinkieli ja loput kolme valiten seuraavista neljästä: englanti (tai muu A1-kieli), ruotsi, matematiikka ja reaali?

Ai niin, enpä muistanut enää tuollaista pikku säädöstä pakollisten aineiden valikoimasta. Pitkä kieli ei kylläkään ole pakollinen, vaan vain yhden mainitsemistasi täytyy olla pitkä, vaikka matematiikan. Korjasin kurssimäärän: 16. Sekin on silti aika paljon alle 75:n kurssin.

K_L kirjoitti:

Ihme_kala kirjoitti:

Mutta jos lukion joka tapauksessa käy, niin ei ne nyt kovin tärkeätkään ne amispaprut ole.

Hyvänen aika eikö ammatti ole tärkeä?

Jos jatkat opiskelua korkeampiin tutkintoihin, niin valmistuttuasi sinulla on helposti kaksi ammattia.

Varmaan diplomi-insinööriksi tai lääkäriksi valmistuttua onkin mukava palata välillä datanomin hommiin? Palkkakin on melkein yhtä hyvä, eikä edes DI:n papereilla ikinä saisi samalta alalta parempaa paikkaa...

neau33 [04.05.2009 10:28:52]

#

Heippa taas!

Jalmari91 kirjoitti:

... Käsittääkseni datanomin papereilla ei kuitenkaan tee mitään.

KYLLÄ NÄIN ON!
Henkilökohtaisesti en palkkaisi ketään pelkästään datanomin papereit omaavaa hakijaa vailla alan työkokemus pohjaa tai muita vahvoja näyttöjä ainakaan mihinkään tietotekniikkaan liittyvään tehtävään...

Grez [04.05.2009 12:10:12]

#

No eikös niillä datanomin papereilla kuitenkin saata päästä jonkun isomman firman helpdeskiin... Eli siis neuvomaan miten Excel käynnistetään ja miten leikepöytä toimii.

tesmu [04.05.2009 12:23:29]

#

Muistaakseni jos ikää on tarpeeksi niin onnistuu näyttökokeella. Ikää piti olla vissiin 30 vuotta. Ainakin toisella alalla ammattikoulussa eräs henkilö suoritti 9 tunnin ajan näyttökoetta ja sai paperit käteen...

Merri [04.05.2009 12:42:05]

#

Grez: miten korkea-arvoisena datanomin papereita oikein pidät? :D Ei, kyllä se on pitkälle vaan työttömyyskorvauksen takaaja. Joko pitää jatkaa kouluttautumista tai vaihtaa alaa, jos töihin datanomin paperein tahtoo. Työkkärissä sanotaan aika suoraan päin naamaa että kannattaa vaihtaa alaa. Datanomeja koulutetaan enemmän kuin on tarvis.


Muoks!
Ah joo, kaikkein isoimmat kaupungit tekee toki poikkeuksen, sieltä voi töitä hyvällä lykyllä löytää, mutta en minä ainakaan sentään 70 km työmatkoihin ala mikrotukitöiden takia.

groovyb [04.05.2009 14:35:10]

#

tesmu, näinkin voi tehdä. perustutkinnot voi suorittaa iltaopiskeluina valtion rahoituksella, ilman läsnäolopakkoa teoriatunneilla. ikärajaa ei taida olla muuta kuin täysi-ikäisyys tai jotain sinneppäin. siitä vaan suorittaa näytöt ja saa paperit. mutta jos haluaa jotain oppia eikä ole jo sitä ammattitaitoa, seuraava vaihtoehto on tuo oppisopimus, tai sitten vaan haalii vastaan duunipaikan ja suorittaa iltaopintoina valtionrahoituksella oppilaitoksessa.

alottelijaa [04.05.2009 16:01:57]

#

datanomitutkinnossa ainakin 75%~ on markkinointia ja muuta turhaa, jota suorittamatta ei saa papereita.

groovyb [04.05.2009 16:31:36]

#

alottelijaa, esim täällä , tai opetushallituksen aikuispuolelta puhtaina näyttöinä

kun suorittaa ne mitä opetushallitus aikuispuolen opinnoista edellyttää, saa paperit kouraan. aikuispuolen tutkinnot on yleensäkin suppeampia mitä junnupuolen, esim. yleisaineopintoja ei ole lainkaan, ja suuri osa teoriastakin tulisi opetella etänä.

Triton [04.05.2009 16:35:00]

#

Kyselin tätä nyt ihan vain sen takia, että jos esim. kesätöihin haluaisi päästä konetta räpläämään, niin olisi ollut jotain näyttöä. Itse kun tosiaan hain yhteishaussa lukioon (ja olen todella tyytyväinen tähän valintaan) ja tämän jälkeen olisi tarkoitus päästä tietojenkäsittelyä opiskelemaan sinne yliopistoon...

Ihme_kala [04.05.2009 18:21:02]

#

alottelijaa kirjoitti:

datanomitutkinnossa ainakin 75%~ on markkinointia ja muuta turhaa, jota suorittamatta ei saa papereita.

:D Ei ole 75% läheskään. Meillä ainakin kolmosvuosi suurimmaksi osaksi laitteistopuolta esim verkon rakentamista käytännössä yms ja mikrotukea yms., ohjelmointia jonkun verran ja ohjelmien käyttöä monipuolisesti. alkupuolella sitä markkinointia kyllä oli vähän enemmän.

alottelijaa [04.05.2009 21:41:27]

#

no kolmosvuodesta en tiedä kun olen vasta kakkosella ;)

Antti Laaksonen [05.05.2009 12:26:20]

#

Triton kirjoitti:

Kyselin tätä nyt ihan vain sen takia, että jos esim. kesätöihin haluaisi päästä konetta räpläämään, niin olisi ollut jotain näyttöä.

Yksi hyvä ratkaisu voisi olla nettisivu, jossa on tietoa sinusta sekä linkkejä tekemiisi töihin (omiin ohjelmiin yms.).

groovyb [05.05.2009 16:57:57]

#

itse työntantajana en kyllä jaksaisi kotisivuille mennä katselemaan, jotain konkreettisempaa pitäisi olla. ei todistuskaan takaa ammattitaitoa though, ja niitäkään harvemmin missään kysellään. se on se CV mikä merkkaa, sekä puhetaidot.
kesätöihin pääsee parhaiten kun omaa hyvät puhelahjat!

Blaze [05.05.2009 17:09:48]

#

groovyb kirjoitti:

kesätöihin pääsee parhaiten kun omaa hyvät puhelahjat!

Ei vaan kun lähisukulainen on töissä paikassa, joka ottaa kesätyöntekijöitä.

groovyb [05.05.2009 19:14:34]

#

täysin totta tuokin,blaze

Merri [06.05.2009 13:25:42]

#

Jos noilla mennään, niin minun ainoaksi mahdollisuudekseni saada töitä on työhakemus. Ja sillä nykyisessä paikassani olenkin, piti vaan vetää tarpeeksi överiksi...

punppis [07.05.2009 17:58:35]

#

Triton kirjoitti:

Kun itse menen lukioon, mutta olisihan se ihan kiva saada ne datanomin paperit, jos vaan taitoa riittää...

Nauroin hiljaa itsekseni kun luin tuon "jos vaan taitoa riittää". Datanomiopinnoista ja -näytöistä pääsee kuka tahansa läpi joka on ohjelmointiputkan sivuille löytänyt.

Niin ja noista datanomin papereista se vielä, että eihän juuri noilla datanomin papruilla mitään teekään, mutta pelkästään se koulutus nostaa jo kesätöideni palkkaa yli 1,5e/h. Toinen juttu on sitten tuo jatkokoulutus. Jos haluaa vaikka ammattikorkeeseen, niin mielestäni nuo paperit ovat ihan pätevät myös sinne haettaessa. Yliopistoon ei ole asiaa eikä noilla mitään ohjelmointitöitä saa.

Jos olisin jonkun softapuljun pomo, niin en kyllä taatusti palkkaisi datanomia töihin, ellei se osaisi todistaa osaamistaan jollain muulla tapaa. Paska koulu se on, eikä siellä mitään tärkeää opi.

Triton [07.05.2009 18:07:50]

#

Asia selvä... :P

Täytyy vaan mennä kiltisti sinne lukioon ja hankkia kunnon koulutus...

Ihme_kala [07.05.2009 19:30:24]

#

punppis kirjoitti:

Triton kirjoitti:

Kun itse menen lukioon, mutta olisihan se ihan kiva saada ne datanomin paperit, jos vaan taitoa riittää...

Nauroin hiljaa itsekseni kun luin tuon "jos vaan taitoa riittää". Datanomiopinnoista ja -näytöistä pääsee kuka tahansa läpi joka on ohjelmointiputkan sivuille löytänyt.

Kyllähän siellä niitä liiketalousjuttuja on ja kirjanpitoa yms, joita kovin moni tuskin osaa ilman että niitä on koulussa opetellut.

rainmaker_ [07.05.2009 20:10:14]

#

punppis kirjoitti:

Yliopistoon ei ole asiaa eikä noilla mitään ohjelmointitöitä saa.

Ei kyllä pelkillä papereilla töitä saa, mutta itse valmistun datanomiksi ja ohjelmoin työkseni. Jos nyt joku sattuu eksymään datanomiksi ei kannata pelailla tunneilla niinkuin muut vaan opetella jotain itseään kiinnostavaa (jotain kieltä tms.).


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta