Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Tietsikalla käynnistysvaikeuksia

Sivun loppuun

setä [20.10.2008 18:38:37]

#

Wintoosa XP Home aamu-uninen tai saanut ahtaanpaikan kammon. Ennen silloin tällöin BIOSin asetukset kadonneet ja ne on täytynyt asetella käynnistyksen yhteydessä. Viimeviikkoina on koneella ilmennyt heräämisvaikeuksia tai sillä on ahtaanpaikan kammo. Kun avasin kotelon ja tsekkasin liittimet ja joskus putsasin pölyt kone käynnistyi normaalisti. Mutta edelleen silloin tällöin kun näytöllä sahaa eestaa se ruuturyhmä niin se vaan jumittuu paikalleen eikä mitään tapahdu. Kone ei reagoi mihinkään paitsi sammutukseen käynnistys- tai virtanapista. Toisinaan riittää virran katkaisu ja varttitunnin odottelu niin taas alkaa kone pelittämään. Joskus auttaa vain kotelon avaaminen. Mistä ihmeestä tällainen sangen inhimillinen käytös voi johtua ??

Merri [20.10.2008 19:05:57]

#

Oletko tarkastellut koneen lämpötiloja silloin kun se suostuu jonnekin asti kulkeutumaan?

BIOSin asetuksien katoilu viittaisi emon pariston loppumiseen.

setä [20.10.2008 23:38:27]

#

Lämpötiloista tuskin on haittaa käynnistykselle koska kone on saanut jäähdytellä yön yli. BIOSissa on asetukset säilyneet joskus viikonkin katkoksen yli mutta joskus taas häviää muutaman tunnin sammuneena olon aikana. Oisko nää sitten jotain vanhuuden oireita. Vajaa 10 vuotias tää vasta on siitä kun sisuskalut uusittiin.

Grez [20.10.2008 23:46:09]

#

Kuulostaa kyllä rautavialta, mutta toki voisit hankkia jonkin kevyen Live Linux CD:n (tmv) ja katsoa boottaako sillä luotettavasti.

Jos vika on raudassa, niin yleensä yksinkertaisinta on eliminointimenetelmä. Eli vaihtaa komponentteja yksi kerrallaan, kunnes vika poistuu. Käytännössä jos ei ole sen sortin harrastaja, että vastaavia koneita ja niiden osia pyörii nurkissa, niin tuo ei välttämättä ole käytännöllinen tapa.

Sitten tietysti voi yrittää katsella jos emolevyllä tai vaikka näytönohjaimessa näkyisi pullistuneita elektrolyyttikondensaattoreita tai että onko prossu ja jäähdytin kunnolla paikallaan, yms. helposti silmämääräisesti havaittavia vikoja. Yksi vikalähde voi olla myös virtalähde, mutta sitä en välttämättä suosittelisi avaamaan.

Jos on liikaa vapaa-aikaa tai harrastuneisuuden puolesta kiinnostusta selvittää vikaa, niin ei siinä mitään. Jos taas aika on vähänkin rahaa ja 10 vuotias PC alkaa temppuilla, niin voisi olla järkevämpää ostaa vaan uusi, yli 10 kertaa tehokkaampi kone noin 300 eurolla.

jimi-kimi [21.10.2008 02:09:13]

#

PC-check / spinrite

setä [21.10.2008 23:14:50]

#

Hankin jo uuden koneen ja siirsin kaikki varmuuskopiot sinne. Mutta ei viitti heivata pellolle "rakkaintaan". Useakin sitä on käyttänyt ja joskus joku joutuu jonottamaan. Mistähän tuon PC-check / spinriten voi ladata? Ei löytynyt Googlella tai olen surkea hakemaan.
Edit: Toihan maksaa !

jimi-kimi [21.10.2008 23:26:25]

#

PC-Check on suomalainen maksullinen ohjelmisto. Samoin on myös Spinrite. Nämä on tarkoitettu lähinnä yritysten koneiden tarkisteluun. En nyt tiedä näistä torrentpalvelu käytännöistä täällä, mutta ainakin piraattisatamasta saa kyseiset ohjelmistot. Ovat ISOja ja ne tulee polttaa levylle, jonka jälkeen boottaat cd:ltä. Sen jälkeen tuskin on kovin vaikea käyttää. Esim Hirens Boot diskissä on tuo PC-Check.

Grez [21.10.2008 23:31:48]

#

jimi-kimi kirjoitti:

PC-Check on suomalainen maksullinen ohjelmisto.

Jaa, minkä firman tekele mahtaa olla? Eurosoft ainakin on UK firma.

setä [21.10.2008 23:32:41]

#

Kiitokset vinkeistä.

setä [22.10.2008 12:50:06]

#

No ei ole löytynyt mitään ladattavaa diagnostiikka ohjelmaa, siis ilmaista, tai boottilevykettä. Kaikkea muuta kyllä löytyy mutta ei tietty sitä mitä hakee. Olisko jokin latauslinkki jollakulla tiedossa?
Tänäaamuna muuten konepapparainen käynnistyi ja pääsin loggautumaan omalle käyttäjätilillenikin mutta siellä sitten masina jumittui ja oli pakko käynnistää uudelleen ja BIOSin asetuksetkin oli taas syötettävä uudelleen. Boottikovalevy on uusittu reilu 5 vuotta sitten mutta koneessa on myös toinen vanhempi kovalevy jota en juurikaan käytä. Jos kiskaisen siitä liittimen irti niin voisiko sitten havaita että kenties vika on siinä. Onko sitten syytä irroittaa virtaliitinkin, se kun tuppaa olemaan niin pirun piukassa.

Jackal von ÖRF [22.10.2008 14:40:10]

#

BIOS:n asetuksien nollaantuminen kuulostaa emolevyn pariston loppumiselta. Kokeile vaihtaa sinne uusi nappiparisto.

Jos virran katkaisu ja varttitunnin odottelu tai kotelon aukaisu auttaa välillä, niin se kuulostaa ylikuumenemiselta. Mitä lämpötilamittarit näyttävät? Ne näkee yleensä BIOS:sta tai jollain erillisellä softalla. Kokeile myös ottaa suorittimen jäähdytyssiili irti, laittaa väliin uuden lämpötahnat, ja laittaa siili takaisin paikalleen - ehkä se on huonosti kiinni.

Jos koneessa on Windows, niin sen ongelmat on syytä rajata pois. Kokeile käynnistää kone Linux Live CD:llä (esim. http://www.ubuntu.com/getubuntu). Tosin jos ongelmat ilmenevät jo ennen kuin Windows lähtee latautumaan, niin ongelma on raudassa.

Tässä on lisäksi yksi buuttilevy täynnä diagnostiikkaohjelmia: http://www.ultimatebootcd.com/

setä [22.10.2008 18:11:10]

#

Kiitos Jackal. Kokeilen noita buuttilevyjä. kovalevyjen lämpötilat ovat 39 ja 34. Prossusta en tiedä mutta täytyy tsekata illalla kun sammuttelen masinaa. Aamuisin nyt ainakaan ei ole ylilämpöä.

setä [23.10.2008 01:53:16]

#

Katsoin nyt yöllä prossun lämpötilan ja se oli peräti 67 astetta. Onko liikaa? kone käynnistyi kyllä tuolla prossun lämpötilalla ongelmitta. Ehkä tuota jäähdytyslevyn kiinnitystä pitää tsekata.

Jackal von ÖRF [23.10.2008 07:01:26]

#

67 on yläkanttiin, mutta ei vielä liikaa. Hälyttävä lämpötila olisi yli 80 astetta (prosessorin tyypistä riippuen). Jäähdytys olisi silti hyvä tarkistaa. Tarkkaile myös, että nouseeko lämpötila korkeammalle, kun kone on päällä pidemmän aika.

setä [23.10.2008 08:35:04]

#

Kone oli päällä noin 18 tuntia eli varmaan loppulämpötilassa. kuormitusten vaihtelusta en sitten tiedä. Mielestäni mitään hirveästi prossua kuomittavaa homma ei ole tehty. Tänäaamuna käynnistys sujui normaalisti näppäintä painamalla.
En onnistunut lataamaan UBCD:tä. Mikähän se lopullinen latauslinkki on?

Jackal von ÖRF [23.10.2008 15:07:55]

#

http://www.ultimatebootcd.com/download.html
http://www.ultimatebootcd.com/download/ubcd411.exe.torrent

setä [26.10.2008 09:32:52]

#

Sain ladattua lopulta tuon linkin avulla mutta en osannut kehitellä siitä boottilevyä enkä muutenkaan juuri hyödyntää. Eilenaamulla kone oli perusteellisesti juntturassa eikä suvainnut käynnistyä edes koppa auki ja kortit tökittynä paikallaan. Pakko repiä piuhat irti ja nostaa apparaatti pöydälle. Turvonneita konkkia ei löytynyt mutta kylläkin pölytöhnää prossun jäähdyttimestä. Irroitin powerin ja prossun tuulettimen putsatakseni pölyt. Lopulta sain koneen käynnistymään ja epäilen että äänikortin kiinnitys on epäluotettava eli taitaa olla väliin niin huulilla että ei kontakti ole luotettava. Tarkistin illalla prossun lämpötilat ja polyn putsauksen vaikutus näkyi selvästi. enää oli 51 astetta.

setä [27.10.2008 11:54:33]

#

Prossun jäähdyttimen putsauksen jälkeen kone on käynnistynyt jo useita kertoja ongelmitta. mahtoikohan prossutuulettimen pyörintäkin olla hieman heikentynyt pölytöhnän johdosta ja saattanut aiheuttaa käynnistyksessä ongelmia. Valoruutujen rullaus pysähteli ja jumittui aina eri kohtaan eli satunnaisesti joten ilmeisesti käynnistyshäiriökin oli satunnainen.

setä [31.10.2008 09:29:52]

#

Käynnistysongelmat jatkuvat. Ei käynnisty normaalitilaan mutta kylläkin vikasietotilaan. Siinä taas ei toimi verkkoyhteydet eikä useiden laitteiden toimintaa voi tutkia. Kertaalleen jo skannattu TuneUpilla ja nyt on meneillään uusi skannaus vikasietotilassa.
Edit: Huomasin juuri, ettei TuneUp voi korjata havaittuja virheitä ellei verkko toimi. Ja saahan sen vikasietotilan tilan myös verkkoyhteyksillä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta