Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Onko jo olemassa peliohjelmointisivua?

Sivun loppuun

temu92 [18.10.2008 21:52:13]

#

Tulipahan mieleen että voisin väsätä jonkinlaisen pelkästään peliohjelmointiin keskittyneen _suomenkielisen_ nettisivuston. Kysynpä siis nyt ensin onko jo sellaista olemassa, ettei käy vähän samalla tavalla kuin se että tein wowisivustoni huomatakseni että jo toinen oli pystyssä. Mureakuhasta löysin tällaisen: http://mureakuha.com/keskustelut/9?4279 . Tosin tuo näyttäisi olevan pian 5 vuotta vanha aihe eli tilanne on jo voinut muuttua sivujen määrän osalta. Itse en arvostelisi suomipelit.comia pelkästään peliohjelmointiin keskittyneeksi sivustoksi.

Ja siinätapauksessa jos ei ole olemassa, varmaan alan sellaista tehdä. Tutoriaaleja ja muuta kaivataan sitten kun siitä ilmoitan, joten vapaaehtoisia kirjoittajia olisi mukava löytyä, vähän niinkuin täällä ohjelmointiputkassakin on nuo oppaat kirjoitettu. Sivulle nimiehdotuksiakin otetaan vastaan.

tesmu [18.10.2008 22:07:35]

#

http://www.suomipelit.com <--- Tuolla on jotain peliohjelmointiin liittyvää

Newb [18.10.2008 22:11:34]

#

tesmu kirjoitti:

http://www.suomipelit.com <--- Tuolla on jotain peliohjelmointiin liittyvää

Luepa vielä kerran se alotusviesti.

kwanttitatti [18.10.2008 22:24:44]

#

Eihän siinä mitään vikaa vaikka olisi 5 suomenkielistä peliohjelmointiin keskittyvää sivustoa. Sehän olisi vain hyvä, koska mitä enemmän sivustoja sitä enemmän materiaalia pelintekijöitä varten. Turhaa kyselet sivustoja. Ja tuo WoWi sivustonkin suhteen on periaatteessa sama.

temu92 [18.10.2008 22:45:43]

#

Ok, sittenpähän kai vaan hommiin :)

Nimeä vielä pitäs sitten yrittää keksiä, oma pää kun ei aina halua toimia. Ehdotuksia? :P

Tumettaja [18.10.2008 23:20:10]

#

peliohjelmointia.com ? :P

temu92 [18.10.2008 23:27:42]

#

Lähinnä vois olla joku vanhan klassikkopelin nimeen viittaus tai sitten kiteytys paikan tarkoituksesta, vähän niinkuin esim. pelipointti jne. Tietty muitakin ehdotuksia kyllä saa laittaa. Ja tietty ehdotuksia kanssa siitä mitä ominaisuuksia sivulle pitäisi saada.

Antti Laaksonen [19.10.2008 00:02:35]

#

Nimiehdotuksia:
peliferia.net
pelikunta.com
pelilamu.net
pelinkulma.com

Suuri haaste sivuston teossa tulee varmasti olemaan sisällön saaminen. Kirjoittajia kun ei ole tungokseksi asti nykyisillä sivustoillakaan. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole, jos olet valmis ottamaan päävastuun sisällöstä itse.

Joka tapauksessa menestystä sivustollesi!

Gwaur [19.10.2008 01:15:49]

#

kwanttitatti kirjoitti:

Eihän siinä mitään vikaa vaikka olisi 5 suomenkielistä peliohjelmointiin keskittyvää sivustoa. Sehän olisi vain hyvä, koska mitä enemmän sivustoja sitä enemmän materiaalia pelintekijöitä varten. Turhaa kyselet sivustoja. Ja tuo WoWi sivustonkin suhteen on periaatteessa sama.

Jos olisi yksi suomenkielinen peliohjelmointiin keskittyvä sivusto, kaikki pelintekijöitä varten luotu materiaali keskittyisi sinne. Sitä ei tarvitsisi hakea useasta eri paikasta, kun se kaikki löytyisi yhdestä. Sivustojen määrä ei nosta materiaalin määrää, se vain hajaannuttaa materiaalia sinne sun tänne.

temu92 [19.10.2008 01:18:28]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Suuri haaste sivuston teossa tulee varmasti olemaan sisällön saaminen. Kirjoittajia kun ei ole tungokseksi asti nykyisillä sivustoillakaan. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole, jos olet valmis ottamaan päävastuun sisällöstä itse.

Varmasti kirjoitan myös jotain itse, mutta isoimmat ongelmat tietysti tulee siihen etten vielä osaa esimerkiksi käyttää C++:lla OpenGL:ää tai mitään muutakaan 3D-kirjastoa, joten sellaista artikkelia multa ei ainakaan saa vielä. Ainakin silti tämä sivusto saattaa ja kannustaa minua ja muita opettelemaan. Coolbasicista nyt ainakin osaan kertoa, sillä kun on säädetty semmoinen reilu 3 vuotta jo.

Ja ihan hyviä ehdotuksia, pelinkulma.com vaan on niin samanlainen pelikulma.netin kanssa ettei se ainakaan käy.

Jackal von ÖRF [19.10.2008 02:14:31]

#

Joitakin vinkkejä yhteisön perustamisesta sivuston ympärille (omasta kokemuksesta fffin.com:n pohjalta):

Jotta sivusto saisi kävijäkuntaa, niin sivustolla pitää olla hyödyllistä sisältöä. Kun sivustosta on hyötyä siellä kävijöille, niin silloin jotkut kävijöistä voivat palata sinne ja osallistua sen toimintaan. Sillä ei pitkälle pötkitä, että luodaan pelkät tyhjät sivut ja foorumit, jonka jälkeen odotetaan, että kävijöitä kerääntyisi itsestään ja että he rupeaisivat luomaan sisältöä. Jonkun pitää ensin näyttää mallia ja luoda sisältöä, jonka jälkeen toisetkin saattavat seurata perässä. Lisäksi sitten kun halukkaita sisällöntuottajia alkaa olla, niin heitä pitää koordinoida (jotta sisältö olisi laadukasta, kattavaa, järjestyksessä jne.) ja heidän työstään antaa tunnustusta (jotta he haluaisivat tehdä sisältöä myös jatkossa).

Tästä kirjasta ja videoista voi myös olla hyötyä yhteisön hallinnassa: http://producingoss.com/ - Yhteisön pyörittäminen on melko samanlaista, oli sitten kyse ohjelmistoprojektista taikka sivustosta.

Merri [19.10.2008 02:49:34]

#

Yhteisössä joutuu ottamaan huomioon joitakin asioita, kuten millaisia ihmisiä halutaan mukaan (kaikki ei sovi kaikkialle vaikka miten tahtoisi), joka taas muodostaa lopulta sen, millaiset säännöt ja tavat yhteisöön ajan myötä syntyy.

Sitten on myös se oman toiminnan vaikutus. Tärkeintä on tietysti se oman panoksen näkyminen, selvä kestävä innostus kyllin kauan aikaa, jotta toisille tulee selväksi että hommaa tehdään tosissaan. Siinä mielessä voi ehkä olla hyvä, että aloittaa sivut jopa ilman foorumia, ja tekee ne vasta sitten kun alkaa tulla palautetta asiasta tai kun näyttää siltä, että kävijämäärät riittäisivät ponnauttamaan nopeasti rikkaan keskustelun aluille. Tyhjät hiljaiset foorumit on ikäviä, ja jos lähtee sivunteossa nollasta liikkeelle, niin pian ihmisille jää vain se kuva tyhjästä sivustosta ja foorumista. Pitää myös muistaa, että oma energia ei välttämättä riitä sekä sivuston että foorumin hallinnointiin yhtä aikaa, joten on parempi keskittyä asiaan kerrallaan.

Hyvä olisi myös keksiä semmoista toimintaa, joka vaatii kävijöiden aktiivisuutta. Jokin helppo tämmöinen olisi vaikka viikottaisen peliohjelmointitrivian pitäminen, jossa on peleihin, ohjelmointiin ja erityisesti peliohjelmointiin kuuluvia eri tasoisia kysymyksiä. Helppoja kysymyksiä tarvitaan siihen, että syntyy "hei minähän osaan vastata tähän!" -ilmiö, eli halu osallistua. Voittajaa voisi sitten palkita edes jollakin tavalla, mainitsemalla nimimerkin tms. — vähän sama kuin se, että yrittää löytää keinoja rohkaista ja palkita sivustolle kirjoittamisesta.

Tumpelo [19.10.2008 10:36:17]

#

Sinulla näyttää olevan jo useita sivustoja jotka ovat enemmän tai vähemmän kesken/rikki. Muista että ei kannata pyörittää kymmeniä pyöriä yhtä aikaa, vaan keskittyä siihen yhteen ainoaan. Innostuksen tulee myös olla kestävää, jotta sivustoa jaksaa vielä kuukausien ja vuosienkin päästä kehittää. Kannattaa kysyä itseltään, onko hommaan tarpeeksi suuri sisäinen kipinä. Tärkeintä on innostus ja halu tehdä asiat hyvin, vaikka paras vaihtoehto ei aina vastaisi omaa näkemystä.

Jos on varmaa että edellämainitut asiat ovat kunnossa, voi alkaa miettiä sivuston tarkoitusta, kohderyhmää ja asioita jotka saisivat ihmiset valitsemaan juuri sinun sivustosi. Suomenkielisyys rajoittaa kohderyhmän aika pieneksi, kannattaa siis panostaa kehitykseen jottei kävijäkunta jää muutamaan ihmiseen. Yksi valtti on juurikin keskittyminen vain ja ainoastaan peliohjelmointiin (mutta ei jakoa kielten/keinojen välille: html+php ja vaikkapa GameMaker saavat yhtälailla aikaan pelejä kuin vaikka C++). Kannattaa kuitenkin miettiä onko sivustolle tarpeeksi sisältöä. Olisiko jotain omaperäistä jota ei ole ennen toteutettu? Pelkkä opasluettelo ja keskustelualue tuntuvat kovin vanhanaikaisilta.

Teknisen toteutuksen tulee myös olla huippuluokkaa. Kohderyhmä (ohjelmoijat) eivät halua viimeisen päälle karkkigrafiikkoja sivustolle (ainakaan jos ne tulevat latausajan tai käytettävyyden hinnalla) eivätkä myöskään mainoksia. Sivuston pitäisi skaalautua monenlaisille näytöille, aina valtavasta HD-laajakuvasta pieneen puhelimen näyttöön. Sen sijaan esim. IE6 tuki ei ole kovin tärkeä, sillä kohderyhmä on tavallista valistuneempi selainten laadusta.

Jos sivustolle tulee keskustelualue, ei kannata käyttää valmista foorumia sillä ne antavat sivustolle halvan leiman. Ohjelmointiputka on oiva esimerkki onnistuneesta keskustelualueesta. Vaikka se on yksinkertainen, on se paljon houkuttelevampi kuin valmis foorumi täynnä turhia ominaisuuksia ja karkkigrafiikkaa.

temu92 [19.10.2008 11:18:57]

#

Jackal von ÖRF kirjoitti:

Jotta sivusto saisi kävijäkuntaa, niin sivustolla pitää olla hyödyllistä sisältöä. Kun sivustosta on hyötyä siellä kävijöille, niin silloin jotkut kävijöistä voivat palata sinne ja osallistua sen toimintaan. Sillä ei pitkälle pötkitä, että luodaan pelkät tyhjät sivut ja foorumit, jonka jälkeen odotetaan, että kävijöitä kerääntyisi itsestään ja että he rupeaisivat luomaan sisältöä. Jonkun pitää ensin näyttää mallia ja luoda sisältöä, jonka jälkeen toisetkin saattavat seurata perässä. Lisäksi sitten kun halukkaita sisällöntuottajia alkaa olla, niin heitä pitää koordinoida (jotta sisältö olisi laadukasta, kattavaa, järjestyksessä jne.) ja heidän työstään antaa tunnustusta (jotta he haluaisivat tehdä sisältöä myös jatkossa).

Sisältöä tulee, ei tarvi pelätä :) (muutakuin onko se sitten tarpeeksi laadukasta kävijöiden mielestä :P)

Tumpelo kirjoitti:

Sinulla näyttää olevan jo useita sivustoja jotka ovat enemmän tai vähemmän kesken/rikki.

...

Jos sivustolle tulee keskustelualue, ei kannata käyttää valmista foorumia sillä ne antavat sivustolle halvan leiman. Ohjelmointiputka on oiva esimerkki onnistuneesta keskustelualueesta. Vaikka se on yksinkertainen, on se paljon houkuttelevampi kuin valmis foorumi täynnä turhia ominaisuuksia ja karkkigrafiikkaa.

Sivustot ja syyt niiden rikkinäisyyteen: Bluefoxgames.org, sain sivut juuri valmiiksi kun tyhmä futuron sulki webhostin ja kinuaa 9€ maksua aukaisusta jota ei ole vielä maksettu. Wowittaja.net, teen juuri sivuja ja ne ovat loppusuoralla. Goldenjoke.org, piti tulla jatko-osa aikaisemmalle hupisivustolleni mutta en ole vielä jaksanut väsätä sitä, varsinkin kun suosio ei ollut kovin suuri (joo löytyy riemurasiat sun muut).

Ja tuo foorumi. Olen jotkin pari foorumia joskus väsännyt ja kyllä sekin varmaan onnistuu ihan hyvin, tietty valmis softa olisi aina parempi (tai no tiedä sitten ohjelmointisivustosta) ja vielä kaiken lisäksi kun sen ulkoasuakin voi modata. Tietty kun itse teekee kaiken alusta asti, helpottuu kirjautumisjärjestelmän ja muun teko huomattavasti. Tulipahan huomattua kun teen tätä Wowittaja.netiä kuinka rasittava tuo PHPBB:n systeemi on saada toimimaan (charset meni sen jälkeen rikki kun laitoin sen).

Ja en tietenkään ala tekemään tätä vielä kun toinen sivuni on kesken. Viimeistelen Wowittaja.netin ja sitten ehkä vähän myöhemmin aloitan teon.

Merri [19.10.2008 14:16:18]

#

Mielestäni phpBB2 on edelleen hyvä lähtökohta foorumin kehittämiselle juuri sen yksinkertaisuuden takia. phpBB3, SMF, vBulletin ja mitä näitä muita nyt onkaan ovat kaikki hyvin raskaita pohjaratkaisultaan, niitä ei välttämättä jaksa alkaa modaamaan raskaalla kädellä. Tämän näkee jo siitä, että hyvin usein foorumisoftan pystyy tunnistamaan heti kun näkee vähänkään ulkoasua. phpBB2:lle on myös ylivoimaisesti eniten valmiita modauksia tehtynä, joiden pohjalta voi kehitellä omaa, eli sen sijaan että ominaisuuksia tarvitsee karsia niin ennemminkin phpBB2:een niitä pitää tunkea lisää. Tämä on phpBB2 vaikka se ei näytä siltä ollenkaan.

Minulla on ollut pitkän ajan suunnitelmissa kehitellä oma foorumisofta, joka olisi pitkälle phpBB2:n kaltainen, mutta modernisoituna (UTF-8, siisti XHTML 1.0 Strict, tyylittely paljon puhtaammin pelkällä CSS:llä, muutama valmis tietoturvaominaisuus...), vaan se aikahan ei tahdo millään riittää. Sitten kun sitä pitäisi tukeakin...

tkarkkainen [19.10.2008 19:32:30]

#

Mitä tuohon foorumijuttuun tulee, niin eipä sillä juuri ole väliä, onko käytössä jokin valmis vai itse tehty softa. Kunhan käyttö ei ole turhan monimutkaista ja kaikki toimii kuten käyttäjä olettaa (esim BBcode on sama kuin muuallakin). Ylläpitotyökalujen tulisi myös olla miellyttäviä.

Tärkeintä on itse foorumi. Softalla ei ole juuri merkitystä, jos ylläpito on päin prinkkalaa. Tyypillinen virhe esimerkiksi juuri peliohjelmointisaitin tapauksessa on tehdä heti alussa piljoona eri aluetta, yksi jokaiselle ohjelmointikielelle .NET-kielistä COBOLiin. Oikeampi tapa olisi aloittaa vähällä aluemäärällä: yksi alue ohjelmoinnille, yksi peligrafiikalle, -äänille ja -musiikille ja yksi muulle (peli)keskustelulle ja ylläpidon tiedotteille.

Kun viestejä alkaa tulla enemmän, voi katsoa, olisiko jokin osa-alue syytä lohkaista omaksi keskustelualueekseen. Esimerkiksi jos grafiikka- ja äänialueelle tulee viikossa 70 viestiä, joista 60 % koskee grafiikkaa, 35 % musiikkia ja 5 % muita ääniä, lienee syytä erottaa grafiikka ja äänet omiksi alueikseen.

Tämä siis sen takia, että massiivisella aluemäärällä aloittavat foorumit ovat usein tyhjillään. Potentiaalisia uusia keskustelijoita ei juuri rohkaise se, että 50 alueesta neljällä on yli kaksi viestiä. Aloittelevan ja pienen saitin kannattaa tunnustaa olevansa pieni. 'Putkakin pärjää kuudella alueella, vaikkei enää lapsenkengissään olekaan.

Merri [19.10.2008 21:59:48]

#

Jep, sama virhe tunnutaan toistavan aivan järkyttävän usein. Nytkin tuossa kehiteltiin todella hyvä idea yhdelle sivustolle, mutta ylläpitäjä teki pari suht dramaattista virhettä: alueita oli yhtäkkiä niin paljon, että kaiken täyttäminen oli jo useamman vapaaehtoisen avustajan avulla vaikeaa, lisäksi ne pyörivät vähän sinne ja tänne, osa katosi ja lisää tippui vaan lisää. Samalla myös viestejä järjesteltiin, arkistoitiin jne. eikä sivusto ollut edes kahta kuukautta vanha.

Lisäksi ylläpitäjä innostui vielä yhteen vaiheeseen ilmeisesti vanhojen kaunojen ansiosta keskittymään ihan liikaa erään henkilön toimiin ja vakoili suht avoimesti avustajien silmien edessä tämän tekemisiä. Ei anna kovin hyvää kuvaa, ja aika pian avustajien määrä putosi viidestä-kuudesta vaivaiseen kahteen.

Yli-innokkuudesta on haittaa jos ei ajattele samalla mitä tekee ja miltä se toisten silmissä näyttää.

jmp [19.10.2008 23:35:48]

#

Joskus lueskelin ahkerasti sellaista englanninkielistä sivustoa kuin Game Programming Wiki. Minusta idea oli hyvä: pelkkä wiki jossa kaikenlaisia artikkeleita kielikohtaisista vinkeistä kokonaisiin oppaisiin, ja foorumi jolla sai sitten keskustella hieman vapaammin. Kielikohtaiset artikkelit oli lajiteltu Wikipedia-tyyliin omiin luokkiinsa ja etusivulla oli kätevästi linkit eri artikkelikategorioihin jne. Joku suomalainen vastine tuolle saattaisi olla hyvin toteutettuna mielenkiintoinen.

(Valitettavasti oma innostukseni lakkasi kun wiki muutti hitaammille GameDevin palvelimille ja yhteisö tavallaan "erkaantui", kun keskustelualue jäi vanhalle palvelimelle.)

Päärynämies [20.10.2008 00:30:33]

#

Jos nyt jotain omiakin ajatuksia tänne laittaa, mitä äkkseltään mieleen tuli. Kun uutta sivustoa perustaa, niin ainakin itse näkisin tärkeänä, että sinne tosiaan tulee sitä sisältöä jatkuvasti ettei näytä siltä, että mitään ei tapahdu ylläpidon puolella.

Jos etusivulla on jotain päivittyviä juttuja (uutisia, vinkkejä, kysymyksiä jne.), niin näkisin tärkeäksi, että siinä tapahtuu muutosta. Jos vastaperustetun sivuston vanhin käyttäjille näkyvä tapahtuma ylläpidon puolelta on kuukauden takainen uutinen, niin minusta se antaa hieman epäaktiivisen kuvan. Sivusto on kumminkin uusi, sisällötään vajaa, mutta mitään silti ei näytä tapahtuvan, vaikka ylläpito kuinka kovin raataisi sen taustalla olevan koodin parissa. Se sivusto on vain siellä netissä.

Tekee vaikka niitä oppaita etukäteen valmiiksi useamman. Sitten sivuston avautuessa laittaa osan näytille ja seuraavien viikkojen aikana julkistaa loppuja. Näin käyttäjät näkevät, että sivustolle oikeasti tulee sisältöä ja ylläpidon puolella ollaan aktiivisia.

Pelkkä foorumi ei tuohon riitä, olisi siellä sitten vaikka kuinka aktiivisia kirjoittajia, jos heitä on vähän.

Putkassahan ei nuo etusivun uutiset päivity liian usein, mutta sisältöä kuitenkin löytyy jo kovasti ja aktiivinen foorumi, jolle sitä uutta sisältöä tulee jatkuvasti. Lisäksi putkapostit ilmestyvät melko säännöllisesti.

Niin vielä tosiaan se, että älä tunge niitä sivuja mainoksia täytee. Parempi, jos niitä ei ole ollenkaan. Jos uudella sivulla on heti alussa mainoksia, niin itselläni herää kysymys, että rahan takiako sitä sivustoa pistetään pystyyn.

tkarkkainen [20.10.2008 00:53:37]

#

Päärynämies kirjoitti:

Niin vielä tosiaan se, että älä tunge niitä sivuja mainoksia täytee. Parempi, jos niitä ei ole ollenkaan. Jos uudella sivulla on heti alussa mainoksia, niin itselläni herää kysymys, että rahan takiako sitä sivustoa pistetään pystyyn.

Uuden sivun mainosmassassa on myös se vika, että kun sisältöä on alussa väkisinkin vähän, sen vähän sisällön löytäminen mainosten keskeltä on työlästä. Kävijä lähtee pois, koska "eihän täällä mitään ole" ja saitti unohtuu.

temu92 [20.10.2008 01:01:56]

#

Itse vihaan mainoksia ja käytänkin adblock plussaa niiden estoon. Tuolla wowisivulla oli muutamia googlen mainoksia mutta nekin jouduin poistamaan kun tuli vähän klikkailtua niitä itsekin :blush: (google potkas mut siitä :P)

Ja myös tuolla wowittajassa kävi ensin niin että alueita oli varmaan ainakin 30. Nyt olen karsinut niitä, vielä vähän lisää silloin kun päivitin foorumisoftan uuteen ja vaihdoin ulkoasun.

ville-v [20.10.2008 13:41:13]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Nimiehdotuksia:
peliferia.net
pelikunta.com
pelilamu.net
pelinkulma.com

peliohjelmointi.pääte?

Edit: Näköjään http://peliohjelmointi.fi/ onkin jo varattu.

K_L [20.10.2008 13:55:24]

#

www.pelikoodaus.fi
www.pelitplusplus.fi

Niin ja mitä tuossa on jo aiemmin sanottu, eli aika homma on tuottaa sisältöä noinkin laaja-aiheiselle sivustolle.

Zeeli [23.10.2008 15:51:15]

#

pelikeh.net :P

ville-v [23.10.2008 18:59:34]

#

Zeeli kirjoitti:

pelikeh.net :P

urycbfgv_zhvfgrggnin_avzv.fi?

Spongi [23.10.2008 20:03:10]

#

pelikoodarit.net

Gwaur [27.10.2008 02:45:24]

#

Pelinteko.joku?

Lebe80 [27.10.2008 10:07:50]

#

Pelitehdas.net

temu92 [28.10.2008 20:27:14]

#

ville-v kirjoitti:

urycbfgv_zhvfgrggnin_avzv.fi?

Joo, on aika helposti muistettava :D

Tuo pelitehdas.net vaikuttaa hyvältä, varmaan tuolla lähetään liikenteeseen sitten :P


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta