Aina joku kysyy, mikä olisi hyvä aloituskieli tai hyvä kieli 3D-räiskintäpelin tekemiseen tai milloin mihinkin, tai toisaalta, onko kieli X hyvä asian Y tekemiseen. Joku saattaa aivan kysymättäkin miettiä, mikä olisi hyvä kieli opeteltavaksi tai mitähän kannattaisi käyttää ongelman X ratkaisemiseen. Jotta nämä kysymykset eivät aina vaatisi uutta ketjua ja jotta kysymättömätkin löytäisivät vastauksen, tarvittaisiin selkeä hakemisto kielistä.
Tässä vaiheessa joku varmasti jo toteaa, että Wikipediassahan on jo monta sellaista. Wikipediasta löytyy tietenkin paljon muutakin tietoa kielistä historiasta esimerkkeihin ja kääntäjälinkkeihin asti. Se on kuitenkin sivustona hankala nopean etsimisen kannalta, koska sitä ei ole suunniteltu sellaiseen. Tiedot ja luokittelukaan eivät välttämättä sovi aivan tuohon nopean etsinnän ja valikoinnin konseptiin. Vielä huonommin tarkoitukseen sopivat ne sivut, joille on vain kerätty tietty koodi mahdollisimman monella kielellä (esim. The Hello World Collection tai 99 Bottles of Beer), koska näiltä sivuilta ei selviä juuri lainkaan kielen ominaisuuksiin ja vahvuuksiin liittyviä asioita.
Ohjelmointiputkaan kehitettävä hakemisto voisi sisältää kustakin kielestä muutaman näytteen, joista kävisivät ilmi kielen käytännölliset puolet ja syntaksi. Lisäksi hakemistossa olisi tietenkin kielen kannalta oleellisia linkkejä ja lista kielellä toteutetuista koodivinkeistä. Kutakin kieltä voitaisiin arvioida eri asioissa vaikkapa asteikolla 1-5, ja tähän ominaisuusäänestykseen voisi helposti osallistua melko moni. Arvioitavia ominaisuuksia olisivat ainakin soveltuvuus tietyn tyyppisiin tehtäviin ja monen käyttöjärjestelmän tuki.
Tällaisesta hakemistosta voisi helposti hakea vaikkapa Internet-ohjelmointiin soveltuvia kieliä, jolloin listan kärjessä komeilisivat luultavasti PHP, Java ja Perl, tai peliohjelmointiin sopivia kieliä, jolloin listalla olisivat muiden muassa C, C++, Java ja QBasic ja jossain hieman alempana Python. Hakukriteerejä voisi tietenkin olla myös monta, jolloin voisi hakea kieliä, jotka toimivat monella käyttöjärjestelmällä ja ovat hyviä 3D- ja peliohjelmointiin. Tässä haussa QBasic ja PHP putoaisivat heti pois, C++ ja Java pysyisivät kärjessä ja Python jossain lähellä perässä.
Olisiko hakemisto muiden mielestä hyödyllinen? Projektista olisi ainakin suhteellisen helppo tehdä sellainen, että moni pystyisi osallistumaan siihen. Hakemiston ei tietenkään tarvitse heti olla kattava, mutta yleisimmistä kielistä kuvaukset syntyisivät kaiketi hyvin nopeasti.
Ei mielestäni mitenkään huono idea. Tietysti tuo vaatii, että on kirjoittaija, joilla on hyvä ja kattava näkemys kielestä, josta kirjoittavat ja tämä rajaa melko tehokkaasti aloittelijat ja jopa jotkut pidempäänkin ohjelmoineet pois mahdollisista kirjoittajista. Se ei kuitenkaan minusta ole ongelma, jos halutaan laadukas hakemisto luoda. Jokainen on varmaan lukenut kovin tietämättömien aloittelijoiden kommentteja ohjelmointikielikeskusteluista ja tietää mitä tarkoitan.
Tietysti, kuten myös monesti on jo valitettavasti nähty, niin aina kun vertaillaan ohjelmointikieliä keskenään (olipa aihealue melkein mikä tahansa) niin näkemyksiä riittää sekoittamaan useammankin aloittelijan pään. Jotenkin pitäisi siis koittaa saada mahdollisimman objektiivista tietoa, vaikkakaan täysin objektiiviseen tuskin päästään, jos on tarkoitus vertailla kielen soveltuvuutta eri tehtäviin. Tässä kuitenkin korostuu sen merkitys, että kirjoittajat tuntevat kielensä ja muitakin kieliä, eikä kuka tahansa pääse osallistumaan. Muuten mielestäni homma voi kusta ja pahastikin, varsinkin pienempien kielien kohdalla, jossa kirjoittajia ei ole niin paljoa.
Kuitenkin, jos noita seikkoja ainakin saa järkesvästi hoidettua, niin voisi olla ihan hyödyllinen hakemisto. Suomenkielisenä tuollaisia ei taida kauheasti olla. Lisäksi mietin, että jokaisesta kielestä voisi näyttää vaikkapa tietyt perusesimerkit (Hello world, joku tunnettu yksinkertainen algoritmi ja mitä nyt keksitään), jolloin syntaksi ja erot muihin kieliin tulisivat havainnollisemmin esille.
Projekti tietysti toisi myös lisää eloa ja sisältöä putkaan. Mielestäni nykyinen sisältö ja sen kasvuvauhti ei ole kovin kehuttava.
Tällaista tajunnanvirtaa tällä kertaa.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.