Eli ajattelin koodata tuollaisen grafiikaltaan ja toiminnallisuudeltaan about Travianin(www.travian.fi) tasoisen pelin PHP:llä ja en ole ihan varma mitä kaikkea käytännön säätöjä tulee tehdä, että se on mahdollista.
katsoin noita oppaita PHP:n asennukseen, mutta en saanut vielä täyttä varmuutta asiasta.
Jos siis teen nämä neljä toimenpidettä:
1. Asennan Apachen.
2. Kirjoitan php koodin ja html sivut.
3. Laitan koodiin kotisivu tarjoaajalleni FTP ohjelman välityksellä.
4. Pidän omaa tietokonetta käynissä, jotta serveriin voitaisiin pitää yhteyttä.
niin rittävätkö nyt nämä toimenpiteet siihen, että voin pitää nyt omaa PHP:llä kirjoittamaani peliä kaikkien ihmisten pelattavana, vai pitääkö mun tehdä jotain serveri säätöjä jossain vaiheessa? Entäs miten tietokannat, voinko tallettaa PHP:llä suoraan johonkin muistioon, vai onko minun käytettä esim. MySQL:ää.
Tuota. Voisi olla hyvä idea aloittaa aivan perusteista. Jotenkin sain sen kuvan, ettet tiedä kyselemistäsi asioista hölkäsen pöläystä.
Asiaan. Jos palveluntarjoajallasi on PHP + MySQL tuki serverillä (kuten yleensä on, ainakin ensimmäinen), niin sinun ei tarvitse pitää konettasi päällä. Travianin tasoiseen selaimella toimivaan peliin suosittelisin käyttämään joka tapauksessa esim. SQLliteä / MySQL. Muuten voi olla aika tuskaa saada edes pelin perustoimintoja kasaan. Ehm. Käytännössä kirjoitat PHP + HTML sivut. En nyt tiedä, kuinka lahjakas olet HTML ja PHP kanssa, joten en ala sen enempää selittämään. Err. PHP:stä et tunnu tietävän ainakaan yhtään mitään viimeisen lauseen perusteella. Suosittelen sinulle vahvasti kirjoja ainakin seuraavista alueista:
PHP:n perusteet.
SQL perusteet.
HTML perusteet.
Projektin suunnittelu.
UML.
Tietojärjestelmien suunnittelu.
Peliohjelmoinnin perusteet.
PS. Ei ole niin paljoa luettavaa, kuin voisi luulla. Anteeksi kirjoitus virheitä. Ruuvien pussittamisen lomassa kirjoittelen :/
UML on turhaa hienostelua ja netissä lienee enempi tietoa kuin kansien välissä.
Aika lähelle arvasit, sillä jos tietäisin, niin en kysyisi:)
lainaus:
En nyt tiedä, kuinka lahjakas olet HTML ja PHP kanssa, joten en ala sen enempää selittämään. Err. PHP:stä et tunnu tietävän ainakaan yhtään mitään viimeisen lauseen perusteella. Suosittelen sinulle vahvasti kirjoja ainakin seuraavista alueista:
PHP:n perusteet.
SQL perusteet.
HTML perusteet.
Projektin suunnittelu.
UML.
Tietojärjestelmien suunnittelu.
Peliohjelmoinnin perusteet.
kiitos vinkeistä, juuri jotain tuollaista tarvitsinkin. Ainut vika on vain se, että
yleensä noi kaikki ohjelmointi oppaat keskittyvät vain siihen koodin kirjoitukseen, eikä niihin käytännön järjestelyihin, mitkä ovat hankalimpia. Eli aika turha on ottaa jotain PHP kirjaa käteen, koska siellä ensimmäiset 300 riviä kertoo muuttujista, funktioista, olioista, taulukoista, silmukoista jne. mitkä ovat joka ruton kielessä melko samanlaisia - aivan turha niitä on moneen kertaan lukea. Yleensä ongelmallista ei ole koodin kirjoitus, vaan kaikki se raivostuttava säätö siitä, että saadaan esimerkiksi nämä SQL ja PHP koodit toimimaan sulavasti yhteen ja asennettua kaikki tarvittavat asennuspakkaukset ja säätämiset jne. Tosin PHP:n standardi funktiot joudun opettelemaan aivan alusta pitäen.
Mutta ajattelin selvittää ennen PHP:n syntaksin tarkkaa opettelua ja SQL taitojen laajentamista, että mitä säätöjä joudun tekemään, että pääsen yhtä aikaa testaamaan itse kehittämääni ohjelmaa, kun siinä samassa kartutan PHP:n funktioden käyttö taitoja.
Liirun Laarumia:
Olen oppinut, että jos ottaa vaan tuollaisen kirja pinon käteen ja lukee ne läpi, niin kaikki nippeli tieto unohtuu sitä mukaan, kun tekstissä pääsee eteenpäin. Aion tehdä asialle muutoksen, tästä lähin kirjoitan koodia sitä mukaan kun opiskelen uutta kieltä, niin tieto jää paremmin päähän.
Suunnittelupuolen jätän tällä kertaa vähän vähemmäksi(joten ei ole tarpeen lukea mitään projekti suunnitelu/peli ohjelmoinnin perusteet kirjaa), koska aion iteroida peliä sitä mukaan, ku sitä kirjoitan - onhan se typerämpää, mutta tuleepahan tehtyä samalla jotain. Teoriaa on tullut luettua liikaakin ja alan kyllästymään siihen. Aiemmat yritykseni ovat kusseet juuri sen takia, että olen yrittänyt ottaa liian suurta askelta kerralla. Sen takia on viisaampi tehdä tätä asiakas palvelin arkkitehtuuria eka tutuksi etenkin käytännön tasolla, kuin myös tietokantojaohjelmointia, ennen kuin alkaa vääntää viimesen päälle määriteltyä luokkasuunnitelmaa pelistä UML:llä.
Ja ideani on se, että kun saan jotakin aikaseksi pelistä(toisin sanoen kaikki pakkaukset asennettua niin että ne toimii ja testailtua niillä kaikenlaista), niin sitten vasta väännän luokkasuunnitelman ja koodaan pelin uudestaan. Tämän hetkinen suunnitelu taito riittäkööt siihen peliin, jonka valmistan.
Eihän asiaan liity kuin yksi kunnon hankaluus ja se on sadat/tuhannet käyttäjät - kun sen tekee tutuksi, niin eiköhän homma hoidu.
Osaisitteko antaa vinkkejä jostain hyvistä oppaista, jossa kerrotaan näistä käytännön säädöistä siihen pisteeseen, että voi alkaa kirjoittaa koodia toimivassa ympäristössä.
Eli väännän noi siis käyttäen apuna PHP + HTML + MySQL. PHP:stä en tiedä yhtään enempää, kuin sen, mitä siitä voi oppia muita kieliä hyväksi käyttäen.
Ei kai siinä auta muutakuin aloittaa sitten kehitysympäristön asenteleminen...
asenna esim xampp, siinä tulee yhdessä paketissa php,apache,mysql ja ftp palvelin.
Helppo asennus säästää hermojasi ja tietokannan käyttöä helpottaa phpmyadmin.
Jos et halua säätää, asenna tosiaan XAMPP. Jos taas on tarkoitus nimenomaan oppia, niin asenna ohjelmistot erikseen. PHP 5, MySQL 5, Apache 2 ovat ne ohjelmistot, jonka päälle itse koodaan. Noiden lisäksi vaan editori, niin siitä se lähtee :)
Kiitos vinkeistä, taidanpa siis asentaa ton xamppin...
Nyt latailin tuon XAMPPin. Voinko nyt siis aloittaa PHP koodaamisen ja tehdä MySQL tietokantoja?
En löytänyt mitään kehitysympäristöä tuosta XAMPPista, paitsi että tämän Control Panelin, niin olettaisin, että teen vaan normaalisti notepadillä koodia ja sitten vaan laitan sen nettiin FTP:llä, niin pitäiskö serverin toimia tällain oikein, vai täytyykö tehdä jotain asetuksia.
Entäs tietokannat, voiko PHP:llä tehdä tietokannat, vain miten ne väsätään.
Osaan kyllä SQL kielen, mutten ole koodannut sitä missään ympäristössä.
eli minne kirjoitan CREATE TABLE komennot, eli voiko niitä sisällyttää PHP koodiin yhtä lailla kuin kyselyitä, vai tehdäänkö ne erikseen?
Kyllähän ne CREATE TABLE:t voi esim. php:llä tai millä tahansa muulla ohjelmointikielellä suorittaa, jolla vain saa mysql-kantaan yhteyden.
Toisaalta, jos on tarkoitus luoda taulut projektin pohjaksi, niin mysql-klientillä (linuxissa mysql ja windowsissa mysql.exe) ohjelmalla voi sql-lauseita kirjoittaa suoraan ilman välikäsiä. Toisaalta noita tauluja on vielä kätevämpi luoda phpmyadminilla tai vastaavalla (kuka muka väittää kirjoittelevansa taulun luontikomennot ulkomuistista? :D).
Edit: toisaalta... toisaalta... pitää opetella joku toinenkin lauseen aloitustapa :D
Jos kaikki meni putkeen, niin http://localhost/phpmyadmin/ osoitteessasi on
tietokannan hallinta.
xampp/apache/conf/httpd.conf tiedostosta etsi rivi "DocumentRoot" laita siihen
minkä haluat palvelimen juuri hakemistoksi esim: DocumentRoot "C:/serveri"
tallenna sitten sinne tiedosto index.html ja mene selaimella osoitteeseen
http://localhost jolloin näet index.html sisällön.
Tallenna sen jälkeen samaan kansioon joku.php tiedosto ja selaimella
osoitteeseen http://localhost/joku.php
Jos pelaavat niin kaikki hyvin.
Ilmeisesti kaikki ei mennyt, koska Expolrer ei voi avata tiedostoa.
Vaikuttaakohan se, että menin aluksi muuttamaan jonku ServerRootin polkua documentrootin sijaan, enkä enää muista mikä se serverrootin polku on :D
Onko se vaarallista, jos homma ei pelaa. Eli pitääkö mun asentaa uusiksi tai jotain?
ServerRoot "C:/Xampp/xampp/apache"
Oletusarvoisesti jos asensit C asemaan.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.