Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Etiopialainen ohjelmointiputka

Sivun loppuun

Pekka Karjalainen [06.12.2007 12:11:20]

#

Etiopian maatunnus on .et, joten tunnuksen alta löytyy paljon ns. kirjoitusvirhesivuvastineita .net-domainissa oleville osoitteille. Ohjelmointiputkallakin on sellainen.

http://ohjelmointiputka.et/

Sivua katsoessani se oli aika mitäänsanomaton mainossivu. Jostain syystä siinä mainostettiin ohjelmointiaiheiden lisäksi Bulgariaa ja bulgarialaisia tuotteita. Olisikohan niin, että idea sivun perustamisesta onkin tullut sieltä? Vai luuleeko joku, että me olemme bulgarialaisia?

En suosittele käymään sivulla turhan takia. Siellä ei tosiaan ole mitään muuta kuin mysteerilinkkejä johonkin spammiin.

Näiden kirjoitusvirhesivujen businessmalli ihmetyttää minua. Kaipa sitten suosituilla sivuilla on niin paljon kävijöitä, että joku aina tiputtaa kirjaimen pois ja sitten turhautuneena klikkaa vielä mainosta, jotta sivun ylläpitäjä saa ropoja. Vai olisiko niin, että jotain listasta on nähty, että tämä sivu on tarpeeksi suosittu ja sen sisarsivuja on vain automaattisesti varattu? Joissain tapauksissahan näin on kai saatu etukäteen varattu domain sitten myytyä sievoisesta summasta.

Eivät tiedä, ettei Putkan lähisuunnitelmissa ole toiminnan laajentaminen Etiopiaan! Ensin vallataan Paraguay ja tuo jo mainittu Bulgaria :-)

No, jos joku osaa selittää kansantajuisesti (ja Kopeekan tajuisesti), miksi näitä domain-nimiä vallataan, selitys olisi mukava lukea.

moptim [06.12.2007 12:15:27]

#

Että saatais kirjoitusvirheiden tekijät kaikenmaailman goatse/virussivuille. Jotkut pälit haluu säikytellä ihmisiä kaikenmaailman shokkikuvilla ja sit scriptkiddiet yrittää kaapata koneita zombiverkkoihinsa yms.

Emt, tommosta veikkaisin selostukseksi.

ajv [06.12.2007 14:16:10]

#

Näistä on keskusteltu aikaisemminkin... :)

T.M. [06.12.2007 14:29:48]

#

lainaus:

Ohjelmointiputkallakin on sellainen.

Ei vain putkalla, vaan ihan kaikilla:
http://noeitatakukaanoovoinuregeisteroida.et/

Pekka Karjalainen [06.12.2007 15:24:19]

#

Kuten T.M. alustavasti demonstroi, kaikki olemattomat .et-osoitteet on otettu ns. hyötykäyttöön. Googlella esim. voi tarkistaa haulla site:.et, että on niitä oikeitakin sivuja tässä domainissa. Muilla pääsee sitten samankaltaisille sivuille -- ainakin parilla kokeilemallani & täysin tuulesta temmatulla osoitteella pääsi.

Silti se tiesi mainostaa mm. "Olio Ohjelmointia" tuolla Putkan valesivulla jopa suomeksi. Vaikka oikeinkirjoitus oli pielessä, yhteys ohjelmointiin kuitenkin oli. Saattoihan se olla sattumaakin, kun kerran vain testasin, mutta hyvin saattoi tietoa tulla jostain tietokannasta, kun kerran oli sana ohjelmointi osoitteessa.

(Voi voi yhdyssanaparkoja, mitä saavat spammarin käsissä kärsiä.)

Vieläkin kyllä vähän ihmetyttää, että paljonko tuollainen maksaa (rahassa tai skriptipenskan työtunneissa :-) ja miten siitä saa enterprenööri rahansa takaisin. Enkä tässä nyt tee omia urasuunnitelmia, vaan muuten vain hämmästelen. Tiedän kyllä, että nettihuijaukset ja monenkirjava rikollisuus ovat valitettavan tuottava bisnes. Mitä ihmettä tämä domain-nimien "valtaaminen" (paremman termin puutteessa) sitten oikein on?

Siinäpä sitä pohdittavaa ...

http://nyt.kastuivat.lapas.et/

DudeDesign [08.12.2007 11:03:21]

#

Kun jonkun domainen sopimus loppuu, niin domain on silloin vapaasti rekisteröitävissä. Jotkut yrityksethän ovat joutuneet maksamaan aika paljon siitä että vallattu domain on saatu takaisin. Luultavasti suurimmilla yrityksillä on jotain erikoissopimuksia, ettei niin pääse käymään. Mutta tottahan se on, että domainsopimuksen vanhetessa se on rekisteröitävissä kenen tahansa toimesta.

Ja onhan muuten sellaisiakin tapauksia, että osoite on hyvin samanlainen, kuin alkuperäinen osoite. Itselleni tuli PayPalilta hyvin aidonnäköinen viesti, mutta tarkemmin katsoessani osoite oli www.paypal.c0m. Hotmailissa tämä merkki '0', näytti niin paljon o-kirjaimelta, että meni hetki tajuta, mistä huijaus paljastuu.

Ja vielä yksi esimerkki, www.mikerowsoft.com oli joskus erään kekseliään nuorukaisen (pojan nimi oli Mike Row) rekisteröimä sivu ja tämän takia Microsoft nosti oikeusjutun tai jotain, koska sivun osoite lausutaan samalla tavalla kuin Microsoft. Osapuolet kyllä pääsivät lopulta sopimukseen, ainakin niin muistaisin.

Latska [08.12.2007 18:45:42]

#

DudeDesign kirjoitti:

Ja vielä yksi esimerkki, www.mikerowsoft.com oli joskus erään kekseliään nuorukaisen (pojan nimi oli Mike Row) rekisteröimä sivu ja tämän takia Microsoft nosti oikeusjutun tai jotain, koska sivun osoite lausutaan samalla tavalla kuin Microsoft. Osapuolet kyllä pääsivät lopulta sopimukseen, ainakin niin muistaisin.

Itse muistelisin, että pojan nimi olisi ollut Mike Rowe eikä Mike Row, mutta voin olla väärässäkin. Palkkioksi hän muistaakseni pääsi käymään Microsoftin tehtaalla ja sai XBoxin, pari peliä ja pienen summan rahaa.

EDIT: Kas, Internetin kätköistä löytyikin jopa uutinen asiasta.

Pekka Karjalainen [08.12.2007 20:22:42]

#

Löysin eräitä artikkeleita aiheesta, joka enkuksi on "domain squatting".

Vaikkapa tällainen: http://feedraider.com/item/2319794/Compete-Blog/A-Look-at-Domain-Squatting/

Com-osoitteiden kirjoitusvirheet voivat viedä mainossivulle esim. Kamerunin (cm), Kolumbian (co) tai Omanin (om) kautta. Tuossa artikkelissa olevan tilaston mukaan sitä trafiikkia myös tulee mittavasti näiden kautta, ja idean keksijät ovat lyöneet rahoiksi. En olisi kyllä arvannut, että tämmöistä voi ja kannattaa tehdä.

Hauska tuo Mike Rowe -juttu.

DudeDesign [09.12.2007 19:50:26]

#

Ulkomuistista sen Mike Rowe jutun latelin, että kai se sitten oli Mike Rowe. Itselläni on nettiselaintani koskeva blogi joka on blogspotissa. Kun kirjoitan osoitteen nopeasti, tulee joskus kirjoitettua BLOGPSOT ja sitten ollaankin jossain aivan muulla sivustolla :D


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta