Olen tässä miettinyt pystyttää oman palvelimen, ja vanhalla koneella ja Linuxilla, sekä MikroBitin lehdessä 9/2006 olleen jutun avulla sainkin viittä vaille toimimaan. Nyt kuitenkin huomasin, että en pääse sisään ip-osoitteella, ja tajusin, että se johtui Natista, joka siis näytti 80. alkuisen osoitteen whatsmyip:lle. Olenkin ajatellut, että onko se mahdollista saada toimimaan Natinkin kanssa käyttäen yleensä 192. alkuista sisäistä osoitetta? Vai onko se vain lähiverkossa toimiva osoite? Niin, ja kun päivittääkö myöskin se ddclient sisäisen osoitteen?
Oletan, että sinulla on nettiyhteys, joka tulee reitittimeen joka natilla jakaa sen lähiverkoksi. Olkoon oman koneesi ip 192.168.1.101, reitittimen 192.168.1.1 ja palvelimen 192.168.1.10. Tällöin voit ottaa kotikoneeltasi yhteyden palvelimeen vain sanomalla 192.168.1.10, natista reitittimestä välittämättä. Sitten kun pitää saada ulkomaailmasta yhteys palvelimeesti, asia mutkistuu. Oletettakoon, että yhteydentarjoajasi tarjoama ip on kiinteä. Silloin pelkkä reitittimen konffaaminen onnistuu, yleensä hieman sen firewallia ja port forwarding-asetuksia säätämällä. Omassa tapauksessani tuli tehdä yksi sääntö kutakin porttia kohti. 192.168.* on aina(?) lähiverkon ip.
Toivottavasti tämä oli se mitä hait :E
p.s. voit käydä lähiverkkosi laitteet läpi nmapilla, nmap 192.168.1.* listaa kaikkien lähiverkkosi koneiden ip:t ja kunkin avoimet portit.
Suurimmalla osalla nykysistä yhteyksistä kuitenkaan ei ole kiinteätä IP:tä, ainakaan ilman lisämaksua...
No silloin ip voi muuttua ajan kanssa, muttei aivan säännöllisesti. Varsinkaan jos reititintä ei sammuteta. Tälläisiin tilanteisiin auttavat ns. DynDNS-palvelut, kuten suomalainen http://dy.fi . Tällöin voi palvelimelle laittaa vaikka croniin skriptin, joka päivittää käyttäjätunnuksen. Ja skriptinhän voi ajaa aina vaikkapa nettipurkin vahingossa sammuessa.
Sulla on useita vaihtoehtoja, ehkä yksi hyvä.
1. Kytke palvelinkone suoraan adsl modeemiin jos mahdollista.(lan)
2. Kytke palvelinkone reitittimeen rj45 kaapelilla.
3. Ohjaa reitittimeltä porttien 21, 80 ja muut haluamasi palvelimen ip numeroon(sisäinen 192 alkuinen numero).
4. Dy.fi ja muut vastaavat palvelut sopivat harrastus ja testailu käyttöön,
mutta ei edes pienenkään seuran tai yrityksen käyttöön. Paitsi..
5. Kuvat ja muut levy rohmut omalle koneelle ja varsinaiset sivut ulkopuolisen palveluntarjoajan levyille.
ja lopuksi varoitus. natin takana oleva palvelin kone kannattaa laittaa ip numero 192.168.1.201 tai suurempi. Kun sammutat koneen niin XP koneet hakee nettiyhteyttä 192.168.1.100 ja siitä ylöspäin pysähtyen ensimmäiseen vapaaseen.
Jos palvelimesi oli 192.168.1.100 niin sitten reititin alkaa ohjata liikennettä tuohon xp koneeseen joka otti vapautuneen ip numeron. Vaikka kaikki omat koneet olisi kiinteällä ip:llä, niin joku ohikulkija sen sitten sotkee.
Öh... Törmäsin ongelmaan, kun en vielä yrittänyt, mutta katsoin dy.fi:tä hiukan. Ihmettelin, että miten saan sen päivitysskriptin lähetettyä, onko linuxissa joku hyvä komento, jolla pystyisi lähettämään http protokollaa käyttäen viestejä palvelimelle, vai onko se juuri tämä millä päivitetään:
GET /nic/update?hostname=hostname.dy.fi HTTP/1.0 Authorization: Basic ZW1haWxAYWRkLnJlc3M6c2FsYWthbGE= User-Agent: my-client/0.0.1 (my@email.add.ress) Host: www.dy.fi Pragma: no-cache
kray kirjoitti:
onko linuxissa joku hyvä komento, jolla pystyisi lähettämään http protokollaa käyttäen viestejä palvelimelle
wget soveltunee tähän(kin).
Päivitysohjeet taisit jo löytää, mutta myös wgetin käyttö neuvotaan sivun alareunassa.
wget -q -O - --http-user=username@dom.ai.n --http-passwd=p4ssw0rd http://www.dy.fi/nic/update?hostname=asdfg.dy.fi
Öh...
Metabolix kirjoitti:
Päivitysohjeet taisit jo löytää, mutta myös wgetin käyttö neuvotaan sivun alareunassa.
wget -q -O - --http-user=username@dom.ai.n --http-passwd=p4ssw0rd http://www.dy.fi/nic/update?hostname=asdfg.dy.fi
Eli siis vain toi riittää, jos tekee sen aina käsipelillä? Tietenkin täytyy kehitellä joku joka tekee sen aina tietyn ajan välein tai kun ip vaihtuu...
cron vai oliko se gron ajastaa komentoja.
siis cron on se oikea. Google varmaankin auttaa.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.