Tulin tässä miettineeksi, että mistähän mahtavat kaikki nämä open source -ohjelmien tekijät saada palkkansa. Kai hekin palkkaa jostain saavat? Voisiko joku tehdä vain hyvää hyvyyttään ohjelmia muiden vapaaseen käyttöön? En tiedä tuota, joten olisi mukava kuulla, mitä käsityksiä tai tietoa teillä muilla on asiasta?
saavatko ne siitä jotain palkkaa??
mun käsittääkseni ne tekee sitä palkatta..
Tuskinpa kovin moni tekee täysipäiväistä työtä avoimen lähdekoodin ohjelmien parissa. Sen sijaan näissä tekijöiden määrä korvaa aika paljon: jos sata ihmistä kehittää ohjelmaa pari tuntia viikossa ja vaikka juuri niiltä osa-alueilta, jotka itse osaa parhaiten, niin eteneminen pärjää kyllä projektille, jota tekee muutama ihminen täysipäiväisesti. Harrastus se koodaaminenkin on. :)
Jotkut avoimen lähdekoodin lisenssit sallivat ohjelman myymisen. Siten ohjelmaa voi levittää valmiiksi käännettynä esimerkiksi CD:llä, josta voi pyytää maksua, kunhan lähdekoodi on ilmaiseksi saatavilla. Toinen – ehkä yleisempi – tapa on ottaa vastaan lahjoituksia.
Lahjoitukset tosiaan on yksi tapa, mutta suuremmat avoimen lähdekoodin ohjelmat, kuten Firefox, myyvät mainostilaa, tai en ole varma myykö Firefox sitä, tuskin kuitenkaan ilmaiseksi laittaa googlen hakupalkkeja kiinni, jne.
Osa ohjelmistoistahan on syntynyt niin että jokin yritys on kaivannut tietynlaista ohjelmaa ja sponsoroinut sitä koodaavia henkilöitä.
Ohjelma on kuitenkin julkaistu GPL tms. lisenssillä.
OS-softaa myyvät firmat (esim. Red Hat) työllistää paljo vapaata koodia kirjottavia ihmisiä.
Mutta oikeastihan se paras palkkio on siinä, että tekee mukavaa ja arvokkaaksi mieltämäänsä työtä. Ja saa sillä leivänkin, ainakin tavallaan; virkistyy kivasti koodailtuaan Gentooseen bugifiksausta käyttäen tähän viimeisimmästä viikosta kolmetoista tuntia vuorokaudessa, jonka jälkeen jaksaa taas mielekkäässä tietokoneiden korjaukseen keskittyvässä firmassa tehdä rahallista työtään. :)
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.