Helsingin Yliopistolla järjesteyn kurssin Ohjelmointikielten periaatteet osasuorituksena opiskelijat kirjoittivat julkisia pikaoppaita eri ohjelmointikielille. Oppaiden tarkoitus on esitellä uuden kielen perusteet ja erikoisuudet henkilölle, jolla on jo ennestään ohjelmointikokemusta.
Oppaita kirjoitettiin seuraavista kielistä: Ada, Common Lisp, C++, Dylan, Erlang, Floo, Haskell, PHP, Prolog, Python, Ruby, Scala ja Smalltalk.
Olkaa hyvät:
http://www.cs.helsinki.fi/u/wikla/OKP/OppaatK07/
Lisäksi kurssilla kirjoitettiin artikkeleita ohjelmointikielten erityispiirteistä. Artikkelitkin ovat julkisia, ja niihin löytyy linkki tuolta samalta sivulta.
Oho! Hieno homma. Kiitos tiedon jakamisesta!
Mainio sarja oppaita, monesta kielestä ei suomeksi ole ollut juuri tietoa Internetissä. Vähän harmittaa jälkeenpäin, etten osallistunut kurssille. (Onneksi oppaita voi kirjoittaa Ohjelmointiputkaankin!)
Haa, hienoa. Joukossa on toki monelle ohjelmointiputkalaiselle tuttuja kieliä, mutta mukana on vähän oudompiakin. Toivottavasti nämä oppaat inspiroivat tutustumaan uudenlaisiin kieliin. Itselleni tutuista voin suositella ainakin Haskellia ja Erlangia. Haskell on varsin ilmaisuvoimainen ohjelmointikieli ja puhdas funktionaalisuus sallii mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Erlang puolestaan loistaa moniajossa ja hajautuksessa. Kun tietojen jakaminen moniajossa hoidetaan viesteillä eikä lukoilla, tulee moniajosta tehokas ja luonnollinen työkalu. Smalltalk, alkuperäinen olio-ohjelmointikieli, ei ole itselleni (vielä) tuttu, mutta olen kuullut siitäkin paljon hyvää. Se on puhdas oliokieli, eli kaikki arvot ovat olioita.
Tietenkään nämä pikaoppaat eivät tee täyttä oikeutta näille kielille, mutta ehkä ne voimat toimia ponnistusalustana.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.