Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kiintolevyn osiointia

Sivun loppuun

Janezki [24.01.2007 12:55:02]

#

Elikkäs Linuxin Debiania olisin asentamassa ja olisi pienehkö kysymys osioinnista. Eli minulla on 2 kiintolevya 40Gt ja 80Mt ja tuolle kasikymppiselle ajattelin tehdä osion mutta siellä on sen verran tavaraa että se ei mahdu nelikymppiselle turvaan osioinnin ajaksi. Voiko kiintolevyyn tehdä osiota vaikka siellä on dataa (ei asennettuja ohjelmia, sivu- tai järjestelmätiedostoja)? Luin ohjeesta että jotkut käyttäjät tykkää tehdä Debianille useampia osioita, kannattaako se?

Ps. En aloittanut aihetta sen takia että haluaisin kuulla mikä Linux - versio sinulla on ja "mikä minunkin pitäisi hankkia". Aina löytyy niitä jotka haluaa mainostaa käyttistään, mutta minä olen jo päätökseni tehnyt. Jos sinulla on kuitenkin ERITTÄIN painava syy miksi debiania ei pitäisi mennä asentamaan niin sen voisin kuulla. Mainittakoon vielä että Linux tulee Windowsin rinnalle.

Heikki [24.01.2007 13:46:07]

#

Levy on varmaan 80Gt eikä Mt?

On mahdollista osioida levy siten, että luodaan uusi osio vanhan osion vapaaseen tilaan. Tämä on kuitenkin melko riskialtista, mutta jos varmuuskopiot on kunnossa, sitä voi kokeilla. En tiedä osaako Debianin asennusohjelma tämän operaation, ainakin Ubuntun asennusohjelma muistaakseni osaa. Toisaalta Windowsista käsin esim. Partition Magic (kaupallinen ohjelma) osaa tämän operaation.

Useammista osioista, katso http://linux.fi/index.php/Miten_osioisin_kiintolevyn

Zach [24.01.2007 13:51:25]

#

Se toinen kiintolevy on varmaan 80 Gt, ei Mt ;D

Periaatteessa osiotaulukkoa voi muuttaa miten lystää, mutta eri asia on sitten tietojen pysyminen vanhoilla osioilla. Vanha data pitääkin järjestellä tiiviimmin levylle, lähemmäs alkupäätä, jolloin uudelle osiolle jää täysin tyhjää tilaa. Tämän pitäisi hoitua hyvin osiointisovellusten resize-toiminnoilla, jotka juuri järjestävät datan osion alkuun ja pienentävät osion halutun kokoiseksi, jos mahdollista. Levylle jäänyt varaamaton tila on sitten käytettävissä uuteen osioon.

Debianille, kuten muillekin Linux-distroille, täytyy käytännössä tehdä väh. kaksi osiota: varsinainen juuriosio ja swap- eli sivuutusalue. Useampi osio lisää kuitenkin hiukan varmuutta, jos esim. kiintolevy alkaa olla vanha ja raihnainen (kokemuksen syvällä rintaäänellä). Mm. home-kansiolle, johon käyttäjien omat tiedostot tulevat, kannattaa varata oma osio.

Itsekin aloitin linux-maailmassa juuri Debianilla, joka ei ole aivan helpoimpia distroja - ei kyllä ihan toistakaan ääripäätä. Välillä meinasi mennä hermot säätämisen kanssa, mutta toisaalta oppi järjestelmän perusteet paremmin kuin esim. Ubuntulla. Jos kärsivällisyyttä riittää, siitä vaan.

edit. hidas... :)

setä [24.01.2007 14:09:29]

#

Hanki USB-kovalevy. Ovat nykyään aika edullisia ja saat samalla oivan välineen varmuuskopioihin.

Janezki [24.01.2007 14:14:27]

#

Empä ole niin pitkään elänyt että olisin nähnyt 80 Mt kiintolevyä. Hyvin arvattu pojat :D

Tavarat näyttää olevan 80 --Gt-- asemalla ihan sievästi alkupäässä. Olisiko mitään järkeä osioida windowsissa omaa linux asemaa (n. 20-40 Gt) josta sitten tehdä vielä pienempiä osioita asennuksen aikana?

Setä kirjoitti:

Hanki USB-kovalevy. Ovat nykyään aika edullisia ja saat samalla oivan välineen varmuuskopioihin.

Olen köyhä.

A-P [24.01.2007 15:22:27]

#

Zach kirjoitti:

Linux-distroille, täytyy käytännössä tehdä väh. kaksi osiota: varsinainen juuriosio ja swap- eli sivuutusalue. Useampi osio lisää kuitenkin hiukan varmuutta, jos esim. kiintolevy alkaa olla vanha ja raihnainen (kokemuksen syvällä rintaäänellä).

Itselläni levy on osioitu siten, että omilla osioillaan ovat juuri (/) ja kotihakemistot (/home[t]). [t]/usr/local/ sijaitsee samalla osiolla kotihakemistojen kanssa ja on vain linkitetty paikalleen. Näiden lisäksi on olemassa sekalainen määrä muita osioita (/data1, /data2 jne.) Useampi osio helpottaa päivitystä ja tiedon turvaamista. Voit esim. huoletta jyrätä järjestelmäosion ilman pelkoa omien tiedostojen menettämisestä.

Janezki [24.01.2007 16:08:30]

#

Nyt olisi 25 Gt osioimatonta tilaa kovalevyllä. Pitää käydä polttamassa kaverin luona debianin cd kun oma polttava asema on rikki. Jos joku ihmettelee miksi noin pieni tila niin selvennettäköön että windows pysyy primäärikäyttiksenä, mutta kävi vain mielessä Linuxin asentaminen koska tulevaisuudessa opiskelen tod.näk. ohjelmistotuotannon puolella niin olisi mukava jos tietäisi jotain Linux-käyttöjärjestelmistäkin.

Kiitoksia vain avusta. Palaan asiaan jos tulee vielä lisää haasteita.

Blaze [24.01.2007 18:26:01]

#

Zach kirjoitti:

Useampi osio lisää kuitenkin hiukan varmuutta, jos esim. kiintolevy alkaa olla vanha ja raihnainen (kokemuksen syvällä rintaäänellä). Mm. home-kansiolle, johon käyttäjien omat tiedostot tulevat, kannattaa varata oma osio.

Suosittelen erittäin lämpimästi useampia osioita. Kannattaa tutustua myös LVM:n.
Läppärin kehnon virtapiuhan (*töks* oho! virrat katos >_<) aiheuttama alituinen fsck hajotti multa juuriosion (en suosittele reiserfs:ää koneisiin, joista katoaa virta vähän väliä). Noh, eipä siinä kuin kone USB-tikulla käyntiin, yön yli käännösrumba (joo, Gentoo), ja homma jatku ku mitään ei ois tapahtunu, /home pysy koskemattomana omalla osiollaan.

renni [27.01.2007 23:59:19]

#

Kotikäytössä useammista osioista on yleensä vain harmia, harvemmin mitään hyötyä. Mitään lisävarmuutta levyn hajoamista vastaan niistä ei saa jos kuitenkin sijaitsevat samalla levyllä.

LVM on toki kiva, mutta mielestäni vasta kun levyjä on enemmän.

ps. Olen nähnyt ja käyttänyt töissä 5 Mt kovoja.

Grey [28.01.2007 03:09:12]

#

renni kirjoitti:

Kotikäytössä useammista osioista on yleensä vain harmia, harvemmin mitään hyötyä. Mitään lisävarmuutta levyn hajoamista vastaan niistä ei saa jos kuitenkin sijaitsevat samalla levyllä.

Levyn ei tarvitse hajota fyysisesti. Riittää että yhden osion taulukko sekoaa esim. sähkökatkon vuoksi. Jos moinen pahastikin sekoaa, niin menee osio formatoitavaksi. Lisäksi, jos levy on vähän isompi, kannattaa jakaa. Jos ei muuta, niin siksi että suurissa levyissä tuppaa olemaan hukkatilaa. Toki voi useampaa pienempää pitää, mutta koska kovalevyt ovat fyysistä tavaraa, menee kotelossa tilaa ja sähköäkin kuluu, puhumattakaan lämmöntuotosta. CD:lle tai DVD:lle tallentaminen on myöskin melkoista hukkaa, ja aiheuttaa kaiken lisäksi vaihtorumban. Lisäksi, nykyajan asemissa on tuo heräämisaika helkutin pitkä. Selaa siinä sitten kymmentä levyä ja kerää niiltä ne asiakirjat, joita satut juuri sillä hetkellä tarvitsemaan kaikkia yhdessä..

-Grey-


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta