Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: iMac?

Sivun loppuun

El-Ejecutor [10.01.2007 11:12:17]

#

Eletään sitä maagista aikaa kun uuden koneen hommaaminen käy ajankohtaiseksi. Tästä johtuen nostan vanhan puhkikuluneen kissan pöydälle:
Kannattaako hankkia Applen muotituote?

Selailin putkasta vanhoja keskusteluja, mutta suurin osa osoittautui "eipäs - juupas" -pölinäksi. Muutamat satunnaiset mäkkifanit jaksavat jankuttaa minulle sen hienoutta ilman kummempia perusteluja, enkä jaksa ylistäviä mainospuheita sen kummemmin kuunnella kun pitäisi rehellinen mielipide saada.
Jos ihmisillä on perusteltuja mielipiteitä Macin loistavuudesta / turhuudesta, niin nyt niitä kaivattaisiin, kiitos.

HellCome [10.01.2007 11:52:07]

#

En ole koskaan käyttänyt macia. Nyt kun asiaa rupeaa tarkemmin muistelemaan, niin en ole tainnut edes nähdä moista vempainta käytössä.

Mutta kuten kaikissa asioissa, niin myös tässäkin. Pitää laittaa sellainen peli joka ajaa parhaiten asiansa. Jos tarvitsee muovipussia niin ei kannata ostaa moottorisahaa.

A-P [10.01.2007 13:51:57]

#

El-Ejecutor kirjoitti:

Kannattaako hankkia Applen muotituote?

Kannattaa.

Applen koneissa taitaa olla ylivaimaisesti paras softan ja raudan yhteistyö. Virransäästöt yms. toivat ilman säätämistä. Käyttöjärjestelmä on hyvä, mutta ei täydellinen. Finder (tiedostonhallinta / työpöytä) on hetkittäin hieman kökkö, Spotlight toimii loistavasti ja Linuxista tuttuja ohjelmia voi asentaa Finkillä.

Käyttöjärjestelmä on Applen jatkokehittämä BSD. Työpöytä on, katsojasta riippuen, nätti. Välistä asioiden yksinkertaistaminen tekee käytöstä myös hankalaa. Joidenkin asioiden tekeminen on hankalaa, kun graafisista työkaluista on karsittu valintojen määrää helpomman käytettävyyden nimissä.

Päivitykset toimivat mallikkaasti eikä viruksista ja haittaohjelmista ole ollut haittaa. Päivityksien suhteen hieman ärsyttävä piirre on, että päivitysohjelma tuputtaa esim. iPod-päivitystä vaikkei kyseistä laitetta omistaisikaan. Et voi määritellä päivitysohjelmasta, että älä tarjoa tätä.

iOhjelmat eivät ole olleet oikein minun makuuni. Itunes on ihan OK (vaikka mieluummin käytän Amarokia). 10.4:ssa ei ainakaan ole virtuaalityöpöytiä, josta iso miinus (saa toki kolmannen osapuolen ohjelmana).

Latska [10.01.2007 13:58:42]

#

Itse en ole uudempia Macintosheja käyttänyt, mutta seuraavaksi koneeksi ajattelin itsekin sellaista. PC-miehen näkökulmasta ne ovat vähän alitehoisia, mutta softa ajaa asiansa todella tehokkaasti. (Miksei muuten Windows Vistassakaan ole eri värisiä kansiokuvakkeita kun Applen tuotteisiin ne tulivat jo 1990-luvun alussa?) Applea pelotellaan usein ammattilaistuotteeksi, mutta sitä se ei nykyään ole. Ja lisäksi tuleva OS X Leopard pistää silmäkarkissa luun kurkkuun Vistalle. (Berylistä en tiedä) Itselläni on tosiaankin kaksi alitehoista mäkkiä tuolla nurkassa, mutta jos niissä olisi verkkokortit, ne olisivat luultavasti aktiivisessa käytössä.

boy-cut [10.01.2007 19:43:56]

#

Olen käyttänyt macceja nyt 5 vuotta ja täytyy kyllä sanoa että hermot ovat menneet huomattavasti vähemmän kuin mitä pc:ttein kanssa.
Kuitenkin eri käyttäjät vaativat eri asioita koneellaan ja kannattaakin pohtia mitä oma käyttö tulee olemaan.
Maccia ehkä liikaa kritisoidaan siitä että pakkaukset laaturaudalle on tehty tyylikkäiksi (ehkä siksi sanoit applen tuotteita muotituotteiksi?)

Ota huomioon että voit ostaa uuden macin ja käyttää siinä windowsia, tai ostaa uuden pc:n ja käyttää siinä osx:ää.

Suosittelen maccia rautana ja osx:ää käyttiksenä. kokemusta on windows puoleltakin mutta hermot siinä virushälinässä menee aina.

El-Ejecutor [10.01.2007 20:40:21]

#

Lähinnä siihen imagoon (eli myös tyylikkääseen ulkonäköön) viittaan 'muotituotteella'.
Olen käyttänyt jotain näistä uusimmista maceista yhden kerran vain pikaisen surffailun ajan, joten ei ole kokemusta kunnon käytöstä.
Ja kunnon käyttö tulee olemaan raskasta(kin) multitaskausta.

Mitenkäs helposti resurssien lisäys onnistuu? Pystyykö vaikkapa muistia lisäämään kone auki, kampa sisään -tyyliin?

Metabolix [10.01.2007 20:49:34]

#

boy-cut kirjoitti:

Ota huomioon että voit ostaa uuden macin ja käyttää siinä windowsia, tai ostaa uuden pc:n ja käyttää siinä osx:ää.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa en näe mitään järkeä, ja jälkimmäinen ei ainakaan virallisesti ole mahdollista.

efteri [10.01.2007 21:43:09]

#

hmm, alkaa tässä mietityttää että kui kaikilla menee hermot aina windowsin "virus hälinässä" ittellä ei oo koskaan oikeastaan mennyt ja viruksia en näe kuin tosi harvoin, eikä koneessa ole asennettuna kuin pelkkä zonealarm palomuuri.

E.K.Virtanen [10.01.2007 21:48:32]

#

qwauk. Tuossa winshit aikoinani taisin ne sinunkin viruksesi saada :D En tiedä minne nyt menevät kun viimeinen win cd lensi ikkunasta pihalle reilu vuosi sitten.

A-P [11.01.2007 09:37:14]

#

El-Ejecutor kirjoitti:

Ja kunnon käyttö tulee olemaan raskasta(kin) multitaskausta.

Virtuaalityöpöydät helpottavat käynnissä olevien ohjelmien paljouden hallitsemista.

El-Ejecutor kirjoitti:

Mitenkäs helposti resurssien lisäys onnistuu? Pystyykö vaikkapa muistia lisäämään kone auki, kampa sisään -tyyliin?

Riippuu varmaan mallista. Läppäriin onnistuu helposti ja Mac Minin kanssa kai saa askarrella enemmän.

renni [12.01.2007 22:16:49]

#

qwauk kirjoitti:

hmm, alkaa tässä mietityttää että kui kaikilla menee hermot aina windowsin "virus hälinässä" ittellä ei oo koskaan oikeastaan mennyt ja viruksia en näe kuin tosi harvoin, eikä koneessa ole asennettuna kuin pelkkä zonealarm palomuuri.

Kyllä se on ihan muut asiat minkä takia winkun kanssa menee hermot.
Läppärikäytössä menee myös Linuxissa hermot herkästi.

Itse olen käytellyt winkkua 3.1 ajoista asti hyvinkin paljon enkä ole omalle koneella kertaakaan saanut virusta. Fiksu käyttö on kaiken A ja O, palomuuri hyvä kakkonen ja virusturvakin kannattaa yleensä pitää kunnossa. Macin ostoa ei siis kannata persutella tietotuvalla. Mitenkään oleellisesti turvallisempi se ei ole, ja sama pätee Linuxiin.

Macin hankinnassa on paljon hyviä puolia. Esim rauta ja softa on molemmat hyvin hiottuja ja toimivat myös yhteen saumattomasti. Samaa ei voi sanoa mistään muusta desktop-käyttiksestä. Tästä joutuu ehkä hieman extraa maksamaan mutta se voi olla sen arvoista, eikä se hintaero nykyään tunnu olevan kovinkaan iso. Itse kukin arvioikoon mistä asioista on valmis maksamaan, pelkkä muotoilu noissa on helposti hintansa arvoista.

Cornix [13.01.2007 18:25:45]

#

Ite tykkäsin enemmän 9.x-sarjan MacOS:sta, ku se oli nii yksinkertane, että sitä osas käyttää kaikki. Nyt MacOS X:n tulon jälkeen käyttöliittymä on vähän ku Windows, josta on tehty mäkkimäinen yksinkertastamalla asioita.

Vaikka virtuaalityöpöytiä ei löydy, Exposé-toiminto on kätevä. Se järjestelee avoinna olevat ikkunat pieniks ruudulle, ja hiirellä saa klikata haluamansa päällimmäiseks. Windows Vistaan oli kait tulossa samanlainen toiminto, ja Linuxille moisen saa esimerkiks Berylillä (samalla muun eyecandyn lisäks).

Jos pitäs valita Windowsin tai MacOS:n väliltä, ni ottaisin ehottomasti MacOS:n. Sen käyttöliittymä on niin paljo intuitiivisempi, että sitä on mukavampi käyttää.

A-P [13.01.2007 20:40:01]

#

Cornix kirjoitti:

Vaikka virtuaalityöpöytiä ei löydy, Exposé-toiminto on kätevä. Se järjestelee avoinna olevat ikkunat pieniks ruudulle, ja hiirellä saa klikata haluamansa päällimmäiseks. Windows Vistaan oli kait tulossa samanlainen toiminto, ja Linuxille moisen saa esimerkiks Berylillä (samalla muun eyecandyn lisäks).

Linuxille on olemassa myös Komposé.

Mac OS X:ssä hyvänä puolena on myös useiden ohjelmien asentamisen helppous. Useat ohjelmat tulevat valmiissa paketissa joka sisältää
itse ohjelman lisäksi ohjelman tarvitsemat kirjastot yms. Ohjelma asennetaan kopioimalla se haluttuun hakemistoon ja käynnistetään tuplaklikkamalla sitä. Ohjelman poisto on niinkin yksinkertaista, että ohjelmapaketti raahataan roskakoriin.

Juhko [13.01.2007 21:19:27]

#

Ja eikös Microsoft ole muuten matkinut Macista ideoita ja joutunut maksamaan Applelle? Niin minä ainakin ymmärsin. Että ilman Macia ei olisi Windowsiakaan...

El-Ejecutor [16.01.2007 10:14:32]

#

Painavimmat sanat on ilmeisesti sanottu(?) .. Kiitoksia vain kaikille, tästäkin oli jo paljon apua!
Punnitsen vielä eri vaihtoehtoja pitkään ja hartaasti (se kun sattuu olemaan niin hauskaa puuhaa), mutta voihan se olla että tulee tehtyä ~1500e sijoitus mäkkiin.

Nikotiini [16.01.2007 18:51:11]

#

Älä osta iMac:ä, ennen kuin Leopard(http://www.apple.com/fi/macosx/leopard/) on julkaistu. iMac on ihan hyvä laite. Saat myös Windows:n toimimaan siinä(ihan virallisesti http://www.apple.com/fi/macosx/bootcamp/) jos tarvit.

El-Ejecutor [17.01.2007 08:44:33]

#

Juu miulla on aikaa odotella. Saattaa olla että varsinainen koneen hankinta tapahtuu vasta muutaman kk:n päästä. Kiitos tiedosta!

A-P [17.01.2007 09:52:17]

#

Nikotiini kirjoitti:

Älä osta iMac:ä, ennen kuin Leopard(http://www.apple.com/fi/macosx/leopard/) on julkaistu.

Näköjään Leopard tarjoaa virtuaalityöpöydät (spaces) ja varmuuskopioinnin (time machine). Muistelenkohan väärin, kun mielestäni Apple on aikaisemmin tarjonnut uudemman käyttiksen ilmaiseksi, jos koneen oston ja uuden käyttöjärjestelmän julkistuksen välinen aika on ollut riittävän lyhyt?

Nikotiini [17.01.2007 15:21:57]

#

A-P kirjoitti:

Apple on aikaisemmin tarjonnut uudemman käyttiksen ilmaiseksi, jos koneen oston ja uuden käyttöjärjestelmän julkistuksen välinen aika on ollut riittävän lyhyt?

Ehkä näin saattaa olla, mutta kannattaa kuitenkin pelata varman päälle. El-Ejecutor, muista vain(jos hankit mäkin) ostaa mukaan kunnolla keskusmuistia. Sitä kun ei koskaan voi olla liikaa. Ja sitten on hyvä pidentää takuu.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta