Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Matikka unhoksissa

Matso [05.12.2006 16:57:39]

#

Päässy matemaattiset kaavat unohtumaan. Tein pienen kuvan helpottamaan selitystä: http://img222.imageshack.us/img222/8747/juttuww6.png

Okei. Elikkä siinä on koordinaatisto jossa on suora viiva. Viiva menee origon kautta. Millä kaavalla lasketaan, kuinka paljon täytyy mennä x-koordinaattia, kun y koordinaattia mennään 1 pykälä, jotta päästään kohtauspisteeseen tolla linjalla. Toivottavasti joku tajus. Eli laskenta kaava hakusessa.

Heikki [05.12.2006 17:03:20]

#

Taikasana on kulmakerroin, joka lasketaan kaavalla "y:n muutos / x:n muutos".

Kulmakertoimen määrittämiseen tarvitaan suoran kaksi pistettä. Oletetaan, että suora kulkee pisteiden (0,0) ja (1,2) kautta, jolloin sen kulmakerroin on
k= (2-0) / (1-0) = 2
Eli kun mennään yksi pykälä oikealle noustaan 2 pykälää ylös.

Toisaalta päinvastoin, jos mennään 1 pykälä ylöspäin, mennään 1/2 pykälää oikealle.

Toivottavasti selvensi.

Matso [05.12.2006 17:08:24]

#

Joo tuo autto vähän, mutta entä kun tiedetään tuon suoran kulma asteina? Eli jos lähtötiedot on, että se kulkee origon kautta ja on vaikka 42 asteen kulmassa?

Tuo unohtu mainita ekasta viestistä.

Heikki [05.12.2006 17:17:40]

#

Silloin voidaan käyttää trigonometrisia funktioita. Esim. tangenttihan on vastainen kateetti / viereinen kateetti. Jos viereinen kateetti (x-akselin suunta) asetetaan ykköseksi, saadaan muutos y-suunnassa seuraavasti:
tan 42 = y/1
y = arctan 42 (merkitään myös tan^-1)

Jolloin kulmakerroin on y/1=y.

Matso [05.12.2006 19:53:17]

#

Joo kiitos avusta. Taisin ymmärtää kun vielä vähän tutkiskelin vanhaa matikan kirjaa. Oon nii huono tajuumaan näit kaavoja :/

Sitten toinen juttu.. miten javassa lasketaan "tan"?

Edit: No löyty tällane Math.tan(kulma) , mut saan iha eri tuloksen ku laskimella O_o
E: jes, sain toimii!

Blaze [05.12.2006 20:20:03]

#

Ilmeisesti keksitkin sen jo itse, mutta Javassa trigonometriset funktiot tosiaan haluavat parametrinsa radiaaneissa, ei asteissa.
Jos on ihan pakko, voi radiaanien ja asteiden välillä kääntää samaisen Math-luokan toDegrees() ja toRadians() -metodeilla.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta