Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Geometriaohjelma

Sivun loppuun

Jaska [05.11.2006 18:18:12]

#

Olin keväällä matematiikan yksityisopettajana, ja silloin huomasi, että olisi hyödyllistä, jos koneellani olisi ohjelma, jolla voisin piirrellä geometrisiä kuvioita. Tietääkö kukaan sellaista ohjelmaa GNOME:lle, jolla voisi laittaa kaavan muodossa x^2+y^2=9 ja se piirtäisi koordinaatistoon ympyrän? Lisäksi kuvat pitäisi tallentaa ilmeisesti EPS-muodossa, jotta ne voisi liittää LaTeX-dokumenttiin.

Entäpä onko tällainen työläs ohjelmoida, kun en ole ikinä tehnyt yhtään GNOME-sovellusta? Tai voisiko esimerkiksi SourceForgeen laittaa toiveen tällaisesta ohjelmasta, ja hyvällä tuurilla löytäisin jonkun ystävällisen ohjelmoijan, joka tekisi ohjelman. Yksin en varmaankaan ehdi tehdä mitään suuria projekteja.

Metabolix [05.11.2006 18:35:25]

#

Ainakin apt-varastosta löytyy hakusanalla plot useampikin työkalu. En tiedä, onko mikään juuri tuollainen, mutta esimerkiksi gnuplot osaa käsittääkseni piirtää funktioita myös parametrisessa muodossa, jolloin tuollaisen pitäisi onnistua varsin hyvin, kunhan jaksaa sen pyöräyttää parametrimuotoon. Itse käytän KDE:ssä KmPlot-ohjelmaa, joka tukee tallennusta svg-muodossa. Muunto ESP:ksi onnistuu tietenkin muutamalla lisäapuvälineellä.

Jaska [05.11.2006 18:57:33]

#

Täytyy tutustua gnuplotiin. Hain kuitenkin ohjelmaa, joka osaisi plotata implisiittisestä esityksestä käyrän. Tunnetustihan kaikille implisiittisille esityksille ei ole olemassa parametrimuotoista esitystä.

Metabolix [05.11.2006 20:28:55]

#

Ja sen verran vielä, että ohjelmassa vaikeintahan on se matemaattinen puoli, että etsitään riittävästi yhtälöön sopivia pisteitä. Piirtäminen on suhteellisen yksinkertaista, ja siihen kyllä on kirjasto jos toinenkin, äärimmäisessä hädässä vaikka SDL.

Voi jopa olla, että minä innostun tästä jossakin vaiheessa tuollaista kehittämään ihan matemaattisesta kiinnostuksesta, kunhan vain saan nämä välttämättömät kiireet pois alta taas hetkeksi.

Jaska [05.11.2006 21:20:26]

#

Metabolix kirjoitti:

vaikeintahan on se matemaattinen puoli,

Niinpä. Tuskin tähän on olemassa mitään täydellistä ratkaisua. Esimerkiksi kaupallinen matematiikkaohjelma Maple piirsi yhtälön x^2=y^2 kuvaajaan lähelle origoa pienen neliön, vaikka tällaista ei siihen kuuluu.

Leikin joskus Maplella, joka osaa homman varsin hyvin, ja sain käsityksen siitä, miten piirtofunktio toimii. Käsittääkseni Maple toimii siten, että se arvio tietyn määrän pisteitä, jotka kuuluvat käyrään. Sitten Maple piirtää suorat viivat pisteiden välille. Jos käyrän pisteitä lasketaan tarpeeksi, kuvaaja tulee yhä tarkemmaksi. Tosin pisteiden yhdistäminenkään ei ole ihan triviaalia, sillä vaikkapa ympyrää piirrettäessä on osattava yhdistää kehän pisteet, mutta varottava, ettei piirretä ympyrälle jännettä...

moptim [07.11.2006 19:48:07]

#

GNOMElle en tiedä, mutta tämä toimii ainakin windowsissa: http://personal.inet.fi/koti/markus.ilmola/kuvaaja.htm (kai voisit ajaa vaikka winellä, ainahan emulaattorille on käyttöä)

Metabolix [07.11.2006 19:54:53]

#

Jos olisit lukenut ketjun, ymmärtäisit ehkä (tai sitten et), että tuokaan ei osaa piirtää sitä, mitä pitäisi.

moptim [08.11.2006 18:18:22]

#

ai katos, luin ketjun, mutta tajusin tuon kuvaajan väärin


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta