Läppärini on noin kaksi vuotta vanha. Noin reilu vuosi sitten se ensimmäisen kerran katkaisi virtansa itsekseen oltuaan pehmeällä pinnalla raskaassa käytössä. Tämä olí ensimmäinen oire. Tämän jälkeen, ja nykyään läppäri alkaa huutamaan tuulettimien kanssa jo minuutin jälkeen käynnistyksestä. Parin minuutin jälkeen koneen kaikki tuulettimet huutavat täydellä teholla ja melu on kuin imurista. Tuulettimet huutavat täysillä koneen sammuttamiseen asti.
Tämä siis tapahtuu, vaikka koneen vain avaisi tekemättä sillä yhtään mitään. Hieman raskaammassa käytössä, varsinkin tasaisella pöytäpinnalla läppäri ylikuumenee melkein heti ja lyö virrat pois. Joudunkin käyttämään tätä huutavaa hiustenkuivaajaa puolittain pöydän reunalla, että suurimmat tuulettajat ja röörit ovat "ilmassa". Tämä kikka auttaa vain siihen, että läppäri ei lyö virtoja niin äkäisesti pois päältä mutta tuulettimet silti huutavat täysiä jatkuvasti.
Nyt on kyllä mitta niin täysi että ei sanat enään riitä. Ihmetyttää etenkin se, että alkuaikoina konetta sai rasittaa ja pitää paremmin erilaisilla pöytäpinnoilla normaalisti ilman suurempaa möykkää tai virran katkeilua. Jotain on siis TAPAHTUNUT! Onko kenelläkään ratkaisua? Mitä huolto voi tehdä? Mitä itse voin tehdä (tämä vaihtoehto kiinnostaa)? Putsaus? Osien vaihdot? ihan mitä vaan? Takuuta ei jäljellä.
Kyseessä hp:n laite ja prossuna p4.
Ensimmäisen tulee mieleen putsaus. Kone auki, pohja lähtee varmaan jollakin keinoin irti ja paineilmalla puhallat pölyt pois. Tarkka kannattaa olla varsinkin tiheiden jäähdytssiilien kanssa sillä niihin kertyy tolkuttomasti pölyä. samaten kaikkien tuulettimien siivet kannattaa puhdistaa sillä se vähentää niiden aiheuttamaa melua.
Akku kannataa irrottaa toimenpiteen ajaksi eikä paineilmana kannata välttämättä käyttää kompressoria jos siinä ei ole vedenerotinta. Kätevimmin paineilmaa saa kaupasta spray-pullossa.
Pari kertaa olen ryhtynyt avaamaan konetta. Kummallakin kerralla totesin, että en uskalla mennä pidemmälle. Jos jotakin sattuisi, niin kallis paukku tulisi. Nyt on taas ruuvit pohjasta auki mutta en silti saa normaalilla työllä pohjaa irti. Pitänee tutkailla lisää. Näitä ei varmastikaan väkivalloin auota :)
Jos yhtään tuntuu ettei homma suju, niin kiikuta kone jonnekin huoltoon. Varmaankin puhdistavat mokoman parilla kympillä.
Omatoiminen moka saattaa tulla kalliiksi (lue=uuden koneen hinta).
Jos läppärin haluaa kuitenkin avata itse, mutta ei oikein tiedä purkujärjestystä, kannattaa ensin vilkaista manuaalia, joskus niissä on selostettu laitteen avaaminen. Toinen vaihtoehto on googletella hieman, joskus voi löytää jopa huoltomanuaalin, jossa avaaminen on ainakin selostettu.
HP on tullut revittyä auki ainakin 16 kertaa. Alkuaikoina käytin myös voimakeinoja (isoja ruuvimeisseleitä, talttoja, yms. järeitä metallityövälineitä). Sitten kokemuksen kautta on habainnut, että läppärit saa auki ilman voimakeinoja.
HP:ssä nappuloiden yläpuolella oleva muoviläpyskä lähtee irti, kun näytön takaa avaa ne ruuvit, jotka näyttävät menevän näytön kiinnityssaranoihin. (Muoviläpyskä pitäisi irrota, kun sinne väliin tunkee jotain ohutta muoviliuskaa, jolla sitten kammeta.)
Näppäimille on yleensä pohjassa yksi ruuvi, joka on nimetty joksikin "key:ksi", tms. Ruuvi vain auki. Sitten kannattaa kokeilla, onko näppäimistön yläpuolella lisäruuvien lisäksi jotain "pikalukitus-klipareita", tms. liikkuvia muhveja, joilla näppäimistön saa vapautettua.
Näppäimistö nostetaan etupäästä kevyesti ilmaan, ja vedetään näytön suuntaan. Sen jälkeen koko koneisto on avonaisena ja huollettavana.
Itse tein alussa juuri sen virheen, että avasin aina kaikki mahdolliset ruuvit, jolloin koontivaiheessa ruuveja, (joskus myös pieniä jousia, yms. enemmän tai vähemmän "tarpeettomia" läppärinosia) jäi kasauksen jälkeen pöydälle.
Mutta joo, vielä pitää painottaa, että läppärin eri osat lähtevät aina irti ilman voimakeinoja. Jos joku ei suostu aukeamaan, jossain on vielä joku ruuvi kiinni tai pikakiinnitykset vielä säpissään.
Jos konetta alat availemaan, niin tarkista samalla tuulettimien laakerit. Jos laakerit alkavat hajota, niiden pyörittämiseen tarvitaan enemmän tehoa ja sitä myötä enemmän sähköä.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.