Mitäs mieltä olette tuosta ääkköstuesta urleihin ja tiedostonimiin? Koodasin oman php:ni niin, että ääkköset hakemistojen tai kuvien nimissä eivät tuota ongelmia sivun sisältöä luotaessa ja näytettäessä selaimella. Kuinka yhteensopivia nämä ääkkösiä sisältävät urlit ovat? Otetaan esimerkkinä yksi sivu. Ensin osoite niin kuin IE sen näyttää:
http://www.hip.fi/research/cms/tracker/php/
Sama osoite linkitettynä FireFoxilta:
http://www.hip.fi/research/cms/tracker/php/
Huomasin juuri, että omalla koneellani Abyksen alla nuo sivut toimivat, mutta kun siirsin ne hipin palvelimelle niin eipäs lataannukaan tuo sivu. Mikäs palvelimessa kiikastaa?
Huomasin vielä senkin, että tuota ensimmäistä linkkiä FireFoxilla klikattaessa sivu lataantuu, mutta kuva ei näy. Sen sijaan jos seuraan täsmälleen samaa linkkiä tästä osoitteesta niin sivu ei näy:
http://www.hip.fi/research/cms/tracker/php/
Kummallista...
Ei kannata käyttää ääkkösiä urleissa, kaikki selaimet eivät tue niitä, ja niiden kirjoittaminen ei välttämättä ole mikään helppo juttu ulkomaalaisilla näppäimistöillä...
Turhaan riskeeraat sivujen toimivuutta ääkkösten takia.
Näyttäisi ettei tässä ole kyse nyt selaimesta vaan palvelinpuolesta. Ja jos kotisivut on tehty uudehkoille selaimille ja uudehkot selaimet tukevat jo ääkkösiä niin ei kai siinä sen puoleen ole estettä. Kuhan kaikki menee standardien mukaan, sitten voidaan syyttää selailijaa jos sivu ei näy :)
Kuitenkin alkoi kiinnostamaan, että mistähän tuo epätoimivuus loppujen lopuksi johtuu sillä omalla koneellani kaikki toimii hyvin?
Varmaankin asiaan vaikuttaa myös merkistökoodaus. UTF-8 vai CP1252 vai jokin muu. Ääkköset ovat silloin eri paikoissa. Muistaakseni HTTP-pyynnössä ei ainakaan oletuksena lähetetä tietoa sen koodauksesta, joten jos UTF-8:a käyttävälle palvelimelle tulee CP1252-koodattu pyyntö, ääkköset eivät varmastikaan toimi.
EterAnal kirjoitti:
Kuhan kaikki menee standardien mukaan, sitten voidaan syyttää selailijaa jos sivu ei näy :)
Tuo asenne ei kanna pitkälle; sivuja tehdään juuri selailijoille, ja on sivujen tekijän homma tehdä sivuista sekä käytettäviä että saavutettavia.
Ei esimerkiksi ole järkeä käyttää CSS2:sta orjallisesti speksien mukaan, vaan sitä soveltaen käytäntöön; mikään nykyselain ei tue sitä vielä täydellisesti (okei, Safari ja kumppanit ovat läpäisseet Acid2:den, mutta tietääkseni nekään eivät vielä tue täydellisesti esimerkiksi tulostusmäärityksiä).
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.