Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kierroslukumittari

revcount [28.02.2006 23:18:42]

#

Pakko kysyä, kun ei itse tiedä.

Meikäläisen ohjelmointitaidot ovat mallia C64:n lottoarvonnan tasolla, joten kysymykseni saattaa vaikuttaa liiankin helpolta.

Eli ongelma on tämä:

Laitan läppärin veneeseen käyttääkseni sitä GPS:n avulla karttaplotterina. GPS antaa näppärästi sijainnin ja nopeuden. Mutta... Olisi myöskin hienoa saada moottorin kierrosluku näkymään läppärin näytöllä. Moottori lähettää tiedon kierrosluvusta pulsseina (2-tahtimoottori). Veneessäni on normaali kierroslukumittari, jonka johdoista pulssin saisi. Veikkaan, että pulssit on jotain jännitteen osalta 12V luokkaa, en ole sitä vielä mitannut.

Eli kuinka vaikea on tehdä ohjelma/löytyykö ohjelmaa, joka laskisi näitä pulsseja sarjaportin kautta ja tulostaisi sitten lukeman näytölle? Luku tietysti saisi olla juokseva, eli muuttua kierrosluvun mukaan. Tulostuksen ulkoasu ei tarvitsisi olla mitenkään erikoinen, pelkät numerot RPM-lopulla riittää. Ja tämä ohjelma täytyisi saada Windowssissa auki.

Eli unelmoinko mahdottomasta vai onko toivoa? Ohjelmalle löytyisi jo "esiselvityksen" perusteella monta käyttäjää veneilijöiden toimesta.

ajv [01.03.2006 10:12:38]

#

Veikkaan, että ainakin ensimmäinen kynnys on tuon sarjaportin nopeus. En tiedä kuinka paljon perämoottorit kiertävät, mutta heitetään päästä ~ 5000 rpm, jolloin pulssintaajuudeksi tulee ~ 10 ms, joka on liian nopea sarjaportille... Eli tuohon väliin tarvitsisi jotain tekniikkaa, ehkä jonkun dekooderin, joka söisi pulssintaajuutta ja antaisi ulos jännitettä.

tkarkkainen [01.03.2006 11:09:38]

#

Kuinka pulssihomma toimii? Yksi pulssi jokaiselle kierrokselle? Tällöin välitekniikaksi voisi ajatella vaikkapa taajuuslaskuria. En tiedä mistä saa valmiina, mutta jos kolvi sattuu pysymään kädessä, netistä löytyy vino pino kytkentäkaavioita. Noissa on luonnollisesti omat näytöt, mutta niistä saanee sovellettua version, joka lähettää tiedon läppärille sarja- tai rinnakkaisporttiin. Täytyy vain muistaa muuttaa hertsit kierroksiksi minuutissa.

renni [01.03.2006 22:25:26]

#

On olemassa valmiita piirejä/kytkentöjä jotka muuntaa tuon pulssin paremmin sarjaportille sopivaan muotoon. Eivätkä edes maksa paljoa. Kannattanee etsiä elektroniikan rakennusarjoista.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta