Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Käytettävyyskysely

ajv [18.02.2006 10:40:32]

#

Hei,

teen kyselyä käyttöliittymien toimivuudesta. Kysely on osa kouluni Interface Design-kurssi harjoitustyötä ja ajattelin että täältä löytyisi käyttäjäkuntaa, joilta voisi löytyä hyviä kommentteja koskien esimerkkisivujen ulkoasua ja toimivuutta.

Eli annan tässä kahden nettisivun osoitteet, jotka ovat hyvin samanlaiset ainakin kohdeyleisönsä puolesta. Haluaisin teidän selailevan sivuja pienen hetken ja sen jälkeen kiinnittävän huomioita mm. seuraaviin asioihin

Tarkoitus ei nyt ole kurkistaa mitä html:n doctypeä on käytetty ja ajaa sivuja validaattorin läpi, vaan saada kommentteja ja parannusehdotuksia varsinaiseen käyttöliittymään? Mikä on toteutettu hyvin ja missä on parantamisen varaa? Kuinka nopeasti ymmärrät sivuille saapumisen jälkee minkälaisista sivuista on kyse?

Nettisivujen osoitteet ovat tässä:

1.) http://www.sturmhunden.com

2.) http://www.sipapbt.com

Kommentteja saa heittää rohkeasti tähän viestiketjuun.

Nöyrimmät kiitokset tuhlatusta ajasta,

Aapo

Antti Laaksonen [18.02.2006 11:18:49]

#

1) Sivustolla on heti etusivulla esittelyteksti, mutta ainakaan minulle ei tule heti selväksi, mitä "puskapeintti" tarkkaan ottaen on. Sivuston yläosa valikkoriveineen on varsin tyylikäs ja selkeä. Värit ovat ehkä hieman erikoiset, mutta tekstin pystyy aina lukemaan vaivatta. Näyttää kyllä siltä, että sivusto on kasattu jonkin valmiin pohjan päälle. Tästä viestivät monet "ylimääräiset" merkinnät, jotka tekevät sivustosta sekavamman. Esim. artikkelisivun ylärivistö tuntuu aika tarpeettomalta. Ja ketä kiinnostaa, että "sivu luotiin 0.262 sekunnissa"? Kokonaisuutena sivuston käyttö on vaivatonta ja puutteet ovat enimmäkseen makuasioita.

2) Värimaailma on lähellä edellistä sivustoa. Nytkään etusivulta ei selvästi ilmene, mistä sivustossa on kysymys. Tämän sivuston ylävalikkorivi on hieman edellistä kotikutoisempi, mutta varsinainen sisältö on kyllä selkeämmin esillä. Sivuilla ei ole juuri turhia tietoja, vaan sivut ovat yksinkertaisesti tyylikkään selkeitä. Monet yksityiskohdat kielivät siitä, että sivusto on tehty huolellisesti eikä vain kyhätty hätäisesti valmiista osasista. Esim. kuvatekstien sijoittelu on toteutettu omaperäisellä tavalla. Kokonaisuutena sivusto päihittää edellisen selkeytensä ja kieliasunsa ansiosta.

Metabolix [18.02.2006 11:35:40]

#

Toivottavasti ei tule aivan turhaa kommenttia.

1) http://www.sturmhunden.com/

2) http://www.sipapbt.com/

Jälkimmäistä sivustoa voisin lukea enemmänkin, ensimmäistä en niin mielelläni. Sellainen oli pikainen vaikutelma. (Normaalioloissa en kuitenkaan noita lukisi lainkaan, kun ei ole minua kiinnostava asia.)

P.S. Eivät muuten mene validaattorista läpi ;)

Meitsi [18.02.2006 13:46:41]

#

1)
-Ensiksi tuli mieleen hetkeksi "mikä on puskapeintti?" mutta pienellä ajatustyöllä tämä ratkesi :)
-Värit sopivat "teemaan", mutta ylälaidan "slogan" ei oikein erotu.
-Navigointi on järkevä, mutta navigaationapit eivät jotenkin "erotu" tarpeeksi. Ne voisivat olla hieman isommat tai jotenkin teemaan sovitetut.
-Vasemmalla olevat "tietopläjäykset" hieman veivät huomion itse pääsivun tekstiltä.
-Etusivun kuva antaa vaikutelman että tiimi ei ole mikään "yhden miehen projekti", tämä on ihan hyvä.
-Kuten Metabolix mainitsi, etusivu on pystysuunnassa jotenkin liian iso.
-Etusivun uutisten kuvat ovat ehkä hieman liian isoja. Ne voisivat olla leveitä mutta kapeita (ei tietenkään kuvaa venyttäen).

2)
-Etusivulla uutiset vievät huomion "tervetuloa"-tekstiltä
-Navigaatiolinkit eivät jotenkin erotu
-Selkeämpi sivu kuin ensimmäinen.
-Kuvien "raamit" olivat kiva lisuke
-Pelipaikka-sivu oli suht kivaa luettavaa

Blaze [18.02.2006 14:01:56]

#

Metabolix kirjoitti:

[lik]

Ei mahtunut kannettavan ruudulle ilman sivuscrollia :( vaikka harvallapa enää on 800x600-resoluutiota...

Sama vika täällä. Tämä näyttö on niin leveä (1440x900), ettei selainta oikeen kokoruudulla viitsi pitää, siispä pidän yhtä 80-merkin terminaalia tuossa vieressä. Tuloksena selain on pikkuisen alle 1000 pikseliä leveä, joka paljastaa paljon ajattelemattomasti tehtyjä sivuja.

Metabolix kirjoitti:

[lik]

SessionID oli äsken linkeissä, mutta ilmeisesti muutit asian, vai..? Se joka tapauksessa on aina häiritsevä tekijä.

Parempi linkeissä kuin että pitää vasiten mennä vääntämään keksit päälle.

Kuten on sanottu, satunnaiselle surffaajalle saattaa sivujen tarkoitus mennä ohi. Ymmärrän toki, että sivut on pääasiassa tehty muille paintball-harrastajille^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H^Hpoten­tiaalisille vihollisille, mutta lause tyyliin "SissiPaska/SturmHunden on vantaalainen paintball-tiimi" tuossa jossain näkyvällä paikalla auttaisi kummasti sivuille eksynyttä siviiliä.

E.K.Virtanen [18.02.2006 16:05:23]

#

1.)

Värit eivät miellytä ollenkaan. Joko taustan tai tekstien värit pitäisi muuttaa. Jotenkin niin aneeminen vaikutelma.

Etusivulla tosiaankin liikaa tavaraa.
Turha 0.5 sekunnin mittainen animaatio esim.
Tiedän mikä on puskapaint, mutta jos en tietäisi niin en osaa sanoa olisinko jaksanut ottaa siitä selvää tätä sivustoa tutkimalla.

Vasen palkkikin on varsin antihoukutteleva. Yksinkertaisesti liikaa tavaraa. Pitääkö kaikki oikeasti sijoittaa etusivulle? Pieni surffaaminen sivuilla on ok, saa edetä sivuja pitkin sitä mukaa kuin kiinnostaa. (eos)

"Tervetuloa mukaan..." tekstiä en jaksanut lukea juuri noista värien valinnoista johtuen.

Jotenkin niin "ahtaan" tuntuiset. Kaipa tämä on makuasioita. EOS.

2.)
Karkuun juoksisin normaaleissa olosuhteissa.
Värit äskeisen tasoa. Ei oikein sytytä mielenkiintoa.

Etusivu pienempi mutta lähes yhtä paljon tavaraa. Paljon sellaista mitä nyt ei siinä välttämättä tarvisi olla. Kalenteri löytyy omasta koneesta, pöydältä, seinältä, puhelimesta ja ties mistä. Mutta ihan kivan koodin tuohon ovat sitten saaneet.

Mielestäni molempia yhdistää se että liikaa haluttu saada tavaraa ja jotain "juttuja".

Kyseessä kuitenkin puskapaint sivustot. Rajusti voisi yksinkertaistaa kumpaakin. Ja värejä miettiä uudelleen.

Toisaalta sivut lähinnä tarkoitettu asiaan vihkiytyneille ja siitä kiinnostuneille joten ajatus maailma hieman eri.

ajv [05.03.2006 14:07:21]

#

Kiitos hyvistä vastauksista, näistä oli suuri apu työhömme. Tuo sivusto nro. 2 on itseni tekemä ja varmaan tulen tekemäänkin jonkinlaisia parannuksia tuohon ulkoasuun sekä näiden vastausten, että muiden kyselyyn osallistuneiden antaman palautteen kautta.

Kummatkin sivut on tosiaan pääasisllisesti suunnattu aktiiviharrastajille. Etusivut ovat "täynnä kamaa" sen takia, että samat vieraat käyvät päivittäin sivuilla ja he näkevät suoraan etusivulta mitä uutta sivuilla on. Omilla sivuillani rekisteröityneet käyttäjät voivat valita profiilistaan teksti-version, joka toimii hyvin esim. kännyköissä ja sen lisäksi voi itse määritellä mitä "boxeja" tuolla oikeassa sivussa näkyy ja missä järjestyksessä.

P.S. Muut ryhmäläiseni ihmettelivät, että miten jostain voi löytyä näin avuliasta porukkaa... :) Että kiitokset myös heidän puolestaan.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta