Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Dvorak

Sivun loppuun

str4nd [26.01.2006 20:05:31]

#

Tässä tulin käyttäneeksi Cornixin tekemää Dvorak-näppäimistöasettelua ja heti huomasin, että cacca ko siinä ei toimi Num Lock, Caps Lock tai Scroll Lock!! Varokaa tiedostoa Xmodmap.arkkudvorak ja eteenki sen käyttämistä....

Nyt voitte neuvoa minulle, miten saisin Num Locin, Caps Lockin tai Scroll Lockin tuon käyttämisen jälkeen toimimaan.

Edit: Siis Cornix oli tehny tuon tiedoston, ei näppäimistöasettelua...

Cornix [26.01.2006 20:12:48]

#

En oo tehny näppisasettelua, enkä tota ite Xmodmap.arkkudvorak-tiedostoa. Tuo ko. tiedosto on arkun tekemä (Kimmo Kulovesi)
Sun näppisasettelus meni tod.näk. sekasin ku vaihoit heti takas qwertyyn (muutit nappeja toiseen kertaan xmodmapilla).
Buuttaa X ni toimii.
Dvorak on siis vaihtoehtonen näppäimistöasettelu, jota ite käytän ja josta oon maininnu irc-kanavalla.
lisätietoa kiinnostuneille: http://en.wikipedia.org/wiki/Dvorak_Simplified_Keyboard

str4nd [26.01.2006 20:15:01]

#

Joo älkää kiinnostuko, tai no... jos kiinnostutte, niin vasta X:n buuttaamisen jälkeen. ;-)


Kiitos Sponji <3
Kcontrol ja kikkailua niin Cornix saa kyytiä

Cornix [26.01.2006 20:26:16]

#

niin ja tuo mun palvelimella oleva tiedosto on vaa mirrori http://arkku.com/ -osoitteesta löytyvään näppiskarttaan.

Syy, miks ite käytän dvorakkia, on, että se on paremman tuntonen käsille ku mitä qwerty. (Blaze voi vahvistaa ton väitteen, seki käyttää nykysin dvorakkia)

Sama se mulle, vaikka str4nd ei innostunu dvorakista. Omapa on menetyksensä ;)

Blaze [26.01.2006 20:35:48]

#

Noh, jos tässä nyt pienen mainospuheen pitäis. Mut puhuttiin dvorakistiksi joululomalla ku valitin irkissä suomalaisen näppäinkartan erikoismerkkien sijottelusta. Siis oikeesti, kauttaviiva shiftin takana? Kenoviiva altgr:n takana? Se järkijättö, joka ton suunnitteli ei kyllä koodannu ite.

Dvorakin suurin etu minusta onkin se, että erikoismerkit on järkevillä paikoilla (samaanhan pääsis käyttämällä jenkkiasettelua, mutta US Internationalin deadkey-ääkkösiin hajos pää ainakin allekirjoittaneella).

Lisämotivaatiota opettelemiseen toi myös se, että itseoppineena typottajana kymmensormijärjestelmä oli hiukkasen hakusessa, dvorakin opettelu toi loistavan tilaisuuden opetella se kunnolla.

Näin pari kuukautta myöhemmin kirjoitan ~yhtä nopeasti (hitaasti) dvorakilla kuin kirjoitin qwertyllä (nykyään qwertyllä kirjoittaminen on hidasta ja tuskallista ^^;) ja olen paljon tyytyväisempi. Suosittelenkin siis varovaisesti dvorakia ihmisille, jotka ovat ennakkoluulottomia ja valmiita käyttämään aikaa opetteluun. Itselle tämä ainakin antoi paljon.

tkarkkainen [26.01.2006 21:09:08]

#

Itselle ei ainakaan tule houkutusta kymmensormijärjestelmän opettelusta, koska osaan sen jo qwertyllä, eli siinä mielessä ei tulisi mitään uutta. Suunnitelmissa kuitenkin on vähintäänkin kokeilla dvorakia muutama viikko kunhan saan seuraavan koneeni.

Kuinka pahasti tuntee olevansa muukalainen omassa maassaan, jos yrittää käyttää qwertyä kaverin koneella kun on jo itse täysin tottunut dvorakiin? :)

Spongi [26.01.2006 21:32:40]

#

Jooh, dvorak on ihan kiva, kunhan vain oppis kirjottaan sillä nopeammin :)

Cornix [26.01.2006 21:34:19]

#

tkarkkainen kirjoitti:

Kuinka pahasti tuntee olevansa muukalainen omassa maassaan, jos yrittää käyttää qwertyä kaverin koneella kun on jo itse täysin tottunut dvorakiin? :)

Ei se qwerty nyt kokonaan unohdu, se vain on epämiellyttävän tuntonen dvorakin oppimisen jälkeen.
Jokaisessa vähän uudemmassa Windowsissa on jenkkiversio dvorakista ja vaihtaminen onnistuu helposti. Palkissa pitäs olla Windowsissa sellanen sininen FI-laatikko, jota painamalla saa valita aktiivisena olevassa ohjelmassa käytettävän näppisasettelun. Jos tuota laatikkoa ei näy, sama asetus löytyy Ohjauspaneelin paikallisista asetuksista.(tjsp. en muista enää tarkkoja nimiä). Tuolta ominaisuudet-ikkunasta voi lisätä uuden kielen valittavaksi. Kieleksi "Englanti (Yhdysvallat)" ja näppäimistöasetteluksi "Amerikkalainen (Dvorak)". Asetteluja vaihdetaan painamalla vasen alt + shift.

Dvorakista on olemassa myös vasen- ja oikeakätiset versiot, joita käytetään yhdellä kädellä asettamalla sormet "neljälle keskimmäiselle napille keskirivillä". (qwertyssä fghj)

Itse hallitsen normaalin dvorakin lisäksi ainakin jotenkin vasenkätisen dvorakin.

Latska [26.01.2006 23:44:52]

#

Itse olen pari kertaa kokeillut dvorakkia ja kirjoitin sillä kyllä nopeampaa, kuin silloin kun aloitin qwertyllä kirjoittamaan. Näppiskartan pistäminen taustakuvaksi auttaa kummasti. Piti päästä kirjoittamaan nopeammin ja siirsin dvorak-kokeilut hamaan tulevaisuuteen.

EDIT: Havaittavissa pientä sotaa Kemin ja Tornion välillä. ;)

ajv [26.01.2006 23:59:06]

#

Pistäkäähän linkki tuohon dvorakin näppäinkarttaan. Alunperinhän qwerty vissiin suunniteltiin tarkoituksella hitaaksi näpytellä, ettei silloisissa kirjoituskoneissa olisi niin helposti painanut kahta kirjainta samaan aikaan (kaikki oikeata kirjoituskonetta käyttäneet tietävät, mitä silloin tapahtuu... :-) ) ja jotenkin se vain on sitten jäänyt käytännön standardiksi.

Spongi [27.01.2006 01:39:26]

#

http://www.klippert.com/tcc/blog/pics/Dvorak.jpg

Blaze [27.01.2006 10:21:52]

#

Wikipedian kuva on sopivan pieni laitettavaksi always-on-topilla johonkin nurkkaan leijumaan.

sooda [27.01.2006 12:23:30]

#

Yhdyn täysin cornixiin ja blazeen, ite opettelen dvorakkia aina kun on vähän aikaa, sillä kyllä kirjottelee aluksi hitaammin mutta tossa joululomalla kokeillessani parissa päivässä opin suht nopee kirjoittamaan. Nyt on päässyt vähän unohtuun ku en o laiskana sitä jaksanu opetella.

Tuo wikipedian mappikuva nurkkaan aina päällimmäiseksi auttaa kivasti, ja parempi ku että teippaisi näppikseen dvorak-leiskan (teipit lähtee reunoista repsottaan ja jättää kivat liimatahrat). (kt2k tuntuu siltä ettei siitä saa nappeja irti :( höh) Lisäks jos nappiksen tekee dvorakin näköiseksi, nii sitä vaan tuijottelee sitä kirjottaessa. Kun se kartta on näytöllä niin oppii olemaan vilkuilematta näppikseen.

Päivä päivältä sitä rupeaa pää hajoamaan aina vaan enemmän kun miettii miten paljon qwertyllä koodatessa tarvii altgr:ää kuluttaa ja kirjotellessa heilutella koko ajan törkeän paljon sormia sinne tänne. Jos olis sitä aikaa tässä koulukiireiden lomassa niin roikkusin irkissä koko ajan ja kirjottelisin dvorakilla, vaikka miten vaivalloiselta aluksi tuntuu. Oikeasti, se on sen arvoista. ;)

ajv [27.01.2006 12:34:05]

#

Hitto kun olisikin vain se yksi ainoa personal computer, niin voisikin tuon dvorakin ottaa käyttöön, mutta kun töitten puolesta ja muutenkin joutuu käyttämään niin paljon eri koneita, niin menisi vaikeaksi... :(

Cornix [28.01.2006 01:44:41]

#

ajv kirjoitti:

Hitto kun olisikin vain se yksi ainoa personal computer, niin voisikin tuon dvorakin ottaa käyttöön, mutta kun töitten puolesta ja muutenkin joutuu käyttämään niin paljon eri koneita, niin menisi vaikeaksi... :(

Ainut ongelmahan on ääkköset, joita jenkkiversiossa ei tietenkään ole. Ellei Windowsiin ole pääkäyttäjän oikeuksia, ei siihen voi omaa näppäinkarttaa tehdä. (Mikshän näppiskartan asentamiseen yleensäkkää tarttee järjestelmänvalvojaoikeudet?)
X:ssä taas näppäinkartan vaihtaminen arkkudvorakkiin on helppoa.
Tuosta arkkudvorakin käytöstä vielä sen verran, että suosin sitä itse sen takia mieluummin kuin Swedish Dvorakia, koska siinä ä, ö ja å on sijoiteltu paremmin.

Toinen varteenotettava vaihtoehto on suomalainen DAS-asettelu, joka on suunniteltu erityisesti suomen kielelle. Mikäli ei käytä paljoa "julkisia koneita", voi tuokin olla hyvä ratkaisu. Tuollaisiin julkisiin koneisiin kouluissa ja kirjastoissa ei voi asentaa yleensä uutta layouttia - Windows-koneita kun tuppaavat olemaan. Dvorakista sentään voi lähes aina käyttää englanninkielistä versiota.
Luin jostakin, että dvorak-asettelu olisi qwertyn jälkeen yleisin vaihtoehtoisista layouteista. (Jos jotakin qwertziä, jossa qwertyyn verrattuna y ja z on vaihdettu keskenään, ei lasketa mukaan) En nyt täysin varmaksi mene sanomaan tuota edellistä, mutta yleisempi dvorak ainakin on kuin das. DAS taas toisaalta voi olla hitusen parempi suomen kirjoittamiseen.. Sama idea kuitenkin molemmissa layouteissa: eniten käytetyt kirjaimet keskimmäiselle riville niin, että toisella kädellä on vokaalit, toisella konsonantit; tuloksena miellyttävämpi näppäimistö käsille.

Blaze [28.01.2006 10:54:41]

#

Cornix kirjoitti:

Ellei Windowsiin ole pääkäyttäjän oikeuksia, ei siihen voi omaa näppäinkarttaa tehdä.

Itseasiassa vähän vähempikin riittää, Power User, tms. Uteliaisuuttani nimittäin kokeilin koululla ja sehän otti ja asentu.

Cornix [11.06.2006 01:55:47]

#

Blaze kirjoitti:

Cornix kirjoitti:

Ellei Windowsiin ole pääkäyttäjän oikeuksia, ei siihen voi omaa näppäinkarttaa tehdä.

Itseasiassa vähän vähempikin riittää, Power User, tms. Uteliaisuuttani nimittäin kokeilin koululla ja sehän otti ja asentu.

Mulla on koululta lainassa kannettava kone, ja mulla on power userin oikeudet.. eipa vaan pysty asentaan omia nappiskarttoja. Ohjelmien asennus kylla onnistuu, kunhan ei asenna C:\Program Files:n alle.

Grey [11.06.2006 03:03:52]

#

Dvorakin soveltuvuuden voisi sanoa olevan suhteessa siihen kuinka typottaa silloin kun kirjoittaa oikein nopeasti. Tai siihen, meneekö sormet solmuun kun yrittää kymmensormijärjestelmää käyttää. Arvakaa kuka potee noita molempia oireita :-D

-Grey-

Tempfile [11.06.2006 16:34:16]

#

ajv kirjoitti:

Alunperinhän qwerty vissiin suunniteltiin tarkoituksella hitaaksi näpytellä, ettei silloisissa kirjoituskoneissa olisi niin helposti painanut kahta kirjainta samaan aikaan (kaikki oikeata kirjoituskonetta käyttäneet tietävät, mitä silloin tapahtuu... :-) ) ja jotenkin se vain on sitten jäänyt käytännön standardiksi.

Tähän korjaisin sen verran, ettei qwertyä suinkaan ole suunniteltu sitä kirjoittamisen hidastamista varten, vaan tuo kirjoituskoneen jumiminen on otettu huomioon sijoittamalla usein käytetyt merkit kauas toisistaan.

Itse en ole vielä dvorakia suuremmin kokeillut, mutta se on kyllä suunnitelmissa tehdä tässä kesän aikana.

arcatan [11.06.2006 19:59:17]

#

Kun nyt tämä ketju tuli potkaistuksi pinnalle, niin tässä pieni sarjakuva Dvorakin iloista: http://www.dvzine.org/. Sarjakuvan alussa on mielenkiintoinen katsaus qwertyn ja dvorakin historiaan.

Cornix [11.06.2006 22:18:38]

#

Oon muuten koittanu tuota DAS-asetteluaki nyt, mutta en ollu kovinkaa tyytyväinen. Ensinnäki tuo jo Blazen mainittema erikoismerkkien sijottelu: erikoismerkit oli samalla tavalla ku suomalaisessa qwertyssä. Toisekseen: dvorak on ihan yhtä mukavan tuntonen.
Kyllähän se DAS ihan hyvä oli suomen kirjottamiseen qwertyyn verrattuna, mutta hyötyä ja mukavuutta dvorakin osaamisesta on enemmän. (Ja sitäpaitsi se enkkudvorakki löytyy lähes joka tietokoneesta valmiina - niinku oon jo useesti mainostellu ;)

Grey kirjoitti:

Dvorakin soveltuvuuden voisi sanoa olevan suhteessa siihen kuinka typottaa silloin kun kirjoittaa oikein nopeasti. Tai siihen, meneekö sormet solmuun kun yrittää kymmensormijärjestelmää käyttää. Arvakaa kuka potee noita molempia oireita :-D

Kummin päin nyt meinaat soveltuvuuden? Kyllä se kymmensormi on paaaljon helpompi dvorakilla ku jollaki qwertyllä ;) Ite en käytä "sitä oikeaa" kymmensormijärjestelmää qwertyn kanssa ihan siitä syystä, että se on hitaampaa kuin se, että siirtelee käsiä näppäimistön yllä ja painelee tietyillä sormilla tietyt kirjainyhdistelmät.. Nykyisin tahtoo qwerty olla paljon hitaampi, ku oon tottunu laiskempaan dvorakkiin, jossa ei tartte tehä muuta ku painella sormilla.

pukki [12.06.2006 00:17:22]

#

Sellanen näppis olis hyvä, missä näppäimissä näkyy valaistut merkit näppäinten päällä, ja mitkä vaihtuu layoutin mukaan :)

Tempfile [12.06.2006 10:16:34]

#

Pukki: Optimus Keyboard on sellainen, myynnissä on tosin vasta kolminäppäiminen versio. Saahan nähdä saadaanko tuo joskus valmiiksi.

Grey [12.06.2006 14:50:55]

#

>Cornix

Noh, joillakin vain nopeassa vauhdissa alkaa olla sormien välillä epäsynkkaa, jollainka naputtelee vääriä merkkejä. Esim. jos pitäisi kirjoittaa sana "putka", niin tuleekin sana "ptuka". Eli epäsynkan vuoksi on ajoiteltu kirjainten painaminen väärin.

Yleensä tämän saman vaivan kanssa on kymmenen sormen hallinta yhtäaikaa mahdotonta, jollainka niiden kaikkien käyttäminen kirjoittamiseen menee aikas mahdottomaksi. Itseltäni luonnistuu vain neljän sormen käyttö. Tosin, eeh, kun katselen nimetöntä ja pikkusormeani, niin huomaan että on siinä rakenteessakin vähän parantamisen varaa. Jeesh, mekaaninenkin virhe tässä vielä :-P

-Grey-

tempoe [12.06.2006 17:43:04]

#

Nykyaan hallitten jo dvorakin niin ettei qwertysta ole ollut puhettakaan, koulussa kun joutuu qwertylla kirjoittaan joutuu kattomaan nappaimia mutta pikkuhiljaa se aina palautuu. Parempi olis se kuva qwerty nappiskartasta laittaa tohon viereen etta oppis sen uudestaan.

mista muuten noi vasemman ja oikeankaden layotit saa?

tkarkkainen [12.06.2006 21:27:24]

#

@ Grey

Tuon "epäsynkan" saa kyllä pois ihan treenaamalla. Systeemi on sama kuin se, jolla muusikot harjoittelevat nopeita lurituksia: pudotetaan tempoa ja mennään niin hitaasti että homma luistaa virheettä. Sitten vain lisätään vauhtia kun homma alkaa olla hansakassa. Eri juttu tietenkin, viitsiikö ruveta ihan treenaamalla treenaamaan koneella kirjoittamista. Tavallisesti omasta päästä kirjoittaessa kun tulee keskityttyä nimenomaan siihen kirjoitettavaan sisältöön, eikä siihen, miten sormet nappilaudalla tanssivat.

Blaze [12.06.2006 21:34:55]

#

Siitä vaan hakkaamaan Stepmaniaa näppiksellä :)

Antti Laaksonen [12.06.2006 21:54:43]

#

Aika kiintoisa idea harjoitella hitaasti sormien liikeratoja näppäimistöllä kirjoitusnopeuden parantamiseksi. Klassista musiikkia soittavan harjoittelua helpottaa tietysti se, että kappale pysyy muuttumattomana. Tietokoneella taas pitäisi pystyä kirjoittamaan mitä tahansa. Voisipa silti koettaa harjoitella joidenkin yksittäisten sanojen (esim. "Ohjelmointiputka") kirjoittamista äärimmäisen nopeasti...

tkarkkainen [12.06.2006 22:23:20]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Aika kiintoisa idea harjoitella hitaasti sormien liikeratoja näppäimistöllä kirjoitusnopeuden parantamiseksi. Klassista musiikkia soittavan harjoittelua helpottaa tietysti se, että kappale pysyy muuttumattomana. Tietokoneella taas pitäisi pystyä kirjoittamaan mitä tahansa.

Tuo on totta, ja mietin sitä itsekin. Ongelmanahan tässä ei kuitenkaan ollut minkään tietyn lurituksen oppiminen, vaan se, että sormet tahtovat toimia väärässä järjestyksessä. Uskoisin kuitenkin, että hidas kirjoitusnopeuden kasvattaminen auttaa sormia löytämään paremman yhteisrytmin.

Tein myös sellaisen huomion, että Greyn esimerkkinä käyttämässä 'putka' -> 'ptuka' -typossa t on vasemmalla kädellä, kun taas p ja u ovat oikealla (qwerty, en jaksa tarkastaa, miten menevät dvorakissa). Ongelmaa voisi lähestyä myös siitä, että yrittäisi vieroittaa käsiä toisistaan. Siinä voisi apuna koettaa tietynlaisia mm. rumpaleiden käyttämiä harjoituksia (niille oli jokin hienompikin nimi, jota en nyt satu muistamaan), joissa käsillä paukutetaan vuoron perään pöytään. Seuraavassa esimerkissä o tarkoittaa oikeaa kättä ja v yllättäen vasenta. Pystyviivat ovat tahtiviivoja:

ovoovovv|ovoovovv|ovoovovv|ovoovovv...

Jälleen kerran, aloitetaan sillä nopeudella jolla tuo varmasti onnistuu ja nopeutetaan siitä. Yritä pitää rytmi tasaisena. Siitä vaan treenaamaan pulpettirummutusta ensi syksyä varten :)

PS. Tämän threadin nousu oli ehdottomasti moderaattoripäivän parasta antia


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta