Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Miksi ei...

Sivun loppuun

Nitros [16.12.2005 20:36:11]

#

Miksi ei putkalaiset tee hyviä hyötyohjelmia/isoja pelejä?
Kun katselee noita projekteja niin huomaa kyllä...ettei isoja pelejä tapahdu... Miksi näin?

hunajavohveli [16.12.2005 20:48:44]

#

Tarkoitatko nyt siis vain Basic-ohjelmia, vai koskeeko tämä kaikkia? Ja mitenkähän mahdat määritellä "ison" pelin tai "hyvän" hyötyohjelman?

Nitros [16.12.2005 20:53:00]

#

No koskee kaikkia...
Ja iso hyöty ohjelma esim.word
Hyvä peli tyyliin gta 1-3...

Metabolix [16.12.2005 21:00:39]

#

Se on vähän semmoista, että kun ei työkseen ohjelmoi (ts. kuluu kouluun ja koulutöihin tai muuhun vastaavaan 40h/vko + matkat), niin ison projektin vääntämiseen jää valitettavan vähän aikaa. Sitä pitäisi ehtiä välillä vähän elääkin. Vielä kun hirmuisen isoa peliä ei aivan yksin saa aikaan, ja kunnon tiimin kokoaminen ja työn organisointi ei sekään ole ihan helppo juttu pelkästään netin yli, kun jokaisella on se omakin elämä (ainakin jonkinlainen)...

Kyllä ammattilaisetkin tekevät "isoa peliä" useamman vuoden, jos sen alusta asti koodaavat. Esimerkiksi Unreal Tournament. Pari tehtiin samalla moottorilla, jolloin saatiin peräkkäisinä vuosina julkaistua (2003, 2004). Nyt sitten tehdään uusi moottori, ja heti jäi nyt kaksi vuosiversiota välistä; seuraava versio on 2007. Ja noissa on paljon tekijöitä täysipäiväisesti töissä.

Gwaur [16.12.2005 22:42:23]

#

Eikä tuolla projektisivulla ole kaikkien putkalaisten kaikkia projekteja, esimerkiksi KimmoKM tekee melko lupaavan näköistä Battle for Mandicor -RTS-peliä.

tgunner [16.12.2005 22:44:15]

#

Jee voisin minäkin lisätä sinne projektini "Nettihakkerin", joka on Suomenkielinen Nethack-kopio :) (tai no kopio...ei siinä ole läheskään yhtä paljon ominaisuuksia, eikä mitään semmoista, joten kutsutaan sitä vain roguelikeksi, koska ne kaikkihan ovat Nethack-kopioita).

[EDIT] Minä taivuttaa sana.

Nitros [16.12.2005 22:52:30]

#

KimmoKM projekti on mahtava...jus tota tarkoitan millä tommoinen on ohjelmoitu ja tekikö se sen yksin
Aika suoritus!

Gwaur [16.12.2005 22:58:31]

#

TGunner kirjoitti:

joten kutsutaan sitä vain roguelikeksi, koska ne kaikkihan ovat Nethack-kopioita

Eipäs vaan rogue-kopioita. "Roguelike" nimittäin tarkoittaa sananmukaisesti roguenkaltaista, eli sellaista, joka on niin kuin rogue. Käsittääkseni ensimmäinen roguelike-peli nimittäin oli nimeltään juurikin Rogue.

Niin ja BfM:n moottori ei ole KimmoKM:n oma, vaan joidenkin muiden tekemä, mutta kivalta tuo peli silti vaikuttaa.

tejeez [16.12.2005 22:59:08]

#

Ei se tehny ite.

KimmoKM [16.12.2005 23:07:19]

#

Joo, osaamattomuuden (varmaan tärkein syy ;), laiskuuden, ajankulun ja laadun (siis siihen verrattuna, että tekisin oman pelimoottorin) takia käytän Stratagus-nimistä pelimoottoria.

Pelimoottoria lukuunottamatta se on nyt vielä suurimmaksi osaksi minun (ja pikkuveljeni tekemä). Grafiikoita on tullut muiltakin.

Ja vastaukseksi alkuperäiseen kysymykseen, mitään kovin isoa ei yksin voi oikein tehdä. Siihen tarvitaan iso joukko palkattuja ohjelmoijia - tai sitten vapaaehtoisten yhteisö (free software/open source -kehitysmalli).

CyantLeap [17.12.2005 09:17:56]

#

Nitros kirjoitti:

Miksi ei putkalaiset tee hyviä hyötyohjelmia/isoja pelejä?
Kun katselee noita projekteja niin huomaa kyllä...ettei isoja pelejä tapahdu... Miksi näin?

Kuten Metabolix sanoi, se vie aikaa. En vain samassa määrin tarkoita aikaa, nimittäin, kun katsot esim. mainitun GTA:n tekijälistaan, se ei jää lyhyeksi. Yksin on vaikeaa (ja hidasta) käydä työstämään huippupeliä, joka vielä joskus voisi myydäkin hyvin. Joten, epäilen että mikään GTA ei ole päivässä, viikossa, tai kuukaudessa valmistunut. No, tehtiin Windows XP:täkin 16 vuotta ;)

Nitros [17.12.2005 09:59:22]

#

Niin mutta miksi ei putkalaiset tee yhdessä mitään suurenpia projekteja?

Heikki [17.12.2005 10:26:51]

#

Nitros kirjoitti:

Niin mutta miksi ei putkalaiset tee yhdessä mitään suurenpia projekteja?

Arvasin, että tätä kysytään :)

Etpä ole ensimmäinen joka tuota ehdottaa. Haulla löytynee ainakin kaksi pitkähköä keskustelua asiasta. Yleensä homma kaatuu siihen, että tällaisessa projektissa pitäisi kaikkien edetä jonkinlaisen suunnitelman mukaan kohti yhteistä tavoitetta. Kuitenkin kun tällaisesta tulee melko paljon väittelyä siitä, mitä tehdään. Kaikkien pitää myös hallita käytetty ohjelmointikieli ja muut työkalut (kirjastot). Lisäksi organisoinnin on oltava kunnossa jne.

Tietysti isolla porukalla projektin tekeminen ihan näin Internetin välityksellä on mahdollista, katso vaikka mitä tahansa Linux-ohjelmaa (tai itse kerneliä). Olisihan se mielenkiintoista, jos joku organisoisi tällaisen projektin ja saisi jonkin verran putkalaisia muukaan. Tyhjästä aloittaminen on varmaankin vaikeinta, pitäisi olla jo tehtynä jonkinlainen pohja projektista, joka kiinnostaisi monia putkalaisia.

Lisäksi pitää muistaa että monilla on omiakin projekteja...

hunajavohveli [17.12.2005 13:06:34]

#

Ongelma on siinä, ettei Ohjelmointiputka ole mikään pelitalo, jossa johto päättää, että nytpäs tehdäänkin tällainen peli, vaan sekalainen joukko kaikentasoisia ohjelmoijia, joista suurin osa ei ohjelmoi työksee, ja joutuu käyttämään aikaansa paljon muuhunkin. Näin ollen organisointi on melkoisen vaikeaa, ellei oikeasti riittävän moni tasokas ohjelmoija satu löytämään yhteistä innostusta ja riittävästi aikaa suuremman projektin tekemiseen.

Henkilökohtaisesti viis veisaan kaikista valtavista grafiikkamössöpeleistä. Pelaan paljon mieluummin pienempiä, yhden tai muutaman hengen tekemiä ja yksinkertaisuutensa vuoksi vetävämpiä pelejä. Ja tällaisiahan Putkan kävijät ovat vääntäneet vaikka kuinka, eivätkä suinkaan kaikki ole tuolla projekteissa.

Latska [18.12.2005 02:08:21]

#

Minusta projektialueen pelit ovat olleet varsin lupaavia. Esimerkiksi Erkki Saaressa on oikeasti todella viihdyttävä peli jos sitä vain osaa pelata. Ja projektialueelta löytyy monen henkilön pelejäkin. Tai ainakin yksi peli. Ruin Barad nimittäin. Oletko kiinnittänyt siihen huomioita?

Jos minulta nyt henkilökohtaisesti kysytään, mikä on pelissä parasta, vastaus on idea. Kuulotko sinä niihin valopäihin, jotka vain pelaavat kaikkia mahdollisia tusinaräiskintöjä ja parasgrafiikkaisin on se paras? Mennäänpä tietokoneiden historiassa vähän takaisinpäin:

Eletään 70-luvun alkua ja mikroprosessorit on juuri keksitty. Muuan kolikkopelivalmistaja nimeltään Atari johdollaan Nolan Bushnell teki kolikkopeliautomaatin nimeltään PONG. Vaikka se oli ulkoasultaan yksinkertainen, Atari sai myytyä 19000 PONG-automaattia kahviloihin, baareihin ja pelihalleihin. Miksi? Syynä oli idea!

Mennäänpä ajassa vähän eteenpäin. Vuosi on 1976. Taito julkaisee "Space Invaders"-pelin. Se on eräs ensimmäisistä "räiskintä"peleistä. Sekään ei ollut mikään kaunis, mutta silti se myi? Miksikäs? Idean vuoksi.

Palataanpa nykyaikaan. Valve Corporation julkaisi taannoin Half Life 2-pelin. Pelissä oli mukana uutena ideana painovoimapyssy. Pian se kopioitiin muihinkin peleihin koska se myi hyvin juuri sen ominaisuuden vuoksi. Vaikka HL2 on periaatetasolla ainakin Space Invaders-klooni, se myy hyvin karkkiulkoasunsa vuoksi.

Kaikki nykypelit on lähestulkoon kopioituja "wanhojen hyvien aikojen" peleistä. Ainoastaan pikkupelejä tekevät henkilöt/pienpelitalot uudistavat pelimaailmaa tuoreilla ideoillaan. TAAtin tekemä porrasturvat esimerkiksi. Se voitti Assemblyn pelintekokisan vuonna 2002 ja siinä oli täysin uusi idea. Ja ainakin hetkellisesti viihdyttävä sellainen.

Ajatteles: Jos meitä pikkupelien tekijöitä ei olisi, pelimaailma olisi täysin kuollut.

EDIT: Onneksi löytyy poikkeuksiakin. Nintendo nimittäin. Se aloitti aivan puhtaalta pöydältä ja jaksaa edelleen yllättää ideoillaan. Applella on aivan sama homma, mutta se yllättää vain tekniikan saralla. Jos Nintendo ja Apple yhdistäisivät voimansa, tulos olisi TODELLA vallankumouksellinen kone kaikilla aloilla. Tästä voidaan kiistellä, mutta minusta asia on näin.

EDIT2: Space Invaders vs nykyajan tusinaräiskinnät. Kummastakohan on aiheutunut enemmän puhetta? Epäilen, että Space Invaders ei saanut mitään kukkahattutätejä liikekannalle toisin kuin nykypelit, joissa lahdataan ufojen sijasta ihmisiä ja verta lentää kuin teurastamolla.

EDIT3: Muotoiluja..

Nitros [18.12.2005 08:34:45]

#

Tuo oli hyvää tekstia... (kävi melkein itkettämään...) :D


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta