Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: ilmaista javaa

php mies [22.11.2005 22:54:28]

#

Viitsin katsoa tänään sähköpostia ja tuo Assemblix oli lähettänyt uutispostia näin: "Ilmaiskahvit Java-kehittäjille
Kun Sun esitteli JavaOne Tokyo -tapahtumassa uudet Java-kehitysvälineensä, varasti hinnoittelu huomion muilta uudistuksilta. Sunin Java-välineet ovat nimittäin vastedes ilmaisia.

Hieman myöhemmin Sun kertoi poistavansa hintalapun myös tuhansia maksaneesta Sun Studio -välineestä, jota käytetään C, C++ ja Fortran-ohjelmointiin Solaris- ja Linux-ympäristöissä.

Maksuttomuuden lisäksi Sun kaavailee myös välineiden lähdekoodin avaamista. Tuotteet on rakennettu valtaosin Sunin NetBeans-alustalle, jonka lähdekoodi on jo entuudestaan avointa.

Sunin ei olisi ollut suinkaan pakko siirtyä ilmaisjakeluun, sillä uusi Java Studio Enterprise 8 ei ole yhtään hullumpi kehitysympäristö. NetBeans 4.1 -pohjaisesta JSE 8:sta löytyy tuhti työkaluarsenaali rankempaankin sovelluskehitykseen. JSE 8 sisältää mm. XMI-tietorakenteen hallitsevan UML 2.0 -mallinnuksen, profilointi- ja kuormantaustyökalut sekä ryhmätyöskentelyssä kätevän työtilan jakamisen.

Creator- ja Studio-välineet helpottavat J2EE-sovellusten rakentamista niin paljon kuin J2EE 1.4:ssä on ylipäänsä mahdollista. Parjattujen deployment descriptor -määritysten laatiminen onnistuu pääosin automaattisesti ja Application Verification Kitillä yhteensopivasti eri sovelluspalvelimille.

Ansaintamallit uusiksi
Sun on välineidensä ohella luopumassa käyttöjärjestelmän ja sovelluspalvelimen lisenssimaksuista. OpenSolaris-projektissa työstetään Solarista avoimeksi lähdekoodiksi ja GlassFishissa luodaan avoimen koodin J2EE-sovelluspalvelinta.

Jo kauan ennen nyt tehtyjä ilmaisjulkistuksia on markkinoilla kummasteltu sitä, miten Sunilla on varaa jakaa Javaa maksutta. Mitä bisnestä se tällainen on?

Yhtiö on oivaltanut hyvissä ajoin, että ohjelmistomarkkinat tulevat lähiaikoina muuttumaan dramaattisesti. Avoin lähdekoodi pakottaa yrityksiä uuteen liiketoimintamalliin, jossa tulos ei riipu myydyistä ohjelmistolisensseistä vaan palveluista ja muusta oheistoiminnoista — Sunin tapauksessa laitteistoista.

Microsoft noudattaa päinvastaista linjaa kuin Sun. Kuun alussa yhtiö julkisti Visual Studio -suurpäivityksen, jonka lisenssihinnat yltävät viisinumeroisiin lukuihin.

Kehitysvälineiden varassa syntynyt Seattlelaisyhtiö on toki nähnyt jo merkit tulevasta. Vain muutama päivä ennen Sunin ilmaisjulkistuksia Microsoft "vuosi" johdolta muistiot, joissa tuuletetaan vanhoja toimintamalleja ja varoitetaan markkinoiden muutoksista. Pian tämän jälkeen saatiin esimakua tulevasta, kun suunnitelmat mainosrahoitteisista Microsoft-sovelluksista tulivat julki.

Microsoft on päässyt jo hyvään alkuun välineidensä ilmaisjakelussa. Visual Studion Express-painokset ovat kuitenkin varsin pientä verrattuna täyden sovelluspinon vapauttamiseen.

16.11.2005 | Harri Talvitie" että sitten vaan javalla ohjelmoimaan! :D
EDIT tämä pitäisi varmaan siirtää yleiseen keskusteluun

Blaze [22.11.2005 23:36:52]

#

Hienoa hienoa, ilmainen softa on aina hyvä asia.

Pelin henki on oivallettu yhtäällä jos toisaallakin. Rautavalmistaja Sunin vain on helpompi pelata mukana, kuin Microsoftin, joka tienaa yksinomaan ohjelmistolisensseillä.
Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kuluttaja voittaa, mikä ei ainakaan omasta näkökulmastani ole huono asia.

php mies [23.11.2005 20:13:50]

#

jep

panttu [23.11.2005 21:24:43]

#

Aikalailla paljon pitää Sunin myydä oheispalveluita, jotta ansaitsisi saman verran, kuin MS, jonka hintalaput ovat viisi numeroisia. Etenkään Javalla, joka on täysin alusta riippumaton eli kaikki muutkin rautavalmistajat voi hyötyä. Tietysti, jos javasta tulee avoin, niin silloinhan Sun saa sitten sitä ilmaista koodia projektiin lisää, vaikka hallinta projektissa olisikin itsellä. Tietysti, jos MS:n markkina asema pienenee, niin silloin Sunin potentiaalinen asiakas kanta kasvaa, kun MS ei tee ohjelmia Sunin laitteistolle, mutta javalla on mahdollista tehdä.

Samaahan sitä on tietysti OpenOfficee katellessa ihmetellyt, että mitä Sun siitä hyötyy. OpenOfficeen kehittää myös muut kuin Sun, jotka sitten esim. koulutusta järjestelemällä tienää 400€/hlö, mutta mitä Sun teinaa muuta, kuin ilmaista koodia ja mainetta.

OpenSolaris tuo myös Sunille ilmaista työtä projektiin, kun muillakin on mahdollisuus siitä hyötyä ja samalla maine kasvaa, joten palveluillekkin mahdollisesti tulee enemmän kysyntää, mutta eikös nämä ohjelmat ole usein todettu kokolaitteiston hankintakustannusten suurimmaksi osaksi, eli tulot putoaa rajusti, mutta kai sitä ilmaista koodia sitten tulee riittämiin, että kannattaa.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta