Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: N-Gage QD

Sivun loppuun

Cc [23.10.2005 01:13:15]

#

Niin minulta löytyy tuollainen rotisko ja aattelin koodailla sen kanssa :D mutta kun en javaa osaa niin voisiko tuota ohjelmoida esim assemblyn kanssa?

peran [23.10.2005 02:23:24]

#

Kyseiseen kännykkään on suositeltavampaa ohjelmoida Symbianille C++:llä.

Tarvitset siihen oman ohjelmointiympäristön, jonka voit varmaankin hakea Nokia Forumilta.

Lisäksi C++-kääntäjän Esim. Builderin.
ja forum-Nokialta ohjelmointiympäristön Series 60:lle.

MikroBitissä oli taannoin juttua. Toivottavasti sen linkit vielä toimivat, sillä itse joskus latasin ko. linkkien avulla.
http://www.mikrobitti.fi/nettijatkot/2003/09/ohjelmointi
HUOM! Symbianille ohjelmointi ei ole samaa kuin Windows:lle tai Consolille, joten opiskeltavaa riittää joka tapauksessa.

Javaan MB:n jutun löytää:
http://www.mikrobitti.fi/nettijatkot/2003/04/mobiiliohjelmointi/

Ja Sunin hyvät dokumentaatiot, ja ohjelmointiympäristöt:
http://java.sun.com/j2me/index.jsp

Tätä Javaa kuitenkin suosittelen, koska siinä on niin hyvät dokumentit ja esimerkit, joiden avulla pääsee pitkälle.

Cc [23.10.2005 15:52:24]

#

Ohjelmoisin mielelläni esim C++:salla mutta kun se ei ole kovinkaan paljoa hallussani niin käyttäisin mielelläni tuota assemblyä koska sitä osaan jo huomattavan verran enemmän kuin tuota c++:aa mutta jos assemblyllä ei voi ohjelmoida kyseistä puhelinta niin pakko kai se on sitten opetelle tuota c++ ohjelmointia symbianille. Itse koitin etsiä jotain opasta c++ ohjelmointiin symbianille mutta en löytännyt mitään 'hyödyllistä' olisiko jotain vinkkejä mistä voisi löytää jotain...

zacura [23.10.2005 18:05:20]

#

Kyllähän se symbian-puhelimen ohjelmointi onnistuu assemblyllä. Mutta jos tarkoitit että osaat x86 assemblyä, niin sillä ei ole mahdollista ohjelmoida n-gage:a.

Symbian puhelimissa on ARM-prosessorit ja niillä on aivan oma assembly-kieli. Tällainen löytyi pikaisella googletuksella: http://www.heyrick.co.uk/assembler/

peran [24.10.2005 01:09:11]

#

Cc kirjoitti:

Ohjelmoisin mielelläni esim C++:salla mutta kun se ei ole kovinkaan paljoa hallussani niin käyttäisin mielelläni tuota assemblyä koska sitä osaan jo huomattavan verran enemmän kuin tuota c++:aa mutta jos assemblyllä ei voi ohjelmoida kyseistä puhelinta niin pakko kai se on sitten opetelle tuota c++ ohjelmointia symbianille.

Pakko ei ole ellei pomo käske. ;)

Cc kirjoitti:

Itse koitin etsiä jotain opasta c++ ohjelmointiin symbianille mutta en löytännyt mitään 'hyödyllistä' olisiko jotain vinkkejä mistä voisi löytää jotain...

Yritin jo aiemminkin suositella opettelemaan Javaa, koska en itsekään ole löytänyt kovinkaan hyvin dokumentteja Symbianista.
Sen sijaan Javan dokumentointi on esimerkillistä, ja Middleteistä taitaa löytyä myös suomenkielinen kirja. Tosin en muista nimeä.
Middlettejä ohjelmoidessani olen kyllä yhden pienen ongelman huomannut:Kännykät tukevat vain rajoitetusti Java-speksejä. Vaikka emulaattorissa toimii, niin ei välttämättä toimi kännykässä. Tosin Nokia forumilta saa hyvät emulaattorit kännyköihin, joilla huomaa pahimmat pullonkaulat.

Taitaapi N-Gage:ssa pyöriä myös Python. Versiosta en tiedä, koska itsellä ei ole Series 60-sarjan puhelinta.
Täällä putkassahan on pieni opastus Pythonista, joten sillä voi ehkä pienen ohjelman saada ko. puhelimeen aikaiseksi.

Semmoisen yleisen neuvon uskallan antaa, ettei väkisin kannata yrittää tehdä ohjelmaa kielellä, jonka osaa, vaan ohjelmat kannattaa tehdä kielellä, joka soveltuu ongelmaan parhaiten.

Tämä ei ehkä aivan suoraan pidä paikkaansa, sillä ohjelmaa usein osaa lukea jollakin kielellä paremmin kuin toisella jollain toisella kielellä, jolloin kielen soveltuvuuteen vaikuttaa myös ohjelman ymmärtämisen nopeus.

Tämä on tietenkin subjektiivinen mielipide, mutta ainakaan minulla ei uuden kielen opetteluun mene hirvittävää aikaa, kun kielen osaamisen tasoksi ottaa sen, että ainakin jotakin osaa.

Cc [24.10.2005 12:40:32]

#

löysin itse jotain oppaista tuosta arm prosessorin ohjelmoinnista assemblyllä mutta kääntäjää en löytännyt tai sellaista hyvää kääntäjää eli en tarvitse mitään ideä missä on maailman kaikki kamat :D vaan sellaisen perus kääntäjän vähän samanlaisen kun x86 asmille on tuon nasm... jos joku viitsii auttaa löytämään enemmän oppaita niin olisin enemmän kuin kiitollinen.

mikeful [24.10.2005 15:52:40]

#

peran kirjoitti:

Taitaapi N-Gage:ssa pyöriä myös Python. Versiosta en tiedä, koska itsellä ei ole Series 60-sarjan puhelinta.
Täällä putkassahan on pieni opastus Pythonista, joten sillä voi ehkä pienen ohjelman saada ko. puhelimeen aikaiseksi.

Totta puhut. Minulla on ollut omassa 'Gagessani se jo jonkun aikaa, mutta enpä ole jaksanut alkaa mitään isompaa sillä väsäämään.

S60-Python ei seuraa normaalin Pythonin versioita mitenkään, vaan on Nokian oma viritys.

panttu [24.10.2005 19:40:57]

#

Readme.fi:ltä on tulossa Sympian ohjelmointiin suomenkielinen kirja http://www.readme.fi/product.php?isbn=9525592324

ja dataclubilta löytyy paljolti lisää kuten
http://www.dataclub.fi/product.php?&isbn­=0735713758

Cc [24.10.2005 23:54:37]

#

kiitos panttu jos tuo kirja ilmestyy joskus lähiaikoina niin alan sitten opistkelemaan tuota c++ ohjelmointia symbianille.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta