Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: gcc:n asentaminen Ubuntuun

Sivun loppuun

Jaska [14.10.2005 19:50:42]

#

Osaisokohan joku auttaa aloittelevaa Linuxin ja Ubuntun käyttäjää. Yritin asentaa gcc:tä Ubuntuun käyttäen Synapticia. Kun koitin kääntää Hello Worldiä, sain ilmoituksen

error: stdio: No such file or directory.

Ilmeisesti otsikkotiedostot löytyvät jostain muusta paketista kuin kääntäjä. En kuitenkaan löytänyt tällaista.

Metabolix [14.10.2005 20:07:25]

#

Otsikkohan on stdio.h eikä stdio. Olisiko kyse siitä?

Blaze [14.10.2005 20:19:09]

#

Ja kirjoitathan otsikon nimen <väkäsiin> eikä "lainausmerkkeihin"?

Jyri [15.10.2005 20:05:25]

#

koita:
sudo apt-get install gcc

jos ei toimi:
sudo apt-get install gcc*

kannattaa myös koittaa synapticilla search ja hakusanaksi dev, sitten katsot löytyykö sieltä stdio.h pakettia, jos löytyy, niin asennat sen uudelleen.

Jaska [17.10.2005 21:20:05]

#

Hmm. Eipä auttanut kevenkään vinkit. Ilmeisesti Linuxia koodatessa tulee käyttää jotain muuta otsikkotiedostoa. En vaan keksi miten saisin kääntäjän toimimaan kun se mokoma ei meinaa löytää otsikkotiedostoja vaikka koitin asentaa kääntäjiin liittyviä paketteja koneeseeni. Voisikohan ne olla jossain muussa paketissa kuin GCC?

Metabolix [17.10.2005 21:29:11]

#

Tai sitten on vain jostakin päin säädöt ihan pielessä.

Jaska [17.10.2005 21:36:54]

#

Voihan se olla niinkin. Vaan eipä näyttänyt koko koneelta löytyvän stdio.h:ta vaikka koitin katsella sopivia paketteja. Onkohan tuo jotankin vanhentunutta C:tä? Oppikirjani kun on niin kovin vanhoja.

Metabolix [17.10.2005 21:39:31]

#

Kyllä se on ihan sitä, mitä nykyäänkin käytetään.

Jaska [17.10.2005 21:46:14]

#

No sittenpä en keksi missä mättää. Synapticista ei tunnu sopivia paketteja löytyvän eikä apt-getkään auttanut. Toimiva C(++) kääntäjä olisi kyllä kiva Linux-maailmassa ja muutenkin.

Metabolix [17.10.2005 21:55:33]

#

Googlen mukaan muutamalla muullakin on ollut sama ongelma, eikä siihen nähtävästi ole mitään löytynyt. Yritäpä poistaa gcc ja asentaa se uudestaan. (Kai apt-getillä voi poistaa?)

Jaska [17.10.2005 22:08:23]

#

Eipä auttanut sekään. Ongelma ilmeni heti Ubuntun asennuksen jälkeen joten en ole ainakaan itse sotkenut konettani ylimääräisillä asetuksilla.

Juice [17.10.2005 22:39:53]

#

Eikö tosiaan /usr/include sisällä stl:n headereita?
Katselepa sopivaa gcc-pakettia komennolla apt-cache search gcc.

Ja viimeiseksi kaikkein tärkein: http://anjuta.sourceforge.net :D

c010n [17.10.2005 22:58:20]

#

koita:
sudo apt-get install libc6-dev

Tuolla sain omani toimimaan kun oli vastaavia ongelmia ubuntussa. Taisipa vastaus löytyä ubuntu-forumsilta tms. koitan vielä kattella tarkemmin.

edit. korjattu ja linkki lisätty.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=69987&highlight=stdio.h

Jaska [17.10.2005 23:42:37]

#

Kokeilin tuota Metabolixin vinkkiä ja poistin gcc:n koneelta. Samalla sössin muitakin paketteja ja käyttikseni ei lähtenyt ollenkaan käyntiin.

Asensin äsken Ubuntun uudelleen, tällä kertaa verkkopiuha oli seinässä. Tällä kertaa Ubuntu oli hakenut jotain päivityspaketteja netistä, ja nyt minulla on toimija C ja C++-kääntäjä. Tosin vieläkin ihmettelen miksi GCC ei asentunut yhtä kivasti Synapticilla tai apt-getillä. Täytyykin miettiä mitä konfiguroisi seuraavaksi ... Vois tuota anjutaa koittaa kunhan jaksaisi päivittää tarvittavat failit

Mutta kiitos taas kaikille vastanneille!

tkarkkainen [18.10.2005 02:47:42]

#

Jaska kirjoitti:

Asensin äsken Ubuntun uudelleen, tällä kertaa verkkopiuha oli seinässä. Tällä kertaa Ubuntu oli hakenut jotain päivityspaketteja netistä, ja nyt minulla on toimija C ja C++-kääntäjä. Tosin vieläkin ihmettelen miksi GCC ei asentunut yhtä kivasti Synapticilla tai apt-getillä. Täytyykin miettiä mitä konfiguroisi seuraavaksi

Jos ekan asennuksen yhteydessä ei tehty verkkokonfiguraatiota, aptin listoille ei todennäköisesti tullut verkkolähteitä, vaan pelkästään romppu. Siitä seuraa siis ettei paketteja haettu verkosta. Samalla apt-getillä ne asennuksessakin laitetaan, ja synaptic käyttää apt-gettiä.

Käytössä olevat latauspaikat voi tarkastaa /etc/apt/sources.lististä (ainakin Debianissa, luulisi Ubuntussa olevan samassa paikassa)

Jaska [20.10.2005 10:37:10]

#

Laitoin kyllä lähteeksi verkon jälkikäteen, mutta Synaptic ei suostunut silloin hakemaan tai asentamaan kääntäjää. Käyttiksen uudelleenasennus auttoi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta