Talvikisa 15.11.2003 – 15.1.2004

Tilannetietoa:

Pikaopas: Kilpailussa on tarkoitus tehdä palikkapeli.

Kilpailu on nyt päättynyt, mutta näiden linkkien kautta pääset vielä muistelemaan ja tarkistamaan, että mitä siinä oikein tapahtuikaan.

Tietoa kilpailusta | Säännöt | Tuomaristo | Tulokset | Kaikki pelit

Kilpailu-uutiset

Perjantaina 27.2.:
Kaikki kilpailijat päivänvaloon - Nyt finalistit ovat saaneet paistatella julkisuudessa jo ihan kylliksi, ja on aika näyttää keitä muita oli kilpailussa mukana. Olisiko joku näistä kenties ollut sittenkin juuri sinun suosikkisi? Mene ja tiedä. Varmaa on kuitenkin se, että näiden finaalikuusikon ulkopuolelle jääneidenkin pelien joukossa on monta hyvää ja kokeilemisen arvoista! Pelit löydät täältä. Kilpailu alkaa olla nyt lopullisesti ohi; palkinto vielä lähtee voittajalle, ja kaikille kilpailijoille palaute tässä pikapuolin. Muuten jäämmekin odottelemaan seuraavaa kisaa ja uusia haasteita.
Tiistaina 24.2.:
Ja nyt, hyvät naiset ja herrat: tulokset - Äänestys päättyi viime yönä, ja nyt meillä on ilo ja kunnia paljastaa kansan mielipide. Kuusi finalistia on asetettu paremmuusjärjestykseen, joten mitäs sitä enää pidempään pitämään kansaa jännityksessä - julkistamme tulokset.
Tiistaina 10.2.:
Kaikki joukolla äänestämään - Kilpailun äänestysluukut avautuivat eilen illalla ja nyt on kaikilla kävijöillä kaksi viikkoa aikaa antaa äänensä suosikkipelilleen! Käytä siis äänioikeuttasi ja vaikuta.
Lauantaina 7.2.:
Finaali alkoi - Tuomaristo valitsi eilen pitkän neuvottelun jälkeen kuusi mielestään parasta peliä kilpailun finaaliin, ja nyt heidän osuutensa on ohi. Loppu on kokonaan kävijöiden ratkaistavissa. Käy tutustumassa finalisteihin Finaalisivulla ja valitse oma suosikkisi! Tänään myös lopetamme tuomarihaastattelumme ja teemme tilaa finalistien kommenteille: viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: Toni Korhonen
Perjantaina 6.2.:
Tuomaristo valitsee finalistit - Tänään on se suuri päivä. Juuri näillä hetkillä tuomaristo on pohtimassa, mitkä kuusi peliä pääsevät loppukilpailuun ja saavat mahdollisuuden kilpailun voittamiseen. Finalistit julkistetaan huomenna lauantaina ja sitä odotellessa voitte lukea toiseksi viimeisen tuomarihaastattelun.
Perjantaina 30.1.:
Jukka Lavonen astuu julkisuuden valokeilaan - Tuomariston esittelykierros jatkuu ja seuraava tuomari menettää kaiken yksityisyytensä.
Tiistaina 27.1.:
Ja lisää tuomariesittelyjä - Tämän viikon tuomarimme muistelee vanhoja kultaisia kuusnelosaikoja. Kukahan tuo voisi olla?
Lauantaina 24.1.:
Toinen tuomari julkisuuden valokeilassa - Viime viikon tuomarihaastattelu herätti yleisön keskuudessa kiivasta väittelyä. Osa ihastui ja osa vihastui. Mutta kuinkahan käy nyt, kun esiin astuu toinen tuomarimme, Antti Laaksonen?
Keskiviikkona 21.1.:
Tuomaristo esittäytyy - Tuomaristo kokoontui tänään päättämään kilpailun aikarajasta ja arvosteluperusteista, ja nyt alkaa arvosteleminen. Finalistit julkistetaan noin kahden viikon kuluttua ja sitä odotellessa voi lukea tuomaristoesittelyitämme. Tänään esittelykierroksen aloittaa Timo Lajunen.
Perjantaina 16.1.:
Nyt jännittää... - Kilpailuaika päättyi viime yönä puolen yön tietämillä, ja viime hetkellä osallistujia saatiinkin vielä ihan mukavasti lisää. Kolmenkymmenen osallistujan haamuraja ei ihan mennyt rikki, mutta kyllä tämäkin määrä yllätti erittäin positiivisesti. Kiitos kaikille osallistuneille! Nyt tuomaristo vetäytyy pohtimaan, mitkä kuusi peliä pääsevät finaaliin äänestettäväksi. Vaikea tehtävä...
Torstaina 15.1.:
Viimeinen palautuspäivä - tänään on viimeinen mahdollisuus palauttaa kilpailuun osallistuva peli. Huomenna se on jo auttamattomasti myöhäistä. Ole siis tarkka ja pistä postia tulemaan! Ja huomenna alkaa sitten tuomariston työ. Tällä sivulla tulemme lähipäivinä julkistamaan lyhyitä haastatteluntynkiä ja esittelyjä tuomareistamme, joten kannattaa käydä välillä tsekkailemassa!
Maanantaina 12.1.:
Kolme päivää loppuun on - osallistujat tekevät viimeisiä viilauksiaan ennen peliensä palauttamista. Jännitys tiivistyy huimimmilleen...
Maanantaina 5.1.:
Viimeinen tuomari varmistui - kilpailun kuudes tuomari on Suomipelit.comin Jetro Laine, jonka erityistä osaamisalaa on grafiikka ja 3D-mallinnus.
Maanantaina 15.12.:
Kilpailuaikaa jäljellä kuukausi - kilpailu alkaa kiihtyä ja jännitys tiivistyy, kun puolet ajasta on kulunut.
Torstaina 20.11.:
Ensimmäinen peli saapui tuomaristolle - eli nyt kilpailu on sitten oikein kunnolla avattu. Tsemppiä kaikille mukana olijoille!

Tietoa kilpailusta

Tervetuloa Ohjelmointiputkan ja Suomipelit.comin järjestämään talviseen pelintekokilpailuun! Tältä sivulta saat kaiken tarvitsemasi tiedon kilpailuun osallistumisesta ja pystyt seuraamaan sen etenemistä lähes reaaliajassa. Vaikka et tällä kertaa olisikaan mukana kilpailijana, pääset mukaan äänestämään ja kannustamaan suosikkiasi voittoon!

Tarkoituksena on tehdä palikkapeli eli peli, jossa jonkinlaisilla palikoilla on olennainen osa. Kaikki muu onkin sitten oman harkintasi varassa tyylilajista tunnelmaan ja ideasta toteutustapaan. Pelisi voi siis olla periaatteessa yhtä hyvin puzzlea kuin räiskintää, ja omaperäisyys on aina plussaa. Kunhan vain ne palikat ovat pääosassa! Tässä kuitenkin joitakin esimerkkipelejä mielikuvitusta herättelemään: Tetris, Turbo Ball, CraZy BlocZ.

Ja lopuksi hiukan tieteellistä näkökulmaa: mitä sanoo sanakirja?

palik|ka15* s. (muodoltaan säännöllinen, esim. liereä) pieni puukappale, puupalanen, kapula, kalikka, pulikka. | Pyöreä, kuutiomainen p. Lyödä, viskata p:lla. Takoa rumpua p:oilla. Lapset leikkivät p:oilla

– Nykysuomen sanakirja 1956

Palkinnot ja kilpailuun osallistuminen

Kilpailun voittajalle lähtee Nurve Networks LLC:n lahjoittama ohjelmoitava tee-se-itse-pelikonsoli XGameStation. Palkinnon lahjoittavan firman takaa löytyy peliohjelmointikirjoistaan tunnettu André LaMothe, joten varsin mielenkiintoisesta ja ennennäkemättömästä paketista on varmasti kyse. Mutta myös ne, jotka eivät tällä kertaa yllä palkintopallille, hyötyvät osallistumisesta: tuomaristomme antaa jokaisesta kilpailuun osallistuneesta pelistä yksityiskohtaisen ja rakentavan palautteen, josta on varmasti hyötyä tulevaisuuden peliprojekteissa!

Voit osallistua kilpailuun yksin tai isommalla porukalla. Mukaan pääset lähettämällä sähköpostia jompaankumpaan osoitteista kilpailu@suomipelit.com TAI kilpailu@ohjelmointiputka.net. Liitä viestiin kilpailuun osallistuva peli ZIP-pakattuna tai Internet-osoite, josta sen voi ladata. Tämän lisäksi viestissä täytyy olla vähintään seuraavat tiedot:

Kilpailuun osallistuvat pelit tulee palauttaa viimeistään 15.1.2004. Muista kuitenkin vielä lukea säännöt ennen aloittamista.

Kilpailun kulku

Osallistujilla on kaksi kuukautta aikaa tehdä annetusta aiheesta mahdollisimman hyvä peli ja lähettää se kilpailun järjestäjille yllä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tämän ajan päätyttyä tuomaristo arvioi pelit ja valitsee niistä kuusi loppukilpailuun. Finaaliin päässeet pelit julkistetaan tällä sivulla, ja molempien sivustojen rekisteröityneet käyttäjät valitsevat omat suosikkinsa - ja äänestävät yhden voittajaksi!

Kilpailun päätyttyä kaikki osallistuneet pelit tulevat tälle sivulle vapaasti ladattaviksi.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat seuraavat henkilöt:

Ohjelmointiputka: Antti Laaksonen, Toni Korhonen, Jukka Lavonen.

Suomipelit.com: Jarkko Laine, Timo Lajunen, Jetro Laine.

Säännöt

Kilpailun järjestäjät    Kilpailun järjestävät yhteistyössä Suomipelit.com ja 
                         Ohjelmointiputka. Kilpailun palkinnon lahjoittaa
                         Nurve Networks LLC.

Kilpailutehtävä          Tehtävänä on ohjelmoida palikkapeli. Jonkinlaisilla
                         palikoilla täytyy siis olla olennainen osa pelissä, 
                         muuten kaikki on tekijöiden päätettävissä.

Kilpailuun               Kilpailuun voi osallistua joko yksin tai tiiminä. Henkilö
osallistuminen           tai tiimi saa osallistua vain yhdellä pelillä. Tuomarit,
                         sivustojen ylläpito ja heidän perheenjäsenensä eivät
                         saa osallistua kilpailuun.

Pelin vaatimukset        Pelin täytyy olla ennen julkaisematon. Yksi henkilö tai
                         tiimi saa osallistua kilpailuun yhdellä pelillä.

Ohjelmointikieli         Ohjelmointikielellä ei ole väliä, kunhan peli on hyvä.
                         Pelissä saa käyttää hyväksi yleisesti saatavilla olevia 
                         grafiikka-, musiikki- ym. kirjastoja. Pelinteko-ohjelmien
                         käyttäminen ei ole sallittua. Epäselvissä tapauksissa ota
                         yhteyttä kilpailun järjestäjiin.

Käyttöjärjestelmä        Pelin täytyy toimia uudenaikaisella PC:llä Windows- 
                         tai Linux- käyttöjärjestelmän alla. 

Kilpailuaika             Kilpailu alkaa 15.11.2003 ja pelin on saavuttava
                         tuomaristolle viimeistään 15.1.2004.

Kilpailun kulku          Kilpailuajan jälkeen tuomaristo arvioi kunkin pelin.

                         Kuusi parasta peliä pääsee jatkoon, minkä jälkeen 
                         kaikilla Suomipelit.comin ja Ohjelmointiputkan 
                         rekisteröityneillä kävijöillä on mahdollisuus 
                         äänestää voittajasta.      

                         Kilpailun päätyttyä kaikki siihen osallistuneet
                         pelit tulevat sivustojen kävijöiden nähtäväksi ja
                         kopioitavaksi. Pelien tekijät saavat tuomaristolta
                         palautetta pelin eri osa-alueista.      

Kilpailutöiden           Kilpailutyö on toimitettava määräaikaan mennessä
toimittaminen            sähköpostilla osoitteeseen kilpailu@suomipelit.com 
                         tai kilpailu@ohjelmointiputka.net. Pelin saapumisesta
                         lähetetään kuittaus muutaman päivän kuluessa.

                         Peli voi olla joko sähköpostin liitteenä tai viestissä
                         ilmoitetusta Internet-osoitteesta ladattavissa. Lisäksi
                         viestissä täytyy olla mukana seuraavat tiedot:
                           - pelin tekijöiden nimet 
                           - yhteyshenkilön sähköpostiosoite
                           - pelin nimi
                           - lyhyt kuvaus ja käyttöohjeet
                           - pelin lähdekoodit
                           - lista käytetyistä ohjelmointikielistä ja kirjastoista. 

Tuomaristo               Ohjelmointiputka           Suomipelit.com
                         Antti Laaksonen            Jarkko Laine
                         Toni Korhonen              Timo Lajunen
                         Jukka Lavonen              Jetro Laine

Palkinnot                Kilpailun pääpalkinto on tee-se-itse pelikonsoli 
                         XGameStation, joka ilmestynee markkinoille helmikuun 
                         aikana. Jos jostain syystä koneen tulo markkinoille 
                         viivästyy merkittävästi, voittajalle lähtee sen sijasta 
                         3-4 André LaMothen uusinta peliohjelmointikirjaa.

                         Tämän lisäksi kaikki kilpailuun osallistuneet saavat
                         pelilleen julkisuutta sekä arvion tuomaristolta.
			

Tuomareiden esittelyt


Timo Lajunen

1. Kerro lyhyesti peliharrastuksestasi.

Mä tykkään pelata kaikkia pelejä, koska mullei oo elämää! Nojoo, nyt ihan kunnolla - Vastaus alkaa: Mä pelaan aika paljon. Ei vitja, emmä osaa vastata tohon, emmä tiiä! Mä vaan pelaan mitä tykkään.

Eka peli? Eka peli, jota mä pelasin oli.. öö.. Vitja.. Ei muista... Eikun TETRIS! Ei sittenkään kun Kippari-Kalle vanhalla taskunintendolla. Siinä oli kolme ruutua. Vähän se oli kone peli. Pelasin sitä aina sillon tällön

Emmä pelaa ku hyviä pelejä ja kaikkii pelejä, joita mä pelaan, mä pelaan ainaski puol vuotta tai sitten jotain 5 minsaa. Esim tämmönen hyvin suosittu peli kuin BasicAutosport (nimi muutettu) ni mä pelasin sitä ehkä 5 minsaa ja aattelin et hyi hitto mitä roskaa, enkä oo enää siihen koskenu kuin pakon eessä. Mut sitte jotain Triplanea mä oon pelannu ainaski 3 vuotta yhtä putkee - se on ihan tykki peli

2. Mitä asioita pidät erityisen tärkeänä hyvässä pelissä?

No että se on hyvä? Sen pitää olla hyvin pelattava. Millään graffoilla tai äänillä ei suuremmin oo välii, ne on vaan maustetta. Se peli siin on tärkein! Joku ihmeen Wuake IIII (Nimi muutettu) esimerkiks oli kivan näkönen, muttei siinä ollu pelii mukana. Siin pitää olla kunnon yksinpeli, et voi pelata sillonki ku kaverit o jossain, mut kuiteski kunnon moninpeli.

Ei saa olla liian helppo. Ne on niin rassaavii ne semmoset helpot kertakäyttöpeli tyyliin Maximum Pain (nimi muutettu). Sitte siinä pitää olla oikeesti joku syykin sille miks tekee jotain: Ilman juonta peli o ku huono sotaleffa, pelkkää toimintaa vailla ajatusta. Poikkeuksena tietty tetris.

Tunnelma on tietty ihan pakko olla kohallaan. Esim Doomiakin tuli pelattuu vielä viimevuonnakin aktiivisesti ku se oli tarpeeks haastava ku ei seivannu ollenkaa. Sai ihan kunnolla tapella. Siin oli just sopiva meininki ja juoniki oli niin hurja.

Mut palataanpas noihi ääniin ja graffaan. Siis nehän ei pelissä oo pääasia. Nykyään ku pelaa jotai pelejä ni tulee semmonen fiilis et tätä pelii yritetään vaa myyä hyvillä screenshoteilla, vaikka peli on joku säälittävän alimittanen räpellys. Ajattele nyt vaikka nakkisämpylää: onhan se toki parempaa sinapin ja ketsupin kanssa, mutta kuka nyt söis pelkkää sinappii tai ketsuppii?

3. Mitkä ovat mielestäsi kolme kaikkien aikojen parasta tietokonepeliä?

Tää on helppo kysymys! Lähetään nyt kolmannesta eka: Tämmönen ku Command & Conquer Red Alert on aina ollu yks mun suosikeista. Sitä tuli ennen tahkottuu ihan kunnolla ja vieläki tulee joskus pelattuu. Siinä oli just kohallaan juoni ja pelattavuus mainio. Niillä tehtävillä oli oikeesti joku tarkotuski! Ja sitten ne videot: Ah, miten hauskaa olikaan nähdä Stalin pelehtimässä naikkosensa kanssa. Ja ku siinä oli sit niitä muitaki komentajia ku vaan pelaaja ni tuli semmonen fiilis et kyl muutki tätä sotaa sotii. Osapuoletki oli niin tasapainossa. Tokihan neukut jyräs maalla, mutta liittoutuneitte risteilijä hävitti kokonaisen tukikohan yksinään.

Sitten hopeasija: Sille yltää... Command & Conquer, joka on vielä parempi ehkä ku red alertti. Se se vasta oli hienoa ku sai pikkusena pelata nii uskomatonta peliä: kaikenmaailman tankkeja ja ukkoja sai komennella. Englantikin tuli opittua siinä sivussa.Mikä voisikaan voittaa sen, että kuumana kesäpäivänä juo limsaa ja pelaa commandia? Aika moniki asia varmaan, mut se ei ookkaan pointti. Se se on kyllä niin laatupeli Ai ai...

Mutta sitten kaikkein suurin suosikki: Sehän on tietenkin tämä kaikkien aikojen suomipeli Triplane Turmoil. Jo se, että jotain vuonna 1996 ilmestynyttä pelii jaksaa vieläki pelata kertoo jotain laadusta. Nii vitja sentään se oli hauskaa: kolminpeliä vääntää saman koneen äärellä - uskomatonta hupia! Ja ne tehtävät, niissä oli mieltä. Ei mitään ylihelppoa nykyhapatusta vaan kunnon haastetta.

Kyllähän se on pakko tunnustaa että puoli vuotta meni enneku kaikki tehtävät oli läpi. Se on just nykypeleissä vikana ku ne on nii helppoja. Triplanessa sentäs oli alottelijalle ees pientä haastetta. Esimerkiksi tämä uskomattoman kehuttu avaruuspeli StarBattle VIIII (Nimi muutettu) oli aivan liian lyhyt. Olihan se ihan kiva seikkailun ja räiskinnän yhistelmä, mut liian lyhyt. Siks Triplane onki nii ajaton suosikki: sitä kestää pelata vuodesta toiseen!

4. Oletko valinnut kilpailupelien joukosta jo oman suosikkisi?

No jaa... Luulin että olin, mutta en olekaan. On siellä semmonen muutama, ehkä 7 pelii jotka on yli muitten. Mut niistä onki sitte vaikee valita. Pitäs testailla niitä vielä, ja miettii et mitähän noista jaksas viel huomennaki pelata.

5. Sitten vielä kilpailijoille terveisiä?

Hö, joko ne loppu? Okei, terveiset tulee tässä: Hei ajatelkaa ny vähä ennenku alatte tekee niitä pelejä. Saa kuiteski suunnitella niitä!

Antti Laaksonen

1. Kerro lyhyesti peliharrastuksestasi.

Vuonna 1993 kotiin tuli tietokone, ja siinä oli mukana Windowsin pasianssi ja miinaharava. Jompikumpi näistä oli varmaan se ensimmäinen pelaamani peli. Koneessa ei ollut modeemia, minkä vuoksi uusien pelien saaminen oli kiinni pitkälti kavereista. Mutta silloin pienenä pelit tuntuivat aivan eriltä kuin nyt. Esimerkiksi koulussa pelaamani Nibbles-matopeli tuntui mahtavalta peliltä ja toivoin kauan, että saisin sen kotiin (niin sitten sainkin). Nykyään Internetissä on ladattavana vaikka kuinka paljon pelejä, mutta niiden pelaaminen ei tunnu juuri miltään. Usein peliin ei jaksa syventyä, vaan sitä kokeilee hetken, ja sen jälkeen menee heti hakemaan uuden pelin.

Viime vuosina pelaaminen on jäänyt vähemmälle. Kouluun ja toisiin harrastuksiin kuluu paljon aikaa, ja tietokoneella ollessani useimmiten ohjelmoin tai kirjoitan. Mutta aina välillä käynnistän nurkassa olevan vanhan koneen ja uppoudun jonkun takavuosien suosikkipelin maailmaan.

2. Mitä asioita pidät erityisen tärkeänä hyvässä pelissä?

Kenties minulle kaikkein tärkein asia on pelin tunnelma. Pelin täytyy olla kiehtova. Tämä muodostuu osaltaan pelin ideasta, grafiikasta ja äänistä. Joissakin vanhemmissa DOS-peleissä on tällainen tunnelma, huippurealistiset 3D-pelit eivät minua pahemmin säväytä. Pelissä pitää näkyä pikselit. Omaan hyvän pelin kuvaani vaikuttavat ne pelit, joita olen pienenä pelannut vuosikausia. Ja kukaan muu ei kai voi määrittää, mikä on hyvä peli, kuin pelaaja itse. Uusia pelejä, kuten nyt palikkakilpailussa, minun tietysti täytyy arvioida eri tavoin. Idea ja toteutus saavat varmaan suurimman huomion.

3. Mitkä ovat mielestäsi kolme kaikkien aikojen parasta tietokonepeliä?

Kolmossijalla on Stunts eli toiselta nimeltä 4D Sport Driving, 90-luvun alussa ilmestynyt kolmiulotteinen ajopeli. Kaikkein parasta Stuntsissa on mainio rataeditori, jollaista näkee kovin harvoin uusissa autopeleissä. Nauhoitusominaisuus on myös mukava, ja tietokonevastustajien esittelyt ja ajonjälkeiset kommentit ovat hulvattoman hauskoja.

Toiselle sijalle yltää Commander Keen -pelisarja. Ensinnäkin pelien toteutus grafiikan ja musiikin osalta on erittäin hyvä. Toiseksi pelit ovat laajoja ja niissä riittää pelaamista todella pitkäksi aikaa, varsinkin jos haluaa löytää kaikki tasoihin piilotetut salaisuudet. Kolmanneksi pelien tunnelma on omaa luokkaansa. Pelisarjan parhaat osat ovat minusta neljäs ja viides.

Parhaasta pelistä olen Timo Lajusen kanssa ehdottomasti samaa mieltä. Se on kotimainen Triplane Turmoil! Vuonna 1997 kouluni ATK-luokassa pelattiin Triplanea välitunnista toiseen. Joka koneelle oli asennettu pelin shareware- versio, ja yhden koneen ympärille ahtautui parhaimmillaan neljä pelaajaa. Niinpä myös minä pelasin Triplanea muiden mukana. Peli oli aluksi hirveän vaikea, mutta intoa opetteluun riitti. Kun kaveri pääsi läpi Saksan neljännen tehtävän, se tuntui uskomattomalta saavutukselta. Jotkut toivat kouluun kasettinauhurilla Triplanen musiikkia - omassa koneessani ei silloin ollut äänikorttia. Opettelin myös soittamaan musiikin pianolla.

4. Oletko valinnut kilpailupelien joukosta jo oman suosikkisi?

Pari kolme peliä on ylitse muiden, mutta kuuden parhaan nimeäminen on jo hankalampaa. Vääjäämättömästi monia hyviä pelejä tulee jäämään kärkikuusikon ulkopuolelle. En ole vielä päättänyt, mitä pelejä ehdotan loppukilpailuun.

5. Sitten vielä kilpailijoille terveisiä?

Pelin kieliasuun ja ohjeisiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Erityisesti jos pelistä tekee englanninkielisen, on kyseistä kieltä syytä osata kunnolla. Täytyy myös pitää mielessä, että me tuomarit osataan ihan hyvin suomea kuten myös suurin osa Suomipelit.comin ja Ohjelmointiputkan käyttäjistä...

Mutta hienoja pelejä te olette tehneet!

Jetro Laine

1. Kerro lyhyesti peliharrastuksestasi.

No hmm... Pelailen aika usein. Tosin pelimakuni on aika yksipuolinen nykyään johtuen nykyisten pelien huonosta laadusta lähinnä. Pelailen autopelejä, mutta joskus saatan innostua muistakin peleistä kuten vaikka monista hyvistä suomipeleistä. Esimerkiksi PacBrotherssia tuli pelailtua aika paljon silloin, kun se tuli. (Hmm... Mitäköhän vielä?) Arvioisin, että yleensä pelaamiseen menee minulta päivässä aikaa vain n. tunti, joten en ole mikään himopelaaja, mutta joskus on mukava rentoutua hyvän (auto)pelin ääressä.

2. Mitä asioita pidät erityisen tärkeänä hyvässä pelissä?

Tuo onkin vaikea kysymys... Jos täysin rehellisiä ollaan, niin ekana kiinnitän yleensä huomioni grafiikoihin. Luultavasti se johtuu siitä, että olen melko hyvin perehtynyt mm. 3D-maailmaan ja etenkin virheet pistävät helposti silmään mikäli niitä pelin grafiikoista löytyy. Toki myös muut asiat ovat tärkeitä peleissä. Esimerkiksi juurikin se pelattavuus: Mitä tekee hienoilla grafiikoilla ilman kunnollista pelituntumaa? Usein haen peleistä sitä ihanaa adrenaliinipiikkiä. Se ei onnistu ainakaan autopeleissä, jos ajettavuus on liian arcademainen ja helppo. Pitää olla haastetta. Hyvän pelin tekevät kuitenkin kaikki hyvät asiat yhdessä. Joo... Nää mun vastaukset on aika ennalta-arvattavia... :D

3. Mitkä ovat mielestäsi kolme kaikkien aikojen parasta tietokonepeliä?

Nyt tulee heti mieleen legendaariset C-64 -ajat... Varmasti ainakin läpipeluukertojen määrässä voittaa ehdottomasti se vanha kunnon Gianna Sisters. Siinä on kaikki kohdallaan: Grafiikka on mukavaa silmälle, pelaaminen on hauskaa, ja vaikeustaso sopiva. Laitetaan se siis vaikka sijalle 1. Toisena tulee mielestäni (vielä keskeneräinen) autopeli Live For Speed. Siinä on vain niin uskomattoman hyvä ajotuntuma. Kolmossijaa onkin sitten vaikeampi valita. Se voisi olla vaikka Mine Bombers, jonka kanssa on monesti tullut naurettua vedet silmissä. Nelinpeli samalla koneella kavereiden kanssa - siinä on sitä jotain. Toisaalta niin paljon legendaarisia pelejä tulee mieleen, että on vaikea valita sitä yhtä. Mm. Death Rally, Rally Sport sekä monet muut tuovat paljon hyviä muistoja mieleen. Noh... Vastaan silti Mine Bombersin kolmanneksi. Joo. Se oli varmaan siinä. :)

4. Oletko valinnut kilpailupelien joukosta jo oman suosikkisi?

En oikeastaan. Mielestäni kaikille peleille pitää antaa yhtä hyvät mahdollisuudet ilman että otetaan mitään suosikkeja. Tosin sillehän ei voi kuitenkaan mitään, että jotkut pelit ovat vain parempia kuin toiset. Mutta mitään tiettyä suosikkia ei siis ole.

5. Sitten vielä kilpailijoille terveisiä?

Tsemppiä kaikille, ja tehkää hyviä pelejä. (lol) Ei sen kuluneempi vastaus. :D

Jukka Lavonen

1. Kerro lyhyesti peliharrastuksestasi.

Aloitin pelaamisen kun meille tuli Pentium 90. Ensimmäiset pelit, joita tahkosin kerta toisensa jälkeen läpi, oli Commander Keen -sarja. Ulkomaisilta demorompuilta löytyi paljon kivaa, ja sain paljon pelejä kavereilta. Se oli sitä kultaista diskettiaikaa. Monet pelit muistuvat mieleen: Death Rally, Action Super cross, Warcraft 1, Doomit, UFO: Enemy unknown, Alone in the Dark, sekä Sierran legendaariset seikkailupelit, kuten The Curse of Monkey Island ja Larry-sarja. Pelailin myös kavereiden kanssa "jaetulla näppäimistöllä" suomipelien helmiä, kuten Mine Bombersia, Triplanea ja Wingsiä.

Sittemmin aloin kiinnostua pelien tekemisestä. QBasic, C ja Visual Basic veivät minut pariksi vuodeksi kauemmas peleistä, mutta olen alkanut pelailla uudestaan sekä vanhoja pelejä että uusia "laadukkaampia" pelejä. Ohjelmoin edelleen valtaosan vapaa-ajastani, mutta käytän pelaamiseen arviolta 10 tuntia viikossa. Pieni aivoloma Quakella tekee ihmeen hyvää läksyjen lomassa. Mutta Quakehan on huono peli. :)

2. Mitä asioita pidät erityisen tärkeänä hyvässä pelissä?

Ensiksi tulee tietenkin graafinen ulkoasu, koska se on ensimmäinen asia, jonka pelaaja huomaa pelin käynnistytyä. Graafikkona kiinnitän myös huomiota 3d-efektien toteutukseen ja 2d-grafiikan laadukkuuteen. Vaikka peli näyttää upealta on sen myös pyörittävä hyvin; tökkimistä ei sallita.

Toinen painoarvo on pelattavuudella ja pelimekaniikan suunnittelulla. Peliin pitäisi päästä helposti sisään, eikä kontrolleihin totutteluun pitäisi mennä liikaa aikaa. Käyttöliittymän monipuolisuus ja käytettävyys kun tuntuu olevan mahdoton yhtälö joillekin pelitaloille. Äänille en laske hirveästi painoarvoa musiikkia lukuunottamatta.

3. Mitkä ovat mielestäsi kolme kaikkien aikojen parasta tietokonepeliä?

Paras kysymys! Aloitetaan kolmannesta. Warcraft 3. Ja Warcraft-sarja yleensä. Pelasin nuorempani hyvinkin innokkaasti sarjan ensimmäistä osaa. Se oli tunnelmallinen sekä synkiltä graffoiltaan että musiikiltaan. Path-finding vähän bugasi monimutkaisilla maastoilla, mutta juuri muuta pahaa sanottavaa pelistä ei ole. Kakkonen rikkoi ykkösen tunnelman, mutta se saatiin kolmoseen onneksi takaisin. Kolmonen onkin hyvin monipuolinen peli. Sankari-idea toimii yllättävän hyvin ja tehtävä-editori on niin joustava, että sillä saa minkä näköisiä seikkailuja vain. Kun magia, taru ja hieno grafiikka (ja musiikki) yhdistetään samoihin kuoriin, on kyseessä taattua Blizzard-laatua.

Toisena tulee GTA3 ja jatko-osa Vice City. Harva peli on niin viihdyttävä kuin kolmiulotteinen GTA. Sitä vain on hauska pelata. Outoa kyllä, ne sadat tehtävät eivät ainakaan minua ruvenneet kyllästyttämään. Peli on hyvä, koska siinä saa tehdä melkein mitä vaan ja se on oiva poistamaan stressiä. Kukapa ei sisimmissään haluaisi pistää ranttaliksi. Kaikki varmaan tietävät tämän pelin tavalla tai toisella, joten siitä linee turha pajattaa sen enempää.

Ja ylivoimaisesti paras peli, jota olen ikinä pelannut, on Descent 2. Se on vuonna 1996 ilmestynyt loistava avaruusräiskintä, joka päihittää Doomit ja Quaket mennen tullen. Pelaaja ohjaa alusta, joka voi liikkua pelimaailmassa täysin vapaasti. Kentät muodostuvat sokkeloista, jotka ovat täynnä viruksen saastuttamia kaivosrobotteja. Kenttäsuunnittelu on parasta mitä olen nähnyt. Yksikään kenttä ei toista itseään ja salaovien etsiminen voimakkaampien aseiden toivossa on jännittävää. Peli on niin hiottu jokaisella osa-alueella kuin vain voi olla. Musat sopivat peliin kuin avain lukkoon. Jokaisella robotilla on tausta ja omat asejärjestelmät. Tekoäly osaa mm. kiertää toista kautta, seurata, hakea apua ja johdatella väijytyksiin. Oman lisänsä tuo vielä varas-botti, joka saattaa yllättää kulman takaa. Kun se pöllii voimakkaimman ohjuksen mitä sinulla oli, alkaa silmitön takaa-ajo ympäri kentän - muista vihollisista välittämättä. Palaan pelin ääreen vuosi toisensa jälkeen. Harmi, että kolmonen pilasi laadukkaan pelisarjan mitäänsanomattomilla vihollisillaan. Ja nelosta ei kai tulla koskaan näkemään. :(

Muita hyviä pelejä ovat mm. Serious Sam, Colin MCRae Rally 1, Unreal Tournament, Alone in the Dark, Incredible Machine, Micro Machines ja Worms Armageddon.

4. Oletko valinnut kilpailupelien joukosta jo oman suosikkisi?

Kilpailutöiden joukossa on muutama todella hyvä ja omalaatuinen peli. On vaikeaa päättää mikä niistä vie voiton, koska ne ovat erilaisia eikä niitä voi suoraan verrata toisiinsa. Paljastan kuitenkin, että grafiikka ei aina tee hyvää peliä...

5. Sitten vielä kilpailijoille terveisiä?

Pelinkehittelijöille antaisin pienen vinkin: Ottakaa mallia GBA-peleistä. Ne ovat harvinaisen laadukkaita. Niissä on grafiikka kunnossa, yleensä mahtavat musat, niissä on sisältöä ja pelin ohjaus on hyvin yksinkertaista ja helposti opittavaa.

Jarkko Laine

1. Kerro lyhyesti peliharrastuksestasi.

Varsinainen peliharrastuneisuuteni sijoittuu oikeastaan tuonne kaukaiselle yhdeksänkymmentäluvulle. Silloin joskus sen alkupuolella kotiin tuli eka tietokone, Commodore kuusnelonen. Sillä pelailtiin veljessakilla tosi paljon - ja muistan kuinka kavereiden kanssa sitten vaihdeltiin pelejä. Suomeksi sanottuna harrastettiin piratismia, vaikka ei sitä silloin ajateltu ollenkaan. Heh.

Sitten myöhemmin pikkuhiljaa aika väheni velvollisuuksien lisääntyessä - ja joutui laittamaan asioita silleen järjestykseen, että ihan kaikkea ei voinut tehdä. Niinpä pelaaminen väheni ja pelien tekeminen astui sen tilalle. Jossain vaiheessa (aika myöhään oikeastaan, olisikohan ollut '96) vaihtui kuusnepa PC:seen ja assembleri C:hen.

Olen erittäin kiinnostunut pienistä, suomalaisista peleistä - ja haluaisin nähdä vielä tässä joku päivä, kun tämä laaja harrastajajoukko rynnistää maailmanmarkkinoille ja saa työstään ansaitsemansa palkkion! Ehkä tämä kilpailu voi olla jollekin ainakin askel oikeaan suuntaan ;)

2. Mitä asioita pidät erityisen tärkeänä hyvässä pelissä?

On kaksi asiaa yli muiden: sisältö ja viimeistely. Ensimmäinen tekee pelistä hyvän - ja jälkimmäinen nostaa hyvän pelin loistavaksi. Tässä järjestyksessä. Viimeistely ei tee huonosta pelistä hyvää, mutta hyvän pelin arvoa se nostaa huimasti. Hyvänä esimerkkinä tästä voi mainita Pac Brothersin, jossa sisältö on kohdallaan - ja kokonaisuus on vieläpä erinomaisesti viimeistelty! Siksipä kyseessä onkin yksi henkilökohtaisista suosikeistani.

Tämän kilpailun kohdalla keskityn enimmäkseen katselemaan tuota sisältöä, koska kovin viimeisteltyjä pelejä ei näin lyhyessä ajassa voida saada aikaan. Kannustankin kaikkia kilpailuun osallistuneita - tai ainakin niitä, joiden peleissä on kaikki perusasiat kohdallaan tekemään pelinsä valmiiksi. Pienillä jutuilla voi saada ihmeitä aikaan!

3. Mitkä ovat mielestäsi kolme kaikkien aikojen parasta tietokonepeliä?

Lyhyesti voisin vastata tähän että Monkey Island 1, 2 ja 3 :D - mutta se olisi tylsää, joten mietitään aihetta vähän pidemmälle. Kolmen kärki voisi kuulua vaikka seuraavasti (ei missään järjestyksessä - näitä on paha pistää toisiaan paremmiksi):

The secret of monkey island: Siinä on loistava peli, jossa on kaikki kohdallaan! Seikkailupelit ovat muutenkin suosikkipelityyppini, mutta tässä on oikeasti jotain aivan mahtavaa.

Gianna Sisters: Tästä taisi jo joku muukin tuomari puhua, mutta myös tämä on sellainen klassikkopeli, jota en voi ohittaa. Tokihan se on Super Mariosta matkittu ja muuta, mutta siinä on jotain sellaista, mitä missään muussa tasohyppelyssä ei ole tullut vastaan.

The Dig: Toinen listalleni päässyt Lucas Arts -seikkailu. Tämä on niin kaunista, että ei ole toista.

Muitakin hyviä pelejä on, mm. tuo aikaisemmin mainitsemani Pac Brothers, mutta kun kolme piti valita niin tuossa sitten olisi.

4. Oletko jo valinnut kilpailupelien joukosta oman suosikkisi?

Olen. Ja tänään, tuossa ihan muutaman minuutin päästä kuulen, josko muutkin tuomarit ovat samaa mieltä. Suosikkipelissäni on idea kohdallaan, ja pienellä viimeistelyllä se kelpaisi oikeastaan jopa kaupan hyllylle. :)

5. Sitten vielä kilpailijoille terveisiä?

Koittakaa kestää vielä hetki. Kohta jännitys helpottaa :) Hauskaa, että teitä on niin monta!

Toni Korhonen

1. Kerro lyhyesti peliharrastuksestasi.

Ensinnäkin täytyy pettymykseksenne sanoa, etten tajua pelien tekemisestä hölkäsen pöläystä. Kaikki koodaaminen jopa html on minulle ihan täyttä hepreaa. Mutta osaan kyllä arvostella pelejä ihan siinä missä muutkin.

En tiennytkään, että tämä on harrastus. Niin tai näin, aloitin pelailemisen siinä 7 vuoden ikäisenä. Silloin meillä oli joku IBM, jossa ei ollut muita pelejä kuin pasianssi ja miinaharava. Sitten sain kaverilta Keen 5:n ja aloin innostua pelaamisesta. Ja sitä rataa olen elellyt pelaillen silloin tällöin, kun ei ole muutakaan. Peliaikani vaihtelee suuresti. Joskus en pelaa ollenkaan ja joskus melkein koko päivän. Useinmiten se on siinä tunnin paikkeilla, niin että ehdin pelata pari matsia NHL:ää tai FIFAa (satun nimittäin pitämään urheilusta).

2. Mitä asioita pidät erityisen tärkeänä hyvässä pelissä?

Mielenkiintoisuus, pelattavuus tai miksikä sen nyt oikein nimeäisi on tärkeintä. Etenkin jos pelissä on hyvä juoni tai tarina jossa edetään (kuten Jedi Knight 2, Max Payne, GTA 3 yms.) sitä pelaa paljon herkemmin yhä uudestaan ja uudestaan. Myös grafiikka ja äänet ovat tärkeitä, koska niistä saa ratkaisevan ensivaikutelman. Jos ne ovat huonot vastahankitussa pelissä, jää se usein hyllylle pölyä keräämään. Pelin pitää myös olla tietyn tyyppinen, koska ihan kaikenlaisista peleistä ei tietenkään voi pitää.

3. Mitkä ovat mielestäsi kolme kaikkien aikojen parasta tietokonepeliä?

Triplane Turmoil on kolmosena. Siitä on aiemmin ollut jo puhetta, joten jätän sen mainostuksen väliin. Sitä tuli ennen pelattua paljon erään toisen tuomaristoon kuuluvan henkilön kanssa.

Toiseksi parhaita ovat EA-Sportsin NHL- ja FIFA-sarjat kokonaisuudessaan, koska joka vuosi tulee yhä parempi ja parempi peli. Niitä tulee pelattua yksin ja kavereiden kanssa paljon. Ainoa vaan, että se EA-Sportsin tunkeminen joka nurkkaan on vähän ärsyttävää.

GTA 3 on paras peli mitä olen ikinä pelannut. Siihen jäi aluksi koukkuun, kuin johonkin huumeeseen. Pelasin sitä lähes yötäpäivää, kunnes pääsin sen 100% läpi. Vasta sitten huomasin, että tämä ei ole enää terveellistä ja pelasin sen vähän hitaammin toisen kerran läpi. Harmikseni (tai sitten onnekseni) en vielä omista Vice Cityä.

Tekisi mieli mainita bonuksena vielä neljänneksi paras eli Star Wars Jedi Knight 2.

4. Oletko valinnut kilpailupelien joukosta jo oman suosikkisi?

Kyllä olen. Tai no oikeastaan omat suosikkini, koska niitä on kaksi. Niiden lisäksi on vielä neljä muuta ihan hyvää.

5. Sitten vielä kilpailijoille terveisiä?

Kannattaisi ensin tarkistaa, että pelit ylipäätänsä toimivat. Se, että lähettää pelin joka ei toimi toisella koneella (jos edes omallakaan koneella), on mielestäni typerää ajanhukkaa. Toiseksi kisaan ei myöskään kannata ottaa osaa puolivalmiilla tekeleellä, jota ei itsekään jaksa pelata. No onneksi nämä jutut koskevat vain muutamia. Mutta muuten teidän pelinne olivat positiivinen yllätys.

Kilpailun tulokset

Kilpailu on päättynyt, ja kansa on äänestänyt kuuden finalistin paremmuudesta. Tässä finalistien lista viimeisestä ensimmäiseen.

Twintris

Tekijä:
  • Richardo X

Lataa peli: Windows

6

D-Fragmenta

Tekijät:
  • Juha Niemimäki

Lataa peli: Windows

5

Blobtrix

Tekijät: Blobtrox:
  • Markus Kettunen (makegho)
  • Jussi-Pekka Erkkilä (tomageeni)
  • Joona Karjalainen (jdruid)
  • Miikka Vartiainen (miiq)

Lataa peli: Windows / Unix

4

Ränni

Tekijät:
  • Johan Halmén

Lataa peli: Windows

3

Sidestepper

Tekijät:
  • jak
  • thoksy
  • Kettunen

Lataa peli: Windows

2

Brick Over Islands

Tekijät:
  • Jani Parviainen

Lataa peli: Windows

1

Tarkemmat äänestystilastot

		Hyväksytyt äänestykset: 164 kpl

		Pelin nimi           6p  5p  4p  3p  2p  1p    yht    pros
		------------------------------------------------------------
		Twintris              4  26  17  24  30  63    417    11,0 %
		D-Fragmenta          21  22  37  32  29  23    561    14,8 %
		Blobtrix             37  22  16  21  35  33    562    14,8 %
		Ränni                22  18  44  40  26  14    584    15,4 %
		Sidestepper          35  30  30  25  27  17    626    16,5 %
		Brick Over Islands   45  46  20  22  17  14    694    18,3 %

Kaikki kilpailuun osallistuneet pelit

Tässä ovat kaikki pelit osallistumisjärjestyksessä.

#NimiTekijä
001HarkotSami Vedenkannas
002Car WarsMatti Pulli
003BlockAddictVisa-Valtteri Pimiä ja muut
004BlockmanJuha Siitonen
005Another tetrisTuomo Osola
006PalikkatestiAntero Korteila
007Block-2-HolePauli Marttinen
008Destiny of WarNikolai Lampola
009Tonttu PajaNiko Korosuo ja muut
010Tower of BabelDeus Ex Machina
011Cube6Teemu Valo
012Brick Over IslandsJani Parviainen ja muut
013ToyboxTomi Kokkonen ja muut
014PaliroidToni Viinanen
015BlockedJoel Pitkänen
016ShangaiJanne Seppänen
017PatterimatoTuppu L.
018BlobtrixMarkus Kettunen ja muut
019D-FragmentaJuha Niemimäki
020TwintrisRichardo X
021jpNetrizJari Ryynänen
022Palikka Car RallyKari Pikkarainen ja muut
023Palikka VisaSakari Koskentausta
024RänniJohan Halmén
025Sidestepperjak & thoksy
026KehdonrakentajaPanu Karkiainen
027Palikkaveikkojen kungfuareenaJoona Koistinen
028bloco meisterKalle Immonen ja muut