Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Öljyhuippu

Sivun loppuun

Tazca [15.04.2005 14:56:10]

#

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/
Aika huolestuttava juttu mielestäni, kannattaa toki lukaista koko juttu läpi. Eli siis lupailee mm. öljyn kallistumista moninkertaiseks, etc.. Ajauduttaisiin sinne 1900-luvun alkuun. =/

Aruviel [15.04.2005 15:39:03]

#

Itse aiheeseen muuten kantaa ottamatta suosittelen lukemaan artikkelin Wikipediasta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Öljyhuippu

BlueByte [15.04.2005 16:30:13]

#

Viimeinkin onnenpotku ihmiskunnalle.

Cc [15.04.2005 16:41:12]

#

miten ni onnenpotku ihmiskunnalle?

T.M. [15.04.2005 16:57:46]

#

Pah, kyllä sitä öljyä löytyy vielä.

Muistettakoon että myös muovituotteet tehdään öljystä. Eli pelkästään autot eivät käytä sitä polttoaineenaan...

Tazca [15.04.2005 20:33:08]

#

Ota huomioon tämä: Ei öljyä ---> autot ei kulje ---> kuljetusalat menee konkkaan ---> ei tule ruokaa/tavaraa kauppoihin. Tokihan sitä öljyy vielä löytyy, mutta ei tarpeeksi paljoa. Loput öljyt on varastoitunu minneties Antarktikalle etc.. Eli kaivuuseen menisi enemmän energiaa, kuin siitä saa.
Sitten vielä, mielestäni öljyvoimaa käytetään kaikkein eniten voimaloissa. Tässäpä toinen ketju: Ei öljyä ---> ei pystytä kaivamaan esim. uraania, kivihiiltä --> ei tuu tarpeeks tavaraa mihinkään voimalaan.
Muovin hinta tulee kallistumaan myös aika prkleesti.
Muistapas myös se, että Ameriikoissa 5% öljyn tuonnin tiputus NELINkertaisti öljyn hinnan!

Juice [15.04.2005 21:13:08]

#

Ihmiskunta on tullut aivan liian riippuvaiseksi öljystä. Muovin asemesta tulisi palata puu-metallilinjalle tai keksiä jokin uusi materiaali. Vetyautoihin(tms.) tulisi siirtyä HETI. Mitä kaikkea pahaa ihminen onkaan ahneudessaan saavuttanut :´(
Ai niin, maapallon öljystä ja maakaasusta suuri osa on Siperiassa, josta ei ikiroudan, pimeyden ja kylmyyden vuoksi saada kamaa helposti ongittua tai kuljetettua.

Tazca [15.04.2005 21:34:14]

#

Eips.. Vetyauto-systeemi ei vaan toimi, jokainen vetykenno maksaa 1,000,000$, ja siihen menee 20g platinaa, ja kennot joutuisi vaihtaa n. kerran vuodessa. Maailman 7,700,000,000g platinaa ei riittäisi kuin vuodeksi.

edit: typo

Ilmuri [16.04.2005 00:37:57]

#

Hmm, mitähän Islanti tuumaa kun muut maat ajautuvat sekasortoon Islannin jo siirryttyä käyttämään muita energiamuotoja (osittain ainakin).

Tempfile [16.04.2005 16:08:31]

#

En usko, että öljyn loppumisesta mitään suurempia katastrofeja seuraa. Saattavathan nuo tavaroitten hinnat nousta, mutta voitte uskoa, että jos pakko on, niin vaihtoehtoiset energiajärjestelmät ovat pystyssä ennen kuin siinä kerkeää kissaa sanoa.

Ja jos tästä suurlama tulossa olisikin, niin onko sekään loppujen lopuksi niin hirveä asia? Eihän se kivaa sinänsä kellekään olisi, mutta eiköhän tuostakin yhden sukupolven elämän aikana selvitä. Ja pitemmän päälle öljynkäytön lopetus on tietysti paremmaksi, kun saasteet vähenevät ja riippuvuus tietyistä alueista häviää. On tämä ihmisten ajattelu kyllä varsin lyhytnäköistä, en osaa muuta sanoa.

Tazca [16.04.2005 19:21:54]

#

Sano joku vaihtoehtoinen energiajärjestelmä? Ydinfuusiossa EI OLE EDETTY TIPPAAKAAN 30 vuoden aikana. Vedynkin voi sulkea pois, koska se on pienin ihmisen tuntema aine, joten se vuotaisi tankeista pois väkisinkin. Tuuli ja aurinko-energia tuottaa nytkin vain 2-3% maailman energiavaroista. Suunnilleen kaikki joet on jo padottu, eli vesivoimasta on melko vaikeata enään enempää puristaa.
Biodieselkin voi sulkea pois, koska 97% maapallon maaperästä (mm. Grönlanti, Siperia) pitäisi pelloittaa maissilla. Uskon myös, että valtiotkin alkavat hätäpäissään polttamaan kivihiiltä melko runsaasti voimaloissa, josta tulis erittäin paljon saastetta, joka voimistaisi mm. kasvihuoneilmiötä. Ehkä esim. Suomessa muutos kävisi hieman hitaammin, kun kerran ollaan EU:ssa (ehkä tulee tukea..?).
"Saattavathan nuo hinnat nousta" kuullostaa kieltämättä vähän aliarvioinnilta mielestäni, koska kamat kauppoihin kuljetetaan kuitenkin luultavasi hevosilla :DD , tai jos jonkun kuljetusliikkeen jämät vielä toimittaisivat jonkun verran sitä tavaraa.

kayttaja-2791 [16.04.2005 19:33:09]

#

Tazca voisi heittää tuon mutuilemisen jos tietoa ei kerran ole. Polttokennot eivät maksa miljoonaa, fuusioreaktorit ovat tehneet valtavia harppauksia ihan viime vuosikymmenen aikana (nykyisin taitaa tuottaa yhtä paljon kuin kuluttavat energiaa) ja lisää valtavaa kehitystä on odotettavissa. Ja autot kyllä voivat kyllä kulkea vaikka rypsiöljyllä jos muuta ei ole.

Ja jos kaikki kusee totaalisesti niin energiaahan saadaan vaikkapa (tättärätättärää): Fissioreaktoreista!

Tempfile [16.04.2005 19:42:32]

#

Edit: hjaha, kerkesipä siihen joku väliin. Mutta kaipa tästä tajunnee, että viittaan Tazcan tekstiin.

Ensinnäkin, ydinfuusion käyttöönotto on kyllä edistynyt, ja piakkoin joko Ranskaan tai Japaniin ollaan rakentamassa ensimmäistä sähköä tuottavaa reaktoria. Lue vaikka tuolta ellet usko.

Toisekseen, et maininnut sanallakaan tavan ydinvoimaa. Se tulee olemaan öljyn vähetessä ainakin Suomessa erittäin pätevä energiantuotantomuoto, ja on ihan hyvä että se on valtion taholla tajuttukin. Suomessa ei esim. aurinko- tai tuulienergian keräys ole mitenkään kannattavaa aivan maantieteellisistä syistä, mutta kallioperää kyllä riittää jotta sinne voi varastoida ydinjätettä hajoamaan muutamiksi vuosituhansiksi ilman että siitä suurempia vahinkoja aiheutuu.

Ja kolmanneksi huomauttaisin vain, että on turha ruveta hirveästi messuamaan sen perusteella mitä yhdeltä nettisivulta sattui lukemaan, sen tulet todennäköisesti yläasteen äidinkielen tunneilla kriittistä lukutaitoa harjoitellessa oppimaan.

hunajavohveli [16.04.2005 19:42:51]

#

Tazca kirjoitti:

Ydinfuusiossa EI OLE EDETTY TIPPAAKAAN 30 vuoden aikana.

Tuo on kyllä täyttä pötyä, sen mukaan mitä itse olen useilta asintuntevilta tahoilta kuullut.

Heikki [16.04.2005 20:41:09]

#

Suunnitelmaltaan valmis tuleva koefuusioreaktori tulee muistaakseni tuottamaan noin 500MW tehon ja sen käyttöön vaadittiin muistaakseni 50MW. Kun viimeksi asiasta luin, ainoastaan paikasta vielä tapellaan. Tätä reaktoria tosin ei kytketä sähköverkkoon vaan sen sijaan siihen rakennetaan paljon erilaisia mittalaitteita joiden avulla tutkitaan oikeankokoisen fuusiovoimalan toimintaa. Itse fuusioreaktion toteuttaminen on nykyaikana jo helppoa, ainoastaan voimala vaatii vielä jonkin verran tutkimustyötä (ja rahaa). Eli fuusiossa on kyllä edetty (fuusiotehon ennätys on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenien aikana).

Itse uskon vakaasti fuusiovoimalan kehittymiseen, ja luulenpa että meidän elinaikanamme se alkaa yleistymään.

Itse öljyn loppumiseen, toivottavasti loppuminen tapahtuu asteittain jolloin ehditään esim. lisäämään ydinvoimaa. Jos öljyn alkaa yhtäkkiä loppua ja hinta kipuaa pilviin, on varmaankin odotettavissa ongelmia.

Suurimmat ongelmat varmaan tulevat autoilulle, kun nykyiset auton muuttuvat käytännössä käyttökelvottomiksi. Sen jälkeen on rakennettava uusi autokanta ja päivitettävä huoltoasemat jakelemaan uutta polttoainetta, mikä se ikinä tulee olemaan. Vety ei ole mitenkään mahdoton ajatus, siitä saa kyllä energiaa mutta varastointi on nykytekniikalla aika ikävää.

T.M. [18.04.2005 12:26:18]

#

Tazca kirjoitti:

Vedynkin voi sulkea pois, koska se on pienin ihmisen tuntema aine, joten se vuotaisi tankeista pois väkisinkin.

Anteeksi kuinka? Enpä ole kuullut aineista jotka menevät metallin läpi o_O

Tazca kirjoitti:

Biodieselkin voi sulkea pois, koska 97% maapallon maaperästä (mm. Grönlanti, Siperia) pitäisi pelloittaa maissilla

O_O

Siis voi vittu, on sitten ajatukset niin kapeita. Pitääkö sitä yhtä energianmuotoa KAIKKIEN käyttää?
- kaikki tai ei mitään -
Niin, ja kyllä sitä bioenergiaa muustakin kuin maissista saadaan.

Tazca kirjoitti:

Uskon myös, että valtiotkin alkavat hätäpäissään polttamaan kivihiiltä melko runsaasti voimaloissa, josta tulis erittäin paljon saastetta

Totta. Se olikin sitten ainoa realistinen ajatus sinulta :)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta