Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Koodari.net[ohjelmointilehti]

Sivun loppuun

efteri [28.10.2004 07:54:17]

#

Noniin nyt tuo ohjelmointilehti idea on toteutettu nettiin ,löydät sivut osoiteesta http://www.koodari.net
Joten eikun kaikki lukemaan Artikkeleita!

ja kun sinun on nyt pakko rekisteröityä niin huomaa että tunnuksia aletaan aktivoimaan vasta klo 15:00-17:00 välisenä aikana ja tietenkin sen jälkeenkin :D

Muokkaus: Hups avajaiset oisi pitänyt olla vasta tasan klo: 08:00 :P

vipemype [28.10.2004 13:31:55]

#

Ei pahalla, mutta noissa artikkeleissa tuo kieliasu on hieman kökköä. Lisäksi löytyy jotain pikkuvirheitä sieltä sun täältä.

efteri [28.10.2004 15:40:48]

#

vipemype kirjoitti:

Ei pahalla, mutta noissa artikkeleissa tuo kieliasu on hieman kökköä. Lisäksi löytyy jotain pikkuvirheitä sieltä sun täältä.

Kuten Mitä?

vipemype [28.10.2004 15:49:01]

#

qwauk kirjoitti:

Kuten Mitä?

Vaikka:
"ihmisten pitää kertoa vähintään Nickname ja Realname eli lempinimi ja Oikea nimi."
tai
"Kanavilla on sitten kolmea erilaista porukkaa..."
Jossain verkoissa on myös halfoppeja.

Meitsi [28.10.2004 16:08:32]

#

Näyttää hyvältä...

hunajavohveli [28.10.2004 16:56:55]

#

Kuinkas paljon porukkaa noita sivuja(/lehteä?) on tekemässä?
Edit: Ihan hyvännäköistä. Noita oikeinkirjoituksia voisi vielä vähän katsoa. Esim. ohjelmointiympäristö kirjoitetaan yhteen, ja se on skripti. ;)

Lanttihame [28.10.2004 17:03:01]

#

Tietojen mukaan kolme, mutta voisi vielä neljännen ottaa mukaan ihan vaan oikolukemaan noita juttuja. :)

Todella hyvältä näyttää. Tästä voi jopa tulla jotain, jos tekijoillä riittää innostusta ja juttuaiheita.

FooBat [28.10.2004 17:28:35]

#

Sivusto on pystyssä, joten homma alkaa näyttää hyvältä.

Artikkeleihin kaipaisi kuitenkin hiukan ammattimaisempaa otetta. Esimerkiksi erittäin tärkeä asia olisi merkitä artikkelin kirjoittaja ja hänen kokemus kirjoitetusta asiasta näkyviin.

Jos tarkastellaan esim. artikkelia "Suomalaiset ohjelmointikielet, osataanhan sitä täällä suomessakin?", löydetään monia epätarkkuuksia tai puutteita. Ensinnäkin kysymysmerkistä artikkelin otsikossa saa sen kuvan, että kirjoittaja ei itsekään tiedä mistä puhuu ("osataanKOhan sitä täällä Suomessakin?" voisi olla tutkivalle artikkelille ihan hyvä muttei tälle). Toiseksi haastatellessa jonkin ohjelmointikielen tekiää olisi kiva tietää haastateltavan nimi. Samoin linkit kyseisten ohjelmointikielten sivuilla on epäammattimaisesti piilotettu "kieliX" ja "Coolbasic" sanojen taakse eikä niitä osoitteita ole oikeasti missään näkyvissä (esim. artikkelia tulostettaessa). Artikkelin loppuun voisi myös pistää näkyviksi linkeiksi käytetyt referenssit kuten tutoriaalit, koodiesimerkit ja ohjelmointikielten viralliset sivut. Periaate kuitenkin on, että artikkelista esitetyt asiat tulisivat lukijalle selväksi ilman, että lukijan itse tarvitsee selata läpi referenssejä, mutta ne pitää kumminkin olla siellä näkyvillä, että lukija voi tarvittaessa tehdä asioista omat johtopäätökset eikä vain uskoa sokeasti artikkelin kirjoittajaa.

Muita epäselvyyksiä ovat esim. CoolBasic:in 20000 koodiriviä; tarkoitetaanko tuolla coolbasic kääntäjän koodirivejä vai jonkun hassun IDE:n koodirivejä. Sitä paitsi 20000 koodiriviä on oikeasti aika vähän koodia, kun aletaan puhua oikeista ohjelmista (ei yhdenillan juttu, mutta ei silti mikään urotyö).

Lause "Suomi tarvitsee suomalaisen ohjelmointikielen, kunnollisen sellaisen..." kuullosti jotenkin samalta kuin joskus aikoinaan äidinkielen aineisiin kirjoittamani perustelut, joihin en itsekään uskonut (mutta asioitahan piti perustella, että sai hyvän numeron:). Miksi yrittää tehdä jälleen yhtä yleiskäyttöistä ohjelmointikieltä kun kerta markkinoilla on jo aika vahvasti standardisoisut ja paljon käytetyt kielet tuohon tarkoitukseen. Sen sijaan kieli, joka erikoistuu jonkun tietyn asian helpottamiseen saattaa hyvinkin olla tarpeellinen ja yleistyä jopa maailmanlaajuisti.

Yksi puute mikä tuossa artikkelissa on se, että artikkelin kirjoittaja ei kertonut kovin kattavaa omaa näkemystään kielten hyödyllisyydestä, nähtävästi hän ei ole kirjoittanut riviäkään koodia kummallakaan kielellä. Kielten tekiöiden mainospuheisiin kannataa aina suhtaitua hiukan varauksella. Esim. Whitespace-ohjelmointikielen esittelysivut viljelevät ylistäviä kommentteja, mutta en näe, että kieli itsessään tulee saamaan suurta suosiota :)
http://compsoc.dur.ac.uk/whitespace/

Onhan siellä vielä lisäksi jonkin verran yhdysana-, kirjoitus- ja pilkku-virheitä.

Latska [28.10.2004 17:32:25]

#

Lanttihame kirjoitti:

Tietojen mukaan kolme, mutta voisi vielä neljännen ottaa mukaan ihan vaan oikolukemaan noita juttuja. :)

Itseasisiassa niitä on neljä. Itse olen se neljäs. Eivät ole vain lisänneet minua sinne. :(

Edit: Keksittekö, mikä artikkeli on minun tekosia?

teksturi [28.10.2004 18:10:59]

#

Latska kirjoitti:

Edit: Keksittekö, mikä artikkeli on minun tekosia?

IRC juttu.

Latska [28.10.2004 18:44:35]

#

teksturi kirjoitti:

IRC juttu.

Väärin. :)

hunajavohveli [28.10.2004 18:51:44]

#

lainaus:

"Suomi tarvitsee suomalaisen ohjelmointikielen, kunnollisen sellaisen..."

Jooh, tuo on selvästi kyllä artikkelin kirjoittajan mielipide, eikä mikään yleinen fakta. Minusta Suomi ei todellakaan tarvitse suomalaisten kehittämää kieltä. Ennen kuin kirjoittaa artikkelin kannattaa sitten muuten olla varma, että myös todella tietää, mistä puhuu.

ajv [28.10.2004 19:01:55]

#

Eikös artikkeleissa ole tarkoituskin tuoda omaa mielipidettä esiin? Kuten foobatkin jo sanoi, lähdeaineistoon ei pidä luottaa sokeasti, vaan suhtautua kriittisesti.

Itse sivustosta: hyvä että jollakin riittää intoa, mutta amatöörimäisyys paistaa kirkkaasti silmään. Artikkeleista huomaa heti, että kirjoittajan ikä on alle 15 vuotta. Olisi hyvä, että tiimiin kuuluisi edes yksi _oikeasti_ lahjakas kirjoittaja.

No jotain positiivistakin: sivujen leiska ihan ok.

Latska [28.10.2004 19:08:37]

#

ajv kirjoitti:

huomaa heti, että kirjoittajan ikä on alle 15 vuotta.

Nuikasti. Katso profiilini.

Minä [28.10.2004 19:14:36]

#

Latska kirjoitti:

ajv kirjoitti:

huomaa heti, että kirjoittajan ikä on alle 15 vuotta.

Nuikasti. Katso profiilini.

Ei merkitse mitään. Huomaa kuitenkin.

Hauskin läppä koko sivustossa on se, että kun painaa linkkiä rekisteröidy tuolta ylhäältä valikosta, avautuu oikea rekisteröinti sivu:
http://www.koodari.net/rekisteroidy.php
mutta kun yrittää mennä lukemaan keskustelua, ja painaa siinä olevaa "Jotta voisit keskustella sinulla täytyy olla käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksen voit saada rekisteröitymällä." linkkiä ohjataankin käviä sivulle
http://www.koodari.net/rekisteröidy.php

Joka ilmoittaa tylysti: Sivua ei löytynyt!
Poistakaa se Ö-kirjain siitä osotteesta :P

Edit: Käyttäkää linkki-tageja kaikissa sivuilla esiintyvissä osoitteissa.
Esim: http://www.koodari.net/artikkelit_html/artikkeli19.php
Oleva puhtekin osoite.

Muuten näyttää kivalta. Hienosäätöä vaatii vielä paljon, mutta kyllä se siitä. Yrittämisen ja onnistumisen riemua!

mauza [28.10.2004 19:15:05]

#

Itse sivusto näyttää kyllä varsin hyvältä. Artikkeleja en vielä paljoa ole kerennyt lukemaan, mutta hyvän kuvan sivuston visuaalinen ilme mielestäni antoi. Kyllä tuosta ehkä vielä jotain tulee, vaikka suunnittelu vaiheessa kieltämättä vaikutti hieman epätoivoiselta :)

Onnea vaan matkaan.

ttuoppi [28.10.2004 19:27:23]

#

Minusta sivu oli muuten ihan ok, mutta automaattisen uloskirjautumisen kun ikkuna suljetaan, voisi lisätä. Itse oletin että jos suljen ikkunan, myös kirjaudun ulos. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan olen koko päivän hillunut sisällä nimellä "ViimeinenFantasia"...

Antti Laaksonen [28.10.2004 19:30:24]

#

Kohtalaisen hyvä aloitus nettilehdelle. Kirjoittajan nimi pitäisi tosiaan panna näkyviin. Ja kannattaisi todella panostaa kieliasuun, sillä nyt artikkelit kuhisevat törkeitä kirjoitus- ja tyylivirheitä. Tämä taas antaa väkisinkin artikkelin kirjoittajasta tyhmän kuvan.

Ohjelmointijutussa pitäisi tarkistaa, että kaikki Hello world -esimerkit toimivat. Lisäksi Basicin muuttujatyyppejä ja laskumerkkejä ei kannattaisi ehkä yleistää kaikissa kielissä päteviksi. Xor-, Eqv- ja Imp-operaattorit voi jättää pois, sillä eihän niitä kuuna päivänä tarvitse. Ylivuoto ei tarkoita, että "dataa" on liikaa, vaan että lukumuuttujaan ei mahdu siihen asetettu arvo. QuickBasicit eivät ole ilmaisia, vaikka niitä laajalti levitetäänkin.

Suomalaisista ohjelmointikielistä kertova juttu oli mielestäni lehden onnistunein. Siinä oli haastatteluineen todellista lehtiartikkelin tuntua. Kannattaa kuitenkin ottaa vaari FooBatin kommenteista...

muokkaus: Artikkeleissa kannattaa kirjoittaa rivinvaihto ainoastaan kappaleiden jälkeen. Teksti rivittyy kyllä itsekseen, kun sivun reuna tulee vastaan. Nyt teksti näyttää katkonaiselta.

Gwaur [28.10.2004 19:59:43]

#

Yhdyn Antin mielipiteisiin. Yllätyin aluksi vallan perusteellisesti kun tuolle on oikein domainkin hankittu.

Tuskin kuitenkaan Puhtek _sponsoroi_ sivuanne, sillä käsittääkseni sponsorointi tarkoittaa rahallista tukea. Puhtek vain tarjosi tilan ja domainin, vai mites?

Tuo mielestäni kyllä vaikuttaa ihan tavalliselta ohjelmointisivustolta enemmän kuin joltain nettilehdeltä. Tosin minulla ei ole minkäänlaisia kokemuksia mistään nettilehdistä joten enpä jatka täthn tällä kertaa yhtään :)

ezuli [28.10.2004 20:01:38]

#

Käsittääkseni Coolbasiciin ei ole käytetty C++:saa eikä PureBasicia.
Vai kysyitkö Lavoselta itseltään?

tuomas [28.10.2004 20:01:45]

#

Hyvä että palautetta riittää, ei tule olemaan sivujen kehitys parempaan suuntaan olemaan vaikeata. Muutamia korjauksia olenkin tässä iltaa myöten kokeisiin lukemisen ohella tehnyt..
Tarkoitus ei ole ole olla pikku tarkka, vaan ERITTÄIN pikku tarkka.. näin saadaan sivuista hyvin toimivat ja mukavat lukea..

Edit: minä kirjoitin sen suomalaiset ohjelmointikielet artikkelin..
ja ezuli: kyselin lavoselta asioita tuota varten..

Sharph [28.10.2004 20:43:18]

#

Kummallinen tapa tehdä foorumi :) Jokaisella aiheella oma kansio jossa jokainen viesti on oma tiedosto.. Viestitiedostoissa, niinkuin tässä: http://www.koodari.net/keskustelu/aiheet/aihe1/viesti1.txt on koko hoito valmiina html:nä, joka sulkee pois muokkaamisen mahdollisuuden. Eikö olisi järkevämpää tehä vaikka tämmönen tiedosto Nick|Aika|Viesti, ja vielä mielummin käyttäisin tietokantoja.
Keskustelun html-koodista näkee että sisälläolevat käyttäjät katsotaan jotenkin kummallisesti, hirveet välit. Näin siirtyy turhia rivinvaihtoja palvelimelta käyttäjälle. Foorumissa ei myöskään ole tehty stripslashesia joten esim. "-merkit näkyvät \":na. Onko käyttäjätiedot varmasti suojattu ja käytetäänkö MD5:sta tai jotain muuta hashia? Monet muut tiedot minkä moni varmasti suojaisi (esim. keskustelun tiedot, skriptit jotka hoitavat viestien lähetystä yms.) on jäänyt suojaamatta joten samaa uskon käyttäjätiedoistakin (tai sitten se nimi on vaikeasti arvattava, itse en ainakaan löytänyt sinne, jonkinlaista suojaustahan sekin on mutta mielellään käyttäisin .htaccessia).

tuomas [28.10.2004 20:48:11]

#

no mjaa.. opettelin php:tä samalla kun tein nuo sivut..
eli puoltoista viikkoa on tullut harjoiteltua sitä.
Omasta mielestäni sain kasaan ihan kelpo virityksen, vaikka se on olisi voinut tehdä "hienomminkin"..

Meitsi [28.10.2004 20:49:15]

#

Lisätkääs poijjaat Xircon tonne irc clientti listaan. Ja mainitkaa että putylläkin voi irkata :)

ajv [28.10.2004 21:21:02]

#

Sharph kirjoitti:

Onko käyttäjätiedot varmasti suojattu ja käytetäänkö MD5:sta tai jotain muuta hashia?

Jäin odottamaan tuohon vastausta? Ei todellakaan kiinnosta rekata foorumille, jossa adminit pällistelee käyttäjien salasanoja ja kenties vielä erehdyksessä julkistavat tuon kannan jonkun virhe-ilmoituksen kautta.

tuomas [28.10.2004 21:29:35]

#

Käyttäjien salasanat ovat suojattu MD5 hashiä käyttäen.
Muut käyttäjätiedot siirtyvätkin suoraan ylläpidon sähköpostiin, jossa ne tallennetaan erilliseen kansioon.
Eli niitä ei itse palvelimella edes ole.

edit: sivuille lisätty yksi uusi artikkeli..

Sharph [28.10.2004 21:39:07]

#

tuomas kirjoitti:

Käyttäjien salasanat ovat suojattu MD5 hashiä käyttäen.
Muut käyttäjätiedot siirtyvätkin suoraan ylläpidon sähköpostiin, jossa ne tallennetaan erilliseen kansioon.
Eli niitä ei itse palvelimella edes ole.

edit: sivuille lisätty yksi uusi artikkeli..

Pakkohan siellä sivullakin joku paikka olla mistä logintiedot katotaan?

tuomas [28.10.2004 21:50:13]

#

vastasinkin tohon jo sulle.. no vielä tähän uusiks:
eli palvelimelle tallennetaan käyttäjänimellä tekstifilu jossa md5 hashattu salasana. muita tietoja palvelimella ei käyttäjistä ole.

Blaze [28.10.2004 22:18:14]

#

Meitsi kirjoitti:

Ja mainitkaa että putylläkin voi irkata :)

Putyllä ei voi irkata. Putyllä voi ottaa yhteyden shellikoneeseen, jossa sitten voi ajaa vaikka sitä IRC-klienttiä.

Meitsi [28.10.2004 22:23:19]

#

Voihan putyllä irkata. Ottaa vaan yhteyden esim. irc.cc.tut.fi raw modessa ja sitten komentaa

USER tieto tieto tieto
NICK nikki
JOIN #ohjelmointiputka

Sitten puhuu:

PRIVMSG #ohjelmointiputka hehee

FooBat [28.10.2004 22:36:06]

#

Meitsi kirjoitti:

Voihan putyllä irkata. Ottaa vaan yhteyden esim. irc.cc.tut.fi raw modessa ja sitten komentaa
...

Niin ja telnet:illä voi tehdä kaikkea verkkoihin liittyvää, kuten katsella verkkosivuja ja lähettää sähköpostia. En sitä silti ensisijaiseksi irc-ohjelmaksi suosittelisi :)

Meitsi [28.10.2004 22:48:47]

#

EI tietenkään ensisijaiseksi vaan "hätävaraksi".

tuomas [28.10.2004 22:50:27]

#

Sitä taitaa Meitsi kuulua luokkaan himo irkkaajat?

nippe [28.10.2004 23:06:14]

#

Mä käytän puttyä irkkaamiseen saunalahden shellin kautta.

Janezki [29.10.2004 17:36:54]

#

Sivusto on näköjään vielä pahasti keskeneräinen, mutta pienen kehitystyön ja kieliasun korjaamisen jälkeen sivustosta voisi tulla minullekin yhtä tarpeellinen kuin ohjelmointiputkasta. Muutamia korjauksia kuitenkin suosittelisin:

1. Koska kyseessä on lehti, melkeinpä laittaisin artikkelit ilmestymään vaikka kerran viikossa -pakettina, ellei nyt sitten halua ihmisten jatkuvasti juoksevan sivustolla.

2. Kieliasu.

3. Artikkeleille voisi olla muutama vakiokirjoittaja, mutta myös Matti Ohjelmoija-Meikäläisen pitäisi saada kirjoittaa joku artikkeli per julkaisu.

4. Tukevampi informaatio sivustosta, eli ohjeet, yleistietoa ja historia.

5. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, eli artikkeleihin sopisi hieman graafisuutta.

tejeez [29.10.2004 18:44:45]

#

Tuo keskustelu on kyllä melko oudosti toteutettu. :)

tuomas [29.10.2004 20:22:43]

#

kaikenlaista uutta olen kyllä kaavaillut.. ainakin FAQ sivu. Myös tuo mainitsema idea että kävijät saisivat kirjoittaa artikkeleita on ihan hyvä.
Koodiin on tulossa muutamia uudistuksia myös.. artikkeleiden kieliasu on jo laitettu tarkemman katseen alle..
Tuosta että artikkelit julkaistaan kerran viikossa olisi muutamalta kannalta hyvä ja muutamalta huono.
Eiköhän tästä ajan kanssa tule ihan hyvä...

renni [29.10.2004 21:08:39]

#

Pari kommenttia pikaisen vilkaisun perusteella:

Opas ohjelmoinnin aloittamiseen alkaa mukavasti muutamalla pahalla asiavirheellä. Jatkossa sitten onkin niin rajoittunutta tekstiä että sen voi unohtaa kokonaan.

Keskutelupalstojen ulkonäkö tekee niistä vaikeasti luettavia.

Lehti-sanan käyttö tällaisen pienen webbisaitin yhteydessä on vähintään hämäävää.

arcatan [30.10.2004 08:59:53]

#

Ei tälläinen webbilehti välttämättä ole huono idea. Tälläisenään tämä ei toimi, mutta säätämällä tuosta voisi tulla aika mainiokin. Omat ehdotukseni:

- "kieli asu". Minua ei huvittaisi lukea lehteä (tai mitään muutakaan), joka vilisee kielioppivirheitä, ah-niin-ihanista yhdyssanoista alkaen.

- Janezkin pakettijulkaisuidea. Koska tämä on nettilehti, en näe intoa julkaista tuollaista sivua juoksevana. Sen sijaan kerran viikossa voisi olla aika pop: käyttäjä saisi kerralla tiiviin paketin, ja uutisistakaan ei tulisi vielä liian vanhoja, jos sellaisia haluuaa mukaan tunkea. Tämä myös mahdollistaisi esimerkiksi sähköposti/pdf/muu-tyyppisen levityksen sivuston lisäksi

- Kirjoittajat. Sivustolla pitäisi olla muutaman tyypin vakioporukka, joka kirjoittelee juttuja, mutta sivuston tulisi olla myös avoin muille halukkaille kirjoittajille. Kaikkea ei silti tule hyväksyä suoraan.

- Ahneus. Älkää ahnetiko niitten juttujen kanssa. Ei niitä tarvitse viikossa tulla muutamaa enempää. Sen sijaan juttujen laadulla ei saa olla kattoa ;) Alaraja on tietty ehdoton.

- Aihepiirit. Sivuston ei kannata keskittyä tekemään tutoriaaleja tai vastaavia, sillä niille löytyy jo suomesta monta ohjelmointisivustoa ja tämähän oli lehti. Sen sijaan itse koin esimerkiksi tämän jutun suomalaisista ohjelmointikielistä varsin mielenkiintoiseksi kirjoituksen vahvasta mielipidesisällöstä huolimatta.

Ei sitä tiedä tosiaankaan, kuinka mainio nettilehti tästä voisi kehittyä. Voisin itsekin olla kiinnostunut kirjoittamaan artikkelin tai pari.

tuomas [30.10.2004 11:33:16]

#

Paljon on tullut palautetta tuosta että käyttäjät saisivat kirjoittaa itse artikkeleita. Pitänee laitaa asia harkinnan alle..

arcatan [30.10.2004 11:38:31]

#

tuomas kirjoitti:

Paljon on tullut palautetta tuosta että käyttäjät saisivat kirjoittaa itse artikkeleita. Pitänee laitaa asia harkinnan alle..

No eihän nyt ole mitään järkeä siinä, että jos jollakulla on hyvä artikkeli ja hän haluaa, että julkaisette sen, jättää sitä julkaisematta.

Metabolix [30.10.2004 13:50:07]

#

Olisiko mitenkään mahdollista kirjoittaa nuo artikkelit kieliopillisesti oikein? Sieltä löytyy useammaltakin kirjoittajalta pilkkuvirheitä, ja yhdys sana virheitä. Datatähtiartikkeliin voisi olla syytä lisätä linkki Datatähden kilpailusivulle.

tuomas [30.10.2004 14:15:45]

#

linkki lisätty..

Latska [13.11.2004 01:06:51]

#

Tämä oli suorastaan syytä herättää eloon uudistusten myötä. ;) Koska kello on mitä on päätin myös osittain siksi herättää tämän takaisin kaikkien tietoon. (sori klisee) Sivuille on lisätty ainakin profiilisivut ja Faq. Ja ainakin yksi (1) artikkeli on tullut lisää. Voitteko kertoa tähän topikkiin onko taso mennyt mihin suuntaan? Alas, ylös, tasaista. Vai?

tuomas [13.11.2004 01:10:13]

#

tai sit voi kommentoida tonne koodari.net sivuille jos tekee mieli..


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta