siis HAH-HAH-HAH-HAH-HAH-HAHHAA! Luuleeko ne että me ollaan jotain kuudesluokkalaisia. Ysien matikan valtakunnallisen eka osio oli siis niin... helppo!
Yks tehtävä siitä(taisi olla 4:s):
Laatikossa on 10 palloa, sieltä otetaan 2 ja ne on sinisiä. Mitäs voidaan päätellä?
-siellä on vain sinisiä palloja
-siellä on myös punaisia palloja
-tässä oli vielä jotain
-tässäkin oli vielä jotain
-siellä on enää 8 palloa
Mikäköhän on oikea? xDDDDDDDDDDDD
ja eka tehtävä oli pluslasku. xD
Mäkin olin (kumma kyllä) just siinä kokeessa.
Oli se kyllä aika jännää
sooda, toi c-kohta oli että siellä oli enimmäkseen sinisiä palloja ja d oli ettei sinisiä ole enää :D
Miekin olin siinä (seuraava atk-tunti menossa...)
Ja eikös sinne lootaan jäänyt 8 palloa...
(lienenkö oikeassa?) :D
Mutta mitäs saitte siitä viimeisestä päässälaskuskusta?
Oliko se siis valtakunnallinen vai tasokoe? Valtakunnallinen on mun mielestä vasta 20. päivä. Itsellä olis kanssa toi tasokoe ollut, mutta kipeenä tässä ollaan...
Täytyy ottaa huomioon, että yläaste kuuluu oppivelvollisuuteen ja siellä on myös sellasia oppilaita, jotka eivät tajua matikasta yksinkertaisesti MITÄÄN. Tästä johtuen erityisesti alkupään tehtävät ovat tuollaisia.
Niin eihän tämä siis tosiaan se matikan valtakunnallinen ollut vaan ainoastaan testi millä pyritään saamaan selville ysien matikanosaamisen taso.
Mutta täytyy kyllä sanoa, että ensimmäinen on osio oli aivan hemmetin HELPPO!! :D Siis tosiaankin olisi voinut edes vähän vaikeampi olla.
Mitä muuten pistitte siihen, missä oli se pyramidi sen kuution sisällä? Tuli vähä kavereiden kanssa riitaa siitä, että mikä oli oikein. Mahtuko sinne sisälle teidän mielestä muita pyramideja?
Edit:
Ja sooda, olin vähällä revetä kun näin tuon tehtävän... :D
Ei muuten ne päässälaskutkaan mitenkään erityisen vaikeita ollu. Sain ne mielestäni kaikki laskettua oikein. Ongelmanratkaisujakin odotin vähän vaikeammiksi.
Noh, ollaahan me sentään ohjelmoijia, joten meidän matikan ja loogisen ajattelun taso on vähän korkeammalla kuin tavallisesti, mutta silti... 8 palloa jäljellä, ei kai, mitenkä niin? :D
Newbie kirjoitti:
Mutta mitäs saitte siitä viimeisestä päässälaskuskusta?
Oliko se että kuution särmä on kaksi kertaa lyhyempi kuin toisen kuution? Se oli mielestäni yksi kahdeksasosa sen isomman pinta-alasta eli vettä syrjäytyi niin paljon.
Edit: Vai tarkoititko niitä, mitä opettaja luki, vai niitä kirjallisia?
Ainiijjoo ei ollutkaan valtakunnallinen vaan "kansallinen arviointi" :P mäkin sain siitä 1/8, siitä kuutiotehtävästä. Ja eikö se pyramiditehtävä ole että sinne mahtuu kolme... tai kaksi, kavereiden kanssa ihmeteltiin mutten muista kumpaan päädyttiin. Ja oli ne muutkin osiot helppoja, suurimmat virheet tulee varmaan siitä kun olen niin hemmetin huolimaton, tulee huolimattomuusvirheitä :D
Sanokaas ny si huviksenne, onko totta, että kaksi kertaa enemmän on kaksi kertaa niin paljon kuin puolet enemmän ja paljonko se sitten on ?
öö, eikö kaksi kertaa enemmän jotain 2 kertaa alkuperäinen koko ja puolet enemmän on puolitoista kertaa alkuperäinen...? D:
Hmm, mä kyllä muuten vastasin siihen että "laatikossa on enimäkseen sinisiä palloja." Jos tempaset 2 palloo summanmutikassa ja ne on molemmat sinisiä, niin eikö sillon kaikkien pitäis olla sinisiä tai ainakin suurimman osan? :DDDD
sooda kirjoitti:
öö, eikö kaksi kertaa enemmän jotain 2 kertaa alkuperäinen koko ja puolet enemmän on puolitoista kertaa alkuperäinen...? D:
Jos särmän pituus kaksinkertaistuu, niin silloin pinta-ala nelinkertaistuu ja tilavuus kahdeksankertaistuu.
hunajavohveli kirjoitti:
Se oli mielestäni yksi kahdeksasosa sen isomman pinta-alasta eli vettä syrjäytyi niin paljon.
Kyse on varmaan tilavuudesta eikä pinta-alasta.
Puhveli kirjoitti:
Hmm, mä kyllä muuten vastasin siihen että "laatikossa on enimäkseen sinisiä palloja." Jos tempaset 2 palloo summanmutikassa ja ne on molemmat sinisiä, niin eikö sillon kaikkien pitäis olla sinisiä tai ainakin suurimman osan? :DDDD
Sen siitä saa kun aattelee noita tehtäviä liian monimutkasesti :DD .. Sen takia noi onkin ärsyttäviä, kun odottaa, että ne on jotenkin kauheen monimutkasia ja vaikeita, niin sitten tulee tommosia virheitä. :D
"Kaksi kertaa enemmän jotakin" on sama kuin "kolme kertaa alkuperäinen".
kaksi kertaa enemmän kuin 5 on - 5+2*5 = 15
"Puolet enemmän" on puolet lisää.
puolet enemmän kuin 5 on - 5+0,5*5 = 7,5
Kahkonen vastasi aivan oikein. Puhekielessä ja usein painetussakin kaksikertaa ja puolet suuremmalla tarkoitetaan samaa eli kaksinkertaista. Kaksikertaa pienempi on oikeastaan saman kokoinen kuin alkuperäinen mutta vastakkaismerkkinen. Pitäisi sanoa puolet pienempi mikä on puolet alkuperäisestä.
kaksi kertaa enemmänhän on juuri 5+2*5 mutta kaksi kertaa niin paljon kuin jotain on 2*jotain?
hunajavohveli kirjoitti:
Newbie kirjoitti:
Mutta mitäs saitte siitä viimeisestä päässälaskuskusta?
Oliko se että kuution särmä on kaksi kertaa lyhyempi kuin toisen kuution? Se oli mielestäni yksi kahdeksasosa sen isomman pinta-alasta eli vettä syrjäytyi niin paljon.
juuri sitä tarkoitin itsekin sain 1/8 vastaukseksi
Noh, kyllähän opettajienkin pitää välillä naureskellä oppilaiden kustannuksella kun oppilaat naureskelee opettajien kustannuksella. :)
Hmm... meille sanottiin että matikan valtakunnallinen on ensiviikolla/kahden viikon päästä.
Onkohan meillä sitten stiä ollenkaan..
Joo tosiaan tarkoitin tossa tilaavutta eikä pinta-alaa.
Minuakin joskus ottaa päähän, kun sanotaan, että "puolet enemmän" silloin kun puhutaan kaksinkertaiseta. Ja sitä paitsi on tavallaan myös väärin sanoa "kaksi kertaa enemmän", koska silloinhan jos otetaan vaikka 5. Kaksi kertaa viisi on 10, joten kaksi kertaa enemmän on 5+10 eli 15. :-)
Edit: Oho, soodahan sanoikin tuon jo. :P
Ja muuten jos vastasitte siihen pallot-laatikossa-tehtäävään jotain muuta kuin E, niin ette lukeneet kaikkia vastauksia. Ajatelkaa nyt!
Laatikossa on kymmenen palloa. Kaksi otetaan pois. Ja E vaihtoehto oli, että jäljellä on 8 palloa. Miettikääs... 10- 2=? :-) Se on ainoa vaihtoehto, mikä on varmasti totta. Vai suurin osa palloista muka sinisiä... yhtä hyvin kaikki loput pallot voi olla vaikka punaisia, mutta sattui vain tulemaan kaksi sinistä.
Ja sitten siitä pyramidi-kuution-sisällä-tehtävästä:
Kyllä niitä minustakin kolme yhteensä meni ainakin tilavuuden puolesta. Oletetaan, että kuution särmä on 3 niin kuin siinä seuraavassakin tehtävässä.
Kuution tilavuus on 3*3*3 eli 27 kuutiometriä.
Silloin pyramidin (kartio ku on) tilavuus 3*3*3/3 = 9.
Joten 27 / 9 = 3, eli kolme niitä menee. Mutta meneekö muodon puolesta? Kyllä minusta ainakin. Kaverini, jotka luulevat olevansa matikkaneroja, vastasivat, että sinne menee yksi, mutta ne ovat minusta väärässä, kun eivät osaa ajatella, miten ne sinne saa. Ja minä sentään päihitin ne MAOL:n matematiikkakilpailussa ja voitin sen kilpailun meidän koulun kesken.
Pitäisi veistää puusta sellaiset pyramidit ja näyttää sitten, että kuutio niistä tulee...
Siis mikä tuon pyramidijutun tehtävänanto kokonaisuudessaan oli?
hunajavohveli kirjoitti:
Ja minä sentään päihitin ne MAOL:n matematiikkakilpailussa ja voitin sen kilpailun meidän koulun kesken.
Minäkin voitin sen kilpailun, siis meidän koulussa. =)
Ja tottakai siihen kuutioon mahtuu kolme pyramidia, jos ei ole erikseen määrätty niitten muotoa. Sillä kuution ja pyramidin tilavuuden kaava on muuten sama, paitsi pyramidi jaetaan kolmella.
Antti Laaksonen kirjoitti:
Siis mikä tuon pyramidijutun tehtävänanto kokonaisuudessaan oli?
Tehtävässä oli kuva, jossa oli pyramidi kuution sisällä. Kuution alemmat neljä nurkkaa olivat samat kuin pyramidin neljä alempaa nurkkaa, ja pyramidin huippu oli kiinni kuution jossain neljästä ylemmästä nurkasta.
Kysyttiin kuinka monta samanlaista pyramidia mahtuu alkuperäisen pyramidin lisäksi kuution sisään.
Ja eikös tuon äsken demonstroimani kaavan perusteella sinne mahdu kolme?
Edit: Paljo muuten ezuli sait pisteitä? Mä sain tasan 30, enemmänkin olisi tullut jos se meidän saakutan idioottiluokka olisi pitänyt kerrankin (tuskin mahdollista) turpavärkkinsä ummessa, niin olisi voinut keskittyä siihen prosenttilaskuun.
Kolme sinne menee. Valitettavasti visuaalinen ajattelukykyni petti kokeen aikana ja sain vastaukseksi kaksi, mutta toivottavasti muut tehtävät menivät paremmin. En ole vielä saanut tulosta.
Saadaanko niistä tulokset tietää? Oma käsitykseni oli, että ne vaan tehdään ja lähetetään, eikä me saada tietää, mikä meni oikein ja mikä ei.
Minäkin laskin ensin tosiaan tilaavuden perusteella ja rupesin sitten miettimään visuaalisesti (kolmiulotteinen ajattelu on yllättävän hankalaa monelle) mutta järkeilin sitten, että saahan sinne kolme kun oikein päin kääntää ne, niin että ne on jotenkin sen ensimmäisen molemmilla sivuilla tai jotain...
Ai niin tuskin sitä osioa saa tietää.
En muista pisteitä, siitä on nimittäin jo vuosi (eikös se ysillä ole?). En ole varma mutta olisiko ollut 41,vai paljonka siinä oli maksimi? (siis ei todellaankaan varma tieto)
Me ainakin saatiin tulokset.
Maksimi oli tämänkertaisessa ainakin 48, en ole varma sitten, että onko se sama joka vuosi.
No olise sitten, nimittäin (ihan kehumatta) kaikki matikan koenumerot oli ysillä 9-10, joista koulun kokeet oli kaikki 10, paitsi yksi oli 10-
Kyllä minäkin kymppiä matikan kokeista väännän ja toivon, että olisin pystynyt parempaan. No, se on ollutta ja mennyttä, enää ei auta sille pöyrölle luokallekaan ruveta valittamaan.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.