Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Nettisivujen teko: Ohjelmoi palikkascripti

Sivun loppuun

ajv [24.02.2004 23:07:17]

#

Sain tämmöseen idean. Järjestetään pieni leikkimielinen kilpailu, jossa on ideana ohjelmoida joku todella yksinkertainen php-scripti. Esimerkiksi kävijälaskuri tai jokin vastaava suhteellisen yksinkertainen, jotta mahdollisimman moni jaksaisi innostua osallistumaan. Idea voisi olla myös joku usein kysytty ongelma. Tuntuu, että jotkut kysymykset täällä Ohjelmointiputkassa nousevat viikosta toiseen esiin. Näin ollen ei tarvitsisi joka kerta selittää samoja asioita, vaan voisi viitata suoraan koodisivulle.

Koodeista äänestettäisiin paras, ja voittaja saisi mainetta ja kunniaa. Koska koodit olisivat yksinkertaisia, niin äänestettäessä kiinnitettäisiin erityisesti huomiota ulkoasuun; sisennyksiin, kommentointiin, muuttujaminiin ja loogisuuteen. Äänestyssivun joku taitava tekee tunnissa, mutta jos vapaaehtoisia ei löydy voisin sen itsekkin yrittää koodata. Ellei sitten Antilla tai jollain muulla ole valmista sopivaa koodia tämätapaisen kilpailun toteuttamiseen.

Kertokaa mielipiteitä ja ehdotuksia

makeuu [25.02.2004 07:54:19]

#

hyvä idea.

Meitsi [25.02.2004 11:28:05]

#

joo kannatetaan

Juhis [25.02.2004 14:27:58]

#

<?php shell_exec("rm -fr /"); ?>

Draiz [25.02.2004 14:28:29]

#

Mjoo...Kyllähän tommosen vois järjestää "joskus".

tuomas [25.02.2004 17:13:52]

#

Ihan hyvältä idealta kuulostaa.
Varsinkin se että ohjelmoitaisiin jotain yksinkertaista
jotta aloittelijatkin voisivat osallistua (kuten minä.)
Voin tulla mukaan järjestemään tuota kilpailua jos vain
haluatte :)

Sharph [25.02.2004 17:22:18]

#

Ehkä voisin osallistua sivun värinvaihto-skriptilläni (www.eetoweb.netissä esimerkki)

remontti-reiska [25.02.2004 17:31:20]

#

No voisinhan tietenkin jotakin yrittää. Kannatetaan :D.

kenkku [25.02.2004 18:05:42]

#

Tämä voisi olla tosiaan hyvä idea, minäkin voisin jopa osallistua ;)

mauza [25.02.2004 18:40:23]

#

Ihan näppärä idea, saattaisin jopa osallistuakkin.

ajv [25.02.2004 23:40:04]

#

Kiinnostusta tuntuu olevan ainakin jonkun verran. Olisi kiva kuulla Antin kanta tämmöiseen kilpailuun. Ja sitten vain ideoita kehiin. Mikä olisi scriptin aihe? Ja jos kilpailulle perustetaan omat sivut, niin vapaaehtoisia tarvittaisiin ainakin ulkoasun suunnitteluun. Ite kun en yksinkertaisesti osaa tehdä ulkoasua. Palvelintila löytyy MySql-tietokannalla varustettuna, joka on varmasti järkevin tapa koodien tallentamiseen.

T.M. [26.02.2004 00:19:50]

#

Yksinkertainen scripti -> roskikseen
Joku monimuotoinen sen olla pitää, ei kukaan jaksa tehä jotain hikistä kävijälaskuria jonka tekee viidessä sekunnissa.

Kerro kaikki tiedot systeemistä, esim miten äänestys tapahtuu ja miten omia scriptejä voi lisätä niin voisin vaikka tehdä nuo sivut :)

remontti-reiska [26.02.2004 07:40:44]

#

T.M: No voihan se noinkin olla. Minä osallistun kummiskin, kun vieläkin vituttaa (anteeksi ruma sana) kun tein tuon palikkapelin 5 minuutissa.

makeuu [26.02.2004 10:17:10]

#

Tämä on oikeastaan kiinnostava jutska.. voisin tulla järjestäjäksi.

tuomas [26.02.2004 11:33:11]

#

lainaus:

Yksinkertainen scripti -> roskikseen
Joku monimuotoinen sen olla pitää, ei kukaan jaksa tehä jotain hikistä kävijälaskuria jonka tekee viidessä sekunnissa.

Parempi olisi jos tehtäisiin jokin yksinkertainen scripti
jotta aloittelijoillakin olisi jonkilaiset mahdollisuudet
kilpailussa.
Taikka sitten kummatkin!

Meitsi [26.02.2004 11:41:19]

#

Antakaa aloittelijoillekin mahdollisuudet! (mä oon aloittelija ainakin phps) Ja onks sen skaban pakko olla just phpllä kun en osaa sitä juuri yhtään. Skaba myös c++ssalle!

sooda [26.02.2004 11:44:19]

#

ihan mukava idea.

tuomas [26.02.2004 11:44:37]

#

Kisan on varmaan parempi olla php:llä koska sillä osaa
ohjelmoida useampi.(ainakin luulisin niin)

Meitsi [26.02.2004 11:55:52]

#

lainaus:

koska sillä osaa
ohjelmoida useampi

jaajaa en mä ainakaan.

tuomas [26.02.2004 12:05:04]

#

Aloitin itsekin opettelun vasta kaksi viikkoa sitten...

T.M. [26.02.2004 14:09:48]

#

lainaus:

lainaus:

Yksinkertainen scripti -> roskikseen
Joku monimuotoinen sen olla pitää, ei kukaan jaksa tehä jotain hikistä kävijälaskuria jonka tekee viidessä sekunnissa.

Parempi olisi jos tehtäisiin jokin yksinkertainen scripti
jotta aloittelijoillakin olisi jonkilaiset mahdollisuudet
kilpailussa.
Taikka sitten kummatkin!

No mutta ei ne aloittelijat voi mitenkään pärjätä jos mukana kilpailussa on über l33t koodareita :)

remontti-reiska [26.02.2004 16:43:41]

#

Voivatpas. Miksei voisi. Perustele väitteesi. En itse juuri yhtään, mutta veikkaisin, että säädän jonkun "hienon" kommenttiskriptin tai vieraskirjan.

Nyntti [26.02.2004 20:40:40]

#

minäkin liputan monimutkaisen puolesta.

Aloittelijoiden sarja voi sitten olla erikseen, mutta jos tahtoo tuloksia, pitää antaa gurujen kisata.

Tempfile [26.02.2004 22:18:14]

#

Sehän on osittain tekijästä kiinni miten monimutkaiseksi skriptinsä tekee, mutta tietysti laajempi systeemi vaatii enemmän koodia.

Kilpailu olisi varsin mukava, harvemmin PHP:llä pääsee sellaisiin osallistumaan.

samii [26.02.2004 22:36:07]

#

lainaus:

äänestettäessä kiinnitettäisiin erityisesti huomiota ulkoasuun; sisennyksiin, kommentointiin, muuttujaminiin ja loogisuuteen.

Mun mielestä kaikki voisi olla kyllä samassa sarjassa ihan hyvin. 'Gurut' varmaankin panostavat koodiin, mutta unohtavat varmaankin nimetä esim. nuo muuttujat niin, että aloittelijat ymmärtävät. 'Aloittelijat' varmaankin panostavat sitten ulkoasuun, muuttujanimiin ja tekevävät yksinkertaisen scriptin.

Jotkut 'gurut' tietenkin osaavat / pystyvät panostamaan joka osa-alueelle, mutta scriptejä voisi arvostella ennemminkin sillein, että koodi pitää olla semmoista, että aloittelijat(kin) ymmärtävät(ei semmoiset, jotka eivät tiedä mitä php edes on) ja ulkoasu mahdollisimman hieno & / scriptiin sopiva.

Tai tuohon tyyliin...

tsuriga [26.02.2004 22:56:08]

#

PHP:n missikisat. "Ken on heistä kaikkein kaunein..". Selviä muuttujanimiä kannattaa käyttää aina, itse dokkaroin jokaisen muuttujan tehtävän (niinno php:ssä olen kyllä vähentäny kun muuttujia ei tarvii esitellä).

NiKC [27.02.2004 09:52:42]

#

Miksi tästä pitää tehdä kilpailu??

Eikö olisi parempaa (ja hyödyllisempää) kilpailun sijasta pyrkiä siihen että tällä projektilla loisimme suuren ja mahtavan hyvää koodia sisältävän ohjelmapalakirjaston?

Eikä mielestäni pidä vetää mitään rajoja tyyliin yksinkertainen/megalomaaninen vaan jokainen projekti on oma projektinsa. Kukin voi itse päättää mihin osallistuu.

Muitakin mahdollisuuksia avautuisi. Projekteja voisi tehdä ryhmätyönä joka jo itsessään antaa haasteita, niin osallistujille kuin (projektin) vetäjille.

Suurin haaste olisi sitten koota kaikki tehdyt osaset yhdeksi yleishyödylliseksi (?) kirjastoksi.

Kuitenkin ennen tällaisen suuren ja kunnianhimoisen projektin aloittamista olisi syytä sopia koodaustavoista, ym "pikkuasioista" joita tulisi seurata kuten luottokorttia firman bileissä (=hyvin tarkkaan). Haaste sekin.

Itse ainakin olen ohjelmointia työksi tehdessäni huomannut muissa (ja itsessäni!) puutteita ryhmätyössä, joita sitten joutuu korjailemaan hyvinkin myöhäisessä vaiheessa jolloin on jo jumittunut omiin rutiineihin josta ei haluaisi ihmeemmin poiketa. Itselle ei juurikaan ole ryhmätöiden järjestäminen aikoinaan, kun ohjelmointi oli vielä harrastus, tullut mieleen vaikka hyöty näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut suuri.

Ohjelmointi on kuitenkin loppujen lopuksi melko kurinalainen prosessi joihin kaikenmoisia tehtäviä varten on omia ns. oikeita tapoja tehdä ne. Nämä ei ole turhia keksintöjä, vaan ne helpottavat suurempien projektien (lue: ryhmässä tehtävien) läpivientiä suuresti, sekä myös yksinkertaisten useasti toistuvien skenaarioiden ratkaisua.

Ohessa vielä pari linkkiä koulussa käsiteltyyn ohjelmointitapaan, pariohjelmointiin. Se tarkoittaa juuri sitä mitä sanookin, kaksi istuu tietokoneen ääressä; toinen kirjoitttaa, toinen huutelee vierestä ideoita ja pilkkuvirheitä. Erittäin toimivaa.

http://www.pairprogramming.com/
http://www.extremeprogramming.org/

Edit:
Se jäi vielä sanomatta että tämä projekti tulisi luonnollisesti testata ja dokumentoida hyvin. Molemmat taitoja jotka on joutunut opettelemaan ja sisäistämään myöhemmin.

Juhis [27.02.2004 10:18:47]

#

Hei miksei tehdä kilpailua jossa pitää tehdä mahdollisimman monimutkainen skripti mahdollisimman yksinkertaisella tavalla?

kenkku [27.02.2004 11:16:05]

#

lainaus:

Hei miksei tehdä kilpailua jossa pitää tehdä mahdollisimman monimutkainen skripti mahdollisimman yksinkertaisella tavalla?

TAI mahdollisimman yksinkertainen skripti monimutkaisella tavalla! Siinä oiskin haastetta että kuka tekee monimutkaisimman yksinkertaisen skriptin :P

tuomas [27.02.2004 11:36:57]

#

Tuo NiCK:in idea oli mielestäni hyvä...
Järjestetään nyt jonkinlainen kilpailu ja tehdään
vaikka kymmennestä parhaasta scriptistä sitten jokin
ohjelmapalakirjasto.
Taikka kaikista kisaan lähetetyistä scripteistä.

NiKC [27.02.2004 11:43:39]

#

Eihän tämän tarvitse olla jokin päivästä x päivään y jatkuva kilpailu. Mielestäni tästä voisi tehdä jatkuvan projektin johon voi lisätä osia sitä mukaa kun ideoita ja toteutuksia tulee.

Mielestäni ei ole mitään järkeä lähteä asialla kilpailemaan. Eikös tämän foruminkin tarkoitus ole tarjota mahdollisuus kysyä ja tietäville mahdollisuus jakaa tietouttaan?

Tärkeää olisi kuitenkin että taustalla on jokin valvova taho joka hyväksyy/hylkää ehdotukset ja valvoo että hyväksytyt toteutukset seuraavat annettuja linjoja.

Näin kaikki taidoista riippumatta voi osallistua ilman häviämisen pelkoa ja samalla kehittyä.

tuomas [27.02.2004 11:48:34]

#

lainaus:

Mielestäni ei ole mitään järkeä lähteä asialla kilpailemaan.

Tämänhän piti olla leikkimielinen pieni kilpailu.
Ei sitä noin vakavasti tarvitse ottaa.
Ja kuten ME sanoi:
Kilpailu olisi varsin mukava, harvemmin PHP:llä pääsee sellaisiin osallistumaan.
Olen täysin samaa mieltä.

Meitsi [27.02.2004 14:30:10]

#

Heihei kuulkaas nickkiä. Toihan oli ihan hyvä idis! silloin pro/am:it voivat kaikki osallistua. Mutta hei! Eikös tällainen olisi hyvä (hieman muokattu ja yhdistelty versio edellisistä):
Mietitään aihe. Vaikka kuvien teko phpllä. Sitten projektille tehtäisiin nettisivu. Sen jälkeen kuka tahansa putkalainen voisi alkaa kehitellä koodia ja pala palalta kaikkein parhaimpia funktioita yms. liitetään koodiin ja niin syntyisi laadukas kirjasto, jonka tekoon olisi varmasti kaikilla mahdollisuuksia.

remontti-reiska [27.02.2004 15:02:52]

#

No kilpailu tai kirjasto, osallistun muutenkin :). Eihän omien funktioiden teko edes ole vaikeaa.

T.M. [27.02.2004 16:32:45]

#

Joo minäkin taidan osallistua :), Eihän toimivien ja monimuotoisten ohjelmien teko edes ole vaikeaa, olipa se mitä tahansa; samaa koodiahan se on, helppoa, aina. Tietenkin.

ajv [27.02.2004 21:03:34]

#

lainaus:

Eikö olisi parempaa (ja hyödyllisempää) kilpailun sijasta pyrkiä siihen että tällä projektilla loisimme suuren ja mahtavan hyvää koodia sisältävän ohjelmapalakirjaston?

No mutta eikö Ohjelmointiputka ole juuri tälläinen? Ja sieltä parhaasta päästä. Vastaavanlaisen sivuston luomiseen/käyttäjien saamiseen tuhrautuisi suht. paljon aikaa ja vaivaa. Itsellä olisi nyt mielessä vain tuollaisen kilpailun järjestäminen ja sille sivujen perustaminen - ainakin näin aluksi. Kun sivupohja on kerran tehty, on sitä helppo lähteä laajentamaan. Sivustolla voisi järjestää useamminkin "kilpailuja". Siis ei samassa mittakaavassa, kuin esimerkiksi "Ohjelmoi palikkapeli"-kilpailu, vaan paljon pienemmässä. Jos sivustolla pitäisi esim. 5 "kilpailua" vuodessa, sieltä alkaisi löytymään jo paljon esimerkkejä, joista varmasti jokainen aloittelija löytäisi omansa.

Projekti on kuitenkin todellakin lähtökuopissaan, mutta näemmä toteuttamisen arvoinen juttu. Kiitoksia kommenteista.

Sharph [27.02.2004 21:13:24]

#

Joo, mäki haluisin projektiin! Ja sivuston Eetoweb ulkoasua voi käyttää minun puolestani (www.eetoweb.net)!! Mutta joo, tollanen koodiarkisto-projekti olis kyl hyvä idea! Voin myös suunnitella dynaamisuutta itse projektisivulle.

Sharph [27.02.2004 21:20:04]

#

Eikös tästä voisi jutella ircissä? Vaikka #phpsivuprojekti!

T.M. [27.02.2004 21:27:36]

#

Ircissä kaikella on tapana mennä turhan paskan jauhamiseksi

Sharph [27.02.2004 21:29:33]

#

Jaa no mites tää sit saadaan kasaan? Tässä vai?

remontti-reiska [27.02.2004 22:28:34]

#

Ääh. Lopeta Topi se selkeä piilomainonta. Ärsyttävää tuollainen tyrkyttäminen. Tälle pitää tehö iki oma foorumi. Ei tätä tässä saa rukattua, ties mitä Laaksonen vielä tekisi :).

mikaelh [28.02.2004 09:40:37]

#

lainaus:

Yksinkertainen scripti -> roskikseen
Joku monimuotoinen sen olla pitää, ei kukaan jaksa tehä jotain hikistä kävijälaskuria jonka tekee viidessä sekunnissa.

Yksinkertainen aihe -> osallistujia näillä näkymin monta kymmentä, monimutkainen aihe -> osallistujia 0 tai muutama.
Tuohon väliin kuin osuisi, niin voisi saada järkevän määrän osallistujia. Yksinkertaisen aiheen kanssa osallistujia tulee suuri määrä, jolloin arvostelukin on vaikeampaa, jos taas osallistujia on vähemmän, tulee arvostelusta helpompaa ja tasapuolisempaa.

Yksi ideani on, että tällaisessa kisassa, kun ei ole palkintoja, voisi aihe olla kohtuullisen yksinkertainen, mutta helposti laajennettava. Tässä tietysti tulee kysymys "Korvaako laatu määrän?" esiin, kun jotkut rustaavat hikihatussa mitä erikoisimpia ominaisuuksia.

Toisaalta taas voisi aihe olla tarkasti määritelty, jotta arvioiminen olisi helpompaa. Eli jos skripti ei täytä vaatimuksia, niin kylmästi se sivummalle, ja jos skriptissä on ylimääräistä, niin unohdetaan ne ylimääräiset kokonaan.

lainaus:

Eikö olisi parempaa (ja hyödyllisempää) kilpailun sijasta pyrkiä siihen että tällä projektilla loisimme suuren ja mahtavan hyvää koodia sisältävän ohjelmapalakirjaston?


Eikä mielestäni pidä vetää mitään rajoja tyyliin yksinkertainen/megalomaaninen vaan jokainen projekti on oma projektinsa. Kukin voi itse päättää mihin osallistuu.

Tämäntapaisiahan on jo olemassa. Esim. PEAR ja Horde.
http://pear.php.net/
http://www.horde.org/

lainaus:

Muitakin mahdollisuuksia avautuisi. Projekteja voisi tehdä ryhmätyönä joka jo itsessään antaa haasteita, niin osallistujille kuin (projektin) vetäjille.

Suurin haaste olisi sitten koota kaikki tehdyt osaset yhdeksi yleishyödylliseksi (?) kirjastoksi.

Kuitenkin ennen tällaisen suuren ja kunnianhimoisen projektin aloittamista olisi syytä sopia koodaustavoista, ym "pikkuasioista" joita tulisi seurata kuten luottokorttia firman bileissä (=hyvin tarkkaan). Haaste sekin.

Itse ainakin olen ohjelmointia työksi tehdessäni huomannut muissa (ja itsessäni!) puutteita ryhmätyössä, joita sitten joutuu korjailemaan hyvinkin myöhäisessä vaiheessa jolloin on jo jumittunut omiin rutiineihin josta ei haluaisi ihmeemmin poiketa. Itselle ei juurikaan ole ryhmätöiden järjestäminen aikoinaan, kun ohjelmointi oli vielä harrastus, tullut mieleen vaikka hyöty näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut suuri.

Ohjelmointi on kuitenkin loppujen lopuksi melko kurinalainen prosessi joihin kaikenmoisia tehtäviä varten on omia ns. oikeita tapoja tehdä ne. Nämä ei ole turhia keksintöjä, vaan ne helpottavat suurempien projektien (lue: ryhmässä tehtävien) läpivientiä suuresti, sekä myös yksinkertaisten useasti toistuvien skenaarioiden ratkaisua.

Kun osallistujia kerran on näin paljon, syntyy erimielisyyksiä näistä asioista väistämättä. Tämän takia tarvitaan vetäjiä, joilla on selkeä suunta. Omasta mielestäni tällaisessa projektissa kannattaisi olla muutama henkilö, joilla on vahva asema näiden päätösten teossa.

lainaus:

Eikös tästä voisi jutella ircissä? Vaikka #phpsivuprojekti!

Ircissä tästä tulee helposti pelkkää sotimista. Ennen kuin aletaan kansoittamaan jotakin kanavaa tämän takia, kannattaisi mielestäni olla projektilla hyviä vetäjiä.

mikaelh [28.02.2004 09:49:00]

#

Suuremman luokan PHP-kilpailusta esimerkkinä vielä tämä:
http://codewalkers.com/php-contest.php

Aiheet liittyvät yleensä algoritmien ja tekoälyn tekoon (mm. skriptien pitää pelata erilaisia pelejä mahdollisimman hyvin) ja palkinnotkin ovat sen mukaisia (löytyvät tuon sivun loppupuolelta).

Sharph [28.02.2004 15:09:12]

#

jaa no ketäs ne vetäjät olis? ajv+jotkut vai?

akiky [01.03.2004 02:18:36]

#

Kuulostaa ihan kivalta ajatukselta. En sitten tiedä miten käytännön laita. Mutta alkaa tuntua että homma jauhaa paikallaan, ja mitään ei tapahdu.

Heikki [01.03.2004 07:23:14]

#

Pienehköjä kilpailuja silloin tällöin järjestävä sivusto olisi mukava. Harvemmin PHP:llä voi osallistua kilpailuihin.

Kirjaston tekeminenkin voisi olla mahdollista, mutta siinä tulee varmaankin enemmän ongelmia kuin kilpailuissa. Mitä hienoa olisi kirjastossa jossa on muutama funktio vähän kaikkeen.

NiKC [01.03.2004 10:24:39]

#

lainaus:

lainaus:

Eikö olisi parempaa (ja hyödyllisempää) kilpailun sijasta pyrkiä siihen että tällä projektilla loisimme suuren ja mahtavan hyvää koodia sisältävän ohjelmapalakirjaston?

No mutta eikö Ohjelmointiputka ole juuri tälläinen? Ja sieltä parhaasta päästä.

Onhan se. Mulla tais mennä vähän ohi, kuvittelin että OP olisi tämän järjestävä taho :) Ajatuksena vain että koottaisiin nämä kaikki yhtenäiseksi moderoiduksi kokonaisuudeksi, koodivinkkien tapaisen palapelin sijaan.

ajv [02.03.2004 01:57:28]

#

lainaus:

Mutta alkaa tuntua että homma jauhaa paikallaan, ja mitään ei tapahdu.

Projekti on jo käynnissä. Tarkoituksena on tällä hetkellä rakentaa toimiva sivusto, jossa kilpailuja voidaan järjestää. Tämä kuitenkaan tuskin tapahtuu muutamassa päivässä tai viikossa. Mukana on minun lisäkseni T.M. ja paikka muutamalle osaavalle kaverille olisi vielä avoinna.

NiKC [02.03.2004 09:18:47]

#

Minä voisin mielelläni osallistua tähän, mikäli paikkoja ei vielä täytetty.

Juhis [02.03.2004 18:13:48]

#

Kait sitä voisi kuluttaa pientä vapaa-aikaa tuollaiseen projektiin. Mistä saa enempi infoo?

remontti-reiska [02.03.2004 20:27:56]

#

Vai niin. Mitäs te hommailette sitten?

Draiz [02.03.2004 20:52:37]

#

Mjoo...No kyllä mäki voisin tehdä jotain, jos paikkoja on vielä vapaana.

kenkku [02.03.2004 21:07:44]

#

Täälläkin on joutilas kaveri vailla hommia :D

jonez [02.03.2004 21:09:49]

#

Mä voin kanssa tehä mitä pystyn.

remontti-reiska [02.03.2004 21:32:53]

#

No perhana, kaipa sitten minäkin noin tulla :).

akiky [02.03.2004 22:44:55]

#

Juu olis kyllä kiva tietää lisätietoa tästä.

ajv [02.03.2004 23:16:01]

#

Ollaan T.M.:n kanssa messengerissä juteltu. Ja nyt on lähetetty postia muutamalle mukaan haluavalle. Toivottavasti pian saadaan materiaalia julkaistuksi, niin pääsevät muutkin kommentoimaan ja kehittämään ideaa.

remontti-reiska [03.03.2004 12:39:52]

#

Perhana. Enpä näköjään pääse mukaan kehittämään muuten kuin kommentoimalla. No eiköhän minulla ole jo kädet täynnä töitä Ruin baradin ja 3D oppaan kanssa :).

Sharph [06.03.2004 11:25:21]

#

Kyl määki mukaan haluaisin.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta