Hei! Minulla on ollut jo pitkään ongelmana laittomuuden pelko. En toki vieläkään osaa kunnolla ohjelmoida, pitää ensin valita yksi kieli joka opetella kunnolla varmaakin C# tai Java tai joku.
Tiedän että tämä voi kuulostaa tyhmältä, mutta laissa tuskin on listaa laillisista asioista tai harrastuksista. Tuli vaan mieleen, että mistä tietää että käytetty ohjelmakirjasto on laillinen tai että koko ohjelma on laillinen.
Tällä hetkellä minulla on pelko, että kaikki muu on laitonta paitsi pelaaminen, sitä kun ei periaatteessa rajoiteta vaikka olisi kuinka väkivaltaista sisältöä.
Siitä, että kun otat käyttöön ohjelmiston (tai sen osan) tai kun ostat ohjelmiston (tai sen osan), niin siinä tulee tai pitäisi aina tulla mukana Terms of Conditions (https://en.wikipedia.org/wiki/Terms_of_service) tai suomeksi "käyttöehdot". Usein esimerkiksi Github-projekteissa tai muissakin ohjelmistopaketeissa tämän oleellinen osa on tiedostossa nimeltä LICENSE.txt (tai vastaava), esimerkiksi: https://github.com/git/git-scm.com/blob/main/MIT-LICENSE.txt
Github:ssa on myös kätevä tuo, että se näyttää standardiformaatin lisenssitiedostolle automaattisesti sivun yläosassa käyttöoikeudet. Muuten ne löytää myös erilaisilta sivuilta, kuten https://www.tldrlegal.com/.
Toiset lisenssit ovat helpompia kuin toiset.
Mitä tulee sitten ikärajoihin yms., niin joissain maissa tiettyyn kategoriaan kuuluvat pelit ovat laillisesti velvoittavia eli niille tulee hankkia merkintä, mikäli ne kuuluvat tiettyihin kategorioihin. Esimerkiksi UK:ssa PEGI-rating > 12 on velvoittava. Eli kyllä sitä rajoitetaan, koska myyjä ei saa myydä alaikäisille.
Laki on yleensä melko jäljessä IT-alan nopeista kehityskuluista, mutta osa asioista voidaan monesti rinnastaa johonkin aiempaan pykälään. Esimerkiksi tietomurroista on lakeja sekä tietoverkkohäirinnästä. Laitonta on siis esimerkiksi tallentaa korkean turvallisuusvaatimuksen tietoa (henkilötietoja) epäasiallisesti, kuten Vastaamo:n tietomurron tapauksessa.
Eipä tuollaista listaa ole. Suomessa säädetään lakeja, mutta oikeuslaitokset päättävät tapauskohtaisesti, miten niitä tulkitaan. Joskus myös itse ohjelma voi olla laillinen, mutta käyttötapaus ratkaisee, käytetäänko sitä laittomuuteen. Eihän vaikkapa C-kääntäjää tai puukkoa ole syytä kieltää, vaikka kummallakin voi tehdä pahaa jälkeä.
Lisäksi jossain määrin joistain rikkomuksista sanktioriski on käytännössä minimaalinen, sillä myös isot yritykset rikkovat esimerkiksi GPL-lisenssiä: https://gpl-violations.org/
Tämän tarkoitus ei ole rohkaista rikkomaan sääntöjä, vaan esimerkillistää, että joidenkin asioiden valvonta on vaikeaa tai mahdotonta. Tämä voisi johtaa esimerkiksi huomaamaan, että jos et työskentele erityisen suurien ohjelmistojen kanssa, niin voit ottaa hieman rennommin, koska kellään ei ole resursseja tutkia jotain pienempiä rikkomuksia.
Ohjelmistoihin on mahdollista liittää vastuuvapauslauseke, jolla kehittäjä irtisanoutuu vastaamasta ohjelmiston mahdollisesti aiheuttamista haitoista. Tällöin jokainen käyttää ohjelmistoa omalla vastuullaan.
Osittain tähän asiaan liittyen, minulla on olo että maailma on paha ja ikävä paikka. Olen ajatellut, että Hans Roslingin ja Steven Pinkerin maailmankuvan omaksumisesta voisi olla hyötyä.
uudempikoodaaja kirjoitti:
Tuli vaan mieleen, että mistä tietää että käytetty ohjelmakirjasto on laillinen tai että koko ohjelma on laillinen.
Useimpien ohjelmien tekeminen on laillista. Lähinnä laitonta voisi olla laittomaan tarkoitukseen tehty ohjelma (kuten haittaohjelma) tai selvästi jotain ryhmää loukkaava teos. Tietysti on muutakin sääntelyä kuin laiton vs. laillinen, esimerkiksi pelien ikärajamääritykset, patentti- ja tavaramerkkisopimukset, lisenssiehdot (kuten GPL:n vaatima lähdekoodin julkaisu), terveydenhuollon laitteiden sääntely jne.
Jos ongelmana on epärationaalinen pelko, että vaikka Pikku Pupun Pomppukisa olisi selittämättömästä syystä laiton peli koodattavaksi, kannattaa varmasti hakea asiaan ihan muun alan ammattilaisen apua.
Jaska kirjoitti:
Suomessa säädetään lakeja, mutta oikeuslaitokset päättävät tapauskohtaisesti, miten niitä tulkitaan.
Oikeuslaitos ei mielivaltaisesti ”tulkitse” lakia johonkin ihan asiaankuulumattomana tilanteeseen, joten on ihan turvallista tehdä tavalliseen tarkoitukseen tavallinen ohjelma.
Terveellä järjellä pitäisi pystyä ymmärtämään, milloin ohjelman laillisuudesta ylipäänsä kannattaa olla huolissaan. Voi esimerkiksi verrata sisältöä olemassaoleviin ohjelmiin ja peleihin ja ymmärtää, että jos oma sisältö on selvästi kesympää kuin kaupan hyllyllä myytävissä tuotteissa, ei liene syytä huoleen.
Toki jos toimintapelin aiheena on vaikka kansanmurhan tapahtumien toisintaminen, voi joutua tapauskohtaiseen harkintaan, onko kyseessä historiallinen teos vai esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
Metabolix kirjoitti:
Jaska kirjoitti:
Suomessa säädetään lakeja, mutta oikeuslaitokset päättävät tapauskohtaisesti, miten niitä tulkitaan.
Oikeuslaitos ei mielivaltaisesti ”tulkitse” lakia johonkin ihan asiaankuulumattomana tilanteeseen, joten on ihan turvallista tehdä tavalliseen tarkoitukseen tavallinen ohjelma.
Kirjoitin epäselvästi. Anteeksi! Tarkoitin siis, että kukin tapaus käsitellään oikeudessa yleensä yksilöllisesti. Jos kaksi ihmistä tekevät samantapaisen lain rajamailla olevan tapauksen, voi olla, että toinen saa tuomion ja toinen ei. Siksi etukäteen ei voida antaa listaa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Oikeudessa on tuomiota päättämässä pariton määrä henkilöitä, joten voi olla myös niin, että osan mielestä tapaus ylittää rikoskynnyksen ja osan ei.
Öhöm,
En muista sitä teoriaa, mutta eräs vakiintunut käsite lakiopissa on, että jotta voitaisiin tuomita rikoksesta, pitää voida olla tietoinen siitä, että asia on rikos. Ts. sen pitää olla laissa tai sitten siihen pitää olla pykälä, joka on helposti venytettävissä. Rikos on olemassa vasta pykälän ajankohdasta eteenpäin.
En tiedä hyviä esimerkkejä, mutta käsittääkseni varmaan jotkut varhaiset P2P-piratismit on lakaistu maton alle sen takia, että niitä kieltäviä pykäliä on tullut vasta myöhemmin. Esimerkiksi, koska on epätriviaalia näyttää rikos silloin kun kopiosuojattu materiaali jaetaan maailmalle jaetuissa osissa ja kun verkossa liikkuu myös laillisia datan osia. Siis esimerkiksi, koska fair use saattaisi sallia 1%:n kopioimisen. Teetkö siis tekijänoikeusrikoksen, jos osallistut 1%:n jakajana?
Myös vaikkapa se, mikä voi koskettaa joitain on nämä adaptiot tai derivative works:t eli onko esimerkiksi Mono/C# laillinen, jos C# on Microsoftin teknologia Windows-alustalle?
mavavilj kirjoitti:
(13.06.2024 15:05:12): Öhöm, En muista sitä teoriaa...
Sinulle tyypilliseen tapaan taas kerran menee puurot ja vellit sekaisin.
"Jotta voitaisiin tuomita rikoksesta, pitää voida olla tietoinen siitä, että asia on rikos" on eri asia kuin takautuva tuomitseminen, josta aloit selittää heti perään.
Toinen asia koskee voimassa olevia lakeja mutta yksittäisen henkilön syyntakeettomuutta, ja toinen koskee myöhemmin säädettyjä lakeja, jotka kieltävät asioita, jotka itse teon hetkellä olivat vielä sallittuja.
muuskanuikku kirjoitti:
(14.06.2024 07:39:25): ”– –” Sinulle tyypilliseen tapaan taas kerran menee...
Molemmissa rikoksellisuudesta ei ole ajankohtana tietoa. Ei ole sellaista kuin takautuva tuomitseminen, AFAIK. Rikos on olemassa vasta pykälästä eteenpäin. Pykälästä ei voi olla tietoa ennen kuin se on kirjattu.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.