Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kuvaristikon ratkaisun laadinnan automatisointi tyhjästä

Sivun loppuun

Jere Sumell [25.07.2021 19:10:24]

#

Viittauksena Metabolix:ksen aakkospalikka ketjuun (Suora linkki)

Kuinka pitkälle olisi siedettävässä ajassa suoriutuva sellainen suomen kieleen liittyvä algoritmi laatia, joka laatii annetusta sanalistasta, esimerkiksi kotuksen suomen kielen sanalistasta, perinteisen kuvaristikon tyhjästä?

Mitä olen parisen kymmentä vuotta pitänyt humaanina ajanvietteenä perinteisiä keskivaikeita kuvaristikoita, niin yhä 2021 ainakin Grawiko, ja myös varmaan muut kustantamot laativat vektorigrafiikka-ohjelmalla kuvaristikko-tehtävän, tai pohjan Excelillä, silläkin se on mahdollista laatia, ihmettelen, miksi ei automatisoitaisi laadintaa.

Siinä kohtaa, kun Sudokut alkoivat rantautumaan Suomeen Japanista, niin yhtäkkiä Lehtipisteen hyllyille ilmaantui lukuisia sudokulehtiä, mutta senhän saa automatisoitua sen ainakin 9*9 -ruudukon sudokun laadinnan ja ratkonnan sama mille vaikeusasteelle sen laatii tai ratkaisee.

Jos tämä kuvaristikon laadinta olisi automatisoitavissa, se on aika haastavaa käsittääkseni, mutta seuraava vaihe olisi muuntaminen krypto-tehtäväksi, jossa ei tarvitse välttämämttä grafiikkaa lainkaan kuvavihjeitä varten.

Joskus olen itse Javalla ohjelmoinut sellaisen, kun manuaalisesti laaditusta ratkaisupohjasta tietokone luo siitä krypton, mutta sitten se kehittely tyssäsi siihen, että tuli ylivoimaisia ongelmia toteuttaa ratkaisusanojen oikeaa sijaintia siten, että kuvaristikosta tulisi järkevä sellainen, joka sisältää vähintään 4-kirjaimisia sanoja, ja ratkonnassa olisi jotain mielenkiintoa.

Totta puhuen noissa kuvaristikoissa, joita on kustantamoita muutama Suomessa, mutta jokaisella kustantamolla noista muutamasta on toista kymmentä eri julkaisua, ja ihmettelen miten ne on kannattavaa liiketoimintaa, mutta ei mennä nyt bisnespuoleen niistä sen enempää, vaan tuohon laadinnan automatisointiin.

En ole juuri perillä Excel-makroista, mutta jos joku onnistuu ohjelmoimaan tuon ratkaisun automatisoinnin tyhjästä käyttäen jotain no noissa sanaristikoissa hyvinkin kapea tuo sanavarasto, mikä niissä toistuu eri kustantajilla, mutta voisi olla jotain bisnessaumaa mahdollisesti myydä noille kustantajille kyseistä ohjelmaa, jotta säästäisivät laatijoille maksamista palkkioiden maksuvelvollisuudesta, jolloin muutoinkin hyvin marginaalissa pyörivän lehtigenren yksittäiskappaleen katetuottoprosentti nousisi.

Metabolix [25.07.2021 20:36:24]

#

Jere Sumell kirjoitti:

Jos tämä kuvaristikon laadinta olisi automatisoitavissa, se on aika haastavaa käsittääkseni, mutta seuraava vaihe olisi muuntaminen krypto-tehtäväksi, jossa ei tarvitse välttämämttä grafiikkaa lainkaan kuvavihjeitä varten.

Tässä on taas jokin käänteinen logiikka. Kaiken järjen mukaan krypto on helpompi laatia, koska siihen tarvitaan vain sanat. (Muuttaminen numeroiksi on triviaalia ja vie noin 3 riviä koodia jollain järkevällä kielellä.) Kuvaristikkoon tarvitaan myös kuvat, ne pitää jossain määritellä, ja niiden sijoittelu suhteessa sanaan (suorat nuolet, käyrät nuolet jne.) ja mahdolliset kuvan kokoon liittyvät säännöt (useamman ruudun kokoinen kuva, toisinaan kuvien hieman lomittainen sijoittelu jne.) tuovat ongelmaan ihan uusia ulottuvuuksia.

Kuvittelisin, että sanalistasta saisi krypton kohtuullisen helposti, mutta näissä tekninen suoritus ja yleisön mielestä ”kiinnostava” tehtävä voivat olla hyvinkin eri asioita. Ristikoissa on omalla tavallaan kummallinen sanavarasto.

Jere Sumell [25.07.2021 20:55:01]

#

Metabolix kirjoitti:

Kuvittelisin, että sanalistasta saisi krypton kohtuullisen helposti, mutta näissä tekninen suoritus ja yleisön mielestä ”kiinnostava” tehtävä voivat olla hyvinkin eri asioita. Ristikoissa on omalla tavallaan kummallinen sanavarasto.

On ihan totta, että jos sanavarsto on jotenkin rajattu, eikä käyttäisi kokonaan esimerkiksi juuri sinunkin tutkimuksen alla ollutta kotuksen suomen kielen sanalistaa. Mutta silti vaikka sanalista on rajattu, niin sen pitäisi olla mahdollisimman laaja, jotta vaihtoehtoja löytyisi useampi kuin 1 koko listasta, kun etsitään seuraavaa täsmäävää sanaa.

Pistin muuten ideani menemään eteenpäin ratkojat.fi -infosähköpostiin, että voisivat nykyisin 2021 heinäkuussa jo melko laajan vihje-ratkaisu-sanaparin sisältävän tietokannan ne voisivat harkita jonkinlaisen APIn luomista, josta ohjelmistokehittäjät saisivat kyseisen palvelun tietokannan dataa ulos vaikka JSON -muodossa.

Tuo ratkojat.fi -nyt on Suomen mittakaavassa paras noista ristikkosana-apuvihje -oalveluista, niin siellähän karsinta jo tehtynä tietokantaan lisäävien rekisteröityjen käyttäjien toimesta sanojen suhteen, jotka ovat ainakin kerran tai pari esiintyneet jo jossain yleensä kuvaristikossa.

Onhan esimerkiksi muuten ainakin Sanaris-Oy:n Pelikaani lehdissä Punainen Pelikaani ja Passeli Pelikaanin extra-liitteessä niissä, missä ei ole rahapalkintoja jaossa, niin sellaisiakin perinteisen kuvaristikon tyylisiä, että on pelkkä kirjainruudukko annettu, ja vihjeet ovat tehtävän reunalla tekstimuodossa, jossa siinäkään ei tarvitse kuvista välittää. Kaikki varmaan törmnnyt tämänkaltaisiin tehtäviin myös joissain sanoma/aikakaus-printtilehdissäkin, jos vielä joku muu minun lisäkseni lukee esimerkiksi sanomalehtiä printtimediasta.

AimoKulaus [27.08.2021 09:28:12]

#

Tuolla muuten on sanaristikon teko-ohjelma. Tämä luo itse ristikon, vihjeet ja kuvat pitää tehdä muulla tavalla. http://www.generistik.fi/

Jere Sumell [28.08.2021 17:35:27]

#

Tuo saattaisi olla ihan mielenkiintoinen ladata ja kokeilla, kiitos linkkivinkistä!

Näytteäisi olevan Javalla ohjelmoitu, mitenkohan Java-ohjelmasta saa EXE:n, onko jotain ilmaista tyokalua olemassa, olen päätynyt ainoastaan jre-paketin jakamiseen, jonka voi ajaa java -komennon parametrisyotteestä.

jalski [28.08.2021 20:30:12]

#

Mitenhän tuo sanojen hakeminen ruutuihin toimii? Käyttääkö BK-puuta hakuun asettamalla etäisyyden sanan tyhjien ruutujen lukumääräksi ja ottaa vaihtoehdoista mukaan ne sanat, joissa on valmiina annetut kirjaimet paikoillaan?

Jere Sumell [05.09.2021 08:42:08]

#

Tuli noista tehtävätyyppien automatisoinnista ristikoiden maailmassa, kun täytin eilen Kotimaan ristikot julkaisua, niin siinäkin tuli vastaan Sanahaku.

Mitä tässä nyt tullut ehkä haastavana tehtävänä perinteisen kuvaristikon laadinnan automatisointi, niin sudokun laadinnan ja ratkaisun voi automatisoida, krypto todettiin kuvaristikkoa helpommaksi, niin sitten ja hei sanahaku on automatisoitavissa se laadinta rajatusta sanalistasta.

Voisi olla ihan aiheellista laatia parin tunnin ohjelmointiharrastuspohjalta viihteellisemmän sanahaun, mitä olen voinut paremmin opintojen päättymisen jälkeen ja jättänyt ohjelmoinnin lähinnä harrastuspohjalle.

Jere Sumell [05.09.2021 08:43:17]

#

jalski kirjoitti:

Mitenhän tuo sanojen hakeminen ruutuihin toimii? Käyttääkö BK-puuta hakuun asettamalla etäisyyden sanan tyhjien ruutujen lukumääräksi ja ottaa vaihtoehdoista mukaan ne sanat, joissa on valmiina annetut kirjaimet paikoillaan?

Melkein varmaan pitäisi käyttää leveyshakua, jossa haetaan mahdollisimman kattavasta sanalistasta seuraavaa vaihtoehtoa.

jalski [05.09.2021 09:19:12]

#

Jere Sumell kirjoitti:

(05.09.2021 08:43:17): ”– –” Melkein varmaan pitäisi käyttää leveys­ha­kua...

Ehdotuksessani BK-puun ideahan olisi vähentää etsittävää ja kokeiltavavien sanojen määrää. Yli 10 megaisesta sanalistastahan käytännössä tuon avulla saa melkein kaikki mahdottomat vaihtoehdot karsittua heti pois ja nopeasti! Niistä jokusesta vaihtoehdosta minkä BK-puu antaa on helppo filtteröidä mukaan hakuun ne vaihtoehdot, joissa valmiiksi annetut kirjaimet ovat paikoillaan ja joissa on yhtä monta kirjainta haettavan sanan kanssa (tämä siis Levenšteinin etäisyyttä käytettäessä BK-puun kanssa). Itse ruudukon täyttäminen tapahtuu melkein samaan tapaan Sudokun ratkaisijan kanssa paitsi ettei haeta arvoja yksittäisiin ruutuihin...

Jere Sumell [05.09.2021 12:57:33]

#

Tuo BK-tree olikin uusi minulle. Katsoin lähteenäni Geeksforgeeks.orgista, niin voisi sopia hyvin tuo esittämäsi ratkaisu.

Tuossa teoriaosuudessa oppaassa tuolla GFG.org -lähteessä on vaikeusasteena ilmoitettu tuolle ratkaisulle "Hard".

Huomioiko tuo esityksesi sen, että kaikki sanat eivät ole perinteisessä kuvaristikossa yhtä pitkiä, esimerki vaakasana "Rahi", ja toisen kirjaimen a-n jälkeen on pystyruudukossa h, jossa vihjeenä "Eurosetelitkin", johon voisi tulla rahat, niin rahi huonekaluna on 4-kirjainta pitkä, ja eurosetelitkin viittaa monikkoon, eli "rahat", joka on jo 5 kirjainta pitkä.

Tuo voisi kyllä olla sopiva, mitä tuossa GeeksforGeeks-dokumentissa esiteltynä oli tuo sanaesimerkkihaku sanalistasta ja tekstissä ja grafiikan osalta tuo puu-tietorakenne, jossa karsittuna ylimääräiset pois.

EDIT 13:12

Tuossa puun muodostamisessa, luonnissa voi kulua pidempi aika, mitä sitten voi käyttää syvyyshakua siinä seuraavan sanan etsimisessä, kunhan funktion tai metodin syoteparametrina käyttää tuota etsittävän sanan valmiiden kirjainten lisäksi (taulukkoko) niin sanan pituutta yhtenä syoteparametrina, niin sittenhän ei tuota ongelmaa eri pituiset sanat, ja haku toimii nopeammin tuosta BK-puurakenteesta, kun esikarsinta tehty jo siinä puun luonnin yhteydessä.

pitänee huomioida vihjeruudut, ja sitten piiloruutuja tavallisesti noissa kuvaristikoissa on, vaikka välillä noissa kuvaristikkojulkaisuissa julkaistaan piiloruuduttomiakin, ja siinä pitänee olla laajempi sanalista, mistä poimii sitten ratkaisusanoja, ja pitänee useimmiten tyytyä yleismpiin suomen kielen kirjaimiin, mitä ratkaisusanoissa on.

Mitä olen verrattaina paljon ja pitkään harrastanut tuota keskivaiheita perinteisiä kuvaristikoita humaanina illan ajanvietteenäni, niin melko pitkälti niissä toistuu se elementti, että sanavarasto ratkaikususanoissa on melko suppea ja itseään toistava riippuen kustantajasta.

Siinä voisi ajatella myos jotain vihje-ratkaisusana -pari -ratkaisua, että ratkaisusanan ensin loytää, sitten sopivaan kohtaan vihjeelle varattuun ruutuun tulostetaan ratkaisusanaa vastaava vihje, nimenomaan järjestys on tämä eikä suinkaan niinpäin, että ensin etsii vihjeen.

Ratkaisusana voi olla verrattain helppokin suomen kielen yleissana, mutta noissa on välillä jotain mielikuvitusta käytetty noissa vihjeissä.

jalski [05.09.2021 14:12:58]

#

Ajalla mikä BK-puun muodostamiseen menee ei ole merkitystä, koska sen voi tallentaa valmiiksi ja ohjelmassa nopeasti vaan lukea. Tämän hetkinen toteutukseni ei huomio mitään muuta kuin antaa listan mahdollisista sanoista.

Esimerkiksi kotuksen sanalistalla antamalla haettavaksi sanaksi: "a_t_"

Saadaan mahdollisia vaihtoehtoja:
[ "aate", "akti", "aito", "aste", "anti", "anto", "auto", "alta", "aita", "afta", "asti", "ahti" ]

Aikaa optimoimattomaan hakuun kotuksen sanalistan sanoista menee joitain kymmeniä millisekunteja.

Muutenhan yksinkertaisen ratkaisijan toteutukseen kävisi varmasti perinteinen "backtracking" toteutus, missä vaan kokeiltaisiin tarvittaessa kaikki mahdolliset ruudukon vaihtoehdot läpi.

Jere Sumell [05.09.2021 18:56:59]

#

Tuo on ihan loogisesti hyvä alku, arvon "jalski" -nimimerkki. Mulla kestää jonkun aikaa varmaan, että otan haltuun tuon BK-tree -tietorakenteen ja siihen liittyvän algoritmin, mutta itse mitä tässä keskiviikosta lähtien olen vetän aivojumppaa ja huikkaa, mitä lauantaina aamuyöstä kirkkaat oli viimeistä pisaraa myöden loppu, niin mitä tein eilen illalla havainnon, että tuo sanahaku-tehtävätyyppi myös automatisoitavissa, niin kävi mielessä sanahaku-laadinta-bisnekseen lähteminen.

Viihteellisemmän ja ajankohtaisenkin sanahaun saa laadittua, jos hyvinkin suppeassa sanalistassa on esimerkiksi otsikoi toimittamansa sanahaun "Poliitikot hukassa?", niin piilottaa aakkostoneliööön ajankohtaisia politiikkojen sukunimiä, niin järjestys on se, että ensin pitäisi pari tuntia käyttää tuon sanahaku-laadinta - ohjelman valmistukseen, jonka jälkeä lähteä lähestymään toimitussihteereitä noissa aikakausjulkaisu-printtimedioissa, mitä niitä on aika paljon, niin ei tarvitse omaa sanahaku-lehtikustantamoa perustaa, niin tekee diilin, missä jokin jatkuvuus, että toimittaa viihteellisen sanahaku-tehtävän lehden aihe ja -lukijaprofiilin mukaisen sanahaku-tehtävän jokaiseen numeroon, niin mitä helposti voi pyytää 50 euroa / laaki (sanahaku-tehtävä), niin mitä niitä voi laatia, on käytännössä loputon määrä tehtäviä, niin aluksi laatii 100 tehtävää varastoon, niin nettoaa jo 5000 euroa, mutta se edellyttää jonkinlaisen aikajanan odottamisen ja ensin asiakkuuksien löytämisen ja sen vaivan, että lähestyy kustantamoita.

Siinä kohtaa, kun on myynyt aluksi vähän aikaa yksityishenkilönä, niin voi pistää nollan euron alkupääomalla osakeyhtiön pystyyn "Ohjelmien valmistus, konsultointi" -firman pystyyn, niin taivas kattona, paljonko liikevaihtoa pystyy tahkoamaan. Hidasteena on aikakausilehtien julkaisuväli-syklit, mutta tasaista tuottoa ilman kustannuksia.

Voisin laatia ihan humaanisti tuohon sinun esittämääsi sanalistaan vihjeparit, joita käytät avaimena. Ne menisi seuravasti:
Ismi, Toimitus, Ehta, Taso, Osake-, Periksi-, "Perään-", Ei yltä, Rajalla, Suupaise-termi, saakka, Veden jumala

Tuo aika ei tosiaan jos se millisekunteja on tuo puun luonti, niin olekaan kriittinen määre näköjään.

jalski [06.09.2021 11:28:01]

#

Jere Sumell kirjoitti:

Tuo aika ei tosiaan jos se millisekunteja on tuo puun luonti, niin olekaan kriittinen määre näköjään.

Kuten edellä yritin kertoa, niin suurella aineistolla puun luonti voi kestää hyvinkin pitkään. Tuo tarvitsee kuitenkin tehdä vain kerran ja sen voi tehdä ohjelman ulkopuolella.

Itse puusta hakeminen on hyvin nopeaa...

Jere Sumell [06.09.2021 19:22:55]

#

jalski kirjoitti:

Itse puusta hakeminen on hyvin nopeaa...

Erityisesti sitten on nopeaa, jos vielä lista on lajiteltu. Liittyyko muuten tuohon BK puun -luontiin, että se olisi automaattisesti lajiteltuna, että ei tarvitse käyttää erillistä lajittelualgoritmiä. Muutoin tuo mergesort, lomituslajittelu on ihan nopea siihen lajitteluun, varmaan olet paljon pidemmällä tietojenkäsittelyn opinnoissa, niin tiedät varmaan tämän hyvin ilman minunkin kommenttia, mutta pistin sen nyt tähän vastauspostaukseen, jos joku lukee tätä säiettä eikä ole aiemmin kuullut.

Lajitellusta puusta voi tuossa BK-puussa melkein leveyshakua, mitä ehdotin aiemmin, niin melkein syvyyshaku on parempi ja nopeampi, ja melko varmasti loytää myos tässä tapauksessa ratkaisun, jos puu on luotu kotuksen sanalistasta, koska syvensin omaa käsitystäni tuosta mielessäni tuosta puurakenteesta hakua, niin mitä leveyshaku on hitaampi erityisesti suuresta puusta, jossa on paljon oksia, isä-poika-suhteita, niin vaikka se loytää perusteiltaan varmasti ratkaisun, niin ehtona on tietenkin, että hakuavaruus sisältää ylipäätään ratkaisun, ainahan näin ei välttämättä ole. Tietenkin syvyyshaussa on merkittävämpää sitten se, minkälaista hakuheuristiikka käyttää.

Oletko pythonilla ohjelmoinut tuosta kotuksen sanalista ta tuota BK-puuta, vai millä kielellä, voitko pistää jonkin yksinkertaisen koodiesimerkin vaikka sillä kielellä, millä olet ohjelmoinut tähän asti.

jalski [06.09.2021 20:54:51]

#

Jere Sumell kirjoitti:

Oletko pythonilla ohjelmoinut tuosta kotuksen sanalista ta tuota BK-puuta, vai millä kielellä, voitko pistää jonkin yksinkertaisen koodiesimerkin vaikka sillä kielellä, millä olet ohjelmoinut tähän asti.

Ohjelmoin nykyään enimmäkseen 8th-ohjelmointikielellä. Kirjoittelin ensimmäisen hitaan BK-puu toteutuksen, mutta ohjelmointikielen kehittäjä lisäsi tuen joillekin yleisimmin käytetyille puu-rakenteille.

Alla oma testi koodini...

: metric  \ s1 s2 -- n
  true s:dist ;

metric 10 tree:bk constant words

: read-and-add  \ fname --
  words swap f:slurp ' tree:add s:eachline drop ;

: split-join+offsets?  \  s1 -- s2 a
  a:new swap "_" >r
  repeat
    r@ s:search null? if
      drop
      break
    else
      _swap dup n:1+ >r a:push swap s:len r@ n:> not if
        rdrop
        break
      else
        r>
      then
    then
  again
  r> s:/ "" a:join swap ;

: compare  \  s1 a s2 -- s1 a T
  swap
  ( '_ s:! ) a:each!
  swap
  "_" s:/ "" a:join
  2 pick s:= ;

: candidates?  \  s -- a
  dup >r split-join+offsets? a:len words r> rot tree:search nip
  ' compare a:filter nip nip ;

: app:main
  "kotus_sanat.txt" read-and-add  \ read word list and add to bk-tree
  "_a_o" candidates? . cr         \ get possible candidates
  bye ;

jalski [06.09.2021 22:28:49]

#

Kun tässä nyt alkuun päästiin niin täytyy vissiin kirjoitella yksinkertainen käyttöliittymä, missä voi ruudukossa laittaa ruutuja ei aktiiviseksi ja täyttää niihin kirjaimia. Ohjelma skannaa ruudukon vaaka ja pysty suunnissa, eli vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Samalla muodostetaan kaikki mahdolliset ryhmät ruuduista. Nyt on helppo BK-puun avulla kokeilla kaikki vaihtoehdot kunnes ruudukko tulee täyteen tai ratkaisua ei ole ja ruudukkoa pitää muuttaa.

Jere Sumell [07.09.2021 08:17:12]

#

Tuo 8th vähän vieraampi kieli itselleni, en ole koskaan perehtynyt siihen, mutta täytyypä ottaa asiaksi.

Näyttää tuon kieliopin, syntaksin mukaan aika kryptiseltä.

Täällä Ohjelmointiputkan keskustelussahan on muitakin, jotka ohjelmoivat 8th käsittääkseni, mitä noita koodiesimerkkejäkin julkaistu täällä muitakin, kun tuo sinun "jalski" BK-tree, niin voisi olla aiheellista, että joku vaivautuisi kirjotitamaan jonkin oppaan tuonne "Oppaat" -alueelle tästä kielestä.

Katsoin hakukoneella pikaisesti, niin tuossa 8th - manuaalissakin sanottiin, että jos taustalla on tuntemusta C:stä ja Javasta, voi tuntua "puzzling", eli krpytiseltä aluksi tämä kieli.

Mitä ja olen parseroinut ja louhinut omalla ohjelmallani tuota kotuksen sanalistaa, niin voisin vielä mainita, mitä lyhin sana suomen kielessä on 2 merkkiä pitkä, ja pisin päälle 30 merkkiä pitkä, ja yleensä perinteisissä kuvaristikoissa on minimi 4 merkkiä pitkä ja sitten yleensä 8-10 merkkiä on maksimi, tosin poikkeuksiakin on, mutta jos tehtävän laatijoilla jotain uskottavuutensa kannalta ja kunstantajilla haluaa saada yleistä hyväksyntää alalla, niin tuo on käytännössä minimi 4 merkkiä, vaikka Grawiko Oy haki joskus Suomi Ristikot -julkaisun ajan alussa työkkärin kautta laatijoilta, ja siellä käytettiin aluksi jopa 3 merkkiä pitkiä merkkijonoja ratkaisusanoissa, mutta lehti oli harrastajien keskuudessa lähinnä vitsi noista syistä.

Matti Holopainen [07.09.2021 14:50:18]

#

Olen koodannut Kotlinilla kryptojen laadintaa avustavan sovelluksen.

Sovellus näyttää ruudukon, johon alussa merkitään kryptoon jäävät tyhjät ruudut. Ruutua klikkaamalla saa valita vaaka- tai pystysuuntaisen sanan ja kirjoittaa siihen kirjaimia. Kun sanaan on kirjoitettu kaikki kirjaimet, sen pohjaväri on vihreä tai punainen sen mukaan, onko sana Kotuksen listassa. Kun valittuna oleva sana on vajaa, eli kirjaimia puuttuu, sovellusta voi pyytää etsimään kaikki tähän sopivat sanat, joista käyttäjä voi valita haluamansa. Tässä ei ole sen kummempaa automatiikkaa.

Mutta sitten sovellusta voi pyytää etsimään valitun sanan ympärille sopivat sanat. Merkitään valittua sanaa A:lla, sitä risteäviä sanoja B:llä ja edelleen näitä risteäviä ja siis A:n kanssa samansuuntaisia sanoja C:llä.

- Jos A ei ole kokonainen sana, käydään läpi kaikki siihen sopivat Kotuksen sanat.
- Jokaiselle A:lle (tai sille ainoalle) etsitään siihen sopivat B-sanat
- Jokaiselle B-sanojen kombinaatiolle etsitään niihin sopivat C-sanat.
- Jos C-sanoja löytyy, niin jokainen A-, B- ja C-sanojen kombinaatio on yksi ratkaisu.

Tämä toimii hieman pidemmillä sanoilla kohtalaisesti, varsinkin jos A-sana on kokonainen sana, mutta 4 - 6 merkin mittaisille sanoille voi löytyä tuhansia ratkaisuja, joista käyttäjän on mahdotonta valita sitä parasta ratkaisua.

Automatiikan kehittäminen on kiinnostava koodaustehtävä, mutta ristikkoja työkseen laativa ei halua tällaista automatiikkaa käyttää, koska osaa itse tehdä parempia ristikoita. Ristikkoon liittyy myös aina jokin teema, jota automatiikka ei ymmärrä.

Automatiikka ei korvaa ristikkoja työkseen laativan ammattitaitoa.

Grez [07.09.2021 15:26:56]

#

Matti Holopainen kirjoitti:

mutta ristikkoja työkseen laativa ei halua tällaista automatiikkaa käyttää, koska osaa itse tehdä parempia ristikoita. Ristikkoon liittyy myös aina jokin teema, jota automatiikka ei ymmärrä

Kaiken kaikkiaan kuulostaa lähinnä siltä että tekemäsi työkalut ei vaan ole vielä riittävän hyviä.

Sinänsä sitten kun automaatio tai tekoäly tms. on riittävän hyvä niin ristikkoja työkseen laativaa ihmistä ei enää tarvita ollenkaan.

Matti Holopainen [07.09.2021 15:59:17]

#

Sovellukseni tarkoitus on auttaa laatijaa, ei korvata hänen kokemukseen perustuvaa ammattitaitoa. Tekoäly ei tässä yhteydessä kiinnosta minua.

Jere Sumell [07.09.2021 16:06:28]

#

Grez kirjoitti:

Sinänsä sitten kun automaatio tai tekoäly tms. on riittävän hyvä niin ristikkoja työkseen laativaa ihmistä ei enää tarvita ollenkaan.

Toi on ihan totta, mitä Grez -mainitsi.

Itsekin otin tänään esille, mitä tässä päädyin työkkärin pyörityksessä Turun Ekotorille "talous" -alan tehtäviin, mikä soveltuu tradenomille, niin hinnoitteluosastolle, mitä tienaan 9 euroa päivärahaa, joka sekin harkinnanvarainen, niin mitä maksan täyden summan paikallisen julkisen liikenteen kuukausilipusta 55 euroa 30 päivää, mitä 180 noista tienaa ELY-keskuksen päiväkulukorvauksista, kun miinustaa tuon matkakustannukset, niin käytän matkojen kanssa noin 6 tuntia yhteensä päivästä aikaa, jonka voisi käyttää tuottavampaakin luovaan tekemiseen, niin lähinnä siitä lähestymistavasta, että saan päiviini jotain keskusteluseuraa, niin 125 euroa jää niin 5 tunnin työhugi, niin siinä jää osapuilleen mitä olen maantaista perjantaihin työvuorot, niin 0,40 euroa työtuntipalkkaa ja googletin töissä tänään piruuttani, kun roikuin enimmäkseen joutoajalla koneella hengaten joskaan melko paljon yksityisyydestäni huolehtien, että kansantalouden pyörimisen kannalta lopulta palkkojen pitäisi vastata annettua työpanosta, joka oman johtopäätökseni mukaan negaation kautta on se, että jos saan 0,40 euroa tunnissa, niin siihen hintaan sano "päivää" edes vastaantulijalle, tai lopetan koko työnhaun lopulta, TE-keskuksesta pääsee sillä tavalla eroon, mitä olen takuueläkkeellä ja saan asumistuen, niin oma bisnes osakeyhtiönä ei ole poissuljettua, jos en maksa itselleni palkkaa yli 800 euroa kuussa, se on tässä elämäntilanteessani positiivista.

Sanoinkin tänään suoraan viis veisaten mitä musta siellä ajatellaan, että orjatyövoimaahan 0,40 kolmannen sektorin työkkärin pyöritystuntipalkalla me ollaan täällä, niin se osaston työkaveri-kollegani oli samaa mieltä.

Lisäksi nostin esille, kun Turun Ekotorilla mitään varmaan tietosuoja-politiikkaa ole tai tietosuojakäytäntöjä olla laadittu, vaan se on ihan vapaa viidakko, kun ne on ne esimiehetkin siellä jotain pitkä-aikaistyöttömiä, ni yleensä se tietovuoto tulee sieltä organisaation sisältä, mitä tänään kirjauduin työpaikallani tänne aamulla Ohjelmointiputkaan ja DVDPlazaan ja Ubuntu Suomen keskustelualueelle. Vaihdan kyllä tänään jo salasanat. Ehdotin IT-osaston esimiehelle ihan kasvotusten, että kyseisen kolmannen sektorin järjestö tarvitsisi jonkin tietosuojapolitiikan liitettäväksi osaksi vuosikertomusta, eikä siellä pitäisi kenenkään kumarella ketään.

No, onhan tuokin tekoälytutkimus jo siinä pisteessä, mitä olen seurannut, että Ylekin tiedottaa sitä, että "Lahjoita puhetta", niin tekoäly-tutkimus jo siinä pisteessä, että se tekee kaikista puhetyöläisistä live-tilanteissa turhia mm. televisiojuontaista ja urheilu ja -uutisselostajista lähitulevaisuudessa on jo niin käsittääkseni.

Se vaan, kun jauhoin tänään paskaa työkollegoilleni avoimessa ympäristössä, että joku nauhoittaa puheitani kännykällä, ja hämärämies red-hat -jos on kuten kaikilla meillä on pimeä puoli myös, mutta se voi ilmetä siten, että päädyn aivan erilaisen ulosannin kannalta johonkin mediaan minun ääneni kautta, mistä ei ole mitään yhteyttä minuun henkilöitymään alunperinkään.

Kirjoitin tästä samasta aiheesta Uusi Suomi -blogiini, kun tuli puheeksi Ylen "Luovuta puhetta" -kampanja, kysyin että voiko enää nykymaailmassa video- ja kuvaraita toimia oikeudessa äänitodisteena, perinteisesti on voinut, mutta en olisi niinkään varma, eihän se enää voi toimia, joku asiallinen kommentoija postaukseeni ehdotti vastauksessaan, että varmaan oikeus-case -kohtaisesti harkinnanvaraisesti, mutta ennen pitkää ne päätyvät jonkin ennakkotapauksen jäljiltä lopulta ne ei voi enää käydä kansalaisen yleisen oikeustajun mukaan todistusaineistona.

Tämä tekoälystä, en pidä sen kehityksestä, meillä on hurja tulevaisuus edessä js yhä hurjemmaksi kehityksen myötä muuttuu, eikä ainoastaan teknologia-osa-alueeltaan teko-äly tutkimuksen kehityksen aallonharjalla elävien tutkijoiden johtopäätösten ja kehittämien ratkaisujen toimesta.

noutti [07.09.2021 16:29:31]

#

Ja taas mennään!

Ketjun aloitus oli mielenkiintoinen tosin.

Grez [07.09.2021 16:33:20]

#

Matti Holopainen kirjoitti:

Sovellukseni tarkoitus on auttaa laatijaa

No mutta eihän se auta, jos se on niin huono, että "laatija ei halua tällaista automatiikkaa käyttää"

Matti Holopainen [07.09.2021 17:56:43]

#

Kerroin aluksi yksinkertaisemmasta toiminnasta, missä "sen kummempaa automatiikkaa ei ole". Tämä ja muutamat muut toiminnat auttavat laatijaa, näitä tarkoitin.

Automatiikasta kirjoitin, koska olen sitä kokeillut kuvailemallani tavalla ja todennut, että automatiikka ei toimi riittävän hyvin.

Mitä tekoälystä mainittiin, niin olen täysin samaa mieltä, että ristikot voi antaa tekoälyn laadittavaksi "sitten kun automaatio tai tekoäly tms. on riittävän hyvä". Jos jokin on johonkin hommaan riittävän hyvä, niin siihen hommaan se tietysti kelpaa.

jalski [08.09.2021 09:12:06]

#

Itseäni kiinnostaa, kuinka nopean sanaristikon automatisoidusta täytöstä saa. Nyt ajattelin, että hakisin pysty -ja vaakasuuntaan tulevat sanat aina vuorotellen BK-puun avulla. Kun haettavan vielä lajittelee siten, että puun hakuetäisyys on mahdollisimman pieni niin saadaan aina haettua niitä ruutuja joihin on vähiten vaihtoehtoja ja näin ollen vähiten kokeiltavaa, kun käytetään backtracking tyylistä hakua.

Grez [08.09.2021 09:46:50]

#

Sehän selviää kokeilemalla, mutta en usko että monellekaan sanaristikolle olisi ainutkertaista ratkaisua ilman vihjeiden ymmärtämistä.

Toki osan sanoista voi saada oikein ilman vihjeitäkin, mutta silloinikin ratkaisuohjelman täytyy pystyä hyväksymään se, että yhden sana kohdalle voi sopia ihan yhtä hyvin matti, katti, patti, watti tai tatti, jos ensimmäinen kirjain ei ole käytössä toisessa sanassa. Jos sitten esim. 3. kirjain ei myöskään ole toisessa sanassa, niin kävisi myös tahti, vahti, rahti, jahti, sahti, rasti, lasti jne.

jalski [08.09.2021 10:06:01]

#

Grez kirjoitti:

(08.09.2021 09:46:50): Sehän selviää kokei­le­malla, mutta en usko...

Olet oikeassa siinä, että täysin automaattinen täyttö sopii varmasti lähinnä uuden ristikon luomiseen. Ratkaisussa käyttäjä avusteinen apuväline, mikä näyttäisi mahdolliset vaihtoehdot valitulle ruuturyhmälle voisi toimia parhaiten.

Grez [08.09.2021 10:10:49]

#

Joo sellainen ohjelma voisi olla sanastoltaan rajoitetulle ihmiselle kätevä, jossa voisi ottaa kuvan ristikosta, ohjelma hakisi automaattisesti täytettävät ruudut ja osaisi ehdottaa kaikkia sopivia sanoja.

Jere Sumell [13.09.2021 10:47:29]

#

Tuossa, että olisi jokin automaattinen "ratkaisuehdotuksia", jos kuvaristikko olisi puhtaasti digitaalinen ratkaisu esimerkiksi verkossa toimiva, niin jossain tietokannassa pitäisi olla avain -> arvo pari kuvatunnisteiduuden lisäksi ei se liene enää nykypäivänä ongelma.

Mutta ristikon ratkaisijan näkökulmasta hommasta menee mielenkiinto, jos kone parin kirjaimen jälkeen antaisi jonkin oikean ratkaisusana-vaihtoehdon ruudulle.

Tuollakin on tuolla http://www.sanaristikot.net noita Sanaris Oy:n kryptoja, joissa saa asettaa sen kryptorengin päälle, niin tietokone-avusteinen ristikon ratkonta on tylsää. Pitänee keksiä jokin muu nimi automaattitäydennyksiä ratkaisusanoille ehdottavalle ohjelmalle, kuin "Ristikkorenki", sellainenhan on jo olemassa tuotteena, tai ainakin on ollut joskus maailman aikaan CDROM-levyllä jopa.

Itse lähinnä ajattelin humaania printtijulkaisua varten tuon kuvaristikon laadintaa, ongelmia tuossa kuvan tunnistuksessa ja sen tulkinnassa on vihjeen ja sen ratkaisusanan merkityksen tulkinnassa.

Ja joskus flänäpäissään on kiva ratkoa humaanisti ristikkoa, kun yrittää mahdollisimman pitkälle sovitella sanoja, jotka eivät olisikaan oikeita ratkaisuja, vaan tuntuvat kivoilta, ja sopivat ruutuihin.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta