Minulla on erikseen Windows ja Linux-kone käytön harjoitteluun. Olen käyttänyt niitä eri huoneissa kun olohuoneen toisen verkkopiuhan reikä seinässä ei ole koskaan toiminut. Saisinko käytettyä koneitani yhdessä huoneessa esimerkiksi siten, että laittaisin Linux-koneen piuhalla seinään ja Windows-koneen kiinni Linux-koneeseen jollain piuhalla, ja Linux-kone hakisi kaikki Windows-koneen nettihaut ja välittäisi ne Windows-koneelle?
Jos Linux-koneessa on toinen verkkokortti, tuo onnistuu helposti. Helpointa on säätää Linuxin palomuuriin (iptables) NAT.
Jos ei ole toista verkkokorttia, kannattaa hankkia esimerkiksi langaton verkko. Jos jostain syystä varsinaisen reitittimen hankkiminen ei kiinnosta, Kiinasta saa kympillä USB-tikkuja, jotka sopivat oman langattoman tukiaseman pystyttämiseen. Melko halvalla saa myös langallisia USB-verkkokortteja.
Toki voit koodata ajurit vaikka äänikortilla kommunikointiin, mutta ei se ole viisasta tai tehokasta ole.
Eipä tässä koneessa taida olla kuin yksi kortti, vai tulkitsinko tulostetta oikein?
jaakko@jaakko-Aspire-E1-572:~$ ifconfig | cut -c1-8 | sort -u eth0: fl lo: flag wlan0: f
Siltähän se vaikutaa. Suosittelen asian selvittämiseen vielä alkeellisempaa ratkaisua: katso, mitä reikiä koneessa on.
Langaton verkko näyttää myös olevan, joten voisit selvittää, saako siitä tehtyä tukiaseman. Tutki vaikka lspci:llä, mikä langaton verkkokortti on kyseessä, ja etsi netistä tietoa. Tai voit yrittää katsoa iw-ohjelman tulostetta:
$ iw list | grep -A10 "Supported interface modes:" Supported interface modes: * IBSS * managed * AP <- tukiasemamoodi * AP/VLAN * monitor * mesh point
Olet varmasti oikeassa tuon reikien katsomisen suhteen. Ei siellä näytä olevan kuin yksi verkkopiuhapaikka. Ajattelin vaan, että voisiko dataa siirtää koneiden välillä vaikka yhdistämällä usb-portit.
iw list antoi mulla kanssa tuon AP:n. lspci antoi tulosteena muun muassa
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)
USB-portteja ei voi noin vain yhdistää toisiinsa. On kyllä olemassa erityiskaapeleita ja niiden ajureita, joilla se onnistuu, mutta toisaalta helpompaa ja halvempaa on hankkia sitten vaikka se USB-kytkentäinen erillinen verkkokortti.
Mutta ilmeisesti nyt voisit koettaa pystyttää langattoman tukiaseman.
Tein sen tämän ohjeen mukaan. Jossain meni pieleen ja koko netti lakkasi toimimasta.
Mutta taisin löytää toimivamman ratkaisun: Kännykällä saan tehtyä Wi-Fi-hotspotin, jolla saan netin toimimaan molemmille koneille. Eihän se tietenkään toimi aina jos poistun kotoa, mutta eipä tuo haittaa.
Niin, tuossa ohjeessa tehdään sillattu yhteys, ja näissä helposti saa koko verkon solmuun. Helpompaa on tehdä se langaton verkko erikseen (ja testata sen toiminta ensin ilman nettiyhteyttä) ja järjestää sitten nettiyhteys NATilla. Tästäkin löytyy varmasti ohjeita netistä: esim. hakusanoilla Ubuntu hostapd NAT löytyy Ubuntun tukiasemaohje.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.